iOS 13 logo.

iOS 13: alles over de grote iPhone-softwareupdate van 2019

iOS 13 is de grote iPhone-update van 2019. In dit artikel lopen we de belangrijkste nieuwe functies in iOS 13 met je langs, van de donkere modus tot het veegtoetsenbord en verbeteringen in de Foto's- en Herinneringen-app.

Alles over iOS 13

Hier vind je alle belangrijke info:

iOS 13 is de software-update die Apple sinds 19 september 2019 beschikbaar stelde aan iedereen met een geschikte iPhone. Op deze pagina lees je alles over nieuwe functies en geschikte toestellen waarop je iOS 13 kunt installeren. Inmiddels is alle aandacht gericht op de opvolger, iOS 14.

iOS 13 is een relatief grote update, met veel nieuwe functies en een nieuw uiterlijk dankzij de donkere modus.

iOS 13 geschikte toestellen

Bij iOS 12 vielen er geen toestellen af. Helaas is dat bij iOS 13 wel het geval, want de iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus krijgen geen update meer naar iOS 13.

Deze toestellen zijn geschikt voor iOS 13:

Het is mogelijk dat niet alle functies beschikbaar zijn op oudere toestellen, ook al kun je iOS 13 erop installeren.

Weet je niet welke iPhone je hebt? Kijk dan in ons overzicht van iPhone-modellen

Voor iPadOS geldt, dat de update beschikbaar is voor de iPad Air 2 en later, alle iPad Pro-modellen, de iPad 5e generatie en later en de iPad mini 4 en later. iPadOS verscheen op 24 september 2019.

iOS 13 releasedatum: wanneer is de release?

iOS 13 verscheen op 19 september 2019, nadat deze versie gedurende de hele zomer was getest door ontwikkelaars en publieke betatesters.

Dit waren belangrijke data op weg naar de definitieve release van iOS 13:

  • 3 juni 2019: aankondiging iOS 13 en belangrijke functies
  • 3 juni 2019: eerste iOS 13 beta voor ontwikkelaars
  • 24 juni 2019: eerste publieke beta van iOS 13
  • 10 september 2019: Golden Master, de laatste versie voordat de uiteindelijke release uitkwam
  • 19 september 2019: officiële release voor iedereen met een geschikt toestel

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

iOS 13 getest: lees onze review

iOS 13 is op bijna alle vlakken een fijne update geworden. Onze algemene ervaringen zijn positief. Apple heeft heel veel wensen van gebruikers ingewilligd, zoals de donkere modus, het Nederlandse voorspellende QuickType en de mogelijkheid om video’s te bewerken. Het is misschien niet de enorme revolutie met een compleet nieuw beginscherm waar sommige mensen op gehoopt hadden, maar desalniettemin mogen we spreken van een evolutie voor de iPhone. Je gebruik gaat er niet radicaal door veranderen, maar alles wordt wel weer net een stukje beter. iOS 13 is daarmee één van de grootste updates van de laatste jaren.

Lees verder in onze volledige iOS 13 review

Bekijk ook

iOS 13 review: de volgende grote stap voor de iPhone

iOS 13 is de grote nieuwe update voor de iPhone. Wij hebben iOS 13 de afgelopen weken getest en vertellen je er in deze review van iOS 13 alles over. Wat zijn onze ervaringen en hoe gaat dit het gebruik van je iPhone veranderen? Welke functies springen eruit? Je leest onze bevindingen in deze iOS 13 review.

Functies in iOS 13

iOS 13 biedt diverse verbeteringen voor de iPhone. Hieronder lopen we de belangrijkste vernieuwingen met je langs.

#1 Verbeterde performance

Apple heeft in iOS 13 opnieuw de nadruk gelegd op verbeterde performance, zodat de update ook op oudere toestellen zonder haperen reageert. Het ontgrendelen van je iPhone met Face ID verloopt 30 procent sneller. Het downloaden van apps is ook sneller, omdat Apple ze 50 procent kleiner heeft gemaakt. Appupdates zijn 60 procent kleiner. Het resultaat is dat je apps twee keer zo snel kunt opstarten, waardoor alles vlotter aanvoelt. Je ietwat oudere iPhone gaat daardoor langer mee.

#2 Donkere modus

Voor veel mensen de belangrijkste vernieuwing in iOS 13 is de donkere modus. Er wordt al jarenlang om gevraagd. Dark mode is volledig zwart en werkt in alle standaardapps in iOS. Ook notificaties en andere schermen zijn volledig zwart als je het inschakelt. Dit doe je vanaf het Bedieningspaneel. Het mooie van deze donkere modus is dat het niet een halfbakken poging is met grijze of donkerblauwe tinten, maar dat het echt zwart is. Met lichtgrijs kun je toch nog zien waar de verschillende velden zich bevinden in apps zoals de Agenda en Instellingen. Ook mooi is dat de wallpaper kan meekleuren met het donkere thema. Bij zonsopkomst krijg je de lichte weergave te zien, na zonsondergang de donkere versie. Apps van derden kunnen er ook gebruik van maken en Apple heeft het voor ontwikkelaars extra gemakkelijk gemaakt om het te ondersteunen. Je zult dan ook veel meer apps met donkere modus gaan zien.

Het is een mooie functie als je je iPhone ‘s avonds graag gebruikt en geen felle lamp in je gezicht wilt laten schijnen. Het kan ook batterijduur schelen, vooral op iPhones met OLED-scherm. Ook de Night Shift-modus krijgt een dimfunctie, zodat het wat minder fel is tijdens gebruik laat op de avond.

iOS 13 dark mode

#3 iPad heeft een eigen versie van iOS

Een van de grootste veranderingen is de afsplitsing van iPadOS. Dit is een speciale versie van iOS voor de iPad, waaraan nieuwe functies zijn toegevoegd. Je vindt in iPadOS 13 vrijwel identieke nieuwe functies als in iOS 13, aangevuld met extra’s zoals Sidecar en meer multitasking-functies.

Met Sidecar kun je je iPad als tweede scherm naast de Mac gebruiken, maar je kunt het ook gebruiken om als tekentablet. De iPad krijgt een nieuw beginscherm met widgets, een App Expose-functie om snel te zien welke apps je open hebt staan en nieuwe functies voor knippen en plakken. We hebben aparte round-ups gemaakt over iPadOS, omdat er zoveel over te vertellen valt.

Bekijk ook

iPadOS 13: dit is de grote iPad-update voor 2019

iPadOS 13 is allereerste versie iPadOS. In dit artikel lees je alle belangrijke punten: welke functies erin zitten, voor welke iPads is het geschikt en hoe kun je het installeren?

#4 QuickPath toetsenbord

In iOS 13 heeft Apple’s standaard toetsenbord een nieuwe variant: QuickPath. Dit houdt in dat je met veegbewegingen letters kunt invoeren, net als eerder al mogelijk was met SwiftKey en Google’s Gboard. Je kunt QuickType en QuickPath afwisselend gebruiken, waarbij de volgende talen worden ondersteund: Engels, Vereenvoudig Chinees, Spaans, Duits, Frans, Italiaans en Portugees – dus nog geen Nederlands. Lees alles over QuickPath in onderstaande uitleg.

Bekijk ook

Het QuickPath veegtoetsenbord op iPhone en iPad in het Nederlands gebruiken: zo werkt het

QuickPath is het veegtoetsenbord voor de iPhone en iPad. Met QuickPath kun je over het scherm vegen om woorden te maken. Sinds iOS 15 werkt QuickPath ook in het Nederlands! Hoe werkt het veegtoetsenbord? Wij leggen het je uit.

#5 Nieuwe Zoek mijn-app

Apple combineert Zoek mijn vrienden en Zoek mijn iPhone in iOS 13 tot een nieuwe app waarmee je zowel vrienden als spullen kunt zoeken. Vooral bij het terugvinden van spullen werkt dit op een ingenieuze manier, door gebruik te maken van Bluetooth-signalen. Zelfs als je MacBook in sluimerstand staat kun je ‘m terugvinden. Andere gebruikers helpen mee om je locatie door te sturen, op een manier die privacyvriendelijk is. De signalen zijn daarbij ook versleuteld. Zo kun je spullen terugvinden die niet met Wi-Fi of het mobiele netwerk zijn verbonden. Mogelijk werkt Apple zelfs aan een Bluetooth-tag die je aan tassen en andere waardevolle spullen kunt vastmaken, vergelijkbaar met de Tile. Deze AirTag wordt mogelijk in 2020 aangekondigd. Alles over de Zoek mijn-app vind je in onderstaand artikel.

Bekijk ook

Zo werkt 'Zoek mijn' (Find My) om mensen, toestellen en voorwerpen te vinden

De Zoek Mijn-app is op iedere iPhone en iPad geïnstalleerd. Je vindt het op de Mac sinds macOS Catalina. Het is een samengevoegde versie van Zoek mijn iPhone en Zoek mijn Vrienden. In het Engels heet deze app 'Find My'. Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze app en hoe je het gebruikt!

#6 Een grote update voor Herinneringen

Apple heeft in iOS 13 meerdere apps een opknapbeurt gegeven, maar dat geldt vooral ook voor de Herinneringen-app. Die heeft meerdere vernieuwingen gekregen: het ziet er overzichtelijker uit en je kunt sneller een herinnering invoegen. Met grote gekleurde knoppen voor Vandaag, Gepland en Gemarkeerd zie je wat je eerst moet doen. Een snelle werkbalk bovenin helpt je bij het invoeren van een taak. Ook krijg je in iMessage suggesties voor taken die je zou willen toevoegen.

Meer over de Herinneringen-app in iOS 13 lees je hieronder.

Bekijk ook

Maak kennis met de nieuwe Herinneringen-app in iOS 13

Apple heeft de gloednieuwe Herinneringen-app voor zowel iOS, iPadOS als macOS onthuld. De nieuwe app heeft een compleet nieuw uiterlijk en heeft ook veel meer opties gekregen. Hier lees je er alles over!

#7 Verbeteringen voor Camera en Portret-modus

In iOS 13 vind je diverse verbeteringen voor de camerafuncties, zoals de mogelijkheid om de intensiteit van de portretbelichting aan te passen in de portretmodus. Er komt ook een nieuwe portretfunctie bij met een monochromatisch effect, namelijk High-Key Mono.

De Foto’s-app in iOS 13 is meer een dagboek van je leven, met een speciaal tabblad waarop je beste foto’s tot nu toe verschijnen, per dag, maand en jaar. Je kunt ook in- en uitzoomen bij de Foto-galerij en je hebt meer mogelijkheden om je foto’s te bewerken met filters en aanpassingen. Ook heb je meer opties om je video’s te bewerken – je kunt ze bijvoorbeeld roteren zonder dat je apps van derden noig hebt. Er is een Auto-knop aanwezig om je video’s automatisch een beter uiterlijk te geven.

iOS 13 Foto's app

#8 Nieuwe Siri- en audiofuncties

Gebruik je de Engelstalige Siri-stem, dan zul je in iOS 13 merken dat deze natuurlijker klinkt dan voorheen. In plaats van kleine spraakfragmenten die achter elkaar worden geplakt
heeft Siri in iOS 13 een volledig gedigitaliseerde stem, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde neurale tekst-naar-spraak-technologie. Daardoor klinkt het minder blikkerig. Dat valt vooral op als Siri langere teksten spreekt, zoals het voorlezen van een artikel.

Ontwikkelaars kunnen Siri opnemen in hun apps en diensten, om allerlei taken uit te voeren. Naast media afspelen, zoeken en bellen gaat het bijvoorbeeld om tickets voor events bestellen, treinreizen boeken en informatie over luchthavens en vluchten opvragen. Ook het opvragen van zitplaatsinformatie en omgaan met bestandsbijlagen in berichten is iets waar Siri binnenkort wel raad mee weet, dankzij de introductie van SiriKit. Net als bij de Siri Shortcuts is het niet een garantie dat ontwikkelaars van populaire apps er iets mee doen.

Met de nieuwe functie Audio Sharing kun je de audio delen met een andere iPhone, zodat anderen kunnen meeluisteren met jouw muziek. Dit komt vooral van pas bij AirPods, omdat je dan ieder met je eigen oortjes kunt luisteren.

HomePod krijgt ook ondersteuning voor HandOff, zodat je gemakkelijker verder kunt luisteren waar je gebleven was. Houd je je iPhone dichtbij de HomePod, dan neemt deze de muziek over die je aan het luisteren bent. Ook zal de HomePod voortaan onderscheid maken tussen stemmen. De speaker herkent je stem en reageert met de juiste informatie, bijvoorbeeld muziek, berichten en herinneringen die op jou van toepassing zijn en niet die van een ander.

Siri werkt met live radio van iHeartRadio, TuneIn en andere diensten, zodat je toegang hebt tot 100.000 radiostations.

#9 Nieuwe functies voor Kaarten

Er zitten diverse nieuwe functies in de Apple Kaarten-app. De VS krijgt voor het einde van 2019 compleet nieuwe kaarten, terwijl de rest van de wereld in 2020 volgt. Look Around is een soort Google Streetview, waarmee je op straatniveau kunt rondkijken op je bestemming. Het werkt ook in landschapsweergave. Een andere mogelijkheid om realtime je aankomsttijd te delen.

Bekijk ook

Zo gebruik je Look Around in de Apple Kaarten-app

Look Around ('Kijk rond') is Apple's variant op Google Street View. Het is te vinden in Apple Kaarten op je iPhone, iPad en Mac. Hoe gebruik je Look Around en wat heb je eraan in Nederland en België? Dat laten we zien in deze tip!

#10 Sign in with Apple

In plaats van inloggen met Google of Facebook kun je voortaan inloggen met de functie Sign in with Apple. Dit maakt gebruik van Face ID. Je kunt een nieuw account aanmaken, zonder dat je persoonlijke informatie hoeft te delen. Apps kunnen die informatie opvragen, waarbij je ervoor kunt kiezen om je werkelijke e-mail niet te delen. Apple zal dan een willekeurig mailadres hiervoor aanmaken en stuurt alles door. Je kunt zodoende inloggen en accounts aanmaken bij diensten van derden, zonder dat je privacy in gevaar komt. Op elk moment kun je het willekeurige e-mailadres laten opheffen. Dit werkt zowel in apps en op het web, op iPhone, iPad en Mac.

Bekijk ook

Sign in with Apple: alles over het veilig aanmelden via Apple

Met Sign in with Apple (Log in met Apple) kun je bij diensten en apps inloggen met je Apple-gegevens. Maar wat zijn de voordelen van deze dienst en wat kun je ermee? In dit artikel lees je alles over het aanmelden via Apple in apps en diensten.

#11 HomeKit Secure Video

HomeKit heeft een speciale functie voor beveiligingscamera’s, maar dit is niet meteen bij de release van iOS 13 beschikbaar. Apple beloofde dat het pas ná iOS 13.1 zou verschijnen. HomeKit Secure Video is een alternatief voor clouddiensten die videobeelden analyseren en tegen betaling opslaan. Apple doet dit lokaal, waarbij de beelden worden versleuteld en opgeslagen bij iCloud. Dit is gratis voor mensen die over 200GB iCloud-opslag of meer beschikken en het gaat niet ten koste van je opslag. Apple beschikt niet over de encryptie-sleutel, dus het is volkomen veilig.

Bekijk ook

HomeKit Secure Video: veiliger opslaan van je camerabeelden

Met HomeKit Secure Video kun je videobeelden van je camera's beveiligd opslaan via iCloud. Wat moet je weten over HomeKit Secure Video, wat heb je nodig om het te gebruiken en welke camera's ondersteunen het? We zochten het voor je uit!

Nog veel meer nieuwe functies in iOS 13

Er zitten nog veel meer nieuwe functies in iOS 13, zoals deze:

  • Make-up en stickers voor Memoji
  • Zelf je contactfoto en naam instellen voor iMessage
  • Meer mogelijkheden voor tekstopmaak in Mail
  • Makkelijker verbinden met Wi-Fi en Bluetooth vanuit het Bedieningspaneel
  • Ondersteuning voor Xbox One en PS4 gamecontrollers
  • Stilhouden van onbekende telefoongesprekken
  • In de Muziek-app lopen songteksten synchroon met de muziek.
  • In Safari kun je per website voorkeuren instellen.
  • Notities krijgt gedeelde mappen.

iMessage en Memoji

Bekijk onze round-up met minder bekende ontdekkingen van iOS 13:

Bekijk ook

Overzicht: Deze 55+ ontdekkingen uit iOS 13 zijn ook superhandig

iOS 13 bevat veel meer handige nieuwe functies dan Apple op het podium heeft laten zien. In dit artikel zetten we meer dan 70 handige iOS 13 ontdekkingen voor je op een rijtje.

Lees ook over de 11 belangrijkste iOS 13 functies:

Bekijk ook

Dit zijn de 11 beste iOS 13 functies

iOS 13 en iPadOS zitten bomvol nieuwe functies. Wij hebben een selectie gemaakt van de 10 belangrijkste functies in iOS 13 en het compleet nieuwe iPadOS, zodat je snel op de hoogte bent.

iOS 13 FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
Heb je na het lezen van dit overzicht nog vragen over iOS 13? In onze iOS 13 FAQ hebben we de veelgestelde vragen voor je op op een rijtje gezet met daarbij de passende antwoorden.

https://www.iculture.nl/ios/ios-13/faq/

iOS 13 bugs en problemen
Bij een grote release als iOS 13 zitten er vaak wat kinderziektes in. Het kan daarom gebeuren dat je in het begin tegen een paar problemen of andere bugs aanloopt. Gelukkig is voor heel veel een oplossing en in ons aparte artikel over de iOS 13 bugs en problemen hebben we de oplossingen uiteengezet. Heb je zelf nog last van een probleem, check dan de reacties in het artikel. Misschien heeft iemand anders voor jou al de perfecte oplossing!

Bekijk ook

Last van iOS 13 problemen? Probeer dan deze oplossingen

Bij een grote update zoals iOS 13 kan er altijd iets mis gaan. Heb je last van iOS 13 bugs? Loop je tegen problemen in iOS 13 aan? We verzamelen in dit artikel de belangrijkste bugs en problemen in iOS 13 en geven mogelijke oplossingen.

Welke iOS 13 versies zijn er verschenen?

De volgende iOS 13 updates zijn inmiddels verschenen:

Versie Datum Changelog
iOS 13 2019-09-19 Eerste versie met de hierboven genoemde functies.
iOS 13.1 2019-09-24 Voegt nieuwe functies toe, zoals sneller AirDroppen met iPhone 11, aankomsttijd delen in Apple Kaarten en automatiseringen in Opdrachten-app. Lost ook een groot aantal bugs op.
iOS 13.1.1 2019-09-27 Lost een beveiligingsprobleem met toetsenbordapps en meer op.
iOS 13.1.2 2019-09-30 Bugfixes voor onder andere de camera, iCloud-backups en meer.
iOS 13.1.3 2019-10-15 Lost een probleem met de Apple Watch op waardoor meldingen niet verschenen. Ook zijn er problemen opgelost met Bluetooth carkits, gehoorapparaten en koptelefoons.
iOS 13.2 2019-10-28 Deep Fusion op de iPhone 11-serie, nieuwe emoji en meer.
iOS 13.2.2 2019-11-7 Bugfixes, onder andere met een fix voor multitaskingprobleem.
iOS 13.2.3 2019-11-18 Diverse kleine bugfixes, waaronder voor problemen met Mail, Bestanden en Notities.
iOS 13.3 2019-12-10 Ondersteuning voor beveiligingssleutels, communicatielimieten en meer.
iOS 13.3.1 2020-1-28 Nieuwe locatieschakelaar voor Ultra Wideband op iPhone 11 en diverse bugfixes.
iOS 13.4 2020-3-24 Nieuwe Memoji, mappen delen via iCloud, nieuwe knoppenbalk voor Mail-app en CarPlay-verbeteringen.
iOS 13.4.1 2020-4-23 Oplossing voor een probleem met FaceTime met oudere apparaten.
iOS 13.5 2020-5-20 COVID-19 tracking van Apple en Google toegevoegd, sneller toegangscode invoeren bij Face ID met mondkapje, FaceTime-verbetering en meer
iOS 13.5.1 2020-6-1 Belangrijke beveiligingsupdate. Dicht het lek voor de unc0ver-jailbreak.
iOS 13.6 2020-7-15 Symptomen van ziektes vastleggen, digitale autosleutels, Apple News+ audio en meer. Zie ons artikel over iOS 13.6 functies.
iOS 13.6.1 2020-8-12 Bugfixes, voorkomt o.a. groene waas op sommige iPhones.
iOS 13.7 2020-9-1 COVID-19 meldingen zonder app

Zie ook ons hoofdoverzicht iOS versies.

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2021
Software
iOS 13