iOS 16: alles over de 2022-update voor je iPhone

iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wat biedt iOS 16? Welke nieuwe functies heeft iOS 16? En voor welke iPhones is de update geschikt? Je leest het in ons complete iOS 16 overzicht!

iOS 16 review

iOS 16 is de grote software-update voor de iPhone in 2022. Het is de opvolger van iOS 15 en bevat weer flink wat vernieuwingen. Met een gloednieuw toegangsscherm, vele verbeterde standaardapps en nog veel meer is er voor ieder wat wils. iOS 16 downloaden kan sinds september 2022. Welke iPhones zijn geschikt voor deze update en wat zijn de belangrijkste verbeteringen? In dit artikel praten we je bij!

iOS 16 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van iOS 16:

 • Grote update voor de iPhone in 2022
 • Aangekondigd op 6 juni 2022 tijdens WWDC 2022
 • Opvolger van iOS 15
 • Belangrijkste nieuwe functie: nieuw persoonlijk toegangsscherm, widgets op het toegangsscherm, iMessage-verbeteringen, gedeelde fotobibliotheek en meer
 • Eerste ontwikkelaarsbeta verscheen in juni 2022
 • Eerste publieke beta verscheen in juli 2022
 • iOS 16 releasedatum was 12 september 2022

iOS 16 samenvatting

iOS 16: Wat zijn de nieuwe functies?

Apple legt in iOS 16 de focus op een meer persoonlijke benadering. Toen Apple in iOS 14 de widgets voor het beginscherm introduceerde, gingen veel mensen via de Opdrachten-app aan de slag met thema’s, om de iPhone een meer persoonlijkere uitstraling te geven. In iOS 16 maakt Apple het toegangsscherm nóg persoonlijker, maar er zijn ook diverse nuttige iOS 16 functies toegevoegd.

 1. Toegangsscherm
 2. iMessage
 3. Apple Kaarten
 4. Vertalen
 5. Gedeelde fotobibliotheek
 6. Focus-verbeteringen
 7. Mail
 8. Woning

#1 Nieuw toegangsscherm

Het iOS 16 toegangsscherm is flink aangepast. Je kunt bijvoorbeeld het lettertype van de klok aanpassen en zorgen dat de klok half achter de foto van een persoon verschijnt. Dit heeft wat weg van de wijzerplaten van de Apple Watch. Apple levert ook zelf een grote collectie van toegangsschermen mee. Zo is er een nieuwe Weer-toegangsscherm, waar de animaties van de Weer-app ook gewoon op je lock screen verschijnen. En met het Astronomie-toegangsscherm bekijk je een aardbol met je huidige locatie ingezoomd. Maar er zijn ook speciale verzamelingen. Zo heeft Apple een Pride-wijzerplaat gemaakt, die animeert naar een bijpassende wallpaper zodra je je iPhone ontgrendeld. Om je toegangsscherm nog persoonlijker te maken kun je nieuwe wallpapers gebruiken, die gemaakt zijn op basis van je eigen fotocollectie.

Bekijk ook

Toegangsscherm iOS 16: dit zijn de 4 grote vernieuwingen

Apple heeft het toegangsscherm in iOS 16 een flinke make-over gegeven met verschillende achtergronden en widgets, realtime informatie en notificaties langs de onderrand. Dit is er nieuw!

Widgets zijn nu nog nuttiger om met één blik te zien, dankzij de nieuwe widgets op het toegangsscherm. Dit zijn ‘glanceable’ widgets, die je in één blik een bepaalde status of nuttige informatie doorgeeft. Denk aan de huidige temperatuur, maar ook je volgende agenda-afspraak of de status van je HomeKit-accessoires. Met WidgetKit kunnen ontwikkelaars hun eigen widgets voor het toegangsscherm te maken.

iOS 16 wallpaper instellen

Ook nieuw is dat notificaties van de onderkant van het scherm omhoog komen. De Focus-modus breidt zich uit naar het toegangsscherm, zodat de widgets en het toegangsscherm worden aangepast aan jouw focus. Je kan een focus koppelen aan een bepaald toegangsscherm. Schakel je een focus in, dan wisselt je iPhone automatisch naar het bijbehorende toegangsscherm. Je kan ook zelf op ieder moment wisselen door het lock screen ingedrukt te houden en te vegen.

iOS 16 notificaties op het toegangsscherm

#2 iMessage naar een hoger niveau

iMessage heeft in iOS 16 ook een grote update gekregen. Zo kun je in de Berichten-app in iOS 16 berichten bewerken en verzonden berichtjes verwijderen. Dit is handig als je een tikfout maakt of een bericht naar een verkeerde persoon stuurt. Verder kun je complete chats markeren als ongelezen en gaat samenwerken in iMessage een stuk makkelijker. SharePlay-apps zijn nu in FaceTime te zien, zodat je meteen weet wat je kunt delen. Ook is er een SharePlay-knop in de Berichten-app en is het versturen van gesproken berichten vernieuwd, dankzij de aparte voicememo-app binnen iMessage.

Bekijk ook

7 verbeteringen voor de Berichten-app en iMessage in iOS 16 en macOS Ventura

Apple heeft de Berichten-app in iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura naar een hoger niveau getild. Dit zijn alle verbeteringen die je in iMessage in iOS 16 en de andere updates vindt.

#3 Apple Kaarten: nu met tussenstops

Hoewel Apple Kaarten niet heel veel nieuwe functies krijgt, zit er toch één belangrijke verbetering. Je kan met de nieuwe iOS-update namelijk tussenstops in Apple Kaarten toevoegen, zowel voor als tijdens het navigeren. In totaal kun je tot 15 stops invoeren (inclusief begin- en eindpunt). Een tussenstop kan van alles zijn: een tankstation in de buurt, een hotel langs de vakantieroute of een adres van een vriend of vriendin die je onderweg nog even moet ophalen. Ook tijdens het plannen van een route is het handig dat je met tussenstops je reis kan maken.

Apple Kaarten biedt in iOS 16 nog meer kleine verbeteringen. Deze hebben we apart voor je op een rij gezet.

Bekijk ook

Deze verbeteringen zitten sinds iOS 16 in Apple Kaarten

Ook Apple Kaarten krijgt wat aandacht van Apple in iOS 16. Er zitten langverwachte functies in en ook wat kleinere verbeteringen, die écht handig zijn. Lees hier wat er nieuw is.

#4 Vertaal-app en meer met Nederlandse taal

In iOS 16 werkt Apple’s eigen Vertaal-app ook in het Nederlands. Daardoor kun je ingevoerde teksten of vanuit de camera eenvoudig vertalen via je iPhone. Het is daarmee een alternatief voor Google Translate. Ook is er een speciale gespreksmodus, waarmee je door te praten een gesprek kan vertalen tussen twee talen. Behalve in de Vertaal-app, wordt Nederlands ook toegevoegd aan Safari en andere vertaalfuncties die systeembreed beschikbaar zijn, bijvoorbeeld bij het selecteren van tekst.

#5 Gedeelde fotobibliotheek

Voor mensen die graag foto’s maken is er een iCloud Shared Photo Library. Dit is een aparte iCloud-bibliotheek waar tot zes mensen aan kunnen deelnemen. Met een slim uploadfilter en een schakelaar in de Camera-app kun je meteen zorgen dat foto’s in het gezamenlijke terechtkomen. Deze functie komt vooral van pas als je vaak foto’s uitwisselt met een gezin. Doordat iedereen bij de fotobibliotheek kan en zelf foto’s kan uploaden en bewerken, voelt dit meer als een gezamenlijk album. Het grote verschil met de bestaande gedeelde albums, is dat foto’s in de gezamenlijke bibliotheek automatisch geüpload kunnen worden. Bijvoorbeeld als je ergens samen met een deelnemer van de fotobilbiotheek op dezelfde locatie bent of een foto gemaakt hebt waar jullie allebei op staan.

Automatisch foto's delen met mensen in de buurt

#6 Focus-verbeteringen

De Focus-mode krijgt in de nieuwe iOS-update ook de nodige verbeteringen. Zoals eerder al gezegd kun je het koppelen aan het nieuwe toegangsscherm, maar je kan nu ook makkelijker aangeven welke apps en personen géén meldingen mogen sturen (in plaats van alleen aangeven welke apps en personen dat wel mogen). Dit opent veel nieuwe mogelijkheden. Dat geldt ook voor de nieuwe focusfilters, waarmee apps zoals Agenda en Mail content tonen die afhankelijk is van je ingeschakelde focus. Lees ook ons artikel over de Focus-functie in iOS 16.

Bekijk ook

Blijf gefocust: dit is er nieuw voor Focus in iOS 16 en macOS Ventura

De Focus-functie van de iPhone, iPad en Mac heeft in iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura een flinke update gekregen. Er zijn nieuwe focusfilters, meer opties om meldingen van apps wel of niet toe te staan en nog veel meer handige tweaks.

#7 Mail: broodnodige update

De Mail-app krijgt in iOS 16 een broodnodige update. Zo kun je e-mails inplannen, een verzonden e-mail ongedaan maken (maar je moet wel snel zijn) en nog veel meer. Dit zijn slechts twee van de belangrijkste verbeteringen, maar er zijn nog veel meer kleine handige vernieuwingen die je verspreid over de Mail-app en in heel iOS vindt.

Bekijk ook

Alle nieuwe functies in de Mail-app voor iOS 16

In dit artikel praten we je bij over de nieuwe functies voor de Mail-app in iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura. Het is voor het eerst in lange tijd dat de Mail-app weer veel functies erbij heeft gekregen.

#8 Woning-app: een hele verbouwing

De Woning-app krijgt een flinke update, met onder andere widgets op je toegangsscherm en een nieuwe interface die wat overzichtelijker is. Er zijn nieuwe categorieën voor klimaat, lampen, beveiliging en meer, die je meteen bovenaan de app vindt. De aparte Kamer-indeling is verdwenen en in plaats daarvan vind je alles op het Woning-scherm, waar de belangrijkste accessoires per kamer uitgelicht zijn. De nieuwe tegels zijn duidelijker te herkennen en de bediening werkt ook iets anders. Apple gaat ook Matter uitgebreider ondersteunen.

Woning-app in iOS 16

Bekijk ook

Dit is er nieuw voor de Woning-app in iOS 16

De Woning-app heeft in iOS 16 een compleet nieuw uiterlijk gekregen met welkome verbeteringen. Ook zijn er nieuwe functies toegevoegd. Dit komt ook naar iPadOS 16. Lees hier wat er zoal veranderd is.

Meer verbeteringen in iOS 16

Er zijn nog veel meer verbeteringen in iOS 16. Veiligheidscontrole (Safety Check) is een nieuwe functie waarbij je permissies kunt intrekken, bijvoorbeeld als je in een gewelddadige relatie zit. Je hoeft nu niet meer alle instellingen langs te lopen als je bijvoorbeeld je locatie niet meer wilt delen. Apple heeft nog meer privacyfuncties in iOS 16 gestopt.

Wil je nog meer nieuwe mogelijkheden? Lees meer in ons overzicht van de belangrijkste iOS 16 functies en onze kleine ontdekkingen in iOS 16.

Bekijk ook

Deze iOS 16 functies kun je (bijna allemaal) meteen proberen

iOS 16 zit vol met nieuwe functies waar iedere iPhone-gebruiker wat aan heeft. Maar wat is er nieuw in iOS 16? Wat zijn wat ons betreft de verbeteringen die je echt geprobeerd moet hebben? Wij laten je de belangrijkste nieuwe mogelijkheden van iOS 16 zien.
Bekijk ook

De leukste iOS 16 details: deze 40+ ontdekkingen moet je zeker checken

iOS 16 bevat meer dan op het eerste gezicht lijkt. We praten je bij met alle ontdekkingen van iOS 16 die we tot nu toe gedaan hebben. Kende jij al deze details van iOS 16 al? Check de beste geheime functies die ook in de update zitten.

Apple had eerder al aangekondigd welke verbeteringen voor toegankelijkheid in het najaar van 2022 beschikbaar komen. Zo introduceert Apple de deurdetectie, live ondertiteling en Apple Watch Mirroring. Met deurdetectie kunnen blinden en slechtzienden gewaarschuwd worden voor deuren en vertelt de iPhone of deze open of dicht is. Live ondertiteling is er vooral voor doven en slechthorenden, zodat zij tijdens een FaceTime-gesprek mee kunnen lezen met een conversatie. En als je problemen hebt met het aflezen van de Apple Watch, kun je dat met Apple Watch Mirroring doen via je iPhone.

Bekijk ook

Toegankelijkheid in iOS 16: handige verbeteringen voor iedereen

Op het gebied van toegankelijkheid heeft Apple in iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura én watchOS 9 veel verbeterd. Wij laten je zien wat er allemaal nieuw is voor toegankelijkheid in iOS 16, waarbij je veel functies ook terugvindt bij de andere platformen.

iOS 16 downloaden: zo ga je van start

Wil je iOS 16 downloaden? Lees dan ook ons uitgebreide artikel hoe je iOS 16 kan installeren. Je leest daar ook hoe je je kan voorbereiden op de installatie en wat je nog meer kan doen om alles zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

Bekijk ook

iOS 16 installeren? Zo bereid je je voor op de update

Vanaf nu kun je iOS 16 installeren, de nieuwste update voor je iPhone. Maar voordat je op de update-knop tikt zodra de update uit is, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zo voorkom je dat er dingen mis gaan!

Heb je vragen over iOS 16? In onze iOS 16 FAQ lees je nog veel meer over de update met antwoorden over de veelgestelde vragen.

Releasenotes iOS 16

Ben je benieuwd naar de uitgebreide releasenotes van iOS 16 van 12 september 2022? Deze vind je hieronder:

iOS 16 bevat een vernieuwd toegangsscherm dat je op allerlei manieren kunt personaliseren en waaraan je widgets kunt toevoegen voor informatie in één oogopslag. Koppel je toegangsscherm aan een focus en gebruik focusfilters om afleidend materiaal in apps te verbergen. In Berichten kun je nu een zojuist verstuurd bericht wijzigen of intrekken. Met ‘Visueel opzoeken’ til je het onderwerp van een afbeelding uit de achtergrond zodat je het kunt kopiëren en in apps zoals Mail of Berichten kunt plakken. iOS 16 bevat ook updates voor onder andere Mail, Kaarten, Wallet en Gezondheid.

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/kb/HT201222

Volledige iOS 16 releasenotes bekijken

Lock Screen

 • Je kunt het vernieuwde toegangsscherm personaliseren door je favoriete foto’s te laten zien, het lettertype aan te passen, widgets weer te geven, en meer
 • Je kunt meerdere toegangsschermen aanmaken waartussen je gemakkelijk kunt overschakelen
 • De galerie voor toegangsschermen bevat gepersonaliseerde suggesties en door Apple samengestelde verzamelingen voor je toegangsscherm
 • Lettertype- en kleuropties waarmee je de vormgeving van de datum en tijd op je toegangsscherm kunt aanpassen
 • Met widgets op het toegangsscherm kun je in één oogopslag informatie, zoals het weer, het batterijniveau en komende agenda-activiteiten, zien
 • Met een nieuw effect plaats je het onderwerp van de foto vóór de tijdsaanduiding (iPhone XS en nieuwer)
 • Met fotostijlen wijzig je het kleurenfilter, de tint en het lettertype van foto’s op het toegangsscherm zodat ze op elkaar zijn afgestemd
 • Meldingen verschijnen onderaan het toegangsscherm en kunnen worden bekeken als uitgebreide lijst, als stapel of als teller voor het aantal

Focus

 • Door een toegangsscherm aan een focus te koppelen, kun je een focus activeren door over te schakelen naar het corresponderende toegangsscherm
 • Focusfilters verbergen materiaal dat je aandacht afleidt in apps zoals Agenda, Mail, Berichten, Safari en apps van andere ontwikkelaars
 • Met configuratie op maat kun je sneller en gemakkelijker aan de slag met Focus dankzij gepersonaliseerde toegangsschermen en beginschermsuggesties voor apps en widgets die relevant zijn voor de focus die je configureert

Berichten

 • Je kunt een bericht tot 15 minuten na verzending nog wijzigen en ontvangers zien een overzicht van de wijzigingen
 • Met ‘Maak verzenden ongedaan’ kun je een bericht tot 2 minuten na verzending nog intrekken
 • Met ‘Markeer als ongelezen’ kun je een gesprek gemakkelijk voortzetten op een later tijdstip
 • Met SharePlay via Berichten kun je samen met vrienden naar films kijken, naar muziek luisteren en games spelen terwijl je berichten verstuurt
 • Je kunt anderen eenvoudig uitnodigen om samen te werken aan een bestand via Berichten en in de berichtenreeks zien wanneer iemand een bewerking aanbrengt in een gedeeld project

Mail

 • De resultaten van de verbeterde zoekfunctie zijn nauwkeuriger en vollediger en je krijgt suggesties zodra je begint met typen
 • Met ‘Maak verzenden ongedaan’ kun je het afleveren van een bericht annuleren binnen 10 seconden nadat je op ‘Verstuur’ hebt getikt
 • Met ‘Verstuur volgens schema’ kun je een e‑mail versturen op een specifieke dag en tijd
 • Met ‘Herinnering’ kun je een datum en tijd opgeven waarop je aan een e‑mail wilt worden herinnerd

Safari en passkeys

 • Met gedeelde tabbladgroepen kun je een set tabbladen met anderen delen waarbij de tabbladgroep tijdens het samenwerken onmiddellijk wordt bijgewerkt
 • Op de startpagina’s van tabbladgroepen kun je andere achtergrondafbeeldingen en favorieten toevoegen voor elke tabbladgroep
 • Met vastgemaakte tabbladen in tabbladgroepen kun je veelbezochte websites vastmaken voor elke tabbladgroep
 • In Safari kun je nu ook webpagina’s in het Nederlands, Turks, Thai, Vietnamees, Pools en Indonesisch laten vertalen
 • Passkeys zijn makkelijker en veiliger om mee in te loggen, en nemen de plaats in van wacht­woorden
 • Passkeys worden gesynchroniseerd via iCloud-sleutelhanger waardoor ze beschikbaar zijn op al je Apple apparaten via end-to-end-encryptie

Visueel opzoeken

 • Met ‘Til onderwerp uit achtergrond’ isoleer je het onderwerp van een afbeelding zodat je het kunt kopiëren en in apps zoals Mail of Berichten kunt plakken (iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR en nieuwer)

Siri

 • Zodra je een app hebt gedownload, kun je daar nu meteen opdrachten in uitvoeren met Siri, zonder extra configuratie­stappen (iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR en nieuwer)
 • Met een nieuwe instelling kun je berichten versturen zonder dat Siri je om bevestiging vraagt

Kaarten

 • Met ‘Routes met meerdere stops’ kun je in Kaarten tot vijftien stops toevoegen aan je route
 • Met ‘Openbaarvervoerkaarten’ in Kaarten kun je zien wanneer je saldo laag is en het saldo aanvullen wanneer je ov-kaarten aan Wallet toevoegt zonder Kaarten te verlaten
 • Met ov-prijzen kun je zien hoeveel je rit gaat kosten in de San Francisco Bay Area, Londen, New York en San Diego

Apple Pay en Wallet

 • Met ‘Apple Pay-bestellingen bijhouden’ kun je gedetailleerde bestelinformatie in Wallet ontvangen voor Apple Pay-aankopen bij deelnemende verkopers

Woning

 • De geheel vernieuwde Woning-app maakt het gemakkelijker om door al je slimme woningaccessoires te navigeren en deze te rangschikken, te bekijken en te bedienen
 • Op het tabblad ‘Woning’ kun je nu in één oogopslag alle informatie over je hele woning zien, zoals je accessoires, kamers en scènes
 • Categorieën voor verlichting, klimaatregeling, beveiliging, luidsprekers, tv’s en water zorgen dat alle relevante accessoires snel toegankelijk zijn. Ze zijn per kamer geordend en je kunt uitgebreide status­informatie bekijken.
 • In de nieuwe cameraweergave kun je maximaal vier camera’s weergeven midden op het tabblad ‘Woning’ en door te scrollen kun je er meer zien
 • De symbolen op de vernieuwde accessoiretegels zijn duidelijker herkenbaar en hebben kleuren die overeenkomen met de betreffende categorie. Daarnaast is de werking ervan vernieuwd voor nauwkeurigere bediening van accessoires.

Gezondheid

 • Met de functie ‘Medicijnen’ kun je je medicijnen, vitaminen en supplementen bijhouden en beheren door een lijst, aangepaste schema’s en herinneringen aan te maken en vastgelegde gegevens over een bepaalde periode te bekijken
 • Meldingen over cyclusafwijkingen waarschuwen je als je vastgelegde menstruatiecycli een patroon vertonen van uitblijvende menstruaties, onregelmatige menstruaties, langdurige menstruaties of aanhoudende spotting
 • Met uitnodigingen voor ‘Gezondheid delen’ kunnen je dierbaren hun gezond­heids­gegevens eenvoudig en veilig met je delen
 • Herinneringen voor ‘Gezondheid delen’ geven je inzicht in en controle over de gezond­heids­gegevens die je met je dierbaren deelt

Delen met gezin

 • Het is nu eenvoudiger om een account voor een kind aan te maken met de juiste instellingen voor ouderlijk toezicht, inclusief leeftijds­gebonden media­beperkingen
 • Met ‘Begin direct’ configureer je eenvoudig een nieuw iOS- of iPadOS-apparaat voor een kind, met je geselecteerde instellingen voor ouderlijk toezicht al ingeschakeld
 • Met Schermtijd-verzoeken in Berichten kun je snel verzoeken van je kind goedkeuren of afwijzen
 • ‘Checklist voor gezin’ bevat tips en suggesties, zoals het bijwerken van de instellingen voor ouderlijk toezicht van een kind, het inschakelen van locatie delen of een herinnering dat je je abonnement op iCloud+ met iedereen moet delen

Veiligheidscontrole

 • ‘Veiligheidscontrole’ is een nieuw gedeelte in Instellingen waarmee mensen met een onveilige thuissituatie snel de toegangs­rechten kunnen intrekken die ze anderen hebben gegeven
 • Met ‘Noodherstel’ kun je snel de toegangs­rechten van alle personen en apps intrekken, waarbij ook het delen van je locatie via ‘Zoek mijn’ wordt uitgeschakeld en de privacybevoegdheden van apps opnieuw worden ingesteld
 • Door delen en toegang te beheren kun je controleren en aanpassen welke apps en personen toegang hebben tot je gegevens

Toegankelijkheid

 • Met deurdetectie in Vergrootglas kun je een deur detecteren, de bijbehorende borden en symbolen lezen en instructies krijgen voor het openen van de deur (iPhone 12 Pro en iPhone 13 Pro)
 • Met ‘Synchrone Apple Watch-weergave’ kun je de Apple Watch volledig via de iPhone bedienen en schakelbediening, stembediening of andere hulpfuncties op de iPhone gebruiken om meer uit je Apple Watch te halen
 • ‘Partnercontroller’ combineert de invoer van meerdere gamecontrollers tot één controller, zodat vrienden of zorgverleners gebruikers met cognitieve beperkingen een handje kunnen helpen tijdens het gamen
 • Buddy controller helps users with cognitive disabilities get support from a caregiver or friend while playing a game, by combining inputs from multiple game controllers into one
 • VoiceOver is nu beschikbaar in meer dan 20 nieuwe talen en taalversies, waaronder Bengaals (India), Bulgaars, Catalaans, Oekraïens en Vietnamees
 • Voice Control spelling mode gives you the option to dictate names, addresses, or other custom spellings letter by letter

Deze versie biedt ook andere functies en verbeteringen:

 • Met de Conditie-app kun je je bewegingsdoelen bijhouden en halen, ook als je geen Apple Watch hebt. De bewegingssensoren van je iPhone geven je een schatting van het aantal calorieën voor het behalen van je dagelijkse bewegings­doel
 • Ondersteuning voor AirPods Pro (2e generatie)
 • ‘Gepersonaliseerde ruimtelijke audio’ gebruikt de TrueDepth-camera van de iPhone om een persoonlijk profiel voor ruimtelijke audio aan te maken voor een nauwkeurige en meeslepende luisterervaring op AirPods (3e generatie), AirPods Pro (1e en 2e generatie) en AirPods Max
 • Met Handoff in FaceTime kun je FaceTime-gesprekken naadloos overzetten van je iPhone naar je iPad of Mac, en omgekeerd
 • Er zijn meer houdingen voor stickers, haarstijlen, hoofddeksels, neuzen en lipkleuren toegevoegd voor je memoji’s
 • In ‘Snelle notitie’ is ondersteuning toegevoegd voor het maken van notities vanuit elke app op je iPhone en het toevoegen van links voor het aanmaken van achtergrondinformatie en het zoeken naar materiaal
 • Vertaal de tekst die je om je heen ziet met de camera in de Vertaal‑app
 • Dubbele foto’s in Foto’s worden automatisch opgespoord, zodat je snel je bibliotheek kunt opschonen
 • Met een vervaagde voorgrond in portretfoto’s kun je objecten in Camera op de voorgrond vervagen, voor een realistischer scherptediepte-effect (iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max)
 • Met vastgemaakte lijsten in Herinneringen kun je snel je favoriete lijsten openen
 • Je kunt instellen dat Spotlight direct onder in het beginscherm toegankelijk is, waardoor je snel apps kunt openen, contacten kunt vinden of naar informatie op het web kunt zoeken
 • Met ‘Stuur automatisch berichten’ in CarPlay sla je de bevestigingsstap over wanneer je berichten verstuurt
 • Met ‘Snelle beveiligings­maatregelen’ zijn belangrijke veiligheids­updates nog sneller beschikbaar op je apparaten, omdat ze automatisch tussen standaard software-updates kunnen worden geïnstalleerd

Deze versie bevat nog meer functies en verbeteringen. Meer informatie vind je op deze webpagina: https://www.apple.com/nl/ios/ios-16

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of op alle iPhone-modellen beschikbaar. Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/kb/HT201222

Aankondiging en releasedatum iOS 16

Apple heeft iOS 16 aangekondigd tijdens WWDC 2022, de ontwikkelaarsconferentie van Apple. We kregen op dat moment ook de belangrijkste nieuwe functies te zien.

In de zomer van 2022 verschenen er meerdere iOS 16-beta’s, waarmee ontwikkelaars en publieke betatesters aan de slag kunnen. De eerste publieke beta van iOS 16 kwam in juli beschikbaar. De definitieve iOS 16 release is op 12 september 2022. Iedereen met een geschikte iPhone voor iOS 16 kan sindsdien de update gratis installeren. De update is ook standaard geïnstalleerd zijn op de iPhone 14-serie.

Bekijk ook

Wanneer komt iOS 16? De releasedatum is bekend (ook van watchOS 9)

De releasedatum van iOS 16 en watchOS 9 is bekend. Vanaf 12 september zijn de update te downloaden voor jouw iPhone en Apple Watch. Maar hoe zit het met de andere software-updates?

Geschikte iPhones voor iOS 16

Er zijn dit jaar wat toestellen afgevallen. Deze iPhones krijgen de update naar iOS 16 niet:

Deze iPhones krijgen nog wel beveiligingsupdates, maar geen nieuwe functies meer.

De volgende iPhones krijgen wel iOS 16:

De nieuwe iPhone 14-modellen zijn standaard al voorzien van de nieuwste iOS-update.

Bekijk ook

Deze toestellen krijgen iOS 16 en iPadOS 16

Benieuwd welke toestellen iOS 16 en iPadOS 16 weer toestellen zullen ondersteunen? In dit artikel zetten we op een rijtje welke iPhones en iPads de updates krijgen en welke moeten afvallen.

Veel van de nieuwe functies in iOS 16 zijn ook beschikbaar in iPadOS 16, de grote software-update voor de iPad die sinds oktober 2022 beschikbaar. Daarnaast is er ook een aantal functies die exclusief op de iPad werken.

Bekijk ook

Dit is iPadOS 16, de grote update voor je iPad: alles over downloaden en meer

iPadOS 16 is de grote iPad-update van 2022 en is te installeren op alle geschikte iPads. We laten je zien welke functies er nieuw zijn en hoe het installeren werkt.

iOS 16 review: persoonlijker dan ooit

We hebben in onze iOS 16 review besproken wat onze ervaringen zijn met deze update gedurende de betaperiode. Dit is de conclusie:

Apple heeft een aantal apps een broodnodige update gegeven, waarbij vooral de Berichten-, Mail- en Woning-apps opvallen. Het zijn stuk voor stuk fijne verbeteringen die het gebruik nog wat prettiger maken en waar Apple weer een inhaalslag mee maakt. We vinden het overigens jammer dat de Agenda-app niet diezelfde behandeling gekregen heeft, want ook die had dit jaar wel wat slimmer mogen worden.

iOS 16 is al met al een fijne update, met voor ieder wat wils. Wil je je iPhone persoonlijker inrichten? Check! Fan van Apple’s standaardapps, maar mis je nog een paar belangrijke functies? Check! Diverse handige kleine verbeteringen waar gebruikers al jaren om vroegen? Check!

Bekijk ook

iOS 16 review met onze ervaringen: persoonlijker dan ooit

In iOS 16 heeft Apple een aantal onderdelen van iOS flink op de schop genomen. Het ziet er allemaal mooi uit, maar hoe handig is dit allemaal? In deze review van iOS 16 lees je wat onze ervaringen met de nieuwe iPhone-update zijn.

Informatie

Laatst bijgewerkt
december 2023
Software
iOS, iOS 16