Command-toets MacBook Pro.

De 8 belangrijkste verwachtingen voor de nieuwe MacBook Pro’s in 2021

Apple gaat binnenkort weer meerdere nieuwe MacBook Pro's uitbrengen, waarbij er veel lijkt te gaan veranderen. We zetten de acht belangrijkste verwachtingen voor de MacBook Pro in 2021 op een rij.

MacBook Pro in 2021: 8 verwachtingen

De MacBook Pro is de afgelopen jaren telkens weer vernieuwd, al waren de veranderingen sinds het grote redesign van 2016 relatief klein. Het ging vaak om verbeterde chipspecificaties, met de Apple Silicon-chip in het 2020-model als de meest recente verbetering. Apple heeft de eigen M1-chip alleen aan het instapmodel toegevoegd, dus er staan nog andere modellen om te trappelen naar de snellere Apple-chip. Maar volgens geruchten is dat lang niet het enige wat Apple aan de MacBook Pro in 2021 gaat vernieuwen. We nemen de belangrijkste verwachtingen voor de nieuwe MacBook Pro met je door.


#1 Apple Silicon naar meer modellen
De meest logische verbetering in de nieuwe MacBook Pro vinden we bij de prestaties. Apple’s M1-chip in de instap-MacBook Pro van eind 2020 maakte al veel indruk, maar de huidige high-end MacBook Pro-modellen moeten het nog doen met de chips van Intel. Daar komt eind 2021 verandering in. Dat betekent dat zeer waarschijnlijk zowel de duurdere kleinste MacBook Pro als de high-end 16-inch versie een chip krijgt die door Apple zelf ontwikkeld is. Dat levert niet alleen betere prestaties, maar ook een flink langere accuduur op. Welke naam Apple gaat kiezen is niet bekend, maar zeer vermoedelijk gaat het om een M1X-chip.

Bronnen bij Bloomberg spreken over een 10-core chip, met een 16- of 32-grafische core chip. Qua werkgeheugen zou je kunnen kiezen voor maar liefst 64GB. Momenteel zit er een maximum van 16GB bij de M1-modellen. Een andere bron zegt dat er maximaal 32GB RAM in de MacBook Pro 2021 komt.

Toch is er ook een gerucht geweest dat Apple ook nog met een nieuwe MacBook Pro met Intel-chip komt. Het is nog onduidelijk om wat voor model dit gaat, maar wellicht dat Apple een specifiek high-end model met Intel-chip in het assortiment houdt voor degene die daarvan afhankelijk zijn.

#2 Vernieuwd design
Apple gaat in 2021 voor het eerst sinds vijf jaar het design aanpassen, zo beweren bronnen. Het design krijgt geen enorm grote make-over, maar volgens de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo kiest Apple voor een design met platte zijkanten, “vergelijkbaar met de iPhone 12”. De huidige modellen hebben ook al platte zijkanten, maar aan de onderkant en bij het scherm zitten nog meer afrondingen. Daar is bij dit 2021-model geen sprake meer van, zo beweren bronnen. Andere details over het ontwerp hebben we niet. Wel is er wel een patent van een matzwarte MacBook van aluminium verschenen, maar bij patenten moet je altijd nog maar afwachten wat hiervan uitgebracht wordt. Apple heeft wel al eerder een zwarte MacBook uitgebracht, dus heel verrassend zou het terugbrengen van deze kleur niet zijn.

MacBook Pro met M1 voorkant

#3 Verbeterde schermen
In 2019 bracht Apple de 16-inch MacBook Pro uit, als opvolger van de 15-inch versie. Krijgt de 13-inch dit jaar een soortgelijke upgrade? Daar lijkt het wel op, want betrouwbare bronnen beweren dat Apple dit jaar met de 14-inch MacBook Pro komt. Dat betekent dat je net wat meer schermruimte hebt om op te werken. We denken dat Apple daarbij de schermranden een stukje dunner maakt, terwijl het formaat van de laptop zelf nagenoeg ongewijzigd blijft.

Daarnaast werkt Apple al jaren aan een nieuwe schermtechniek voor de MacBook Pro, genaamd mini-LED. Apple introduceerde dit afgelopen voorjaar bij de iPad Pro 2021 en het zou zomaar kunnen dat ook de nieuwe high-end MacBook Pro dit scherm krijgt. Bronnen zeggen dat in het derde kwartaal de eerste MacBook Pro’s met mini-LED verscheept worden. mini-LED heeft een aantal voordelen, zoals een hogere helderheid en beter contrast. Met deze techniek kan het scherm ook weer dunnere schermranden krijgen. Bovendien heeft mini-LED minder snel last van inbranden dan OLED. Dit komt vooral op een MacBook van pas, waarbij je vaak langere tijd dezelfde icoontjes in beeld hebt.

#4 MagSafe keert terug
Bij de iPhone 12-serie introduceerde Apple al de terugkeer van MagSafe nieuwe stijl. Dit jaar zou Apple ook MagSafe terugbrengen naar de MacBook. De exacte details weten we nog niet, maar als we kijken naar de vorige generatie MagSafe op de MacBooks, kunnen we al een redelijke inschatting maken wat de aansluiting gaat bieden. Met MagSafe klikt de kabel magnetisch in de oplaadpoort, zodat je niet hoeft te priegelen met een stekkertje. Ook floept de kabel eenvoudig uit de MacBook als iemand er bijvoorbeeld achter blijft hangen. Het voordeel van de oplaadpoorten van de huidige MacBook Pro met usb-c is dat je de oplader in elke poort kan steken. Of dat ook bij de nieuwe MagSafe straks het geval is, valt nog te bezien. Lees ook onze verwachtingen voor MagSafe 3.

#5 Meer poorten, minder adapters
En over aansluitingen gesproken: Apple keert gedeeltelijk weer terug naar het pre-2016 tijdperk, toen Apple uitsluitend koos voor usb-c. Apple overweegt de SD-kaartslot terug te brengen in de MacBook Pro, evenals een HDMI-aansluiting. Dat betekent dat je dus minder adapters nodig hebt voor bijvoorbeeld een extern beeldscherm of voor het uitlezen van gegevens van een SD-kaart van je fotocamera.

MacBook Pro met SD-kaartslot en MagSafe.

Welke poorten de nieuwe MacBook Pro van 2021 nog meer krijgt, weten we nog niet. Usb-c lijkt in ieder geval een zekerheid en we verwachten niet dat Apple terugkeert naar een usb-a-aansluiting. Of bijvoorbeeld de ethernetpoort terugkomt, is niet bekend.

#6 Geen Touch Bar meer
Maar Apple voegt niet alleen maar dingen toe. Betrouwbare bronnen beweren dat Apple serieus overweegt om de Touch Bar weer van de MacBook Pro te verwijderen. Bij de introductie van de Touch Bar in 2016 had Apple nog een 13-inch model met fysieke functietoetsen, maar in 2019 kreeg elk model standaard een Touch Bar. Maar in al die jaren heeft Apple weinig aan de Touch Bar gedaan: er kwamen geen nieuwe functies bij en ook qua hardware is er niks aan verbeterd. Er is een aantal handige apps voor de Touch Bar, maar onmisbaar kunnen we het strookje scherm niet noemen.

We vermoeden dat de Touch Bar dan plaatsmaakt voor de speciale toetsen die de MacBook Air afgelopen najaar ook kreeg, voor onder andere Niet Storen en Spotlight. Deze vind je op respectievelijk de F6- en F4 toets. Daar tussenin zit op de F5-toets ook nog een knop om de dicteerfunctie te activeren. De Touch ID-sensor blijft verder waar hij zit: rechtsboven, op de plek van de powerknop. De Touch ID-knop zou wel verlicht worden.

MacBook Pro Touch Bar 2020

#7 Overige verbeteringen en specs
Naast de eerder genoemde verwachtingen voor de MacBook Pro in 2021, verwachten we ook deze verbeteringen en specificaties:

  • Kleuren: Apple zal meerdere kleuren uitbrengen, in ieder geval zilver. Of spacegrijs ingeruild gaat worden voor een donkerder zwart zoals eerder gezegd, is nog niet zeker. Maar verwacht voor deze high-end modellen geen spetterende vrolijke kleurtjes zoals bij de iMac 2021.
  • Camera: Er komt mogelijk een 1080p-webcam in de MacBook Pro 2021. Videobellen is nog altijd heel belangrijk anno 2021, aangezien veel mensen nog altijd (deels) op afstand werken. De Apple Silicon-chip zorgt al voor betere beeldverwerking, maar een hogere resolutie camera zou ook goed van pas komen. De iMac 2021 heeft al een 1080p-camera.
  • Krachtige speakers: Apple’s high-end MacBooks zijn altijd voorzien van extra krachtige speakers. Vermoedelijk komt daar dit jaar ook ondersteuning voor ruimtelijke audio bij. Dolby Atmos-ondersteuning zit er in ieder geval in.
  • Toetsenbord: Apple gebruikt vermoedelijk hetzelfde ingebouwde Magic Keyboard als de huidige generaties. Deze hebben een verbeterd schaarmechanisme, dat een einde gemaakt heeft aan de klachten rondom het vlindermechanisme.
  • Extra lange accuduur: Ten opzichte van de huidige Intel-versies die deze twee MacBook Pro-modellen vervangen, verwachten we een aanzienlijk langere accuduur. Apple Silicon is vele malen zuiniger dan Intel. Bij de huidige instap 13-inch MacBook Pro leverde dit een accuduur op die zo’n zeven uur langer is.

#8 Prijs en release
We denken dat Apple de nieuwe MacBook Pro aan het einde van het jaar aankondigt. Volgens bronnen is de release van de MacBook Pro 2021 in het najaar. Een aankondiging tijdens een event in oktober of november lijkt de meest waarschijnlijke keuze, met de beschikbaarheid vlak daarna. We denken niet dat Apple de MacBooks in september al aankondigt.

De prijs zal naar verwachting niet veel verschillen van de huidige modellen. Apple verkoopt de high-end 13-inch en 16-inch MacBook Pro nu voor een adviesprijs van respectievelijk €2.129,- en €2.699,-. Wellicht dat Apple de prijs ietsjes opvoert in verband met de grote vernieuwingen, maar we denken niet dat je rekening moet houden met vele honderden euro’s. De nieuwe MacBook Air met M1-chip werd zelfs iets goedkoper ten opzichte van de voorganger, maar daar bleven de vernieuwingen beperkt tot alleen de eigen Apple Silicon-chip.

Op zoek naar een andere Mac? In aparte artikelen hebben we de desktop-Macs vergeleken. Ook vergelijken we de huidige MacBooks, waar we de specificaties op een rij gezet hebben.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 23 augustus: Artikel bijgewerkt met de nieuwste verwachtingen voor najaar 2021.
  • 2021 - 01 juni: Artikel geactualiseerd naar aanleiding van nieuwe geruchten en mogelijke aankondiging tijdens WWDC.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
16 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.