iPhone 13 zwart

iPhone 13: verwachtingen over de iPhone van 2021

In 2021 verwachten we de iPhone 13. Wat kunnen we verwachten van de iPhone 13, wat weten we al en welke geruchten gaan er over deze nieuwe iPhone? We zetten alle informatie voor je op een rijtje.

iPhone 13: de iPhone van 2021

In 2021 heeft Apple weer een reeks nieuwe iPhones gepland. De iPhone 13 (of iPhone 12s?) wordt de opvolger van de iPhone 12 en zal weer allerlei vernieuwingen bevatten. Het uiterlijk zal waarschijnlijk hetzelfde blijven, met een behuizing van aluminium met platte zijkanten zoals bij de iPhone 12 werd geïntroduceerd. De nadruk zal daarom vooral liggen bij interne verbeteringen van de processor, camera en andere onderdelen, al zijn er ook wat zaken die meteen in het oog springen zoals de mogelijke toevoeging van een ProMotion-display. Deze heeft een hogere verversingsgraad en dat is prettiger voor je ogen.

iPhone 13 in het kort

 • Nieuwste iPhone van 2021
 • Verwacht in het najaar van 2021
 • Hetzelfde design als de iPhone 12-serie
 • Basismodel 5,4-inch formaat, daarnaast 6,1-inch en 6,7-inch
 • Opslag vanaf 128GB
 • Aankondiging in september 2021
 • Voorzien van 5G
 • ProMotion-scherm in de pro-uitvoering
 • Verwachte vanafprijs rond de €800

iPhone 13 modellen

Deze modellen kunnen we volgens de geruchtenmachine verwachten:

 • iPhone 13 mini van 5,4-inch
 • iPhone 13 van 6,1-inch
 • iPhone 13 Pro van 6,1-inch
 • iPhone 13 Pro Max van 6,7-inch

Er komt in 2021 waarschijnlijk geen opvolger van de iPhone SE. Apple slaat met dit model een jaartje over en komt in 2022 met een upgrade. Deze zou beschikken over een 6,1-inch LCD-scherm, Sub 6GHz 5G en een vingerafdruksensor.

Dat betekent dat we in 2021 kunnen rekenen op vier nieuwe iPhone-modellen, die allemaal in het najaar zullen verschijnen.

Onderstaande video is slechts een concept, bedacht door een designer:

iPhone 13 scherm

Volgens analist en display-expert Ross Young zullen de iPhone-modellen van 2021 er hetzelfde uitzien als die van 2020, maar met één belangrijk verschil. Er zit een ProMotion-scherm in met een variabele verversingsgraad. In de iPad Pro gebruikt Apple al een dergelijke 120MHz schermverversing. Dit is prettiger voor je ogen en het scherm reageert sneller op aanraking. Apple zou deze hogere verversingsgraad voor het display in ieder geval in de twee pro-modellen willen integreren.

Ook zou Apple voor LTPO willen kiezen. Deze technologie wordt al gebruikt in het always-on scherm van de Apple Watch. Er gaat dan ook een gerucht dat Apple een always-on scherm in de iPhone 13 wil stoppen. Daarmee kan je bijvoorbeeld altijd zien of je nieuwe meldingen hebt en hoe laat het is.

iPhone 13 tabel Ross Young

Een geruchtenlekker beweert dat Apple een kleinere notch gaat gebruiken. Ook de geruchtensite DigiTimes sluit zich hierbij aan. Apple zou de chip in de front-camera willen aanpassen, waardoor de notch kleiner kan worden. De afgelopen tijd hebben we vaker geruchten over een kleinere notch gehoord, maar het is nog maar de vraag in hoeverre dit realiteit wordt. Ook geruchtenlekker Jon Prosser denkt dat de notch kleiner wordt. Hij zegt dat er meerdere prototypes van de iPhone 13 in omloop zijn, waaronder eentje met een kleinere notch. Het is echter te vroeg om te zeggen of deze in productie gaat, of een van de andere modellen.

LiDAR in alle modellen

Ook volgens DigiTimes: alle modellen krijgen in 2021 een LiDAR-scanner, niet alleen de Pro-modellen. Met deze sensor kan de camera beter diepte zien, waardoor portretten er mooier uit zien en je beter afstanden kunt meten. Het is echter goed mogelijk dat Apple deze duurdere functie wil beperken tot de Pro-modellen.

Camera in iPhone 13

De iPhone 13 Pro krijgt volgens analisten als Ming-Chi Kuo een betere ultragroothoeklens. Deze kan automatisch scherpstellen en zou een lens hebben bestaande uit zes onderdelen en een f/1.8 diafragma waardoor er tweemaal zoveel licht kan binnendringen. De huidige lens heeft vijf elementen en een f/2.4 diafragma. Het gaat hier om een vaste brandpuntsafstand.

De huidige ultragroothoeklens heeft een vaste focus. Dit is geen probleem bij gebruik voor landschappen en stadsgezichten, waar alles in beeld ver genoeg weg is om op scherp te stellen. De overstap naar autofocus zal een verbetering opleveren bij situaties waarbij je van dichtbij een groothoek-foto wilt schieten. Andere analisten denken overigens dat alle iPhone 13-modellen een betere ultragroothoeklens krijgen.

Volgens Kuo is de camera de grootste verbetering in de iPhone van 2021. Dat komt ook doordat de betere beeldstabilisatie in alle iPhone 13-modellen komt, zo beweren bronnen. Apple gebruikt dan dus de sensorstabiliteit die je nu ook al in de iPhone 12 Pro Max vindt.

Design van iPhone 13

Het design van de iPhone 13 blijft grotendeels hetzelfde en ook komen er volgens Kuo vier modellen, zoals we hierboven hebben genoemd. Apple behoudt dus de vlakke zijkanten met de aluminium en roestvrij stalen randen, afhankelijk van het model. De standaard uitvoeringen krijgen de aluminium randen, terwijl de high-end pro-modellen de roestvrij stalen behuizing krijgen.

De achterkant van de iPhone 13 Pro (Max) krijgt mogelijk meer textuur. Apple gebruikt nu al matglas, maar in de nieuwe modellen zou dat nog verder verfijnd worden. Het gevolg daarvan is meer grip, waardoor de kans dat je hem laat vallen een stuk kleiner is. De andere twee modellen behouden vermoedelijk de glimmende glazen achterkant.

Andere verbeteringen in de iPhone 13

Een belangrijke verbetering in de iPhone 13 is dat Touch ID mogelijk terugkomt. Het zou gaan om een optische sensor in het scherm. Je kunt dan dus je iPhone ontgrendelen met je vingerafdruk op het scherm. Dat komt vooral van pas als je een mondkapje draagt, waardoor Face ID niet werkt. Face ID blijft overigens ook nog gewoon bestaan. Touch ID zou daardoor een extra toevoeging worden, waarmee je iPhone meteen een stukje veiliger wordt.

Wat 5G-connectiviteit betreft zouden de iPhone 13 wederom de beschikking krijgen over mmWave en Sub 6GHz 5G, maar mogelijk niet in alle landen. De mmWave-versie van 5G vind je nu alleen nog in de iPhone 12-modellen die in de VS verkocht worden, maar daar zou bij de iPhone van 2021 verandering in kunnen komen. Maar verwacht er niet teveel van: in Nederland worden de frequenties daarvoor pas in 2022 geveild.

Bij de iPhone 13 (mini) zal Apple waarschijnlijk weer voor vrolijke kleurtjes kiezen, terwijl de duurdere Pro-modellen in rustiger kleuren in de winkel liggen. Er zijn nog geen geruchten geweest over welke kleuren Apple dit jaar zou overwegen.

iPhone 13 concept

Tot slot is er nog een gerucht geweest over de opslag. Apple zou in 2021 voor het eerst een iPhone met 1TB opslag gaan aanbieden. Het gaat dan waarschijnlijk om de iPhone 13 Pro (Max). Of de 1TB-optie náást de 512GB versie komt of dat het een andere opslagcapaciteit vervangt, is nog niet duidelijk. Wij denken het eerste, net als bij de iPad Pro, als er inderdaad een 1TB-model bij komt.

iPhone 13 of toch iPhone 12s?

Over de naam van de iPhone van 2021 is nog veel onzeker. Voor het gemak spreken we over de iPhone 13, maar Apple zou ook kunnen kiezen voor iPhone 12s. Apple gebruikte deze naamgeving in het verleden voornamelijk om kleinere updates aan te duiden, waarbij een nieuw getal vooral gelijk stond voor een nieuw design. Van dat nieuwe design is dit jaar geen sprake, dus de naam iPhone 12s is zeker niet ondenkbaar.

Apple zou ook helemaal af kunnen stappen van de nummering, al zijn daar eigenlijk geen geruchten over geweest. Het voordeel van een nummering is dat je dan meteen ziet dat het het nieuwste toestel is, terwijl dat bij een generatie-aanduiding (zoals bij de iPads) een stuk minder duidelijk is.

iPhone 13 mockup

iPhone 13 datum en release

Traditiegetrouw presenteert Apple de nieuwste iPhones in september. In 2020 werd daarvan afgeweken vanwege de coronacrisis, waardoor Apple meer moeite had om de toestellen af te ronden. In 2021 verwachten we dat Apple de planning heeft kunnen aanpassen aan de omstandigheden en alles meer op schema ligt.

In 2021 verwachten we de aankondiging tijdens een speciaal event in september. De vier modellen zullen dan tegelijk onthuld worden, maar ze kunnen wel in twee fasen op de markt komen.

De mogelijke releasedatum voor de iPhone 2020-serie is erg lastig te voorspellen. Normaal gesproken kondigt Apple de toestellen begin of midden september aan, met pre-orders aan het eind van de week en de release een week later. Maar door de situatie van het coronavirus is alles nog onzeker, waardoor het bijna onmogelijk is om nu een indicatie te geven. Er zijn berichten dat de release gepland staat voor oktober.

iPhone 13 prijs: wat gaat het kosten?

De iPhone 13-serie is de opvolger van de iPhone 12-serie, dus we verwachten dat de vanafprijs op hetzelfde niveau ligt:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!