iOS logo

iOS 13: alles over de volgende grote software-update voor iPhone en iPad

Bijgewerkt met de nieuwste geruchten

In iOS 13 wil Apple extra veel functies voor de iPad uitbrengen. Zo komt er naar verwachting een vernieuwde Bestanden-app en een vernieuwde Split View. Ook komen er veel vernieuwde apps aan. Wat weten we nu al van iOS 13? Je leest het hier!

iOS 13 – codenaam Yukon

iOS 13 heeft intern bij Apple de naam Yukon gekregen. Daarin zitten extra veel functies voor de iPad. Zo zou er verbeterde Split View aan zitten te komen. Ook verwachten we een nieuw beginscherm voor de iPad en wordt het bestandensysteem verder uitgebreid. In deze overzichtspagina lees je alles over iOS 1e en de functies die je kan verwachten.

iOS 13 releasedatum

iOS 13 zal worden aangekondigd op 3 juni 2019 tijdens de WWDC 2019, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple, tegelijk met macOS 10.15, tvOS 13 en watchOS 6. In de zomer van 2019 zullen er meerdere betaversies van iOS 13 verschijnen voor ontwikkelaars en publieke betatesters. De definitieve versie van iOS 13 verwachten we in september 2019. Dit is het gebruikelijke tijdschema dat Apple volgt bij nieuwe iOS-releases.

iOS 13 geschikte toestellen

Bij iOS 12 vielen er geen toestellen af. Alle iPhones en iPads die geschikt waren voor iOS 11 kregen ook de update naar iOS 12. Dat zou bij iOS 13 wel eens kunnen veranderen. Zo zou de iPhone 5s kunnen afvallen.

We verwachten dat deze toestellen een update naar iOS 13 krijgen (nog niet officieel):

Er zijn ook geruchten dat je minimaal een iPhone 6s nodig hebt en dat de iPhone SE afvalt. Wij vinden dit wat ongeloofwaardig, omdat de iPhone SE gebaseerd is op de iPhone 6s. Zodra Apple de update in juni officieel aankondigt, weten we precies welke toestellen iOS 13-geschikt zijn. We denken ook niet dat Apple meteen de iPhone 6-serie afschrijft, want dat zou betekenen dat er meteen twee generaties afvallen.

Weet je niet welke iPhone je hebt? Kijk dan in ons overzicht van iPhone-modellen.

Dit zijn de iPads en iPods die een update naar iOS 13 krijgen:

We verwachten dat de iPad Air en de iPad mini 2 en 3 afvallen. Weet je niet welke iPad je hebt, kijk dan eens in ons overzicht met iPad-modellen.

iOS 13 functies

Apple zou bij iOS 13 de nadruk willen leggen op iPad-functies, zo beweert Bloomberg. Zo zou het mogelijk zijn om met meerdere vensters te werken van dezelfde app. Maar er is nog veel meer.

iOS 13 dark mode

Donkere modus

Volgens betrouwbare bronnen krijgt iOS 13 een dark mode. Apple heeft in 2018 al een donkere modus in macOS toegevoegd en dit jaar zou iOS aan de beurt zijn. Hoe dit er precies uit gaat zien, weten we nog niet. Apple heeft nu wel al een aantal apps die in het donker weergegeven worden, zoals de filmsectie in de iTunes Store-app, de Aandelen-app en het nachtthema in Apple Boeken.

Vernieuwde apps

Apple gaat ook een groot aantal apps een update geven. De Foto’s-, Camera-, Mail-, Herinneringen-app en Safari krijgen allemaal nieuwe functies. De Herinneringen-app wordt opnieuw ontworpen en Safari op de iPad zal straks automatisch de desktopsite tonen. De Mail-app krijgt eindelijk allerlei geavanceerde functies die we wel al heel lang hebben in de alternatieve mail-apps voor iPhone en iPad.

Apple gaat overigens ook de Zoek mijn iPhone en Zoek Vrienden-apps samenvoegen in één grote Zoek-app. Apple is zelfs van plan om een eigen product uit te brengen waarmee voorwerpen kan opzoeken, zoals sleutels en portemonnees. Door de tag aan je sleutels te verbinden, staan ze in verbinding met je iPhone.

Nieuw beginscherm in iOS 13

In de huidige vorm werkt het beginscherm van de iPhone en iPad goed, maar de ruimte op het scherm zou beter gebruikt kunnen worden. Zeker nu de schermen steeds meer randloos worden is het tijd voor een redesign. Volgens Bloomberg had Apple voor iOS 12 een redesign gepland, maar Apple moest meerdere functies uitstellen naar 2019 omdat eerst performanceproblemen en bugs moesten worden opgelost. Bij iOS 12 lag dan ook de nadruk op stabiliteit. Belangrijk is het nieuwe ontwerp van het beginscherm op de iPad. Deze lijkt nu nog erg op een hele uitvergrote versie van het beginscherm van de iPhone, maar in iOS 13 zou dit bijvoorbeeld interactiever en dynamischer kunnen zijn.

iOS 13-concept op de iPad.

Meer tabbladen in apps van iOS 13

In iOS 13 kunnen we waarschijnlijk wat meer verbeteringen voor de iPad aantreffen. In iOS 11 was dat ook al het geval. Zo zou Apple tabbladen willen invoeren voor iPad-apps, net zoals op de Mac het geval is. Je kunt dan in een app aan meerdere activiteiten tegelijk werken. In de Safari-browser zitten uiteraard al tabbladen, maar door dit toe te voegen aan bijvoorbeeld Pages kun je makkelijker aan meerdere documenten tegelijk werken. Ook standaardapps profiteren hiervan, zoals bijvoorbeeld de Mail-app.

Het moet zelfs mogelijk worden om apps in losse vensters te tonen, zodat je bijvoorbeeld twee keer een Pages-document naast elkaar kan zetten. In ons artikel over de iPad-verwachtingen in iOS 13 lees je nog meer wat er voor de iPad aan zit te komen.

Verbeterde Live Photos

In iOS 13 verwachten we ook verbeteringen voor de Live Photos. De huidige versie pakt momenten vlak voor en nadat je een foto maakt en combineert deze in een kort filmpje. In iOS 13 worden deze Live Photos twee keer zo lang, zo beweren bronnen. Dat betekent dat de filmpjes zes seconden kunnen duren. Ze lijken daarmee meer op de vroegere Vine-filmpjes die ook zes seconden duurden.

Vernieuwde Bestanden-app

De Bestanden-app werd geïntroduceerd in iOS 11, maar in iOS 13 krijgt deze naar verwachting een upgrade. Vooral op de iPad zou dit een veel geavanceerdere app op moeten leveren, zodat je sneller kan werken op de iPad. Het gerucht over een vernieuwde Bestanden-app stamt al uit mei 2018, maar houdt sindsdien aan.

Verbeterde CarPlay

Apple zou ook druk bezig zijn om CarPlay te verbeteren. De details hierover zijn nog schaars, maar mogelijk krijgen apps iets meer functies of wordt de weergave aangepast. Apps voor CarPlay zien er nu over het algemeen allemaal hetzelfde uit. Apple is ook vrij streng met het toelaten van apps, dus mogelijk wordt Apple in iOS 13 wat soepeler. De verbeteringen zouden ook te maken kunnen hebben met Apple Kaarten, Apple’s eigen navigatie-app. Wij hebben eerder wat wensen en verbeteringen voor CarPlay op een rijtje gezet.

Cross-platform apps in iOS 13

Apple heeft al bevestigd dat er in 2019 meer ondersteuning komt voor cross-platform apps. Het houdt in dat apps die voor iOS zijn ontwikkeld gemakkelijk kunnen worden overgezet naar macOS. Apple heeft hiervoor project Marzipan opgericht. iOS en macOS zullen niet volledig samengaan, maar het wordt gemakkelijker om apps over te zetten. Daardoor hoeven ontwikkelaars minder moeite te doen en is er binnenkort meer aanbod van Mac-apps. Apple heeft in macOS 10.14 Mojave al de vier apps Aandelen, Dictafoon, Apple News en de Woning-app overgebracht naar macOS.

iOS 13-concepten
Hoe iOS 13 er precies uit gaat zien is nog niet bekend, maar er zijn al veel iOS 13-concepten die een beeld geven van de mogelijkheden en het vernieuwde uiterlijk. In ons aparte artikel over de concepten van iOS 13 vind je enkele filmpjes en afbeeldingen die de moeite waard zijn.

Lees ook onze iOS 13 vooruitblik waarin je meer kunt lezen over functies die we verwachten en graag willen zien in deze eerstvolgende grote update.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!