iPad Pro accessoires met Pencil-etui

Dit zijn onze verwachtingen van de Apple Pencil 2

Volgens geruchten werkt Apple aan een Apple Pencil 2, maar wat kan Apple allemaal nog verbeteren aan haar slimme pen? Welke Apple Pencil 2 functies kun je verwachten en wat zijn onze wensen? Wij zetten tien verbeterpunten voor de Apple Pencil 2 op een rijtje.

Apple Pencil 2: onze verbeteringen

Tegelijkertijd met de allereerste iPad Pro kwam Apple met de Apple Pencil. De Apple Pencil bevat allerlei sensoren, zodat je bijvoorbeeld drukgevoelig kunt tekenen en schrijven. Maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Wat willen wij zien in de Apple Pencil 2, die mogelijk tegelijkertijd uitkomt met de nieuwe iPad Pro 2018.

Dit zijn onze Apple Pencil 2 verwachtingen en wensen:

Releasedatum Apple Pencil 2: Waneer kunnen we de Apple Pencil 2 verwachten?

Wanneer verschijnt de Apple Pencil 2? Alleen Apple weet het antwoord, maar de Apple Pencil 2 verschijnt hoogstwaarschijnlijk tegelijkertijd met de nieuwe iPad Pro 2018. We verwachten dat Apple deze tijdens een oktober 2018-event aankondigt, waar dan tegelijkertijd de Apple Pencil 2 onthuld wordt. Niet veel later ligt de Apple Pencil 2 dan vermoedelijk in de schappen.

Wat is de Apple Pencil 2 prijs?

Je kan nu de Apple Pencil kopen voor €99 in de Apple Store. Afhankelijk van de toegevoegde functies, kan Apple besluiten om de Apple Pencil 2 prijs iets hoger te leggen. Het verschil is dan hoogstens een paar tientjes, dus reken vooral op een prijs tussen de €100 en €140.

#1 Makkelijker koppelen
Deze wens zou zomaar in vervulling kunnen gaan. Om de Apple Pencil nu te koppelen aan een iPad Pro, moet je hem in de Lightning-ingang steken. We zien liever de makkelijkere koppeling, zoals bij de AirPods. Om de AirPods te koppelen hoef je hem alleen maar in de buurt te houden van je iPhone of iPad. Hij is dan meteen gekoppeld aan je iCloud-account, zodat je eenvoudig wisselt tussen apparaten. Als Apple een W2 of W3-chip in de Apple Pencil kan inbouwen, is de Pencil meteen geschikt om samen te werken met meerdere apparaten en gaat het koppelen een stuk makkelijker. Hopelijk zorgt dit dan ook voor een betere verbinding, want nu moeten we zo af en toe de Pencil opnieuw in de Lightning-ingang steken voordat we hem kunnen gebruiken.

AirPods koppelen met je iPhone.

#2 Apple Pencil opladen via Smart Connector
De Smart Connector op de iPad Pro was één van de grote veranderingen, maar in de praktijk wordt de speciale aansluiting eigenlijk maar weinig gebruikt. Behalve bij het Smart Keyboard en een enkel accessoire van Logitech zoals het Create-toetsenbord, blijft de Smart Connector onbenut. Wij zouden het daarom handig vinden om de Apple Pencil op te laden via de Smart Connector. Door drie contactpunten op de Apple Pencil te maken, kun je deze zo eenvoudig opladen via je iPad Pro. Dat ziet er meteen ook een stuk beter uit dan je Apple Pencil in de Lightning-aansluiting steken.

Apple Pencil opladen

De toekomst van de Smart Connector is echter nog wat onduidelijk. Apple zou voor de nieuwe iPad Pro een andere soort aansluiting willen gebruiken, die nu nog door het leven gaat als Magnetic Connector. Deze aansluiting bevindt zich waarschijnlijk onderaan de achterkant van de iPad Pro. Een nieuwe manier van opladen aan deze aansluiting zien wij wel zitten en dankzij de magneten blijft hij dan ook mooi bevestigd aan de iPad Pro. We raken de Apple Pencil zelf nogal eens kwijt, dus dat is meteen een mooie oplossing.

#3 Draadloos opladen Apple Pencil
Ondanks bovenstaande verbetering, kan het nog mooier. Apple zou de Apple Pencil ook geschikt kunnen maken voor draadloos opladen. Net zoals hopelijk binnenkort met de oplaadcase van de AirPods 2 gebeurt. Als dat niet lukt, dan zijn we ook blij met een oplaadcase zoals een luxe pennendoosje, met ingebouwde accu. Zo is je Apple Pencil altijd opgeladen en meteen mooi opgeborgen. Het enige nadeel is dat je dan wéér een extra product op moet laden, maar daar komen we ook wel weer overheen.

#4 Draagclip, ook voor het dopje
Soms wil je een pen gewoon even ergens aan vast maken. Denk aan een schrijfblok of aan een borstzak van een overhemd. Op bijna elke pen vind je een clipje, maar de Apple Pencil heeft dit niet. Er zijn wel allerlei Kickstarter-alternatieven zoals PenSe, maar deze oplossingen zijn lang niet altijd even elegant. Een klemmetje die standaard op de Apple Pencil zit vinden we een beter idee, helemaal omdat dit voorkomt dat de Apple Pencil van de tafel af rolt. En als we dan nog een stapje verder denken, zien we zo’n klemmetje graag gecombineerd met een mogelijkheid om het dopje aan de achterkant aan te bevestigen als je de Apple Pencil oplaadt. Zodat je die niet meer kwijtraakt.

#5 Zoek mijn Pencil
En mocht je je Apple Pencil toch kwijtraken, dan kan een Zoek mijn Pencil-functie uitkomst bieden. De Zoek mijn AirPods-functie bestaat al, dus waarom niet hetzelfde me de Apple Pencil 2? Je zou dan op een kaartje kunnen zien op welke plek de Pencil voor het laatst verbinding had met één van je apparaten. Ideaal zou zijn dat de Apple Pencil 2 dan ook een geluidje af kan spelen, maar een hele speaker voor alleen deze functie is misschien wat teveel gevraagd.

#6 Gummetje om snel te wissen
De Apple Pencil heeft momenteel maar één kant met allerlei sensoren: de schrijfpunt. Met de schrijfpunt selecteer je in allerlei tekenapps ook handmatig een gum om je getekende lijnen weer te verwijderen. We vinden het makkelijker als bijvoorbeeld de achterkant voorzien wordt van een gummetje, net zoals bij een potlood het geval is. Het enige wat je dan hoeft te doen, is om je Apple Pencil even om te draaien om tekeningen te corrigeren. Dit lijkt ons een stuk makkelijker dan dat je telkens bij een verkeerde pennenstreek in de menu’s van de desbetreffende app een gum moet selecteren.

#7 3D Touch-gebaren dankzij Apple Pencil
De techniek voor 3D Touch is door het grotere scherm van een iPad Pro waarschijnlijk minder goed te realiseren. De Apple Pencil 2 kan wat betreft 3D Touch op de iPad Pro deuren openen. Denk aan Peek en Pop en de Quick Actions op een appicoontje die je met een stevige druk van de Apple Pencil zo tevoorschijn kunt halen. Hoewel niet iedereen veel gebruikmaakt van deze 3D Touch-acties, zou dit de iPad Pro nog meer Pro maken. Mocht het niet lukken, dan kan Apple eventueel terugvallen op Liquid Retina, dat ook in de iPhone XR wordt gebruikt.

#8 Meer sensoren voor snelle acties
De Apple Pencil bevat in de punt allerlei sensoren, maar verder bestaat de Apple Pencil slechts uit batterij en een Bluetooth-chip. Apple denkt zelf wel al na over meerdere sensoren, zo bleek eerder uit een patent. Met deze sensoren zou je objecten op het scherm kunnen draaien of in kunnen zoomen op het scherm. Hoewel we bang zijn dat de Apple Pencil door teveel sensoren veel te ingewikkeld in gebruik gaat worden, zijn we wel benieuwd wat Apple allemaal kan bedenken wat betreft de toevoeging van sensoren. Misschien tikken op de Apple Pencil voor extra mogelijkheden, zoals dat nu ook kan door te tikken op de AirPods?

#9 iPhone-ondersteuning
Wat we ook nog graag zouden zien is iPhone-ondersteuning met de Apple Pencil. Op dit moment werkt de pen alleen met de iPad Pro (zowel groot als klein), maar zou ook niet misstaan op de grootste XS Max. Ook daarvoor zijn veel tekenapps op beschikbaar die ondersteuning bieden voor allerlei alternatieve pennen. De Apple Pencil is echter een stuk intuïtiever. Tekenen gaat simpelweg veel eenvoudiger met een pen dan met je vingers, omdat dit veel nauwkeuriger is. Even snel een correctie uitvoeren van een tekening via je iPhone gaat daardoor veel makkelijker dan als je je iPad er weer helemaal bij moet pakken.

iPad-Pro-Apple-Pencil

#10 Zwarte Apple Pencil
Deze laatste wens past in de lijn die Apple onlangs doorvoerde bij de Magic-accessoires voor de Mac: een zwarte variant. Net als de AirPods is de Apple Pencil van wit glimmend plastic. Bij een geheel donkere iPad Pro past dat toch net wat minder mooi dan een zwarte variant, helemaal als je het liefst alles in het zwart wil hebben. Hoewel je een zwarte Apple Pencil weer minder goed terug kan vinden in een tas, ziet een zwarte variant er strakker uit. Net als bij de AirPods geldt voor de Pencil dat deze niet in alle kleuren van de regenboog hoeft te worden uitgebracht, maar wat meer keuze in kleurvariatie is zeker welkom.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!