watchOS 7: alles over de Apple Watch-update van 2020

watchOS 7 voor de Apple Watch is de grote update van 2020 en is voor alle recente modellen te downloaden. Deze update brengt nieuwe gezondheidsfuncties, wijzerplaten en andere verbeteringen naar de Apple Watch. Lees hier wat er nieuw is!

watchOS 7 review

watchOS 7 is sinds september 2020 beschikbaar voor de Apple Watch. In deze update vind je diverse nieuwe functies, met zoals gebruikelijk ook weer wat nieuwe gezondheidsfuncties. Bekijk snel wat er nieuw was in watchOS 7 en welke Apple Watch-modellen er geschikt voor zijn.

watchOS 7 in het kort

Dit zijn de belangrijkste punten van watchOS 7:

 • Aangekondigd op 22 juni 2020, release was op 16 september 2020
 • Nieuwe gezondheidsfuncties zoals de Slaap-app
 • Meerdere complicaties voor dezelfde app
 • Diverse nieuwe wijzerplaten en andere verbeteringen
 • Geen ondersteuning voor Force Touch meer
 • Verbeterde prestaties met snellere animaties
 • Geschikt voor Apple Watch Series 3 en nieuwer

Geschikte modellen voor watchOS 7

Apple heeft watchOS 7 helaas niet voor alle modellen uitgebracht. Deze modellen zijn geschikt voor watchOS 7:

 • Apple Watch Series 3
 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch Series 6
 • Apple Watch SE

Bovendien moet de gekoppelde iPhone draaien op minimaal iOS 14. Voor iOS 14 heb je minimaal een iPhone 6s nodig. Op de Apple Watch Series 3 mis je enkele functies, zoals bepaalde wijzerplaten. Hou er bij dit model ook rekening mee dat je mogelijk te weinig opslag hebt voor watchOS 7.

watchOS 7 review

Wil je weten wat we van deze update vinden? Lees dan onze watchOS 7 review. Dit is onze conclusie:

watchOS 7 bevat zeker veel leuke vernieuwingen voor gebruikers. Voor ontwikkelaars zitten er weinig echte vernieuwingen in. Zij zullen vooral hun apps moeten aanpassen omdat er geen Force Touch meer beschikbaar is, wat achteraf toch niet zo’n slechte beslissing is als we dachten.

Gebruikers kunnen met watchOS 7 een flinke lijst met allerlei kleine en handige vernieuwen tegemoet zien, die al verrassend goed werken. Sommige aangekondigde functies zijn nog helemaal niet beschikbaar, zoals de vertaalfunctie in het Nederlands, fietsroutes in Nederland en het kiezen van verschillende complicaties van dezelfde app.

Gaat het delen van wijzerplaten op sociale media iets leuks opleveren of wordt het een functie waar we na september nooit meer iets van horen? Er zitten zeker heel erg praktische functies in watchOS 7, maar de echte “wow” krijgen we alleen van het feit dat watchOS 7 supersnel is.

Bekijk ook

watchOS 7 review: snelheid is de grootste wow-factor

watchOS 7 komt eraan en dat betekent dat er heel wat nieuwe functies aan zitten te komen. Hoe bevallen deze nieuwe functies na een aantal maanden testen met de beta? En over welke verbeteringen zijn we het meest enthousiast? In onze watchOS 7 preview lees je het!

Nieuwe functies in watchOS 7

Hier zijn de belangrijkste nieuwe functies in watchOS 7:

Er is ook een functie die je niet meer kunt gebruiken: Force Touch verdwijnt van de Apple Watch en dat betekent dat veel ontwikkelaars hun apps moeten aanpassen. De functie werkt nog wel door je vinger wat langer op het scherm te leggen.

Bekijk ook

Apple neemt afscheid van Force Touch in watchOS 7

Al sinds de allereerste Apple Watch gebruik je Force Touch voor extra opties. Door stevig op het scherm te drukken, krijg je mogelijkheden die normaal gesproken niet op het scherm passen. Apple neemt nu afscheid van deze functie.

Verder is nieuw dat er bij watchOS 7 voor het eerst een publieke beta beschikbaar kwam.

#1 Slaapfuncties op de Apple Watch

Eén van de beste nieuwe functies in watchOS 7 is de nieuwe Slaap-app. Deze houdt bij hoeveel uur je per nacht slaapt. Alle data kun je vervolgens terugzien in de Gezondheid-app op je iPhone, zodat je inzicht krijgt in het aantal geslapen uren.

Tijdens het instellen geef je aan hoe laat je van jezelf naar bed moet. ‘s Avonds krijg je een melding om je eraan te herinneren. Zodra het tijd is om te slapen gaat je Apple Watch automatisch in een Niet storen-stand. Ook kun je het scherm niet meer per ongeluk tijdens je slaap activeren.

Slaapstatistieken op Apple Watch

Kun je lastig in slaap komen? Dan kun je shortcuts instellen die je helpen met rustig worden. Dat kan bijvoorbeeld een podcast zijn of een rustige afspeellijst. De Apple Watch houdt niet alleen bij hoeveel uur je slaapt, maar weet ook wanneer je onrustig was. Dit wordt aangegeven in de grafiek die je na het slapen kunt inzien. Let op dat je Apple Watch ten minste 30% opgeladen moet zijn om de Apple Watch Slaap-app te kunnen gebruiken. Opladen moet je voortaan op een ander moment doen, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg tijdens het douchen en ontbijten.

Bekijk ook

Slaapfuncties op de Apple Watch: is Apple's smartwatch de ideale bedpartner?

De Apple Watch heeft diverse slaapfuncties. Hoe het werkt zie je in deze gids, waarin we alles langslopen: van het instellen van je slaapschema tot het bekijken van je slaapfasen. Dit moet je weten over slapen met de Apple Watch!

Wakker worden met batterijstatus

#2 Handenwassen

Door de coronacrisis zijn we ons allemaal bewuster geworden van het feit dat je regelmatig je handen moet wassen. Apple voert daarom een heel toepasselijke functie in: automatische handenwas-detectie in watchOS 7. Volgens de fabrikant was het al jarenlang in ontwikkeling en was het lastig om met sensoren precies de handbewegingen en het geluid van stromend water en zeepsop te detecteren.

Handen wassen met Apple Watch en watchOS 7

Dit werkt met de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Met deze functie luistert de Apple Watch of er stromend water klinkt als je een handenwas-beweging maakt. Er start dan automatisch een timer van 20 seconden en je krijgt een tikje als je lang genoeg gewassen hebt. Je krijgt ook een herinnering om je handen te wassen zodra je thuis komt.

Bekijk ook

Nog steeds nuttig: de handenwasfunctie op je Apple Watch

We wassen allemaal onze handen, maar niet allemaal lang genoeg. Daarom kan de Apple Watch je helpen met een automatische timer van 20-seconden als je je handen wast. Wij leggen uit hoe de handenwas-functie werkt op de Apple Watch Series 4 of nieuwer.

#3 Nieuwe wijzerplaten en meerdere complicaties

De enige écht nieuwe wijzerplaat is Chronograaf Pro. Deze is alleen beschikbaar voor de Apple Watch Series 4 en nieuwer en bevat een nieuwe tachymeter, waarmee je de snelheid van een bewegend object kunt meten. Er is ook een vernieuwde Foto’s-wijzerplaat met fotofilters, zodat je bijvoorbeeld een nostalgisch tintje kunt geven aan je foto’s. Verder is er nog een XL-wijzerplaat met extra grote complicatie, zoals je hieronder kunt zien.

XL-wijzerplaat met grote complicatie watchOS 7

Een andere interessante vernieuwing is dat je meerdere versies van dezelfde complicatie kunt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je van watersport houdt en meerdere complicaties wilt hebben die met het weer te maken hebben.

Bekijk ook

Deze nieuwe en verbeterde wijzerplaten vind je in watchOS 7 op de Apple Watch

Zoals ieder jaar voegt Apple dit najaar weer nieuwe wijzerplaten toe aan de Apple Watch. In dit artikel bespreken we de nieuwe en vernieuwde watchOS 7 wijzerplaten.

#4 Wijzerplaten delen

Het delen van wijzerplaten is een functie waar Apple Watch gebruikers vaak om hebben gevraagd. Je kunt vanaf watchOS 7 eindelijk jouw Apple Watch wijzerplaat delen, exact zoals jij ‘m ook hebt. Gebruik je complicaties van derden, zoals Shazam of een OV-app, dan krijgt de ontvanger de optie om deze apps te installeren. Zo zorgt de Apple Watch ervoor dat de wijzerplaat exact zoals het origineel op jouw horloge komt.

Wijzerplaat delen vanaf Apple Watch

Tijdens het delen kun je specifieke complicaties uitsluiten als je die niet wil delen. Je kunt ook wijzerplaten zoeken in de App Store en downloaden via internet. Apple heeft een tool ontwikkeld voor websitemakers om een preview te tonen van een wijzerplaat. Daaronder staat een downloadknop om de wijzerplaat binnen te halen, zonder zelf veel moeite te doen. Zit er een complicatie bij waarvan je de app nog niet hebt, dan kun je deze direct installeren.

Bekijk ook

Trots op je wijzerplaat? Apple Watch-wijzerplaten delen doe je zo

In deze tip lees je hoe je een wijzerplaat van je Apple Watch kunt delen met anderen. Ook complicaties van derden worden meegenomen. Lees hier hoe het delen van een Apple Watch-wijzerplaat werkt, hoe je ze kunt ontvangen en installeren.

Apple heeft het instellen van wijzerplaten opnieuw ontworpen. Het gaat nu een stuk makkelijker om complicaties te kiezen. In plaats van een kleine tekst op het scherm kun je nu door een lijst met beschikbare complicaties bladeren. Eén van de nieuwere complicaties is een Wereldklok, voor mensen die veel met collega’s of familie in andere tijdzondes te maken hebben.

#5 Nieuwe functies voor Kaarten

Voor de Kaarten-app op de Apple Watch is de grootste vernieuwing dat je nu fietsroutes kunt plannen. Daarbij kan ook rekening worden gehouden met trappen en met soorten routes: de snelste, kortste of de route die Apple voorstelt. De kaarten tonen hoogteverschillen, of er fietspaden zijn en hoe druk het onderweg is. Zo kun je bijvoorbeeld drukken straten vermijden.

Fietsroutes op Apple Watch

Ook kun je langs de route zoeken naar een pitstop of zoeken naar plaatsen in de buurt zoals café’s of fietswinkels. Deze kun je vervolgens aan je route toevoegen. Helaas werkt het niet meteen wereldwijd en zelfs niet in Nederland. Aanvankelijk zitten er enkele Chinese steden en drie Amerikaanse steden in: New York, San Francisco en Los Angeles. De Amerikaanse fietsstad Portland ontbreekt. Wel zullen er in de loop van de tijd meer steden bij komen.

#6 Batterijconditie

Een functie die niet officieel op het podium werd aangekondigd is Batterijconditie. Net als op de iPhone zal in watchOS 7 rekening worden gehouden met de slijtage van de batterij. Een nieuwe batterij heeft aan het begin nog een maximum capaciteit van 100%, maar dit gaat in de loop van de tijd terug. De Apple Watch gaat dan minder lang mee. Op de iPhone schroeft Apple ook de performance terug als de batterij slijtage vertoont. Het is nog onduidelijk of dit ook op de Apple Watch het geval is.

watchOS 7 op Apple Watch met Sleep en wijzerplaten.

#7 Geoptimaliseerd opladen

Nog een andere verbetering wat opladen betreft: watchOS 7 biedt ondersteuning voor geoptimaliseerd opladen op de Apple Watch. Daarbij leert de Apple Watch je dagelijkse gewoontes kennen en zorgt ervoor dat de smartwatch niet urenlang met een batterijstatus van 100% aan de lader ligt. Het opladen wordt onderbroken als je de Apple Watch lange tijd niet gebruikt. En de accu zal aanvankelijk steeds tot 80% worden opgeladen. Een uur voordat je normaal gesproken opstaat zal de Apple Watch ervoor zorgen dat het laden doorgaat tot 100%.

Bekijk ook

Geoptimaliseerd opladen en oplaadlimiet op de Apple Watch: zo werkt het

Op de Apple Watch is geoptimaliseerd opladen mogelijk en sinds watchOS 10 is er ook een functie genaamd geoptimaliseerde oplaadlimiet. De beschikbaarheid per functie verschilt per Apple Watch-model. In dit artikel lees je wat het betekent, hoe het werkt en hoe je het kunt in- en uitschakelen.

#8 Dansen en andere fitnessfuncties

Dansen werd tot watchOS 6 niet erg nauwkeurig gemeten. Er werd een algemene schatting gedaan van de hoeveelheid verbrande calorieën. Vanaf watchOS 7 gaat dat veranderen. Er wordt gekeken naar armbewegingen en dergelijke om een nauwkeuriger inschatting te maken van jouw inspanning. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de accelerometer, gyroscoop en hartslagsensor. Apple heeft dit getest met vier soorten dansen: Bollywood, cardiodansen, hip-hop en Latin.

Er zijn ook andere nieuwe gedetailleerde work-outs beschikbaar: Functionele Krachttraining, Coretraining en een Coolingdown. Dat laatste is belangrijk als je intensief bewogen hebt om onder meer spierpijn te verminderen.

Work-outs in watchOS 7

Het voordeel van dergelijke work-outs is dat de Apple Watch beter weet op wat voor bewegingen hij moet letten. Je kan natuurlijk altijd een ‘Overig’ starten in de Work-out app, maar dan wordt er met minder detail op je beweging en hartslag gelet. Nieuwe algoritmen maken de metingen nog nauwkeuriger.

De Activiteit-app heet op de iPhone voortaan Conditie, maar die naamsverandering heeft niet op de Apple Watch plaatsgevonden. Verder is het nu mogelijk om je uitdagingen met anderen en het delen van je activiteiten op één plek te zien.

#9 Gehoorfuncties

De Apple Watch kan al waarschuwen als er te luide omgevingsgeluiden zijn, die je gehoor kunnen beschadigen. In watchOS 7 komen er meer gehoorfuncties bij. Zo houdt de Apple Watch in de gaten of je niet via je oordopjes te lang wordt blootgesteld aan te luide muziek. Daarbij worden de maximale decibelniveau’s van de Wereldgezondheidsorganisatie als uitgangspunt genomen.

Dit geldt voor muziek en andere audio die je luistert via je oortjes op de iPhone, iPod en Apple Watch. Je krijgt een waarschuwing als je het aanbevolen geluidsvolume of de totale luistertijd hebt overschreden. Via de Gezondheid-app kun je zien hoeveel uren per week je naar luide muziek hebt geluisterd.

#10 Nieuwe gezondheidsfuncties: wandelpatroon

Er zitten ook weer nieuwe gezondheidsfuncties in watchOS 7 waarmee je beter inzicht krijgt in je mobiliteit en cardiovasculaire gezondheid. Naarmate je ouder wordt kan het lastiger zijn om in balans te blijven tijdens het lopen. De Apple Watch gebruikt de bewegingssensoren om veranderingen in je loopgedrag te meten in de loop van de tijd. Dit is vergelijkbaar met een 6 minuten-looptest die je in een lab moet doen, of waarbij je zo recht mogelijk over een lijn op de vloer moet lopen. Deze data kan worden gebruikt om te kijken of je misschien minder makkelijk beweegt of minder stevig op je benen staat, wat kan duiden op een verminderde vitaliteit.

Bekijk ook

De iPhone let vanaf iOS 14 op jouw loopgedrag en wandelpatroon

De Gezondheid-app op je iPhone meet vanaf iOS 14 nog meer gegevens over jouw loopgedrag. Deze functies hebben te maken met mobiliteit en of je goed loopt.

#11 Snelheid van traplopen

Er is ook een nieuwe Apple Watch-meting voor traplopen. Vanaf watchOS 7 meet je Apple Watch hoe snel je de trap op en neer loopt. Deze verticale snelheid wordt uitgedrukt in meters per seconde. De Apple Watch kan de meting alleen goed doen als de trap minstens drie meter hoog is.

#12 Siri-functies: Opdrachten-app, dicteren en voorlezen

Net als op de iPhone en iPad heeft Siri met watchOS 7 enkele nieuwe functies gekregen, samen met een verbeterd design. Op de Apple Watch Series 4 en nieuwer vind je nu hetzelfde nieuwe Siri-bolletje als op de iPhone en iPad. Ook kun je Siri nu vragen om een spraakbericht te sturen via iMessage.

Siri in watchOS 7

Een andere kleinere verbetering voor Siri op Apple Watch is dat het dicteren van tekst nu allemaal op het apparaat zelf verwerkt wordt. Dit is sneller en werkt betrouwbaarder. Een bijzondere nieuwkomer is de Opdrachten-app op de Apple Watch. Je kunt dus Siri Shortcuts activeren vanaf je Apple Watch. Daarvoor zijn ook nieuwe complicaties beschikbaar. Zo zet je dus bijvoorbeeld een HomeKit-scène aan vanaf je wijzerplaat zonder extra apps te downloaden.

Verder is het aankondigen van berichten met Siri nieuw op de Apple Watch. Heb je AirPods in, dan krijg je inkomende berichten voorgelezen, zodat je niet op het scherm hoeft te kijken. Je kunt ook met spraakberichten reageren op binnenkomende teksten of een tekst dicteren.

Bekijk ook

Zo werken Siri Shortcuts op de Apple Watch

De Apple Watch heeft ook een Opdrachten-app, zodat je Siri Shortcuts kunt gebruiken vanaf je pols. De mogelijkheden zijn echter wel beperkt. Je kunt geen Shortcuts maken op de Apple Watch, maar je kunt ze wel aantikken en activeren.

#13 Vertalen met Siri

In iOS 14 vind je een nieuwe Vertaal-app, die tussen 11 verschillende talen teksten kan vertalen, zowel gesproken als geschreven. Op de Apple Watch vind je in watchOS 7 geen aparte app, maar wel een vertaalfunctie via Siri. Dit werkt met 10 verschillende talen. Je heft hiervoor je pols op en vraagt: “How do you say hello in Japanese?”

watchOS 7 overzicht.

#14 CarKey voor je autosleutel

CarKey werd eigenlijk aangekondigd voor iOS 14, maar is ook te gebruiken op de Apple Watch. Met deze functie wordt je Apple Watch een autosleutel. Zo kun je de deuren openen door het horloge bij de handgreep van het autoportier te houden. Voor het aanmaken van digitale autosleutels zul je in de Wallet-app op de iPhone moeten zijn, maar voor eenvoudige handelingen kun je de iPhone op zak houden en de Apple Watch gebruiken. Helaas werkt het alleen op de Apple Watch Series 5 en nieuwer – en met een beperkt aantal BMW-modellen.

#15 Apple Pay-kaarten wisselen

Gebruik je Apple Pay op de Apple Watch? Dan moet je vanaf watchOS 7 verticaal tussen je pasjes scrollen in plaats van horizontaal. Ook vind je nu snel al je Wallet-kaarten van bijvoorbeeld een vliegmaatschappij of bioscoop. Druk tweemaal op de zijknop om ze tevoorschijn te halen. In feite is dit een snelkoppeling geworden naar de volledige Wallet-app op Apple Watch.

Apple Pay en Wallet in watchOS 7

Van betaalkaart wisselen en ermee betalen kan nu alleen door te scrollen met de Digital Crown of je vinger. Je kan niet de andere kaart die in beeld is aantikken.

Lees ook ons overzicht met de beste watchOS 7 functies. Voor ons eindoordeel en ervaringen, lees je onze uitgebreide watchOS 7 review.

Bekijk ook

watchOS 7: meer dan 20 nieuwe functies waar we dol op zijn

Apple brengt met watchOS 7 een aantal vernieuwingen naar je Apple Watch. Sommige bestaande functies werken iets anders, terwijl er ook een aantal nieuwe mogelijkheden bijgekomen zijn. Dit zijn onze favoriete watchOS 7-functies op een rij.

Welke watchOS 7 versies zijn er verschenen?

De volgende watchOS 7 updates zijn inmiddels verschenen:

Versie Datum Changelog
watchOS 7 2020-09-16 Eerste versie met de hierboven genoemde functies.
watchOS 7.0.1 2020-09-24 Bugfixes.
watchOS 7.0.2 2020-10-12 Bugfixes met onder andere een oplossing voor het batterijprobleem.
watchOS 7.0.3 2020-10-19 Alleen voor Apple Watch Series 3. Lost plotselinge herstarts op.
watchOS 7.1 2020-11-05 Bugfixes en mogelijkheid om melding te krijgen over geluidsniveau van je koptelefoon.
watchOS 7.2 2020-12-14 Ondersteuning voor de cardiofitness meldingen en meer.
watchOS 7.3 2021-01-26 Nieuwe Unity-wijzerplaat en ECG-app naar meer landen.
watchOS 7.3.1 2021-02-15 Bugfix voor oplaadprobleem. Alleen voor Apple Watch Series 5 en Apple Watch SE.
watchOS 7.3.2 2021-03-08 Verbeterde beveiliging voor Apple Watch.
watchOS 7.3.3 2021-03-26 Verbeterde beveiliging voor Apple Watch.
watchOS 7.4 2021-04-26 iPhone ontgrendelen via Apple Watch bij dragen van mondkapje, Bluetooth-apparaten classificeren, ECG-app in Australië en Vietnam en meer.
watchOS 7.4.1 2021-05-03 Verbeterde beveiliging voor Apple Watch.
watchOS 7.5 2021-05-24 Nieuwe Pride 2021-wijzerplaat en ondersteuning voor afspelen betaalde podcasts.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2023
Software
watchOS 7