iOS 14 overzicht

iOS 15 onthuld: dit zijn de vernieuwingen voor de iPhone

Het is een moment waar we lang naar hebben uitgekeken: de onthulling van iOS 15. We weten nu eindelijk welke nieuwe functies Apple voor de iPhone in petto heeft. In dit artikel lopen we ze met je langs. iOS 15 wordt dé grote iPhone-update van 2021.

Alles over iOS 15

iOS 15 komt eraan en dat betekent een hoop nieuwe functies voor de iPhone in 2021. Craig Federighi legde in duizelingwekkend tempo uit hoe iOS je leven nog beter gaat maken aan de hand van vier thema’s: connectiviteit, meer focus, intelligentie en de wereld ontdekken.

Grote verbeteringen zijn dat FaceTime-gesprekken natuurlijker worden, dat je met SharePlay samen naar films kunt kijken en dat je met Focus je beter kunt concentreren. iMessage krijgt ook meer functies en met Spotlight kun je meer informatie zoeken dan ooit. In de Kaarten-app kun je de wereld op een nieuwe manier ontdekken, de Weer-app bevat nu schermvullende kaarten en in Wallet kun je je huissleutels en legitimatiebewijs kwijt. Ook Safari is behoorlijk aangepakt en er zijn veel nieuwe privacyfuncties.


Wil je meepraten over deze aankondiging? Ga dan naar onze Praat mee over de WWDC 2021-keynote en bespreek daar deze en alle andere aankondigingen met andere iCulture-lezers en Apple-fans!


iOS 15 in het kort

  • Eerstvolgende grote software-update voor de iPhone
  • Opvolger van iOS 14
  • Aangekondigd in juni 2021 tijdens WWDC 2021
  • Release in september of oktober 2021
  • Ook voor iPhone 6s (2015) en iPhone SE (2016), er vallen dus geen toestellen af
  • Veel functies zijn ook te vinden in iPadOS 15

iOS 15 functies en aankondiging

Apple heeft iOS 15 aangekondigd tijdens de keynote van WWDC 2021, tegelijk met updates voor macOS, tvOS, watchOS en iPadOS. Inmiddels is ook de eerste iOS 15 beta verschenen. Tijdens de zomer kunnen ontwikkelaars en testers alvast met de software aan de slag en de nieuwe functies proberen. In de tussentijd lost Apple bugs op en soms worden er ook nog wat nieuwe functies toegevoegd.

Nieuwe functies voor FaceTime

FaceTime zorgt dat gesprekken in iOS 15 nog natuurlijker overkomen. Zo zit er nu een Portretmodus in FaceTime, zodat je de achtergrond kunt vervagen en er meer aandacht op jouw gezicht is. Een nieuwe rasterweergave (grid) zorgt dat alle gesprekspartners tegelijk in beeld zijn. Tijdens het facetimen klinkt de audio beter dankzij ruimtelijke audio. Geluid wordt ook beter geïsoleerd, zodat je beter verstaanbaar bent. Je kunt de microfoon zo instellen dat het achtergrondgeluid wordt gefilterd.

Grid View bij FaceTime

Ook nieuw is dat Android- en Windows-gebruikers voor het eerst kunnen meedoen aan een FaceTime-gesprek. Hiervoor kun je een linkje maken, waarna ze in de browser kunnen deelnemen. Je maakt op de iPhone, iPad of Mac een linkje die je via de apps Berichten, Agenda, Mail of een app van derden deelt. De gesprekken zijn ook via de browser versleuteld. Screen sharing komt ook beschikbaar op de iPhone en iPad. Je hebt er dus geen Mac meer voor nodig.

FaceTime met portretten

SharePlay om samen van muziek en video te genieten

SharePlay is een nieuwe functie op iPhone, iPad en Mac, waarmee je tegelijk naar muziek van Apple Music, films of tv-programma’s kunt bekijken. Ook kun je op deze manier je scherm delen om samen naar dezelfde app te kijken. Alle deelnemers hebben afspeelregelaars in beeld en iedereen kan dus ook pauzeren. SharePlay is ook beschikbaar op de Apple TV. Aanbieders zoals Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, TikTok en Twitch gaan SharePlay ondersteunen.

SharePlay video

Focus op concentratie

iOS 15 bevat nieuwe tools om afleiding te voorkomen. Focus is een nieuwe feature die meldingen en apps filtert als je je op iets wilt concentreren. Op je toestel kun je een eigen Focus-optie instellen, of je kiest een van de standaard opties. Focus gebruikt machine learning om suggesties te geven welke mensen en apps je toch een berichtje mogen sturen. Daarbij wordt gekeken naar je dagelijkse gewoontes en routines, bijvoorbeeld de tijden waarop je naar bed gaat. Als je Focus instelt op het ene device, geldt het ook voor andere Apple-devices.

Focus op alle apparaten

Daarnaast kun je een apart beginscherm aanmaken met alleen de apps en widgets die je nodig hebt als je je moet kunnen concentreren. Je ziet dus alleen de relevante apps en bent minder snel afgeleid. In de Berichten-app kunnen vrienden zien dat je geconcentreerd aan het werk bent, zodat iedereen weet dat je niet gestoord wilt worden.

Focus apps in iOS 15

Vernieuwde notificaties

Meldingen zien er in iOS 15 anders uit. Je ziet bij binnenkomende meldingen een profielfoto en grotere iconen, zodat je makkelijker ziet om wie het gaat en welke app je iets te melden heeft. Er is ook een nieuwe weergave voor notificaties, waarin tijdgebonden meldingen staan. Deze krijg je bijvoorbeeld alleen ‘s ochtends of ‘s avonds te zien.

Notificatie-schema

De meldingen staan nu ook op volgorde van prioriteit, met de belangrijkste bovenaan. Ook hiervoor wordt gebruik gemaakt van machine learning op het apparaat. Je kunt voor een bepaalde app of voor een bepaald type berichten aangeven dat je ze het komende uur of de rets van de dag niet meer wilt zien.

Instellingen voor de Mail-app: notificaties voor berichtenreeksen.

Livetekst: tekst op foto’s herkennen

Livetekst is een nieuwe functie om tekst te herkennen in foto’s. Het maakt gebruik van machine learning om tekst op foto’s om te zetten naar geschreven tekst. Je krijgt ook de mogelijkheid om er iets mee te doen: staat er bijvoorbeeld een telefoonnummer in een foto, dan kun je dit nummer bellen. Met Visual Look Up kom je meer te weten over kunstwerken en bezienswaardigheden overal ter wereld. De functie kan ook planten, bloemen en dieren herkennen. Dit is wel vergelijkbaar met Google Lens.

Verbeterde terugblikken in de Foto’s-app

Foto’s bevat nu een vernieuwde Terugblikken (nu weer Herinneringen genoemd), met een verbeterd uiterlijk, een interactieve interface en de mogelijkheid om Apple Music toe te voegen. Je krijgt passende muziek bij je foto’s. En je kunt zelf de terugblikken bewerken met de functie ‘Memory Mixes’.

Spotlight met meer opties

Spotlight maakt meer gebruik van machine learning om op locatie, persoon, scène of voorwerp te zoeken in foto’s te zoeken. Met de functie Livetekst kun je handgeschreven of gedrukte tekst terugvinden, bijvoorbeeld in foto’s. Je kunt in Spotlight rechtstreeks zoeken naar een acteur, muzikant, tv-serie of film, dan krijg je ook aanvullende info te zien. Bij contactpersonen zie je recente gesprekken, de foto’s die je eerder hebt uitgewisseld en de locatie van die persoon (als deze persoon de locatie deelt).

Nieuwe functies voor iMessage

Nieuw in iMessage is dat foto’s nu worden samengevoegd tot een collage. In iMessage kunnen anderen ook zien dat je Niet storen aan hebt staan. En Shared with You is een nieuwe functie om linkjes te delen vanuit Apple Music, Apple News en de Foto’s-app.

Wallet krijgt legitimatiebewijzen en sleutels

Apple Wallet wordt nu geschikt voor meer sleutels, bijvoorbeeld voor woonhuizen, kantoren en hotelkamers. Het komt op meer dan 1.000 plekken beschikbaar. In de lijst met ondersteunde merken staan onder andere Aqara en Schlage. Eerder was het al mogelijk met CarKey je gloednieuwe BMW te openen, maar dit werkt alleen op de nieuwste modellen. Dit jaar komt er Ultra Wideband-ondersteuning bij, zodat je je iPhone niet meer tevoorschijn hoeft te halen.

In een aantal Amerikaanse staten kun je later dit jaar je rijbewijs of legitimatiebewijs in Wallet zetten. In de VS is de Transportation Security Administration inmiddels begonnen met het aanpassen van de toegangspoortjes op de vliegvelden, zodat je hier straks met je digitale legitimatiebewijs doorheen kan. Legitimatiebewijzen in Wallet worden versleuteld bewaard in de Secure Element.

Mooiere Weer-app dankzij Dark Sky

De Weer-app bevat een nieuwe grafische weergave van de weersinformatie en heeft ook een dynamische lay-out die zich aanpast aan de omstandigheden. Op de bewegende achtergronden zie je nauwkeuriger waar de zon precies staat en welke neerslag er valt. Zodra het begint of stopt met regenen of sneeuwen, krijg je een melding.

Verbeteringen voor Apple Kaarten

In de Kaarten-app vind je voortaan een interactieve globe. Ook zijn de functies voor navigeren en verkennen een stuk uitgebreider. Stadswijken, winkelstraten en gebouwen(complexen) zijn tot in detail te bekijken en er is nu ook hoogte-informatie beschikbaar. Tijdens het rijden zie je ook meer details van de straat, bijvoorbeeld busstroken en de middenberm. Wegen hebben nieuwe kleuren en labels, herkenningspunten zien er anders uit en er is ook een nieuwe nachtmodus bij maanlicht. Gedetailleerde kaarten komen nu al naar Spanje en Portugal, terwijl Italië en Australië later dit jaar aan de beurt zijn.

Als je Kaarten op je iPhone of via CarPlay gebruikt voor navigatie, kun je nu in 3D door de stad rijden. De wegen zijn daarbij gedetailleerder weergegeven, zodat je sneller ziet dat er een afslag, fietspad of zebrapad aankomt. In het openbaar vervoer zie je sneller welke stations er in de buurt zijn. Ook kun je veelgebruikte bus- of tramlijnen vastzetten. De Kaarten-app geeft een seintje als je er bijna uit moet. De AR-weergave van Kaarten laat je vervolgens zien hoe je verder moet lopen naar je bestemming.

Meer gezondheidsdata

Apple gaat meer trends laten zien via de Gezondheid-app, bijvoorbeeld als een bepaalde waarde snel wijzigt. Er komt ook een waarde voor Wandelstabiliteit, waarmee Apple allerlei data over je wandelgedrag vastlegt, zoals staplengte en de tijdsduur dat beide voeten op de grond zijn. Je kunt ook gezondheidsdata uitwisselen met familie en vrienden, net zoals je nu al je locatie deelt. De familieleden kunnen dan je vitale waarden in de gaten houden.

Safari krijgt nieuw tabdesign
Safari ziet er op de iPhone heel anders uit en krijgt ook in macOS een flinke makeover. Je kunt nu tabbladen bundelen, die automatisch worden gesynchroniseerd tussen apparaten. Daarnaast komen webextensies nu ook naar iPhone en iPad. De compacte tabbalk zweeft onderin het scherm, zodat je makkelijk naar een andere tab veegt. Daarnaast kun je de startpagina een persoonlijk uiterlijk geven.

Nog veel meer verbeteringen!
Er zijn nog veel meer kleine verbeteringen die we de komende tijd gaan ontdekken. Wij ontdekten op de afbeelding bijvoorbeeld QuickPath in het Nederlands!

iOS 15 releasedatum

We verwachten dat iOS 15 in september of oktober 2021 verschijnt. Dit zal sterk afhangen van de introductie van de 2021 iPhones. Er zijn geruchten dat Apple de nieuwe iPhones dit jaar in september wil uitbrengen, waardoor iOS 15 op het gebruikelijke moment in september komt.

De tijdlijn ziet er dan als volgt uit:

  • 7 juni 2021: aankondiging iOS 15 tijdens WWDC
  • Eerste week van juni 2021: eerste beta van iOS 15
  • Juli 2021: publieke beta van iOS 15
  • September/oktober 2021: release iOS 15

Geschikte toestellen voor iOS 15

In iOS 14 vielen er geen toestellen af en bij iOS 15 is dat opnieuw het geval. Je hebt een iPhone 6s of nieuwer nodig om de update te kunnen installeren.

iOS 15 is geschikt voor de volgende iPhones:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!