Functies van iOS 12.

Zo doe je mee aan de publieke beta’s van iOS 12 en macOS Mojave

Wil je de publieke beta's installeren van iOS 12 en macOS Mojave? In deze tip leggen we uit hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma en de beta's installeert.

Als gewone gebruiker kun je ook meedoen aan het betaprogramma van Apple. Je kunt betaversies van iOS, tvOS en macOS proberen en de diverse vernieuwingen alvast bekijken. Hoe doe je mee aan het publieke betaprogramma en hoe kun je de publieke beta’s installeren?

Wanneer kan ik de publieke beta van iOS 12 installeren?

Je kunt het hele jaar meedoen aan de publieke beta’s, maar de zomermaanden zijn het meest interessant. In juni kondigt Apple altijd de nieuwe functies van iOS, tvOS, watchOS en macOS aan. Vlak daarna verschijnen de ontwikkelaarsbeta’s en de publieke beta’s waarmee je de nieuw aangekondigde functies meteen kunt proberen (met uitzondering van watchOS, want daarvan zijn geen publieke beta’s beschikbaar). De beta’s die in de zomermaanden verschijnen zijn het meest interessant, omdat ze allerlei nieuwe functies bevatten die je dan al meteen kunt proberen.

De huidige grote beta’s zijn:

Op dit moment kunnen alleen de ontwikkelaars nog aan de slag met de nieuwste beta’s. Naar verwachting verschijnen de publieke beta’s van iOS 12, macOS Mojave en tvOS 12 eind juni.

Als in het najaar (september/oktober) de nieuwe versie van iOS officieel is uitgebracht voor het grote publiek gaat Apple door met het testen van beta’s. Dit zijn kleinere updates waarin vooral foutjes worden opgelost, zogenaamde bugfixes. Je kunt hier als publieke betatester ook aan meedoen, maar inhoudelijk zijn ze minder spannend.

Zijn publieke beta’s veilig om te installeren?

Vooral de grote beta-updates van iOS zijn aantrekkelijk om te installeren, omdat daarin de meeste nieuwe functies zitten. Hou er wel rekening mee dat het om betaversies gaat, dus er kunnen nog foutjes in zitten.

Installeer daarom NIET op een toestel dat je dagelijks nodig hebt en hou er rekening mee dat je soms wat data kunt kwijtraken, omdat Apple bepaalde onderdelen kan resetten. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet altijd backups kunt terugzetten. Op het moment dat de eerste publieke beta van iOS 12 beschikbaar is, kun je altijd weer terug naar iOS 11. Maar je kunt in dat geval alleen backups gebruiken die met iOS 11 zijn gemaakt. Dit zijn dus backups die zijn gemaakt vóórdat je met de beta’s bezig ging en ze kunnen al een paar weken oud zijn.

Voor beta’s op de Mac kun je het beste een aparte partitie gebruiken.

iOS 12 wallpaper

iOS 12 publieke beta installeren

Iedereen kan zich gratis aanmelden voor het publieke betaprogramma en je hoeft hiervoor niet als ontwikkelaar geregistreerd te staan.

Zo meld je je aan:

 1. Maak eerst een backup van je toestel via iTunes. Je kan deze ook archiveren, zodat je zeker weet dat deze backup altijd behouden blijft. Ga naar iTunes > Voorkeuren > Apparaten en klik met je rechter muisknop op de backup en selecteer Archiveer.
 2. Ga op je iPhone of iPad naar de webpagina van het Apple Beta Software Program (beta.apple.com).
 3. Verwijder eventueel al aanwezige betaprofielen (via Instellingen > Algemeen > Profielen) van de vorige grote versie van iOS, macOS, tvOS en/of watchOS, als die aanwezig zijn.
 4. Tik op de knop Sign up en voer je Apple ID-gegevens in.

iOS publieke beta aanmelden.

 1. Je komt nu op een niet-mobiel-geoptimaliseerd formulier waar je je iCloud-inloggegevens moet invullen. Tik op Sign in.
 2. Heb je tweestaps- of tweefactorauthenticatie ingeschakeld voor je Apple ID, dan zul je eerst moeten bevestigen met een code.
 3. Je komt nu op de pagina voor publieke beta’s. Het tabblad iOS is al geselecteerd. Kies rechtsboven voor Enroll Your Devices. Je moet het menu eventueel naar links scrollen.

iOS publieke beta profiel installeren.

 1. Op de pagina Enroll your Devices tik je op de knop Download profile om het benodigde profiel te installeren.
 2. Installeer het profiel op je iPhone of iPad.
 3. Na het installeren van het profiel ga je naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Je iPhone checkt dan op de meest recente publieke beta.

iOS beta profiel apparaat selecteren.

Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update om steeds nieuwe publieke beta’s te downloaden. Nieuwe beta’s komen meestal eerst beschikbaar voor geregistreerde ontwikkelaars en een paar uur later ook voor jou als publieke betatester.

Via de Feedback-app kun je gevonden foutjes doorgeven aan Apple.

Help, ik wil terug! Hoe kan ik mij afmelden voor de iOS 12 publieke beta?

Krijg je spijt? Dan is er geen man overboord: zolang de (publieke) beta loopt kun je je op elk moment afmelden van publieke beta’s. Hou er wel rekening mee dat backups die met iOS 12 zijn gemaakt niet bruikbaar zijn in iOS 11 (enzovoort). Hou dus een goede backup die je met iOS 11 hebt gemaakt achter de hand als je bezig wilt gaan met de beta’s van iOS 12. Het teruggaan naar een oudere versie heet downgraden.

In ons artikel over downgraden van iOS lees je precies hoe je terug kunt gaan van de publieke beta van iOS 12 naar de meest recente definitieve versie van iOS 11. Tijdens het hele proces kun je ook je backup terugzetten die je gemaakt hebt voordat je de publieke beta geïnstalleerd had.

Wat zijn de gevolgen van het installeren van de publieke beta?

Het installeren van de publieke beta heeft geen gevolgen. Er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je de publieke beta installeert. Publieke beta’s zijn bijvoorbeeld beperkt houdbaar, wat betekent dat deze na verloop van tijd verloopt. In de praktijk merk je hier niks van, omdat Apple op tijd nieuwe beta’s uitbrengt of de definitieve versie beschikbaar stelt.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat de batterijduur van je toestel korter is. Beta’s zijn nog niet geoptimaliseerd, zoals dat wel het geval is met definitieve versies. Bij een beta doe je daardoor korter met je batterij, waardoor je hem vaker moet opladen. Bovendien zijn veel functies vaak nog niet goed of helemaal niet vertaald. Knoppen zijn dan Engels of raar geformuleerd. Tot slot kan Apple sommige functies resetten, zoals nieuwe cloudfuncties waardoor je mogelijk gegevens kwijtraakt. Je kunt beta’s daardoor het beste installeren op testtoestellen en zorgen dat je regelmatig nieuwe backups hebt.

Check ook ons artikel met iOS beta problemen met de meest voorkomende problemen waar je tegenaan kunt lopen.

macOS Mojave publieke beta installeren

Het installeren van een publieke beta op de Mac werkt eigenlijk op dezelfde manier. Ook hier moet je je apparaat aanmelden in het ‘enroll’-proces waarna je de software kunt downloaden uit de Mac App Store.

Dit zijn de stappen in iets verkorte vorm:

 1. Maak eerst een backup van je Mac.
 2. Ga op je Mac naar de webpagina van het Apple Beta Software Program (beta.apple.com) en meld je aan.
 3. Je komt nu op de webpagina voor publieke beta’s. Zorg dat het tabblad macOS geselecteerd is en ‘enroll’ je Mac. Dit houdt in dat je je Mac aanmeldt als testtoestel voor de publieke beta’s.
 4. Volg de stappen om de macOS publieke beta te installeren.

Ook in dit geval kun je je afmelden als je later spijt krijgt. Installeer je liever geen publieke betaversies, dan kun je ook gewoon wachten op de definitieve versies. Deze volgen bij kleine tussentijdse releases meestal een tot twee maanden na de eerste beta’s. Bij grote releases zoals iOS 12 en macOS Mojave zullen er heel veel beta’s uitkomen en kan het wel drie tot vier maanden duren voordat de definitieve versie voor het grote publiek beschikbaar is.

Wil je de publieke beta van tvOS installeren, dan lees je in ons aparte artikel de exacte stappen.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 23 april: Artikel aangepast voor de komst van iOS 12.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorieën Basisfuncties, Mac
Onderwerp beta
Software iOS, macOS