iOS 15 en iPadOS 15 homescreen.

iOS 16: de grote iPhone-update van 2022

In 2022 verschijnt iOS 16, de eerstvolgende grote update voor de iPhone. Wat staat ons te wachten? Nieuwe functies? En voor welke iPhones is de update geschikt? Je leest het hier!

iOS 16 is de eerstvolgende grote software-update voor de iPhone. Het is de opvolger van iOS 15 en belooft weer flink wat nieuwe functies te bevatten. Welke iPhones zijn geschikt voor iOS 16, wanneer kunnen we de update verwachten? En wat is er nu al bekend? In dit artikel praten we je bij!

iOS 16 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van iOS 16:

  • Grote update voor de iPhone in 2022
  • Opvolger van iOS 15
  • Dit jaar vallen bepaalde modellen af (nog niet officieel bevestigd)
  • Eerste beta in juni 2022
  • Definitieve release in september of oktober 2022

Aankondiging en releasedatum iOS 16

We hoeven niet lang te raden wanneer iOS 16 zal worden aangekondigd. Dit is vrijwel zeker tijdens de keynote van WWDC 2022, de ontwikkelaarsconferentie van Apple. We krijgen dan ook de belangrijkste nieuwe functies te horen.

In de zomer van 2022 verschijnen er meerdere iOS 16-beta’s, waarmee ontwikkelaars en publieke betatesters aan de slag kunnen. Gedurende de zomer kunnen nog nieuwe functies opduiken of weer verdwijnen.

De definitieve release in september of oktober 2022. Iedereen met een geschikte iPhone kan dan de update installeren.

Geschikte iPhones voor iOS 16

Apple heeft nog niet bekendgemaakt welke iPhones de update naar iOS 16 gaan krijgen. Maar we kunnen al wel iets afleiden uit geruchten. Zo werd in december 2021 beweerd dat de volgende modellen afvallen:

Bij de iPhone zullen dus relatief weinig modellen afvallen. Ze krijgen nog wel beveiligingsupdates, maar geen nieuwe functies meer. De modellen die nog wel een update krijgen zijn allemaal voorzien van een A10-chip of nieuwer.

De volgende iPhones krijgen naar verwachting wel iOS 16:

De iPhone 14 die in de loop van 2022 wordt verwacht, zal waarschijnlijk standaard al voorzien zijn van iOS 16.

iOS 16 functies

Het is nog een groot vraagteken welke functies er in iOS 16 zullen zitten. Wel zijn er een aantal apps en onderdelen aan een update toe. Zo zouden we graag een vernieuwde Camera-app zien, waarmee de app weer wat overzichtelijker wordt. De afgelopen jaren zijn er nieuwe functies toegevoegd, waardoor de interface van de app wat rommelig is geworden.

Dat geldt overigens ook voor de AirPods en AirTags: er komen steeds meer nieuwe functies bij en een aparte app zou op z’n plaats zijn. Momenteel kun je de AirPods-instellingen vinden via het Bluetooth-menu in de Instellingen-app, terwijl de AirTags-instellingen te vinden zijn in de Zoek mijn-app. Een losse app maakt alles duidelijker. Uiteraard mag dit ook een algemene ‘AirThings’-app zijn.

Smart home-widgets zouden een welkome toevoeging zijn, zodat je vanaf het beginscherm je lampen kunt bedienen zonder de Woning-app te openen. Ook zouden we graag QuickNote op de iPhone willen zien. Deze functie is nu alleen op de iPad en Mac beschikbaar.

Verder hebben we gezien dat Thema’s erg populair zijn, sinds de invoering van widgets en Siri Shortcuts. Apple zou hiermee een stap verder kunnen gaan en speciale thema’s kunnen aanbieden, die verder gaan dan het kiezen van een nieuwe wallpaper.

Zodra er meer informatie over functies bekend is, werken we dit overzicht bij. Zeker is in ieder geval dat er veel overlap zal zijn met iPadOS 16, de grote software-update voor de iPad die we ook in het najaar van 2022 kunnen verwachten.

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2022