Apple Store shopping

Garantie op refurbished iPhones

In dit artikel lees je hoe het zit met garantie op refurbished iPhones. Krijg je net zoveel garantie op als een nieuw exemplaar? Hier lees je waarop je moet letten.

Garantie refurbished iPhone: hierop moet je letten

Als je een nieuwe iPhone uitzoekt krijg je daar de gebruikelijke iPhone-garantie op. Maar hoe zit het met gebruikte exemplaren, met name bij refurbished iPhones? Daar gaat dit artikel over: krijg je dezelfde voorwaarden als bij een nieuwe? Of ben je toch minder goed af? In ieder geval gelden er andere regels rondom de garantie, dus het heeft zin om je vooraf goed te informeren!

Standaard krijg je op een iPhone 2 jaar garantie. Je mag er namelijk vanuit gaan dat een nieuw product de eerste twee jaar zonder gebreken te gebruiken is. Door de groeiende populariteit van refurbished iPhones is het allemaal wat onduidelijker geworden. Een dergelijk toestel is compleet gecontroleerd op beschadigingen en functioneert meestal als nieuw, maar mag je er dan ook van verwachten dat zo’n toestel net zo lang meegaat?

Garantie refurbished iPhones

Refurbished iPhone keurmerk

Er wordt gewerkt aan een keurmerk voor refurbished iPhones. Hieraan doen enkele grote partijen mee, namelijk Leapp, Forza, Infotheek Group (Centralpoint) en Renewd. Het Ministerie van Economische Zaken en UNETO (de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel) zijn initiatiefnemers. De plannen voor een refurbished keurmerk zijn ontstaan nadat uit een rapport van de Consumentenbond bleek dat veel refurbished iPhones van wisselende kwaliteit zijn.

Garantie op een refurbished iPhone

Aanbieders van dergelijke toestellen hanteren daarom eigen garantietermijnen en voorwaarden. Hieronder zie je wat de bekendste aanbieders op dit gebied doen:

12 tot 18 maanden garantie:

 • 4Launch: 12 maanden
 • ReBuy: 18 maanden

tot 24 maanden garantie:

 • Belsimpel: 24 maanden
 • CallStars: 24 maanden
 • Coolblue: tussen 12 en 24 maanden
 • Coolmix: 24 maanden
 • Forza: 24 maanden
 • Leapp: 24 maanden
 • mResell: tussen 12 en 24 maanden
 • Mobico: 24 maanden
 • Partly: 24 maanden
 • Tele2: 24 maanden
 • Telefoon Discounter: 24 maanden
 • YourMacStore: tussen 12 en 24 maanden

36 maanden garantie of meer:

 • Refurbished.nl: 36 maanden

Je krijgt dus in ieder geval 12 maanden garantietermijn, waarbij het vaak mogelijk is om nog wat extra maanden toe te voegen. Dat er bij Coolblue meerdere termijnen gelden heeft ermee te maken dat deze winkelketen iPhones van meerdere leveranciers verkoopt. Daardoor zijn de voorwaarden ook verschillend. Voor de eigen refurbished producten van Coolblue geldt 12 maanden, terwijl producten die via partner Renewd worden geleverd een termijn van 24 maanden hebben.

Wat valt er onder garantie van refurbished iPhones?

Natuurlijk is niet alles gedekt. Alleen defecten aan de hardware komen in aanmerking, bijvoorbeeld als je scherm opeens strepen vertoont of je iPhone niet meer aan gaat. De dekking geldt niet voor onderdelen die aan slijtage gevoelig zijn, bijvoorbeeld de accu of het kabeltje. Op meegeleverde accessoires zoals kabels en oordopjes kan de termijn veel korter zijn, bijvoorbeeld 6 maanden.

De dekking geldt uiteraard ook niet bij vochtschade, vallen en stoten. In dat geval kun je beter een iPhone-verzekering afsluiten.

Garantie op refurbished onderdelen

Als je kiest voor een refurbished iPhone, is het goed om vooraf te kijken wat er precies is gedekt. Omdat 24 maanden gangbaar is bij de meeste aanbieders, raden we aan om voor een product te kiezen waarop je 24 maanden garantie krijgt. Dit heeft ermee te maken dat je nét iets meer zekerheid hebt. En voor het prijsverschil hoef je het vaak niet te doen.

Niet tevreden? Zo zit het met retourneren
Ben je niet tevreden met je refurbished iPhone, dan heb je bij de meeste winkeliers de mogelijkheid om je aankoop terug te sturen. Omdat je een dergelijk toestel vaak online koopt heb je de mogelijkheid om terug te sturen.

Garantie refurbished iPhones

Bij de meeste aanbieders uit onze refurbished koopgids heb je 14 dagen de tijd om het toestel terug te sturen. Soms is dit gratis, soms voor eigen rekening. Er zijn ook enkele partijen die iets soepeler zijn en je 21 of 30 dagen de tijd geven om terug te sturen.

Bovenstaande termijn gaat in op het moment dat je het toestel aanmeldt voor een retourzending. Je kunt dus bijna 14 dagen erover nadenken over je aankoop en vervolgens heb je nog eens 14 dagen om te zorgen dat de winkel jouw pakketje retour heeft ontvangen. Dit verschilt met fysieke winkels, waar je het product hebt kunnen vasthouden en beoordelen. Omdat een iPhone kopen in een webshop extra risico’s met zich meebrengt is het retourbeleid soepeler. Je hebt immers niet vooraf kunnen controleren hoeveel krasjes erop zitten.

Bij een fysieke winkel is het lastiger om het product terug te brengen, als het goed functioneerde.

Let bij retourneren ook goed op of je het volledige aankoopbedrag terugkrijgt, of een tegoedbon. Dat laatste is uiteraard minder handig, want je zult dan alsnog een ander toestel moeten uitzoeken.

Refurbished of nieuw, wat kies jij?
Het is een lastige keuze: kies je een refurbished iPhone die veel goedkoper is, of een gloednieuwe? Wil je geen enkel risico nemen, dan raden we aan om een nieuwe iPhone te kopen. Bij voorkeur online, omdat je dan als consument sterker staat. Je weet dan zeker dat het toestel ongebruikt is, dat alle accessoires erbij zitten en dat er niets mis mee is.

Wil je niet te veel betalen, dan kan refurbished een goede optie zijn, als je maar goed let op de garantievoorwaarden. Kies een toestel met minstens 24 maanden garantie, liefst via een webshop zodat je de mogelijkheid hebt om terug te sturen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!