iPhone updaten

Automatische iOS-updates downloaden en installeren op iPhone en iPad

Als je geen zin hebt om in de gaten te houden of de nieuwste iOS-versie op je toestel staat, kun je ook automatisch iOS-updates laten downloaden en installeren. Lees in deze tip hoe je automatische iOS-updates kunt downloaden en installeren, zowel 's nachts als op een later moment.

Automatisch iOS updaten: lekker makkelijk

Het installeren van een iOS-update kan bij grote nieuwe versies behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Sommige mensen installeren updates het liefst handmatig, maar er zijn ook mensen die helemaal geen zin hebben om erover na te denken. Voor die mensen zijn er automatische iOS-updates. Dit zorgt ervoor dat altijd de nieuwste versie van iOS op je toestel komt te staan, zonder dat je er zelf naar hoeft om te kijken. Sinds iOS 13.6 heb je nog een extra mogelijkheid gekregen, namelijk de update wel downloaden maar nog niet installeren.

Automatisch iOS-updates downloaden en installeren

De automatische update-functie staat standaard aan, zodat je er geen omkijken naar hebt. Je krijgt een melding zodra er een iOS-update beschikbaar is, met de mededeling dat de nieuwste iOS-versie de komende nacht zal worden geïnstalleerd. Je iPhone moet verbonden zijn met een WiFi-netwerk en aangesloten zijn op een stroombron om de automatische update te laten plaatsvinden.

Zo werken automatische iOS-updates:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Blader naar Algemeen > Software-update.
 3. Tik op Automatische updates.
 4. Zet de schakelaars voor downloaden en installeren aan.

Heb je iOS 13.5.1 of eerder? Dan heb je alleen een schakelaar Automatische updates die je aan of uit kunt zetten.

Automatische updates

Als er een update is, dan zal deze de komende dagen worden geïnstalleerd. Je hoeft nu niet meer handmatig op updates te checken, want alles gaat automatisch.

Alles over je iPhone updaten lees je in onze aparte tip.

Bekijk ook

iPhone updaten: zo kun je de nieuwste iOS-versie installeren

Hoe kun je de software op je iPhone bijwerken naar de nieuwste versie van iOS? In deze tip leggen we uit hoe de iPhone updaten werkt, met of zonder computer.

Automatische beveiligingsupdates op je iPhone installeren

Sinds iOS 16 is het mogelijk om automatisch beveiligingsupdates op je iPhone en iPad te installeren. Deze updates staan los van de normale iOS-updates en kunnen snel toegepast worden, soms zelfs zonder je toestel te herstarten. Deze functie heet Rapid Security Response en is ook beschikbaar op en Mac. Je schakelt dit als volgt in:

Snelle beveiligingsmaatregelen op iPhone

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Algemeen > Software-update.
 3. Tik op Automatische updates.
 4. Zorg dat de schakelaar aan staat bij Beveiligingsmaatregelen en systeembestanden.

Bekijk ook

Automatische beveiligingsupdates voor iPhone en Mac: zo installeer je ze

Met Rapid Security Response kan Apple snelle beveiligingsupdates uitbrengen voor al je apparaten, zonder dat je handmatig hoeft te updaten. Het installeren van deze kleine beveiligingsupdates gebeurt automatisch en in deze tip leggen we uit hoe dit werkt en lees je alles over de nieuwste updates.

Waarom automatisch iOS updaten soms langer duurt

Misschien twijfel je tussen automatisch en handmatig updaten. Als je meteen na het verschijnen van een update handmatig probeert te installeren, zul je merken dat er grote drukte is waardoor je veel geduld moet hebben. Het lijkt dan aantrekkelijk om dan de automatische update aan te zetten, want dan heb je er geen omkijken naar. Maar dat heeft ook een nadeel: je bent soms veel later aan de beurt.

Soms lijkt het alsof automatische updates niet werken. Een week na de update is jouw toestel nog steeds niet bijgewerkt. Hoe kan dat? De verklaring werd gegeven door Apple’s softwarebaas Craig Federighi. Hij legde aan een bezorgde gebruiker uit dat de uitrol soms wel vier weken in beslag kan nemen, omdat er eerst op feedback wordt gewacht:

We rollen nieuwe iOS-updates stapsgewijs uit door ze eerst beschikbaar te maken voor degenen die ze expliciet zoeken in Instellingen, en dan 1-4 weken later (nadat we feedback over de update hebben ontvangen) wordt de uitrol opgevoerd naar apparaten met automatische update ingeschakeld.

De meest optimale oplossing is dan ook om automatische updates aan te zetten. Een dag (of enkele dagen) nadat de update is verschenen ga je eens kijken of jouw toestel al is bijgewerkt. Is dat niet het geval, dan start je de update handmatig. Het is dan minder druk op de servers van Apple en het installeren zal soepel verlopen. Mocht je het handmatig updaten een keer vergeten, dan zal de update later vanzelf op je toestel komen.

Bekijk ook

Dit is waarom het langer duurt voordat iOS-updates automatisch geïnstalleerd worden [poll]

Update jij je iPhone of iPad altijd handmatig of meestal automatisch? Als je automatische updates gebruikt, heb je misschien gemerkt dat het langer duurt voordat iOS-updates automatisch gedownload en geïnstalleerd worden. Craig Federighi van Apple legt uit waarom dat is.

Automatische iPhone-updates voor iOS 11 en eerder

Gebruik je iOS 9 t/m iOS 11, dan kun je ook automatisch iOS-updates installeren, maar het vereist een extra stap. Je moet namelijk zelf de update eerst downloaden. Het installeren vindt dan de volgende nacht plaats, terwijl je slaapt. De iPhone moet verbonden zijn met een stroombron en met WiFi.

Zo kun je ‘s nachts automatisch iOS-updates installeren:

 1. Ga in de Instellingen-app naar Algemeen > Software-update.
 2. Tik op Download.
 3. Nadat de download voltooid is, verschijnt er een pop-up in beeld die van tien aftelt naar nul. Je hebt hier twee keuzes: Installeer nu of Later.
 4. Tik (voordat de teller afgelopen is) op Later. Vul de toegangscode van het toestel in.
 5. Op het volgende scherm zie je dat de update automatisch zal worden geïnstalleerd tussen 02:00 en 04:00 ‘s nachts.

Automatische iOS-installatie annuleren

Als je je toch bedenkt, dan kun je de automatische installatie van de iOS-update ook weer annuleren. Hiervoor hoef je alleen de onderstaande stappen te volgen:

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update.
 2. Onderaan vind je nu een knop Annuleer automatische installatie.
 3. Tik hierop en de automatische installatie wordt geannuleerd.

Vind je het prettig als alles automatisch verloopt? Kijk dan ook eens hoe het automatisch updaten van apps gaat.

Bekijk ook

Zo kun je apps automatisch updaten op iPhone en iPad

Wil je automatisch app-updates installeren op je iPhone of iPad? Volg dan de stappen in deze tip, zodat je updates van apps automatisch kunt downloaden en installeren. We leggen ook uit hoe je het automatisch updaten van apps weer kunt uitschakelen.

iOS

iOS is het besturingssysteem van de iPhone. iOS regelt alles wat er op je iPhone gebeurt: van de apps tot aan de functies van je iPhone en de verbindingen met Bluetooth, wifi en mobiele netwerken. Voor iOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. Lees hier meer over de huidige iOS-versie. Voor de iPad heeft Apple het besturingssysteem iPadOS, met grotendeels dezelfde functies.

iOS