iOS 14 overzicht

iOS 15: alles over de grote iPhone-update van 2021

Lees alles over de iOS 15 releasedatum, geruchten, verwachte functies en nog veel meer. iOS 15 wordt de grote iPhone-update van 2021.

Alles over iOS 15

Na de release van iOS 14 is het tijd om alvast vooruit te kijken naar de volgende grote update voor de iPhone, iOS 15. We verwachten deze update in het najaar van 2021. Er zitten weer diverse nieuwe functies in zitten, waarvan een aantal alleen te gebruiken is op de allernieuwste iPhones, die eveneens in het najaar van 2021 worden verwacht. Alles wat je wilt weten over iOS 15 en welke geruchten en verwachtingen er nu al zijn, lees je hier!

iOS 15 in het kort

  • Eerstvolgende grote software-update voor de iPhone
  • Aankondiging in juni 2021 tijdens WWDC
  • Release in september of oktober 2021
  • iPhone 6s (2015) en iPhone SE (2016) vallen mogelijk af
  • Gelijktijdig met iPadOS 15

iOS 15 concept

iOS 15 aankondiging

Apple kondigt nieuwe iOS-software updates altijd aan tijdens de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) in juni. Tijdens hetzelfde evenement worden ook updates voor macOS, tvOS, watchOS en iPadOS aangekondigd. Het is nog niet zeker of WWDC 2021 als online event zal plaatsvinden, of dat Apple ontwikkelaars weer de mogelijkheid geeft om naar Silicon Valley af te reizen. Vanwege COVID-19 is alles nog onzeker.

Tijdens WWDC 2021 krijgen we de eerste functies van iOS 15 te zien. Vlak na de aankondiging verschijnt de eerste beta voor ontwikkelaars, een paar weken later gevolgd door de publieke beta. Gedurende de zomer kunnen ontwikkelaars en testers alvast met de software aan de slag en de nieuwe functies proberen. In de tussentijd lost Apple bugs op. Soms worden er last-minute ook nog wat nieuwe functies toegevoegd.

iOS 15 releasedatum

We verwachten dat iOS 15 in september of oktober 2021 verschijnt. Dit zal sterk afhangen van de introductie van de 2021 iPhones. Als Apple er opnieuw voor kiest om de nieuwe iPhones pas in oktober aan te kondigen, zal ook de update naar iOS 15 wat later komen dan gebruikelijk.

De tijdlijn zou er dan zo uit kunnen zien:

  • Eerste week van juni 2021: aankondiging iOS 15 tijdens WWDC
  • Eerste week van juni 2021: eerste beta van iOS 15
  • Eind juni 2021: publieke beta van iOS 15
  • September/oktober 2021: release iOS 15

Geschikte toestellen voor iOS 15

In iOS 14 vielen er geen toestellen af, maar bij iOS 15 kan dat wel eens het geval zijn. Volgens geruchten krijgen de iPhone 6s, iPhone 6s Plus en iPhone SE uit 2016 geen update meer. Zij beschikken allemaal over de A9-chip. Dat betekent dat je een iPhone 7 of nieuwer nodig hebt om de update te installeren.

iPhone 6s Plus kopen abonnement

Als het gerucht klopt, dan zou het betekenen dat iOS 15 geschikt is voor de volgende iPhones:

iOS 15 concepten

Natuurlijk zijn designers al aan de slag gegaan om allerlei concepten van iOS 15 te maken. Die zijn niet altijd realistisch en bevatten vaak ook functies die nooit zullen worden toegevoegd, maar die de designer wel heel cool zou vinden. Zo is er een video van Tech Blood, die je hieronder kan zien. Het bevat functies die de designer graag zou willen hebben, zoals een always on-scherm, ondersteuning voor Split-View en widgets voor het ontgrendelscherm.

Wensenlijstje voor iOS 15

Er zijn nog geen geruchten over nieuwe functies die in iOS 15 zullen zitten. We kunnen dan ook alleen afgaan op functies die momenteel nog ontbreken, maar wel heel handig zijn.

Always-on scherm

Nu alle modellen voorzien zijn van een OLED-scherm is het tijd om always-on beschikbaar te stellen. Bij een OLED-scherm verbruiken alleen de pixels die ingeschakeld zijn energie. Als de iPhone alleen beperkte info toont, gaat je batterij nauwelijks leeg.

Zelf je apps kiezen

Bij iOS 14 biedt Apple je al de mogelijkheid om de e-mailapp en browser zelf te kiezen. Nu Apple onder druk staat van de mededingingsautoriteiten kan daarin wel eens een stap verder worden genomen. In 2018 schreven we al wat er zou gebeuren als Apple geen standaardapps meer gaat meeleveren. Dit zou best eens realiteit kunnen worden, want de EU heeft een plan om geen voorgeïnstalleerde apps meer op toestellen mee te leveren. Bij de ingebruikname van je iPhone kun je dan zelf kiezen welke je gebruikt. Het is de vraag of dat haalbaar is.

Schermdelen en samen video kijken via FaceTime

Schermdeling is mogelijk in de Berichten-app, maar niet in FaceTime. Terwijl we door COVID-19 vaker thuis zitten en met sommige mensen alleen nog contact hebben via FaceTime. Het zou handig zijn om je scherm te delen, zodat de ander kan meekijken en je iets kunt uitleggen of toelichten. Ook zou het handig zijn om samen naar video’s te kijken via FaceTime, zodat je hetzelfde in beeld hebt en elkaars reactie kunt zien.

Tabbladen voor apps

Volgens Mark Gurman van Bloomberg zou Apple plannen hebben om apps te voorzien van tabbladen, zoals bij macOS mogelijk is. Je zou dan meerdere schermen van dezelfde app naast elkaar kunnen hebben. Mogelijk gaat Apple dit alleen invoeren op de iPad, omdat scherm groter is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!