Command-toets MacBook Pro.

De 9 belangrijkste verwachtingen voor de nieuwe MacBook Pro’s in 2021

Apple gaat binnenkort weer meerdere nieuwe MacBook Pro's uitbrengen, waarbij er veel lijkt te gaan veranderen. We zetten de negen belangrijkste verwachtingen voor de MacBook Pro in 2021 op een rij.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 18 oktober 19:00 uur: Inmiddels is de MacBook Pro 2021 aangekondigd en zijn alle specs officieel bekend.

MacBook Pro in 2021: 9 verwachtingen

De MacBook Pro is de afgelopen jaren telkens weer vernieuwd, al waren de veranderingen sinds het grote redesign van 2016 relatief klein. Het ging vaak om verbeterde chipspecificaties, met de Apple Silicon-chip in het 2020-model als de meest recente verbetering. Apple heeft de eigen M1-chip alleen aan het instapmodel toegevoegd, dus er staan nog andere modellen om te trappelen voor de snellere Apple-chip. Maar volgens geruchten is dat lang niet het enige wat Apple aan de MacBook Pro in 2021 gaat vernieuwen. We nemen de belangrijkste verwachtingen voor de nieuwe MacBook Pro met je door.


#1 Apple Silicon naar meer modellen: verbeterde specs
De meest logische verbetering in de nieuwe MacBook Pro vinden we bij de prestaties. Apple’s M1-chip in de instap-MacBook Pro van eind 2020 maakte al veel indruk, maar de huidige high-end MacBook Pro-modellen moeten het nog doen met de chips van Intel. Daar komt nu in 2021 verandering in. Dat betekent dat zeer waarschijnlijk zowel de duurdere kleinste MacBook Pro als de high-end 16-inch versie een chip krijgt die door Apple zelf ontwikkeld is. Dat levert niet alleen betere prestaties, maar ook een flink langere accuduur op. Welke naam Apple gaat kiezen is niet bekend, maar zeer vermoedelijk gaat het om een M1X-chip of een M1 Pro- of M1 Max-chip.

Bronnen bij Bloomberg spreken over een 10-core chip, met een 16- of 32-grafische core chip. Qua werkgeheugen zou je kunnen kiezen voor maar liefst 64GB. Momenteel zit er een maximum van 16GB bij de M1-modellen. Een andere bron zegt dat er maximaal 32GB RAM in de MacBook Pro 2021 komt.

In het kort:

 • 10-core CPU met een 16- of 32-core GPU
 • Standaard 16GB RAM, mogelijk uit te breiden to 64GB
 • Standaard 512GB opslag
 • Betere prestaties voor pro-gebruikers
 • Langere accuduur in vergelijking met Intel-versies

Toch is er bijna een jaar geleden ook een gerucht geweest dat Apple ook nog met een nieuwe MacBook Pro met Intel-chip komt. Het is nog onduidelijk om wat voor model dit gaat, maar wellicht dat Apple een specifiek high-end model met Intel-chip in het assortiment houdt voor degene die daarvan afhankelijk zijn. Sinds dit gerucht is het echter akelig stil geworden, dus wij zouden hier niet teveel rekening mee houden.

Bekijk ook

Apple Silicon: alles over de ARM-gebaseerde chips voor Mac

Apple Silicon is een reeks processoren die Apple in eigen huis heeft ontwikkeld voor de Mac en iPad. Op deze pagina lees je alles over de generaties Apple Silicon, zoals de M1-, M2- en M3-chip en hun varianten.

#2 Vernieuwd design
Apple gaat in 2021 voor het eerst sinds vijf jaar het design aanpassen, zo beweren bronnen. Het design krijgt geen enorm grote make-over, maar volgens de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo kiest Apple voor een design met platte zijkanten, “vergelijkbaar met de iPhone 12/iPhone 13”. De huidige modellen hebben ook al platte zijkanten, maar aan de onderkant en bij het scherm zitten nog meer afrondingen. Daar is bij dit 2021-model geen sprake meer van, zo beweren bronnen. Het MacBook Pro-logo onder het display gaat mogelijk verdwijnen, zoals Apple eerder al eens deed. Andere details over het ontwerp hebben we niet. Wel is er wel een patent van een matzwarte MacBook van aluminium verschenen, maar bij patenten moet je altijd nog maar afwachten wat hiervan uitgebracht wordt. Apple heeft wel al eerder een zwarte MacBook uitgebracht, dus heel verrassend zou het terugbrengen van deze kleur niet zijn.

Wat betreft de kleuren: Apple heeft de afgelopen maanden nogal opvallende keuzes gemaakt als het om kleuren gaat. Bij de standaard iPhone 13 en de Apple Watch Series 7 zijn zilver en spacegrijs bijvoorbeeld vervangen door sterrenlicht en middernacht. Of dat ook bij de MacBook Pro gaat gebeuren, is nog de vraag. We denken toch dat Apple zilver in ieder geval in het assortiment houdt, omdat het zo’n iconische MacBook-kleur is.

MacBook Pro met M1 voorkant

#3 Verbeterde schermen
In 2019 bracht Apple de 16-inch MacBook Pro uit, als opvolger van de 15-inch versie. Krijgt de 13-inch dit jaar een soortgelijke upgrade? Daar lijkt het wel op, want meerdere betrouwbare bronnen beweren al maanden dat Apple dit jaar met de 14-inch MacBook Pro komt. Dat betekent dat je net wat meer schermruimte hebt om op te werken. We denken dat Apple daarbij de schermranden een stukje dunner maakt, terwijl het formaat van de laptop zelf nagenoeg ongewijzigd blijft.

Daarnaast werkt Apple al jaren aan een nieuwe schermtechniek voor de MacBook Pro, genaamd mini-LED. Apple introduceerde dit afgelopen voorjaar bij de iPad Pro 2021 en het zou zomaar kunnen dat ook de nieuwe high-end MacBook Pro dit scherm krijgt. Bronnen zeggen dat in het derde kwartaal de eerste MacBook Pro’s met mini-LED verscheept worden. mini-LED heeft een aantal voordelen, zoals een hogere helderheid en beter contrast. Met deze techniek kan het scherm ook weer dunnere schermranden krijgen. Bovendien heeft mini-LED minder snel last van inbranden dan OLED. Dit komt vooral op een MacBook van pas, waarbij je vaak langere tijd dezelfde icoontjes in beeld hebt. Ook zou Apple er 120Hz-beeldverversing aan toegevoegd hebben, net als in de iPhone 13 Pro en de recente iPad Pro’s.

Bekijk ook

Welke Apple-devices hebben een mini-LED scherm (en wat zijn de voordelen)?

In deze uitleg lees je wat je moet weten over mini-LED. De recente iPad Pro's en MacBook Pro's beschikken over een scherm met deze technologie. Maar wat heb je eraan en wat zijn de voordelen?

Er zijn ook al schermresoluties gelekt van de MacBook Pro 2021, via een beta van macOS Monterey. Het zou gaan om 3456 x 2234 voor de 16-inch en 3024 x 1964 voor de 14-inch MacBook Pro. Ter vergelijking: de huidige 16-inch MacBook Pro eheft een resolutie van 3072 x 1920, terwijl de 13-inch MacBook Pro een resolutie heeft van 2560 x 1600. Een behoorlijk verschil dus. En ook niet onbelangrijk: Apple zou een notch bovenaan het scherm zetten, waar de camera en sommige andere sensoren in verwerkt zit. Er komt echter geen Face ID in.

Formaat Resolutie
MacBook Pro 2021 14-inch 3024 x 1964
MacBook Pro 2020 13,3-inch 2560 x 1600
MacBook Pro 2021 16-inch 3456 x 2234
MacBook Pro 2019 16-inch 3072 x 1920

Resoluties en formaten van 2021-modellen gebaseerd op geruchten en nog onder voorbehoud.

In het kort:

 • Nieuwe 14- en 16-inch displays
 • Scherm van mini-LED, met hogere resolutie
 • Ondersteuning voor 120Hz-beeldverversing
 • Dunnere schermranden
 • Mogelijk met notch bovenaan het display voor camera en sensoren

#4 MagSafe keert terug
Bij de iPhone 12-serie introduceerde Apple al de terugkeer van MagSafe nieuwe stijl. Dit jaar zou Apple ook MagSafe terugbrengen naar de MacBook. De exacte details weten we nog niet, maar als we kijken naar de vorige generatie MagSafe op de MacBooks, kunnen we al een redelijke inschatting maken wat de aansluiting gaat bieden. Met MagSafe klikt de kabel magnetisch in de oplaadpoort, zodat je niet hoeft te priegelen met een stekkertje. Ook floept de kabel eenvoudig uit de MacBook als iemand er bijvoorbeeld achter blijft hangen. Het voordeel van de oplaadpoorten van de huidige MacBook Pro met usb-c is dat je de oplader in elke poort kan steken. Of dat ook bij de nieuwe MagSafe straks het geval is, valt nog te bezien. Lees ook onze verwachtingen voor MagSafe 3.

Bekijk ook

MagSafe 3 in aanstaande MacBooks: dit verwachten we

Ooit droomden we dat USB-C de universele oplader voor alle apparaten zou worden. Maar Apple lijkt USB-C voor het opladen van MacBooks aan de kant te willen zetten. MagSafe komt terug. Maar hoe dan?

#5 Meer poorten, minder adapters
En over aansluitingen gesproken: Apple keert gedeeltelijk weer terug naar het pre-2016 tijdperk, toen Apple nog niet uitsluitend usb-c in de MacBooks had. Apple overweegt de SD-kaartslot terug te brengen in de MacBook Pro, evenals een HDMI-aansluiting. Dat betekent dat je dus minder adapters nodig hebt voor bijvoorbeeld een extern beeldscherm of voor het uitlezen van gegevens van een SD-kaart van je fotocamera.

MacBook Pro met SD-kaartslot en MagSafe.

Welke poorten de nieuwe MacBook Pro van 2021 nog meer krijgt, weten we nog niet. Usb-c lijkt in ieder geval een zekerheid en we verwachten niet dat Apple terugkeert naar een usb-a-aansluiting. Apple zou dit wel overwogen hebben, maar heeft hier waarschijnlijk toch vanaf gezien. Of bijvoorbeeld de ethernetpoort terugkomt, is niet bekend.

#6 Geen Touch Bar meer
Maar Apple voegt niet alleen maar dingen toe. Betrouwbare bronnen beweren dat Apple de Touch Bar weer van de MacBook Pro verwijdert. Bij de introductie van de Touch Bar in 2016 had Apple nog een 13-inch model met fysieke functietoetsen, maar in 2019 kreeg elk model standaard een Touch Bar. Maar in al die jaren heeft Apple weinig aan de Touch Bar gedaan: er kwamen geen nieuwe functies bij en ook qua hardware is er niks aan verbeterd. Er is een aantal handige apps voor de Touch Bar, maar onmisbaar kunnen we het strookje scherm niet noemen.

We vermoeden dat de Touch Bar dan plaatsmaakt voor de speciale toetsen die de MacBook Air afgelopen najaar ook kreeg, voor onder andere Niet Storen en Spotlight. Deze vind je op respectievelijk de F6- en F4 toets. Daar tussenin zit op de F5-toets ook nog een knop om de dicteerfunctie te activeren. De Touch ID-sensor blijft verder waar hij zit: rechtsboven, op de plek van de powerknop. De Touch ID-knop zou wel verlicht worden.

Bronnen zeggen dat de rij functietoetsen hetzelfde formaat krijgen als de rest van de toetsen op het toetsenbord. Dat betekent dus geen langwerpige knoppen, maar gewone vierkante toetsen. Dit is vergelijkbaar met het toetsenbord van de iMac 2021.

MacBook Pro Touch Bar 2020

#7 Overige verbeteringen en specs
Naast de eerder genoemde verwachtingen voor de MacBook Pro in 2021, verwachten we ook deze verbeteringen en specificaties:

 • Kleuren: Apple zal meerdere kleuren uitbrengen, in ieder geval zilver. Of spacegrijs ingeruild gaat worden voor een donkerder zwart zoals eerder gezegd, is nog niet zeker. Maar verwacht voor deze high-end modellen geen spetterende vrolijke kleurtjes zoals bij de iMac 2021.
 • Camera: Er komt mogelijk een 1080p-webcam in de MacBook Pro 2021. Videobellen is nog altijd heel belangrijk anno 2021, aangezien veel mensen nog altijd (deels) op afstand werken. De Apple Silicon-chip zorgt al voor betere beeldverwerking, maar een hogere resolutie camera zou ook goed van pas komen. De iMac 2021 heeft al een 1080p-camera.
 • Krachtige speakers: Apple’s high-end MacBooks zijn altijd voorzien van extra krachtige speakers. Vermoedelijk komt daar dit jaar ook ondersteuning voor ruimtelijke audio bij. Dolby Atmos-ondersteuning zit er in ieder geval in.
 • Toetsenbord: Apple gebruikt vermoedelijk hetzelfde ingebouwde Magic Keyboard als de huidige generaties. Deze hebben een verbeterd schaarmechanisme, dat een einde gemaakt heeft aan de klachten rondom het vlindermechanisme. Het toetsenbord heeft een volledige set fysieke functietoetsen van hetzelfde formaat als de andere toesten. De ruimte om de toetsen zou zwart zijn.
 • Extra lange accuduur: Ten opzichte van de huidige Intel-versies die deze twee MacBook Pro-modellen vervangen, verwachten we een aanzienlijk langere accuduur. Apple Silicon is vele malen zuiniger dan Intel. Bij de huidige instap 13-inch MacBook Pro leverde dit een accuduur op die zo’n zeven uur langer is.

#8 Release: mogelijk deze maand
Apple gaat de nieuwe MacBook Pro 2021 aankondigen tijdens het oktober 2021-event van 18 oktober 2021. Lees ook onze verwachtingen van het oktober 2021-event van Apple.

Bekijk ook

Vooruitblik: dit kun je verwachten van Apple's oktober 2021-event

Apple gaat vandaag weer een nieuw event houden. Wat zijn de verwachtingen van Apple's oktober 2021-event? Welke producten gaan daar onthuld worden? Je leest het in deze vooruitblik van Apple's oktober 2021-event!

#9 Prijs: ietsjes duurder?
De prijs zal naar verwachting gelijk of iets hoger liggen dan bij de huidige modellen. Apple verkoopt de high-end Intel 13-inch en 16-inch MacBook Pro nu voor een adviesprijs vanaf respectievelijk €2.129,- en €2.699,-. Er is een gerucht over de prijs van de MacBook Pro 2021 geweest. Een bron zei dat de 14-inch versie een stukje duurder wordt dan de huidige 13-inch MacBoookk Pro. Een prijs rond de €2.400,- is niet ondenkbaar. Het verschil met de nieuwe 16-inch MacBook Pro zou iets kleiner worden dan nu het geval is. Daarentegen werd de nieuwe MacBook Air met M1-chip zelfs iets goedkoper ten opzichte van de voorganger, maar daar bleven de vernieuwingen beperkt tot alleen de eigen Apple Silicon-chip.

Bekijk ook

'Nieuwe 14-inch MacBook Pro wordt duurder dan huidige 13-inch model'

De 14-inch MacBook Pro die Apple dit najaar gaat uitbrengen, zou een stuk duurder worden dan de huidige high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip.

Op zoek naar een andere Mac? In aparte artikelen hebben we de desktop-Macs vergeleken. Ook vergelijken we de huidige MacBooks, waar we de specificaties op een rij gezet hebben.

Bekijk ook

MacBook vergelijken: jouw MacBook-keuzehulp! Welke MacBook past bij jou?

Welke MacBook past bij jou: de krachtige Pro of de goedkopere Air? In deze MacBook vergelijking zetten we alle modellen en afwegingen op een rijtje: van de nieuwste 13- en 15-inch MacBook Air tot de extra veelzijdige en krachtige 16- en 14-inch MacBook Pro. We vergelijken de MacBooks die momenteel verkrijgbaar zijn en leggen uit met welke factoren en eigenschappen je rekening moet houden.

Revisiegeschiedenis:

 • 2021 - 11 oktober: Artikel bijgewerkt met de nieuwste geruchten in aanloop naar mogelijke aankondiging.
 • 2021 - 23 augustus: Artikel bijgewerkt met de nieuwste verwachtingen voor najaar 2021.
 • 2021 - 01 juni: Artikel geactualiseerd naar aanleiding van nieuwe geruchten en mogelijke aankondiging tijdens WWDC.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.