Apple Watch Serie 8 met watchOS 9

watchOS 9: alles over de grote Apple Watch-update van 2022

watchOS 9 is de grote update voor de Apple Watch in 2022 en is voor iedereen met een geschikte Apple Watch te downloaden. Benieuwd welke functies erin zitten? Wij laten het je zien!

watchOS 9: alles over deze Apple Watch-update

Met watchOS 9 zet Apple weer een belangrijke stap voor de Apple Watch. De update brengt dan ook veel verbeteringen met zich mee, waaronder een Low Power Mode voor alle modellen, roaming voor de Apple Watch 4G en heel veel sportfuncties. Iedereen met en Apple Watch Series 4 en nieuwer kan aan de slag en wij nemen je mee langs alle functies en wat je nog meer moet weten.

 watchOS 9 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van watchOS 9:

 • Grote update voor de Apple Watch in 2022
 • Opvolger van watchOS 8
 • Aangekondigd op 6 juni 2022 tijdens WWDC 2022
 • Roaming op Apple Watch 4G voor het eerst mogelijk
 • Low Power Mode voor Apple Watch Series 4 en nieuwer
 • Nieuwe functies voor gezondheid, activiteit en notificaties
 • Nieuwe wijzerplaten met meer mogelijkheden
 • Officiële release was op 12 september 2022
watchOS 9 op Apple Watch.

Functies van watchOS 9

Zoals altijd staat sport, bewegen en gezondheid bij de Apple Watch centraal. Dat geldt ook voor watchOS 9. Apple heeft een aantal nieuwe functies en verbeteringen op dit vlak toegevoegd. Maar er zijn ook verbeteringen op het gebied van toegankelijkheid, zoals Apple Watch Mirroring.

#1 Nieuw! Energiebesparende modus voor alle modellen

De Low Power Mode (energiebesparende modus) komt naar de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Dat betekent dat iedereen die de update naar watchOS 9 kan installeren, ervan kan profiteren. Deze energiebesparende modus vervangt de spaarstand op de Apple Watch, die al langer beschikbaar was. het zorgt ervoor dat bepaalde functies tijdelijk worden uitgeschakeld en dat de sensors minder vaak metingen doen. Dit is bedoeld om de batterij van de Apple Watch te sparen, terwijl je het horloge wel gewoon kunt blijven gebruiken. Bijvoorbeeld voor het vastleggen van een workout.

Energiebesparende modus Apple Watch

Voorheen was de spaarstand erg beperkt: het display werd gedimd en je kon alleen nog het tijdstip aflezen. De functie kan de batterijduur verdubbelen. Zo gaat de batterij van de Apple Watch Series 8 normaal 18 uur mee en in de energiebesparende modus tot wel 36 uur. Bij de Apple Watch Ultra wordt de gebruiksduur verlengd van 36 naar 60 uur.

#2 Internationale roaming voor Apple Watch 4G

Met de komst van watchOS 9 heeft Apple ook een belangrijke verbetering voor mensen met een Apple Watch 4G. Op de Apple Watch Series 5 Cellular en nieuwer komt roaming in het buitenland beschikbaar. Dit geldt vanaf het najaar van 2022. Voorheen kon je de databundel op je Apple Watch alleen in eigen land gebruiken. De dekking bij internationale roaming hangt af van je provider en is beschikbaar bij meer dan 30 aanbieders wereldwijd. Het is gratis of “tegen een kleine vergoeding” te gebruiken.

#3 Nieuwe en vernieuwde wijzerplaten

Apple heeft in watchOS 9 allerlei nieuwe wijzerplaten toegevoegd. In totaal zijn drie nieuwe én drie vernieuwde wijzerplaten toegevoegd. Dat is een stuk meer dan voorgaande jaren. Een van onze favorieten is de Metropolitaan-wijzerplaat, die een wat klassiekere look heeft. In ons aparte artikel vind je meer info over de wijzerplaten.

Bekijk ook

Dit zijn de nieuwe en vernieuwde wijzerplaten van watchOS 9

In watchOS 9 vind je meerdere nieuwe en vernieuwde wijzerplaten, die we hieronder aan je voorstellen. Kies uit Speeltijd, Maan of Metropolitaan of herontdek al langer bestaande wijzerplaten zoals Astronomie.

#4 Vernieuwde meldingen in watchOS 9

De meldingen op de Apple Watch hebben een nieuw ontwerp gekregen. Ze zien er nu iets ronder uit en bovendien is het tijdstip van de melding verplaatst van onderaan naar rechtsboven. Voorheen stond hier ook de naam van de app, maar dit is nu uit de melding gehaald. Je kan notificaties daardoor alleen nog herkennen aan het appicoontje. Er is nog iets anders: de meldingen verschijnen niet altijd meer beeldvullend op het scherm. Als je je Apple Watch actief gebruikt, verschijnt er alleen een strook bovenaan het scherm. Je kunt daardoor de actieve app blijven gebruiken.

Apple Watch meldingen in watchOS 9

#5 Verbeterde Workout-app en meer

Apple heeft veel verbeteringen doorgevoerd op het gebied van sport, die je vooral terugziet in de Workout-app. Je kan tijdens een workout nu naar beneden scrollen met de Digital Crown, om nog meer handige stats te zien. Vooral hardlopers krijgen heel veel nieuwe data tot hun beschikking, zoals verticale oscillatie en staplengte. De Apple Watch kan je bovendien feedback geven tijdens het lopen, bijvoorbeeld of nog op schema ligt bij het gekozen tempo. Ga je zwemmen, dan kan de Apple Watch je SWOLF-score laten zien.

Lees ook ons artikel met de nieuwe sportfuncties in watchOS 9.

Bekijk ook

Hier zijn de 12 nieuwe sportfuncties in watchOS 9

De Apple Watch heeft er in watchOS 9 heel wat nieuwe fitness- en sportfuncties bij gekregen. Hier zetten ze de belangrijkste voor je op een rijtje.

#6 Geschiedenis van atriumfibrilleren

Deze functie is voorlopig alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en zou pas op een later moment naar Europa kunnen komen. Als je last hebt van atriumfibrilleren, oftewel een onregelmatig hartritme, geeft de Apple Watch je daar al een waarschuwing voor. Maar in watchOS 9 kan de Apple Watch hier ook een logboek van bijhouden. Met de meldingen kun je in de gaten houden hoe vaak dit voorkomt en je kunt het gemakkelijk voorleggen aan je arts. De gegevens worden ook in de Gezondheid-app op de iPhone bijgehouden in een grafiek.

AFib geschiedenis.

#7 Medicijnen-app: herinneringen voor je pillen

De Apple Watch krijgt met watchOS 9 ook een gloednieuwe app: de Medicijnen-app. Met deze app kun je vastleggen welke medicatie je neemt, hoe vaak je die moet nemen en in welke vorm. Alles over je pillen, capsules, injecties en andere vormen van medicatie kun je erin zetten. De Apple Watch-app geeft je dan een herinnering als het tijd is om medicijnen in te nemen. De inname wordt ook bijgehouden in de Gezondheid-app op je iPhone.

Medicijnen-app op de Apple Watch

#8 Verbeterde Slaap-app

De slaapfunctie op de Apple Watch was niet zo uitgebreid: je kon alleen zien hoe laat je in slaap was gevallen en of je wel voldoende uren geslapen had, aangevuld met je hartslag en eventuele saturatiemeting. In watchOS 9 krijg je veel meer metingen rondom je slaapgedrag, vooral de slaapfases. Je ziet in de vernieuwde Slaap-app hoe lang je in welke slaapfases zat, zoals je REM-slaap en een diepe slaap. Dat geeft weer nieuwe inzichten, die ook weer vastgelegd worden in de Gezondheid-app op je iPhone.

watchOS 9 slaapfasen

#9 Apple Watch Mirroring: bedienen vanaf je iPhone

Heb je door een visuele beperking moeite met het bedienen van de Apple Watch? Dan kun je met deze functie je Apple Watch bedienen vanaf je iPhone. Het Apple Watch-scherm wordt getoond op het display van je iPhone, zodat je allerlei functies via de iPhone kunt regelen. Je hebt voor deze functie een Apple Watch Series 6 of nieuwer nodig.

Apple toegankelijkheid in 2022: deurdetectie en Apple Watch Mirroring.

#10 Verbeterde Agenda-app

Apple heeft in watchOS 9 de Agenda-app vernieuwd. Met de nieuwe Agenda-app heb je meerdere weergaven, waar je makkelijk tussen kunt wisselen zonder naar de Instellingen-app te hoeven gaan. Er is een nieuwe weekweergave met gekleurde balken én kun je eindelijk verder kijken dan alleen de huidige maand. Ook kun je rechtstreeks vanaf de Apple Watch een agenda-afspraak toevoegen.

Agenda-app op de Apple Watch vanaf watchOS 9

#11 Slimmere dock met actieve apps

Het Apple Watch dock gebruik je om snel je favoriete apps te kunnen openen. Met een druk op de zijknop krijg je een overzicht van je favoriete (of recente) apps, maar in watchOS 9 wordt het dock iets slimmer. Apps die op dit moment op de achtergrond actief zijn, zoals bijvoorbeeld de Muziek-app, de Timer-app of de Workout-app, verschijnen nu altijd bovenaan in het dock voor snelle toegang. Deze actieve apps drukken je favoriete apps naar beneden. Zodra de sessie van zo’n app niet meer actief is, verdwijnt deze weer uit het dock.

Meer informatie in de Apple Watch Weer-app in watchOS 9

#12 Vernieuwde Kompas-app met routepunten

De Kompas-app is in watchOS 9 vernieuwd en biedt ook op eerdere Apple Watch-modellen een vernieuwde weergave op de Apple Watch Series 5 en nieuwer en de Apple Watch SE. Sommige functies zijn alleen te vinden op de Apple Watch Series 6 en nieuwer.

In de app vind je een analoog kompas, dat de huidige richting aangeeft. Je kunt ook een ingezoomde weergave bekijken, met hoogte, stijging en lengte- en breedtegraad. Heb je een Apple Watch Series 6 of nieuwer, dan kun je interessante routepunten (waypoints) markeren, met aangepaste kleuren en symbolen. Er komt dan een markering op je huidige coördinaten te staan, zodat je deze plaatsen gemakkelijk kunt terugvinden. Ook kun je op deze manier een route vastleggen aan de hand van ‘broodkruimels’, om de weg naar huis terug te vinden. Verder wordt bij het parkeren van de auto automatisch een routepunt gemaakt.

Er zijn nog veel meer watchOS 9 functies en ontdekkingen. In ons overzicht vind je nog meer handige verbeteringen in deze update.

Bekijk ook

Deze superhandige watchOS 9 functies kun je nu al proberen

watchOS 9 is er en dat betekent dat je alle watchOS 9 functies nu zelf kunt proberen! In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijkste verbeteringen én een paar handige ontdekkingen die we in watchOS 9 hebben kunnen vinden. Dit zijn de beste vernieuwingen voor de Apple Watch.

watchOS 9 FAQ: veelgestelde vragen

watchOS 9 is een behoorlijk grote update. Apple laat de Apple Watch Series 3 achter zit en zet volop in op de nieuwe functies van watchOS 9. Maar missschien zit je nog met enkele praktische vragen, bijvoorbeeld of je wel kan updaten en hoe riskant het installeren van de beta is. In deze watchOS 9 FAQ lees je antwoorden op dergelijke veelgestelde vragen!

Ieder jaar brengt Apple een grote software-update uit voor de Apple Watch. watchOS 9 is de software-update van 2022 en is gratis beschikbaar voor iedereen met een geschikte Apple Watch. De update bevat allerlei nieuwe functies, zodat er voor iedereen wel iets bij zit om naar uit te kijken. Ook zijn bestaande functies verbeterd: zo biedt de slaapfunctie nu een overzicht van slaapfasen en kun je tijdens het sporten zien in welke hartslagzone je je bevindt. watchOS 9 is standaard aanwezig op de Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra en Apple Watch Series SE 2022 die eveneens in september 2022 zijn verschenen.

watchOS 9 verscheen op 12 september 2022, gelijktijdig met iOS 16. Deze updates zijn van elkaar afhankelijk: als je geen iOS 16 op je iPhone hebt staan kun je ook niet updaten naar watchOS 9.

Op basis van onze ervaringen met de watchOS 9 beta en de uiteindelijke versie van watchOS 9 vinden we het niet riskant om de update te installeren. Er zijn eigenlijk nauwelijks bugs opgetreden. Wel kunnen de gebruikelijke klachten zich voordoen, zoals het sneller leeg gaan van de batterij, of heel specifieke apps die onder watchOS 9 niet meer goed werken.

Wel belangrijk om je te realiseren is dat je niet terug kunt naar watchOS 8, mocht de update voor jou toch te veel problemen geven.

Helaas, jouw Apple Watch valt af. Dat zat er overigens al aan te komen, want de afgelopen twee jaar waren er veel problemen met het updaten van de Apple Watch Series 3. Dit had te maken met te weinig opslagcapaciteit, namelijk 8GB. Ook bij watchOS 7 en watchOS 8 leverde dit al problemen op: je moest vaak alle apps verwijderen en je Apple Watch naar fabrieksinstellingen terugzetten om de update te kunnen installeren.

Om watchOS 9 te kunnen installeren, heb je één van deze Apple Watch-modellen nodig:

Op de volgende toestellen was watchOS 9 al standaard aanwezig:

Lees meer in ons artikel over de watchOS 9 toestellen.

Bekijk ook

Deze Apple Watches zijn geschikt voor watchOS 9

Later dit jaar gaat Apple watchOS 9 uitbrengen, met een aantal nieuwe belangrijke functies. Maar dit jaar valt de Apple Watch Series 3 af en krijgt geen update meer. Lees hier welke modellen wél geschikt zijn voor watchOS 9.

Als je je Apple Watch aan een iPhone 7 of ouder of aan een iPhone SE 2016 gekoppeld hebt, kun je helaas geen watchOS 9 downloaden. Je iPhone moet namelijk bijgewerkt zijn naar iOS 16 om de update te kunnen installeren en dit werkt alleen op een iPhone 8 en nieuwer.

Het is niet mogelijk om je Apple Watch tijdelijk te verbinden met een nieuwere iPhone, te updaten en vervolgens weer terug te gaan naar je oudere iPhone.

Bekijk ook

Deze toestellen krijgen iOS 16 en iPadOS 16

Benieuwd welke toestellen iOS 16 en iPadOS 16 weer toestellen zullen ondersteunen? In dit artikel zetten we op een rijtje welke iPhones en iPads de updates krijgen en welke moeten afvallen.

watchOS 9 is een vrij grote update voor de Apple Watch en biedt tal van nieuwe en verbeterde functies. Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen:

 • Nieuwe energiebesparende modus voor alle modellen.
 • Internationale roaming voor Cellular-modellen.
 • Vier nieuwe wijzerplaten, waaronder aarde met live wolken, een maankalender en een wijzerplaat met grappige wezens.
 • Verbeterde Workout-app: Hardlopen krijgt nieuwe statistieken en diverse trainingsopties. Ook zijn er nieuwe zwemfuncties en kun je zien in welke hartslagzone je zit. Zie ook ons artikel met watchOS 9 sportfuncties.
 • Afib-geschiedenis: Je kunt terugzien hoe vaak je een onregelmatig hartritme hebt gehad. Voorlopig alleen in de VS. Lees ook ons overzicht met nieuwe gezondheidsfuncties in watchOS 9.
 • Slaapfunctie: Nu met slaapfases, zodat je meer inzicht krijgt in je slaapgedrag.
 • Medicijnen-app: nieuwe app voor herinneringen en bijhouden van medicatie en voedingssupplementen.
 • Verbeterde Agenda-app met een duidelijke weekweergave.
 • Slimmere dock met actieve apps: Apps die op dit moment op de achtergrond actief zijn, zoals bijvoorbeeld de Muziek-app, de Timer-app of de Workout-app, verschijnen nu altijd bovenaan in het dock voor snelle toegang. Deze actieve apps drukken je favoriete apps naar beneden.

Er zijn daarnaast nog veel meer kleinere nieuwe functies in watchOS 9, die we in ons overzicht op een rij hebben gezet.

Bekijk ook

Deze superhandige watchOS 9 functies kun je nu al proberen

watchOS 9 is er en dat betekent dat je alle watchOS 9 functies nu zelf kunt proberen! In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijkste verbeteringen én een paar handige ontdekkingen die we in watchOS 9 hebben kunnen vinden. Dit zijn de beste vernieuwingen voor de Apple Watch.

Veel van de nieuwe functies zijn optioneel. Zo zul je alleen met de nieuwe slaap- en hardloopfuncties geconfronteerd worden als je van plan bent om je slaap en hardloopprestaties te meten. Er zijn een paar functies waar je wel altijd mee te maken krijgt, zoals:

 • Het vernieuwde dock, dat de actieve apps nu bovenaan plaatst.
 • Nieuwe meldingen die als onopvallende stroken verschijnen.
 • Het leegtrillen van de speaker na een zwembeurt gebeurt nu iets anders: je moet op de Digital Crown drukken in plaats van draaien.

Er zitten in watchOS 9 geen veranderingen in de bediening of sterk gewijzigde standaardapps, waar je aan zult moeten wennen.

Er zijn een paar watchOS 9-functies die niet iedereen kan gebruiken:

 • Afib-geschiedenis is voorlopig alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.
 • Bij gebruikers die jonger dan 18 jaar zijn wordt de ademfrequentie niet gemeten.
 • Apple Watch Mirroring is beschikbaar op Apple Watch Series 6 en nieuwer.
 • Vertalen met het Apple Watch-toetsenbord werkt alleen op de Apple Watch Series 7 en alleen op ondersteunde talen. Nederlands zit daar niet bij.
 • Woning-functies werken alleen als je HomeKit-accessoires hebt. Voor het delen van een slimme woning en het ontvangen van meldingen in de Woning-app is een WOning

Uit de beta’s en de officiële update is niet gebleken dat de dat de Apple Watch trager geworden is. De verbeteringen zijn deze keer best groot, maar het zijn vooral uitbreidingen op bestaande functies en er komt geen grote nieuwe functionaliteit bij. Wel zullen de extra hardloopstatistieken en het analyseren van je slaapfasen wellicht wat meer van de processor vragen.

De eerste ervaringen met watchOS 9 zijn dan ook positief, ook als het om prestaties gaat.

watchOS-updates staan erom bekend dat er maar weinig bugs in zitten, zeker in tegenstelling tot iOS. Af en toe duikt er een probleem op, maar onder watchOS 9 zijn wij die nog niet tegengekomen.

watchOS 9 downloaden

Om de update uit te voeren, doe je het volgende op de gekoppelde iPhone:

 1. Ga naar Mijn Watch > Algemeen.
 2. Tik op Software-update en wacht tot de update is gedownload.
 3. Hang de Apple Watch aan de lader en wacht geduldig af tot de update is geïnstalleerd.

Meer over watchOS 9 installeren lees je in een apart artikel, waar we je ook vertellen hoe je je het beste kunt voorbereiden.

Bekijk ook

Voorbereiden op het installeren van watchOS 9 doe je zo

Kun je niet wachten om binnenkort watchOS 9 te installeren? We laten je zien hoe je je daarop kunt voorbereiden, zodat je er helemaal klaar voor zit als de update uit komt.

Releasenotes watchOS 9

Hieronder vind je de releasenotes van watchOS 9:

watchOS 9 biedt mooie nieuwe manieren om actief, gezond en verbonden te blijven met de Apple Watch. Je hebt meer manieren om te trainen en je work-outs te meten, een geheel nieuw ontworpen Kompas-app, een nieuwe app om je medicijnen bij te houden, een krachtigere functie om je slaap bij te houden met slaapfasen, en betere inzichten en ondersteuning voor je hartgezondheid als atriumfibrilleren bij je is vastgesteld.

Klik hier om verder te lezen

Wijzerplaten

 • De wijzerplaat ‘Astronomie’ geeft nu de huidige bewolking en een sterrenkaart weer
 • De wijzerplaat ‘Maan’ bevat een Chinese, Hebreeuwse of Islamitische maankalender die om live weergegeven maanfasen is gewikkeld
 • De wijzerplaat ‘Speeltijd’ is ontworpen door de uit Chicago afkomstige kunstenaar Joi Fulton en bevat geanimeerde cijfers, met bewerkingsopties voor achtergrondkleuren
 • In de wijzerplaat ‘Metropolitaans’ staat het lettertype centraal en de wijzerplaat bevat cijfers die dynamisch van stijl en gewicht veranderen als je de Digital Crown draait
 • De wijzerplaten ‘Nike analoog’, ‘Nike Bounce’, ‘Nike Compact’, ‘Nike digitaal’ en ‘Nike Hybrid’, die allemaal een tikbare swoosh (het merkteken van Nike) bevatten waarmee Nike Run Club wordt gestart, zijn nu beschikbaar voor meer Apple Watch-modellen
 • Voor onder andere de wijzerplaten ‘Ademhaling’, ‘Californië’, ‘Modulair’ en ‘Typografie’ zijn omvangrijke complicaties, opties voor Chinees schrift en een editor voor achtergrondkleuren beschikbaar
 • ‘Portretten’ ondersteunt nu portretten van honden en katten en landschappen met de mogelijkheid om de kleur van de achtergrond of de hele foto aan te passen
 • Mogelijkheid om de wijzerplaat te kiezen die wordt weergegeven wanneer een focus actief is

Work‑out

 • Mogelijkheid om tijdens een work-out meerdere work-outweergaven aan te passen en er doorheen te scrollen, waaronder tussentijden, segmenten, activiteitsringen en meer
 • De weergave ‘Hartslagzones’ gebruikt de maximale hartslag en de hartslag in rust om gepersonaliseerde zones te creëren en toont de bestede tijd in elke zone
 • De weergave ‘Hoogte’ toont de huidige hoogte en hoogtestijging en brengt je hoogtevoortgang visueel in kaart tijdens buiten hardlopen, buiten fietsen, buiten rolstoelrijden in snel tempo, wandeltocht, buiten wandelen en buiten rolstoel rijden in rustig tempo
 • De weergave ‘Hardloopvermogen’, gemeten in watt, laat onmiddellijk zien welk vermogen je tijdens het hardlopen genereert (Apple Watch SE en Apple Watch Series 6 en nieuwer)
 • Speciale hardloopstatistieken, waaronder staplengte, grondcontacttijd en verticale oscillatie, zijn beschikbaar in work-outweergaven om bij te houden hoe efficiënt je hardloopt (Apple Watch SE en Apple Watch Series 6 en nieuwer)
 • Met ‘Aangepaste work-out’ kun je work-outs aanmaken met herhaalde intervalsets die gebaseerd kunnen zijn op een tijd, afstand of een open doel, waarbij je automatisch of handmatig doorgaat naar je volgende set
 • Doeltempo biedt een trainingservaring die je helpt een gewenst tempo aan te houden met behulp van meldingen en een speciale work-outweergave
 • Multisportwork-out ondersteunt trainen voor duatlons of triatlons met automatische detectie van buiten zwemmen/binnen zwemmen, binnen fietsen/buiten fietsen, binnen hardlopen/buiten hardlopen en wissels naar het volgende onderdeel
 • Work-outmeldingen kunnen worden aangepast voor metingen zoals tempo, vermogen, cadans en hartslagzones
 • Bij zwembadwork-outs wordt een kickboard automatisch gedetecteerd
 • SWOLF, een meeteenheid voor de zwemefficiëntie, wordt berekend als het aantal slagen plus de tijd om een baan te zwemmen

Fitness+

 • Trainingsinstructies worden op het scherm weergegeven, inclusief doelen voor intensiteit, roeislagen per minuut, omwentelingen per minuut voor fietsen en het hellingspercentage voor de loopband
 • Trainingsinstructies en persoonlijke conditiemetingen worden op het scherm weergegeven voor compatibele tv’s en apparaten van derden

Kompas

 • Nieuw ontworpen Kompas-app met uitgebreidere informatie en zoombare weergaven (Apple Watch SE en Apple Watch Series 5 en nieuwer)
 • De primaire wijzerplaat ondersteunt zowel een analoge kompaswijzer als een digitale weergave van de huidige peiling en richting
 • ‘Ingezoomd’ biedt een analoge weergave van de peiling plus je hoogte, helling en coördinaten
 • Met kompasroutepunten kun je je positie of een nuttige plaats aangeven (Apple Watch SE en Apple Watch Series 6 en nieuwer)
 • Backtrack gebruikt gps om je afgelegde route bij te houden voor het geval je de weg kwijt raakt (Apple Watch SE en Apple Watch Series 6 en nieuwer)

Slaap

 • Slaapfasen bijhouden via gegevens van de versnellingsmeter en hartslagsensor om te detecteren hoeveel tijd je besteedt in de remslaap, kernslaap en diepe slaap en hoelang je wakker bent
 • In de Gezondheid-app op de iPhone biedt een vergelijkingsdiagram een weergave van de hartslag en de ademfrequentie, samen met de tijd in slaap

Medicijnen

 • De mogelijkheid voor het vastleggen van geplande en incidenteel benodigde medicijnen, inclusief de ingenomen dosis en het tijdstip
 • Mogelijkheid om medicatieschema te bekijken en wat je per dag hebt vastgelegd
 • Herinneringen om geplande medicijnen vast te leggen
 • Medicijnen-complicatie om je schema te bekijken of de app snel te openen

AF-geschiedenis

 • Wekelijkse meldingen met een schatting van het tijdspercentage dat er sprake was van atriumfibrilleren in de vorige kalenderweek
 • Er wordt uitgelicht op welke dag van de week en op welk tijdstip van de dag atriumfibrilleren het hoogst is
 • In de Gezondheid-app op de iPhone kun je levensstijlfactoren bijhouden die van invloed kunnen zijn op hoelang er sprake is van atriumfibrilleren, waaronder lichaamsbeweging, slaap, gewicht, alcoholgebruik en mindfulnessminuten
 • Deelbare pdf voor waardevollere gesprekken met zorgverleners
 • Ondersteuning voor gebruikers van 22 jaar of ouder bij wie atriumfibrilleren is vastgesteld

Gezinsconfiguratie

 • De Podcasts-app is nu beschikbaar en bevat de mogelijkheid om programma’s te zoeken, downloaden en volgen en voor jou geselecteerd materiaal te verkennen
 • Ondersteuning voor e‑mail van derden is uitgebreid naar Yahoo en Outlook
 • Wijzigen en delen van contactfoto’s nu beschikbaar

Toegankelijkheid

 • Snelle taken zijn uitgebreid met AssistiveTouch voor afspelen en pauzeren in ‘Huidige’, pauzeren en hervatten in ‘Work-out’, foto’s maken via Camerabediening en schakelen tussen de kaartweergave en stapsgewijze instructies in Kaarten
 • Bluetooth-toetsenborden koppelen met de Apple Watch
 • Met ‘Synchrone Apple Watch-weergave’ kun je de Apple Watch vanaf je gekoppelde iPhone op afstand bedienen via AirPlay met ondersteuning voor hulptechnologieën, zoals stembediening of schakelbediening, in plaats van op het Apple Watch-scherm te tikken

Andere functies en verbeteringen:

 • In de energiebesparingsmodus blijven de kernfuncties van de Apple Watch beschikbaar, terwijl selecte achtergrondfuncties, zoals ‘Altijd aan’ en meldingen over je hartgezondheid, tijdelijk worden uitgeschakeld, zodat de batterij langer meegaat
 • Met ondersteuning voor internationale roaming kun je verbonden blijven met je mobiele netwerk terwijl je in het buitenland reist (Apple Watch SE en Apple Watch Series 5 en nieuwer)
 • Uitgebreide toetsenborden voor onder andere het Frans, Duits, Italiaans, Japans, Portugees en Spaans. Beschikbaar op de Apple Watch Series 7 en nieuwer
 • De instelling ‘Communicatieveiligheid’ in ‘Schermtijd’ geeft ouders de mogelijkheid om waarschuwingen in te schakelen voor kinderen wanneer ze in Berichten foto’s ontvangen of proberen te versturen die naaktheid bevatten
 • Meldingen over cyclusafwijkingen waarschuwen je als je bijgehouden menstruatiecycli een patroon vertonen van uitblijvende menstruaties, onregelmatige menstruaties, langdurige menstruaties of aanhoudende spotting
 • Nieuwe door de Apple Watch geschatte waarde voor cardioherstel beschikbaar in de Gezondheid-app
 • Herinneringen-app bijgewerkt om wijzigen te ondersteunen, zodat je belangrijke details, zoals locatie, tags en tijden, kunt toevoegen
 • Agenda-app nieuw ontworpen om de aanmaak van nieuwe agenda-activiteiten te ondersteunen met de mogelijkheid om te schakelen tussen dag-, lijst- en weekweergaven
 • Verbeterde Podcasts-ervaring met ondersteuning voor zoeken, mogelijkheid om programma’s te volgen en ontvolgen en nieuw materiaal te ontdekken in ‘Luister nu’
 • Dock zodanig bijgewerkt dat apps die op de achtergrond worden uitgevoerd, bovenaan worden weergegeven
 • Meldingen nieuw ontworpen met gestroomlijnde smalle strook wanneer je de Apple Watch actief gebruikt

Sommige functies zijn niet in alle landen of regio’s beschikbaar. Ga voor meer informatie naar:
https://www.apple.com/nl/watchos/feature-availability/

Informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:
https://support.apple.com/kb/HT201222

Aankondiging en releasedatum watchOS 9

De officiële release van watchOS 9 was op 12 september 2022.

watchOS 9 werd officieel aangekondigd tijdens WWDC 2022, samen met iOS 16 en de andere updates. Vlak na de aankondiging verscheen de eerste watchOS 9 beta voor ontwikkelaars, later gevolgd door een publieke beta. Gedurende de zomer kon je meerdere watchOS beta’s installeren. Bij de aankondiging van de Apple Watch Series 8 onthulde Apple nog een paar extra functies aan, waaronder Crashdetectie, een energiebesparende modus en internationale roaming voor 4G-modellen.

watchOS 9 review

We hebben gedurende de hele zomer de beta’s van watchOS 9 getest. Onze ervaring lees je in onze watchOS 9 review. De conclusie daarvan luidt:

watchOS 9 is een update om naar uit te kijken. Het bevestigt nog maar eens in welke richting Apple wil gaan met watchOS: sport, gezondheid en productiviteit. Wat ons betreft is dat een prima keuze en de update biedt dan ook voor ieder type gebruiker wel iets nuttigs. Van medicijnen registreren tot een slimmere dock, slaapfasen en Apple Watch Mirroring, je Apple Watch wordt nog veelzijdiger. De Apple Watch is al ’s werelds best verkochte smartwatch en door nieuwe functies voor hardlopers en triatleten toe te voegen kan ook een grote groep competitief ingestelde sporters aan boord worden gehaald.

Bekijk ook

watchOS 9 review met onze ervaringen: een sportieve update

watchOS 9 is een behoorlijk grote update voor Apple Watch-gebruikers. Vooral de sportfuncties vallen op, maar Apple heeft nog meer verbeteringen achter de hand gehouden. Hoe bevallen ze? Ontdek onze ervaringen in deze watchOS 9 review!