iOS logo

iOS 13: de volgende grote software-update voor iPhone en iPad

In iOS 13 wil Apple extra veel functies voor de iPad uitbrengen. Zo komt er naar verwachting een vernieuwde Bestanden-app en een vernieuwde Split View. Wat weten we nu al van iOS 13? Je leest het hier!

iOS 13 – codenaam Yukon

iOS 13 heeft intern bij Apple de naam Yukon gekregen. Daarin zitten extra veel functies voor de iPad. Zo zou er verbeterde Split View aan zitten te komen. In plaats van twee verschillende apps naast elkaar kun je in iOS 13 ook twee keer dezelfde app naast elkaar weergeven. Zo kun je bijvoorbeeld twee Pages-documenten naast elkaar zetten.

iOS 13 releasedatum

iOS 13 zal worden aangekondigd op WWDC 2019, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple, tegelijk met tvOS 13 en watchOS 6. In de zomer van 2019 zullen er meerdere betaversies van iOS 13 verschijnen voor ontwikkelaars en publieke betatesters. De definitieve versie van iOS 13 verwachten we in september 2019. Dit is het gebruikelijke tijdschema dat Apple volgt bij nieuwe iOS-releases.

iOS 13 geschikte toestellen

Bij iOS 12 vielen er geen toestellen af. Alle iPhones en iPads die geschikt waren voor iOS 11 kregen ook de update naar iOS 12. Dat zou bij iOS 13 wel eens kunnen veranderen. Zo zou de iPhone 5s kunnen afvallen.

Dit zijn de iPhones die een update naar iOS 13 krijgen (nog niet officieel):

Bezitters van een iPhone SE hoeven (nog) niet zenuwachtig te worden, want dit toestel is grotendeels identiek aan de iPhone 6s en we verwachten niet dat Apple in één keer de hele iPhone 6-familie uit de lijst wegstreept. Weet je niet welke iPhone je hebt? Kijk dan in ons overzicht van iPhone-modellen.

Dit zijn de iPads die een update naar iOS 13 krijgen:

We verwachten dat de iPad Air, iPad mini 2 en 3 en de iPod touch 6e generatie afvallen. Weet je niet welke iPad je hebt, kijk dan eens in ons overzicht met iPad-modellen.

iOS 13 functies

Apple zou bij iOS 13 de nadruk willen leggen op iPad-functies, zoals beweert Bloomberg. Zo zou het mogelijk zijn om met meerdere vensters te werken van dezelfde app. Maar er is nog veel meer.

iOS 13 iPad-functies

Cross-platform apps in iOS 13

Apple heeft al bevestigd dat er in 2019 meer ondersteuning komt voor cross-platform apps. Het houdt in dat apps die voor iOS zijn ontwikkeld gemakkelijk kunnen worden overgezet naar macOS. Apple heeft hiervoor project Marzipan opgericht. iOS en macOS zullen niet volledig samengaan, maar het wordt gemakkelijker om apps over te zetten. Daardoor hoeven ontwikkelaars minder moeite te doen en is er binnenkort meer aanbod van Mac-apps. Apple heeft in macOS 10.14 Mojave al de vier apps Aandelen, Dictafoon, Apple News en de Woning-app overgebracht naar macOS.

Nieuw beginscherm in iOS 13

In de huidige vorm werkt het beginscherm van de iPhone en iPad goed, maar de ruimte op het scherm zou beter gebruikt kunnen worden. Zeker nu de schermen steeds meer randloos worden is het tijd voor een redesign. Volgens Bloomberg had Apple voor iOS 12 een redesign gepland, maar Apple moest meerdere functies uitstellen naar 2019 omdat eerst performanceproblemen en bugs moesten worden opgelost. Bij iOS 12 lag dan ook de nadruk op stabiliteit. In iOS 13 kunnen we weer wat meer nieuwe functies verwachten, bijvoorbeeld een redesign van de Mail-app en verbeteringen voor fotobewerking en het delen van foto’s.

Voor dat nieuwe beginscherm zou Apple in 2019 een nieuwe Apple Pencil kunnen uitbrengen. Het huidige model dateert alweer uit 2015, dus het is wel weer eens tijd voor een update.

iOS 13 update

Meer tabbladen in apps van iOS 13

In iOS 13 kunnen we waarschijnlijk wat meer verbeteringen voor de iPad aantreffen. In iOS 11 was dat ook al het geval. Zo zou Apple tabbladen willen invoeren voor iPad-apps, net zoals op de Mac het geval is. Je kunt dan in een app aan meerdere activiteiten tegelijk werken. In de Safari-browser zitten uiteraard al tabbladen.

De eerste geruchten over iOS 13 dateren uit mei 2018.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!