iPhone SE 2020 vs iPhone SE 2016.

iPhone SE: het complete overzicht

Alles wat je wilt weten over de iPhone SE. Ontdek specs en functies, vind goede deals en de beste prijs voor een iPhone SE. Ook het laatste nieuws, tips en meer.

iPhone SE review Refurbished

De iPhone SE is het budgetmodel van de iPhone. Dit toestel is bedoeld voor mensen die een goed toestel willen en niet te veel kwijt willen zijn. We raden dan ook de iPhone SE aan als je lang met je toestel wilt doen en er niet te veel over wilt nadenken. Je zoekt gewoon een goed toestel zonder poespas. Met de iPhone SE heb je gewoon een robuust toestel in handen, met een vertrouwd uiterlijk en de nieuwste chip.

iPhone SE 2020 vs iPhone SE 2016.
De iPhone SE 2016 (links) en het model van 2020 (rechts). De 2022-versie ziet er hetzelfde uit als die van 2020, maar heeft iets andere kleuren.

Op zoek naar de nieuwste iPhone SE?
Inmiddels is de originele iPhone SE niet meer overal verkrijgbaar. Er zijn twee opvolgers verschenen: de iPhone SE 2020 en de iPhone SE 2022. Wil je het nieuwste model met de nieuwste processor en 5G? Kies dan de 2022-variant. Maar ook met het toestel uit 2020 kun je nog goed uit de voeten.

Bekijk ook

iPhone SE 2022: dit is het instapmodel van dit moment

De iPhone SE van 2022 is het betaalbare instapmodel, waar je jarenlang plezier ban hebt. Dit is de beste keuze voor mensen die een goedkope en betrouwbare iPhone zoeken. Op deze pagina vertellen we je alles over wat er nieuw en verbeterd is bij de iPhone SE 3!

Hieronder bespreken we specifiek het model uit 2016. De nieuwere modellen vind je hier:

iPhone SE 2016: een instapmodel voor iedereen

Apple heeft wel eerder budgetmodellen uitgebracht voor mensen die niet de allernieuwste iPhone nodig hebben. Maar met de iPhone SE kwam Apple in 2016 met een toestel dat specifiek op deze doelgroep is gericht. Door bestaande technologie opnieuw te gebruiken kan Apple de prijs laag houden.

De iPhone SE 2016 is gebaseerd op de iPhone 5-serie en heeft dan ook hetzelfde 4-inch scherm. De interne componenten zijn echter nieuw, waardoor hij sneller en krachtiger is dan de iPhone 5s, waar hij grotendeels op gebaseerd is. In dit overzicht lees je alles over de iPhone SE 2016, nieuws, functies, specs en meer.

De SE lijkt aan de buitenkant misschien op de iPhone 5-serie, maar als je naar de binnenkant kijkt is er toch veel veranderd. Zo vind je in dit toestel een snellere A9-chip, een verbeterde camera en een langere batterijduur. Ook zit er nu een motion coprocessor in voor het registreren van beweging.

iPhone SE 2016 in het kort

Dit zijn de belangrijkste iPhone SE 2016 functies:

  • Goede batterijduur voor zo’n klein toestel.
  • Compact formaat met 4-inch scherm, zodat je met één hand kunt bedienen.
  • Relatief nieuwe technologie, zodat je nog lang updates krijgt.
  • Lage prijs voor Apple-begrippen, destijds 419 euro.

iPhone SE 2016 releasedatum

De iPhone SE werd in maart 2016 aangekondigd tijdens Apple’s voorjaarsevenement en verscheen een maand later in de winkel, ook in Nederland en België. In maart 2017 kreeg de iPhone SE een tussentijdse update, waarbij de opslagruimte verdubbelde naar 32GB en 128GB.

iPhone SE

iPhone SE 2016 prijzen met abonnement

Ben je op zoek naar een goede iPhone SE deal? Helaas kun je de originele iPhone SE uit 2016 bijna nergens meer kopen. We raden af om dit toestel nog te kopen, omdat de interne techniek voor hedendaagse begrippen inmiddels alweer wat verouderd is. Je kunt beter de nieuwere iPhone SE-modellen uit 2020 en 2022 kiezen.

Gebruik onze iPhone SE abonnement-vergelijker om de juiste aanbieding te vinden die bij jou past. Hieronder zie je in onze prijsvergelijker actuele aanbiedingen voor de nieuwere modellen.

iPhone SE 2020-aanbiedingen

iPhone SE 2020-aanbiedingen

iPhone SE 2016 review

In ons iPhone SE review lees je over onze ervaringen met dit toestel. Dit is een samenvatting van onze conclusie:

De iPhone SE is een perfecte telefoon voor mensen die op het formaat van 4-inch willen blijven hangen, mensen die een wat kleiner toestel willen maar niet willen inleveren op prestaties en mensen die nu een Android-toestel hebben, maar eigenlijk liever een iPhone zouden willen gebruiken. Daarmee voel jij je als iCulture-lezer misschien niet meteen aangesproken, maar je kent vast heel veel mensen in je omgeving voor wie dit toestel perfect zou zijn. Je krijgt geen toestel dat aanvoelt als een afdankertje, maar een snel racemonstertje dat alles kan wat de iPhone 6s ook kan (behalve 3D Touch).

Bekijk ook

Review iPhone SE

Lees onze review van de iPhone SE, het krachtige kleine toestel dat in het voorjaar van 2016 in de winkel ligt. Deze kleine krachtpatser is net zo krachtig als de iPhone 6s en heeft het vertrouwde uiterlijk van de iPhone 5s.

iPhone SE design en scherm

Het design van de iPhone SE lijkt sterk op de eerder verschenen iPhone 5s. De achterkant is van aluminium in de kleuren spacegrijs, zilver, goud of roségoud en rondom zit een vlakke metalen band. Deze iPhone heeft niet de afgeronde randen zoals je bij de latere toestellen van Apple ziet. Er zit geen camerabult aan de achterkant.

iPhone SE design

Het schermformaat van 4-inch is goed nieuws voor mensen die een compact toestel willen. Het voordeel is dat je het scherm nog goed met één hand kunt bedienen en dat je duim alle hoeken van het scherm kan bereiken. De iPhone SE past met gemak in elke (skins) broekzak.

De iPhone SE ondersteunt geen 3D Touch, de belangrijkste vernieuwing in de iPhone 6s. Dit is waarschijnlijk een bewuste keuze om de prijs laag te houden. Overigens is 3D Touch op de nieuwste toestellen alweer ingeruild voor Haptic Touch.

Bekijk ook

Met deze instelling gebruik je Haptic Touch in iOS 17 net iets sneller

Met Haptic Touch kun je een contextmenu op de iPhone en iPad openen door je vinger op het scherm te drukken. In dit artikel leggen we je uit wat Haptic Touch is en wat er in iOS 17 is veranderd.

iPhone SE 2016 specs

Je zou de iPhone SE het beste kunnen omschrijven als een iPhone 6s in de kleinere behuizing van een 5s. Onderhuids zijn er allerlei verbeteringen doorgevoerd, zoals een snellere A9-chip, een verbeterde camera en een langere batterijduur. Ook nieuw is de M9 coprocessor die je stappen meet en gezondheidsgegevens doorspeelt naar Apple’s HealthKit.

iPhone SE 2016 camera

Wat de camera betreft kiest Apple voor een 12 megapixelcamera aan de achterkant met ondersteuning voor Live Photos en True Tone Flash. Je kunt de Live Photos wel maken, maar door het ontbreken van 3D Touch kun je ze alleen bekijken door iets langer op het scherm te drukken. Verder kun je er 63-megapixel panoramas mee maken, er zit automatische HDR op en je kunt de burst-modus en een zelfontspanner gebruiken. Aan de voorzijde vind je een 1,2 megapixel FaceTime-camera, die helaas van iets mindere kwaliteit is.

Ook is de iPhone SE voorzien van NFC, zodat je er in de toekomst mee kunt betalen via Apple Pay. Een Touch ID-sensor is ook aanwezig in de thuisknop.

iPhone SE 2016 heeft een A9-processor

Het scherm van de iPhone SE heeft misschien een bekend formaat, maar intern is het toestel krachtiger dan je zou denken. De iPhone heeft een 64-bit A9-processor en M9-motion coprocessor, wat deze iPhone net zo krachtig maakt als de iPhone 6s. De A9-chip werkt samen met de M9-coprocessor voor het registreren van bewegingsdata. Apple maakt niet officieel bekend hoeveel werkgeheugen er in toestellen zit, maar uit benchmarks blijkt dat het om 2GB RAM gaat.

iPhone SE

Batterij van de iPhone SE 2016

De iPhone SE heeft een relatief grote batterij, zo bleek uit een teardown van het toestel. De capaciteit van de batterij ging 1.560 mAh naar 1.624 mAh. De batterij presteert op sommige gebieden dan ook net iets beter dan de topmodellen. Zo kun je 12 tot 13 uur internetten op een volle batterij van de iPhone SE.

iPhone SE 2016 als los toestel

Loopt je abonnement nog wel even door, maar ben je echt toe aan een nieuwe iPhone? Dan kun je de iPhone SE als los toestel aanschaffen. Eventueel kun je bij de vele iPhone sim only-aanbieders op zoek gaan naar een goeie deal om in combinatie met je nieuwe iPhone te gebruiken. Je bent dan veel flexibeler en vaak ben je ook goedkoper uit.