Menubalk macOS

Zo pas je de de menubalk van macOS aan

In macOS kun je de icoontjes in de menubalk aanpassen. Je kunt opties weghalen en anders rangschikken. In deze tip lees je stap voor stap hoe dit werkt.

In de menubalk van macOS staan altijd een aantal icoontjes. Dit zijn de menubalk-opties waarmee je bepaalde functies snel kunt bereiken, zoals Siri en Wi-Fi. In deze tip gaan we je laten zien hoe je de menubalk kunt aanpassen, bijvoorbeeld hoe je opties toevoegt en verwijdert. Ook tonen we hoe je de rangschikking van de icoontjes kunt aanpassen.

Menubalk macOS

Menubalk macOS aanpassen

De standaard menubalk-opties kun je activeren via Systeemvoorkeuren. Daar vind je bijvoorbeeld, bij de instellingen voor het toetsenbord de optie ‘Toon toetsenbord- en tekenweergave in menubalk’. Dit is een optie die je het beste altijd kunt aanvinken.

Het hangt er per instelling vanaf waar deze precies zit. De belangrijkste menubalk-items die standaard in macOS zitten zijn AirPlay, Beeldschermen, Bluetooth, Gebruikers en groepen, Geluid, Netwerk, Time Machine en Toegankelijkheid.

menubalk-opties toevoegen

Menubalk-opties verwijderen

Als je menubalk-opties wilt verwijderen, kun je in Systeemvoorkeuren het vinkje weghalen bij de optie die de mogelijkheden in de menubalk toont.

Dat is echter wel een omweg. Als je de Cmd-toets indrukt, kun je het icoontje ook uit de menubalk slepen. Als je de optie buiten de menubalk loslaat, verdwijnt hij uit de menubalk als sneeuw voor de zon.

Let op: dit kan alleen bij de standaard-programma’s van macOS. Andere programma’s in de menubalk komen op een net iets andere manier in de menubalk terecht en kun je daardoor niet uit de menubalk slepen. Het verschilt per programma hoe je deze apps uit de menubalk haalt. Soms moet je op de rechtermuisknop drukken om het programma af te sluiten. Daarna verwijder je de macOS-app op de gebruikelijke wijze.

macOS menubalk

Rangschikking van menubalk-opties aanpassen

Door de Cmd-toets in te drukken, kun je ook de rangschikking van de icoontjes in de menubalk aanpassen. Zo kun je de volgorde van de icoontjes in de menubalk zelf kiezen, zoals je het zelf prettig vindt. De een wil misschien zoveel mogelijk opties, terwijl een ander vooral rust wil. Je icoontjes van macOS en van externe programma’s naar eigen voorkeur rangschikken.

Lees meer over de mogelijkheden van macOS op onze overzichtspagina voor macOS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Mac
Onderwerp macos