Apple TV met HomePod mini

tvOS 17 is er: deze verbeteringen vind je nu op je Apple TV

In tvOS 17 heeft Apple behoorlijk wat verbeteringen voor je Apple TV in klaar staan. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over tvOS 17 op de Apple TV, die nu voor iedereen te downloaden is.

Waar tvOS het voorgaande jaren moest doen met wat beperkte updates, biedt tvOS 17 gelukkig nu wel meerdere nieuwe handige functies. En je kan ze nu op je Apple TV gebruiken, want tvOS 17 staat voor je klaar. In tvOS 17 vind je een nieuwe app, nieuwe standaardfuncties en meer. Op deze pagina nemen we de verbeteringen in tvOS 17 met je door. De 2023-update van de Apple TV is zeker de moeite waard.

tvOS 17 in het kort

 • Opvolger van tvOS 16
 • Vernieuwd Bedieningspaneel voor wisselen van gebruikers, bedienen AirPods en HomeKit-camera’s
 • FaceTime-app op de Apple TV
 • Zoek mijn Remote voor vinden van afstandsbediening
 • Beta’s tijdens de zomermaanden van 2023
 • Definitieve versie was in september 2023

tvOS 17 Final

tvOS 17 downloaden: zo zet je de update op je Apple TV

tvOS 17 is beschikbaar op de Apple TV HD en Apple TV 4K (zowel de 2022-, 2021- als 2017-versie). De beschikbare functies verschillen per model. Weet je niet welke Apple TV je hebt? Check dan ons artikel met alle Apple TV-modellen. Daarin vind je precies hoe je de modellen kunt herkennen.

Je downloadt tvOS 17 als volgt:

 1. Ga op de Apple TV naar de Instellingen-app.
 2. Kies voor Systeem, helemaal onderaan.
 3. Selecteer Software-update en check of de nieuwe update geïnstalleerd kan worden.
 4. De update wordt gedownload en de Apple TV start opnieuw op als de installatie voltooid is.

Bekijk ook

Apple TV updaten en apps bijwerken doe je zo

Om de Apple TV te updaten zijn er een aantal handelingen nodig. In deze tip leggen we uit hoe je niet alleen je Apple TV zelf, maar ook afzonderlijke apps kunt updaten om gebruik te maken van e nieuwste functies.

tvOS 17 functies

Niet elke nieuwe functie van tvOS 17 werkt op elk Apple TV-model. Als je nog een heel oud model hebt, is het misschien genoeg om je over de streep te trekken. Met de Apple TV 4K zit je in de meeste gevallen goed, al heb je soms het allernieuwste model nodig.

#1 Vernieuwd Bedieningspaneel

Beschikbaar voor: alle modellen
Het Bedieningspaneel heeft prominentere plek gekregen op het beginscherm van de Apple TV. Rechtsboven zie je een nieuwe knop met de huidige gebruiker en de mogelijkheid om te switchen tussen verschillende onderdelen, zoals het bekijken van je HomeKit-camera, wisselen van AirPods en schakelen tussen gebruikers.

tvOS 17 nieuw beginscherm

Daarnaast vind je er ook een nieuwe slaaptimer en een knop voor ‘Niet storen’ zodat je geen meldingen krijgt van bijvoorbeeld je slimme deurbel. De Apple TV zal automatisch het juiste profiel kiezen als je het apparaat inschakelt met de Remote-app op je iPhone.

Bekijk ook

HomeKit deurbellen met video: zo weet je wie er aanbelt

Zoek je een deurbel met HomeKit? Kijk dan eens naar deze round-up van (video)deurbellen met en zonder HomeKit. Zo'n slimme deurbel kan een geluidje laten afspelen op je HomePod en toont wie er voor de deur staat!

#2 FaceTime op de Apple TV

Beschikbaar voor: Apple TV 4K (tweede generatie en nieuwer)
Ook handig is dat de FaceTime-app naar de Apple TV komt, met ondersteuning voor de Continuïteitscamera. Daarmee gebruik je je iPhone-camera om via de tv te FaceTimen. Ook apps van derden kunnen hier gebruik van maken, waardoor videoconferencing op de Apple TV mogelijk wordt. De FaceTime-app is te openen vanaf het beginscherm, waar je nu overigens 6 apps naast elkaar kunt plaatsen in plaats van 5.

tvOS 17 FaceTime op de Apple TV

#3 Apple Music Sing verbeteringen

Beschikbaar voor: Apple TV 4K (derde generatie)
Heb je de nieuwste generatie van de Apple TV 4K, dan kun je al Apple Music Sing gebruiken. Vanaf tvOS 17 kun je dat nog leuker doen, want in combinatie met een iPhone-camera kun je nu jezelf voor de tv zien staan met kekke filters eroverheen. Zo lijkt het nog op een heuse game!

tvOS 17 zingen met Apple Music

Bekijk ook

Zingen maar: zo werkt de karaokestand van Apple Music

Je kunt karaoke doen met Apple Music dankzij de functie Apple Music Sing. In deze tip laten we zien wat je hiervoor nodig hebt, hoe je mee kan zingen met de muziek in Apple Music en welke mogelijkheden er zijn.

#4 Zoek mijn Remote functie

Beschikbaar voor: Siri Remote (tweede generatie)
Voor de sloddervossen onder ons komt Apple met een functie om je Siri Remote (tweede generatie) terug te vinden. Je kunt met de Zoek mijn-app de locatie van een afstandsbediening achterhalen, vermoedelijk via een Bluetooth-verbinding. Dit zal op een soortgelijke manier werken als bij de eerste generatie AirPods, waarmee je via een blauw scherm en witte stip kan zien hoe dichtbij je bij de afstandsbediening bent. Het is dus niet zó precies als bij een AirTag.

Siri Remote zoeken in tvOS 17

#5 Meer soorten screensavers

Beschikbaar voor: alle modellen
Al jaren biedt Apple mooie screensavers van de meest bijzondere natuurgebieden op aarde en zelfs de ruimte. Dit jaar voegen ze beelden toe van Monument Valley (Arizona) en de Redwoodkust in Californië. Vanaf tvOS 17 komt er ook een nieuwe manier om je eigen foto’s te tonen als screensaver. Dat werkt met Terugblikken die je ook kent van de iPhone en iPad.

tvOS 17 screensaver Terugblikken

#6 Overige verbeteringen

En dan nog een paar kleine verbeteringen die Apple in voorgaande jaren had kunnen laten doorgaan als een complete tvOS-update. Als je een Apple TV 4K met HomePod (tweede generatie) hebt, kun je stemmen laten verduidelijken in films. Deze worden dan beter weggezet tegen het achtergrondgeluid. Ook beeld wordt beter dankzij ondersteuning voor Dolby Vision 8.1. Ten slotte kunnen externe VPN-apps nu ook op de Apple TV worden geïnstalleerd en kun je als Apple Fitness+-abonnee beter afgestemde work-outs ontvangen.

Lees ook ons artikel met de beste tvOS 17 functies voor wat er nog meer nieuw is.

Bekijk ook

Round-up: Deze 13 nieuwe functies in tvOS 17 moet je gezien hebben

De Apple TV krijgt er met tvOS 17 weer eens flink wat nieuwe functies bij. In dit artikel lees je alles over de nieuwe functies die later dit jaar naar de Apple TV komen. Het zijn er meer dan je denkt!

Geschikte apparaten voor tvOS 17

De update naar tvOS 17 is mogelijk voor alle Apple TV’s die ook tvOS 16 ondersteunen. Dat is dus ook de Apple TV HD die al uit 2015 komt en daarmee al acht jaar meegaat. Niet alle functies werken op dit model. Dit zijn alle geschikte Apple TV’s voor tvOS 17:

 • Apple TV HD (2015)
 • Apple TV 4K 1e generatie (2017)
 • Apple TV 4K 2e generatie (2021)
 • Apple TV 4K 3e generatie (2022)

Bekijk ook

Apple TV 4K 2022: vernieuwd model met snellere chip

Apple heeft een vernieuwde versie van de Apple TV. De Apple TV 4K 2022 heeft een snellere chip en dat levert een betere beeldkwaliteit op, dankzij de ondersteuning van HDR10+. Lees hier alles over de Apple TV 4K 2022.

Aankondiging en releasedatum tvOS 17

tvOS 17 is aangekondigd op 5 juni 2023 tijdens de WWDC keynote. Momenteel wordt het getest door ontwikkelaars. We verwachten dat tvOS 17 samen met iOS 17 wordt uitgebracht in september 2023. Een exacte datum is nog niet aangekondigd, maar de tweede week van september is vaak wel een goed uitgangspunt. Wil je meer weten over de beta van tvOS 17, lees dan ons aparte artikel daarover.

Bekijk ook

Release Candidate van tvOS 17 is uit voor de Apple TV

De tvOS 17 Release Candidate staat klaar voor testers. Met deze betaversie kunnen weer nieuwe functies voor de Apple TV getest worden. Lees hier alles wat je moet weten over de beta van tvOS 17. De definitieve versie komt op 18 september uit.

Meer info over tvOS 17

Wil je meer lezen over de Apple TV-update van 2023? We hebben nog veel meer artikelen die interessant zijn. We hebben de meest interessante artikelen nog even op een rijtje gezet:

Bekijk ook

Round-up: Deze 13 nieuwe functies in tvOS 17 moet je gezien hebben

De Apple TV krijgt er met tvOS 17 weer eens flink wat nieuwe functies bij. In dit artikel lees je alles over de nieuwe functies die later dit jaar naar de Apple TV komen. Het zijn er meer dan je denkt!

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2024
Software
tvOS, tvOS 17