iOS 11 toestellen

Zo doe je mee aan de publieke beta’s van iOS en macOS

Wil je de publieke beta's installeren van iOS en macOS? In deze tip leggen we uit hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma en de beta's installeert.

Als gewone gebruiker kun je ook meedoen aan het betaprogramma van Apple. Je kunt betaversies van iOS, tvOS en macOS proberen en de diverse vernieuwingen alvast bekijken. Hoe doe je mee aan het publieke betaprogramma en hoe kun je de publieke beta’s installeren? Dat leggen we uit in dit artikel.

Bedieningspaneel in iOS 11 met energiebesparing.

Publieke beta’s in de zomermaanden het meest interessant

Je kunt het hele jaar meedoen aan de publieke beta’s, maar de zomermaanden zijn het meest interessant. In juni kondigt Apple altijd de nieuwe functies van iOS, tvOS, watchOS en macOS aan. Vlak daarna verschijnen de ontwikkelaarsbeta’s en de publieke beta’s waarmee je de nieuw aangekondigde functies meteen kunt proberen (met uitzondering van watchOS, want daarvan zijn geen publieke beta’s beschikbaar). De beta’s die in de zomermaanden verschijnen zijn het meest interessant, omdat ze allerlei nieuwe functies bevatten die je dan al meteen kunt proberen.

De eerstvolgende grote beta’s die eraan komen zijn:

Als in het najaar (september/oktober) de nieuwe versie van iOS officieel is uitgebracht voor het grote publiek gaat Apple door met het testen van beta’s. Dit zijn kleinere updates waarin vooral foutjes worden opgelost, zogenaamde bugfixes. Je kunt hier als publieke betatester ook aan meedoen, maar inhoudelijk zijn ze minder spannend.

Publieke beta’s kunnen nog foutjes bevatten

Vooral de grote beta-updates van iOS zijn aantrekkelijk om te installeren, omdat daarin de meeste nieuwe functies zitten. Hou er wel rekening mee dat het om betaversies gaat, dus er kunnen nog foutjes in zitten.

Installeer daarom NIET op een toestel dat je dagelijks nodig hebt en hou er rekening mee dat je soms wat data kunt kwijtraken, omdat Apple bepaalde onderdelen kan resetten. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet altijd backups kunt terugzetten. Op het moment dat de eerste beta van iOS 12 beschikbaar is, kun je altijd weer terug naar iOS 11. Maar je kunt in dat geval alleen backups gebruiken die met iOS 11 zijn gemaakt. Dit zijn dus backups die zijn gemaakt vóórdat je met de beta’s bezig ging en ze kunnen al een paar weken oud zijn.

Voor beta’s op de Mac kun je het beste een aparte partitie gebruiken.

iOS 11 toestellen

iOS publieke beta installeren

Iedereen kan zich gratis aanmelden voor het publieke betaprogramma en je hoeft hiervoor niet als ontwikkelaar geregistreerd te staan.

Zo meld je je aan:

 1. Maak eerst een backup van je toestel.
 2. Ga op je iPhone of iPad naar de webpagina van het Apple Beta Software Program (beta.apple.com).
 3. Verwijder eventueel al aanwezige betaprofielen van de vorige grote versie van iOS, macOS, tvOS en/of watchOS, als die aanwezig zijn.
 4. Tik op de knop Sign up.

Beta installeren van iOS

 1. Je komt nu op een niet-mobiel-geoptimaliseerd formulier waar je je iCloud-inloggegevens moet invullen. Tik op Sign in.
 2. Heb je tweestaps- of tweefactorauthenticatie ingeschakeld voor je Apple ID, dan zul je eerst moeten bevestigen met een code.
 3. Je komt nu op de pagina voor publieke beta’s. Het tabblad iOS is al geselecteerd. Blader omlaag tot je ergens in de tekst ‘enroll your iOS device’ ziet staan en tik erop.

Beta installeren: profiel downloaden

 1. Op de pagina ‘Enroll your Devices’ tik je op de knop Download profile om het benodigde profiel te installeren.
 2. Installeer het profiel en volg de stappen om vervolgens iOS 11 beta te installeren.

Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update om steeds nieuwe publieke beta’s te downloaden. Nieuwe beta’s komen meestal eerst beschikbaar voor geregistreerde ontwikkelaars en een paar uur later ook voor jou als publieke betatester.

Via de Feedback-app kun je gevonden foutjes doorgeven aan Apple.

Publieke beta terugdraaien

Krijg je spijt? Dan is er geen man overboord: je kunt je op elk moment afmelden van publieke beta’s. Hou er wel rekening mee dat backups die met iOS 12 zijn gemaakt niet bruikbaar zijn in iOS 11 (enzovoort).

macOS publieke beta installeren

Het installeren van een publieke beta op de Mac werkt eigenlijk op dezelfde manier. Ook hier moet je je apparaat aanmelden in het ‘enroll’-proces waarna je de software kunt downloaden uit de Mac App Store.

Dit zijn de stappen in iets verkorte vorm:

 1. Maak eerst een backup van je Mac.
 2. Ga op je Mac naar de webpagina van het Apple Beta Software Program (beta.apple.com) en meld je aan.
 3. Je komt nu op de webpagina voor publieke beta’s. Zorg dat het tabblad macOS geselecteerd is en ‘enroll’ je Mac. Dit houdt in dat je je Mac aanmeldt als testtoestel voor de publieke beta’s.
 4. Volg de stappen om de macOS publieke beta te installeren.

Ook in dit geval kun je je afmelden als je later spijt krijgt. Installeer je liever geen publieke betaversies, dan kun je ook gewoon wachten op de definitieve versies. Deze volgen bij kleine tussentijdse releases meestal een tot twee maanden na de eerste beta’s. Bij grote releases zoals iOS 12 en macOS 10.14 zullen er heel veel beta’s uitkomen en kan het wel drie tot vier maanden duren voordat de definitieve versie voor het grote publiek beschikbaar is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorieën Basisfuncties, Mac
Onderwerp beta
Software iOS, macOS