Apple Pencil 2 in de hand

Apple Pencil 2: functies, geschikte iPads en meer

De Apple Pencil 2 is de tweede generatie tekenpen van Apple. Met deze stylus kun je tekenen op het scherm van recente iPad Pro's en iPad Air. Wat is er nieuw, welke functies biedt de Apple Pencil 2 en wat zijn de grootste verbeteringen?

Apple Pencil 2 review Prijs (vanaf €149,-)

Alles over de Apple Pencil 2

De Apple Pencil is een nauwkeurige, drukgevoelige schrijfpen waarmee je kunt schrijven, tekenen en het scherm van de iPad bedienen. In het najaar van 2018 presenteerde Apple deze vernieuwde Apple Pencil, drie jaar na het oorspronkelijke model. De Apple Pencil 2 heeft een nieuw ontwerp met platte zijkant en is speciaal gemaakt voor de iPad Pro 2018 en nieuwer. Hij is bij Apple verkrijgbaar voor €149,- en kan gratis worden voorzien van inscriptie. Wil je geen inscriptie, dan ben je bij andere winkels vaak goedkoper uit.

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Apple Pencil 2!


Apple Pencil 2018

Apple Pencil 2 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Apple Pencil 2:

  • Tweede generatie van de Apple Pencil
  • Alleen verkrijgbaar in mat wit
  • Eén zijde afgeplat, waardoor de Pencil niet wegrolt
  • Aanraakgevoelige zone
  • Alleen te gebruiken op recente iPad-modellen
  • Prijs bij Apple Store €149,-

Apple Pencil 2: geschikte iPads

De Apple Pencil is te gebruiken in combinatie met de:

Op alle andere geschikte iPads kun je vaak de eerste generatie Apple Pencil gebruiken. De Pencil 2 werkt dus niet met de eerdere iPad Pro-modellen en ook niet met de standaard iPad. De nieuwste uitvoeringen daarvan zijn wel geschikt voor de Apple Pencil, maar je zult dan de eerste generatie moeten gebruiken.

Heb je nog geen geschikte iPad, dan kun je in ons overzicht iPad kopen zien wat de modellen en prijzen zijn.

Bekijk ook

Dit zijn de beste Black Friday-aanbiedingen voor iPads

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.

Design Apple Pencil 2

Het design van de Apple Pencil 2 is compleet vernieuwd. De schrijfpen heeft een strakker uiterlijk gekregen en bestaat uit één stuk materiaal. De zilverkleurige ring en de losse dop aan de bovenkant zijn verdwenen. Je kunt het dopje dus niet meer kwijtraken.

Apple Pencil 2 tekenen

De pen is helemaal wit en is aan één kant afgeplat, zodat hij niet meer zo gemakkelijk van tafel rolt. Je kunt deze platte zijde laten voorzien van een inscriptie, bijvoorbeeld je naam. Het formaat van de Apple Pencil is echter hetzelfde gebleven en het materiaal ook. Wel is de afwerking nu mat in plaats van glimmend. De platte zijkant met magneten is bedoeld om de Pencil vast te klikken aan de zijkant van de iPad. Je laadt de pen dan ook meteen op.

Apple Pencil 2 notities maken

Nieuwe functies in de Apple Pencil 2

Dit zijn de 3 belangrijkste vernieuwingen in de Apple Pencil 2 ten opzichte van de eerste generatie:

Apple Pencil 2 functies

#1 Magnetisch vastklikken aan zijkant van iPad

Door het nieuwe design rolt de Apple Pencil niet meer van tafel. Ook geeft je dit de mogelijkheid om het pennetje magnetisch aan de zijkant van de iPad vast te klikken. Hierdoor blijft hij stevig zitten, ook als je de iPad oppakt van tafel. Dit is alleen mogelijk bij iPads met platte zijkanten.

#2 Draadloos opladen

De originele Apple Pencil moest je opladen via de Lightning-poort van je iPad. Dat hoeft bij de tweede generatie niet meer. Als je de Pencil aan de zijkant van de iPad vastklikt wordt hij tegelijk opgeladen, waardoor je altijd een volle accu hebt. Ook het koppelen gaat gemakkelijker door de Pencil in de buurt van de iPad te houden.

#3 Tikken aan de zijkant

De nieuwe Apple Pencil bevat aan de zijkant een sensor, die reageert als je er twee maal snel achtereen op tikt. Hiermee kun je schakelen tussen tekentools of de kleur of dikte van je penseel veranderen. Dit kan per app verschillen. Ontwikkelaars bepalen zelf welke functie ze koppelen aan de dubbeltik. Je hoeft daardoor geen menu-opties in de app aan te tikken, maar regelt het op de pen.

iPad Pro met Pencil

Apple Pencil 2 opladen: geen Qi

Bij de Apple Pencil 2 heeft Apple een nieuwe manier gevonden om op te laden. De eerste generatie moest je nog in de Lightning-poort steken, wat sommige mensen een lelijke oplossing vonden. Bij de tweede generatie kun je de tekenpen aan de zijkant van de iPad vastklikken. Dit ziet er wat eleganter uit, maar heeft drie nadelen.

  • Zo kun je de Apple Pencil 2 maar op één manier opladen, namelijk draadloos op de zijkant van de iPad. Er zit geen poort of aansluiting op de pen, dus je zult altijd de iPad Pro bij de hand moeten hebben als je wilt opladen.
  • Je kunt de Apple Pencil 2 niet opladen als de iPad in een nauwsluitend hoesje of sleeve zit.
  • De Apple Pencil is niet op te laden met draadloze Qi-laders. Dat komt omdat Apple een eigen protocol gebruikt en niet de veelgebruikte standaard Qi.

Apple Pencil opladen op de rand

Prijs Apple Pencil 2

De tweede generatie Apple Pencil ligt in de schappen voor 149 euro.

De eerste generatie Apple Pencil is ook nog gewoon verkrijgbaar voor €119,-. Algemene informatie over de Apple Pencil lees je in ons overzicht Apple Pencil:

Bekijk ook

Apple Pencil: wat is het en hoe werkt het?

Met de Apple Pencil kun je nauwkeurig tekeningen en schetsen maken op recente iPads. Wat kun je verder allemaal met de Apple Pencil en hoe werkt hij precies?