iPad line-up van 2021 vanaf de voorkant.

iPad-garantie: dit moet je weten over garantie op je iPad

Hoe is de iPad garantie geregeld bij Apple? Geldt het ook in het buitenland en is AppleCare+ een goede aanvulling op de standaard garantie? Je leest er hier alles over.

Prijs (vanaf €439,-)

Je hebt bij Apple recht op een jaar beperkte iPad-garantie. Dat zijn Apple’s eigen garantieregels, maar hoe zit het met de Europese wetgeving rondom garantie? Waar moet je rekening mee houden en op hoeveel jaren garantie heb je recht? Dat lees je in dit overzicht!

Hieronder lees je over de volgende onderwerpen:


Belangrijk om te weten: naast wetgeving zijn ook uitspraken van de rechter bepalend of je recht op garantie hebt en wat je bij een vervangend toestel mag verwachten. Zo bepaalde een Nederlandse rechter in 2016 dat je in het geval van een defect bij de Apple Store geen genoegen hoeft te nemen met een refurbished exemplaar.. Een verzekeraar mag daarentegen wel een kapot toestel vervangen door een een refurbished exemplaar, zo bleek uit een uitspraak van de rechtbank in 2017.

Hoe zit het met iPad garantie?

AppleCareJe hebt bij Apple en APR’s recht op 1 jaar beperkte iPad-garantie. Dit houdt in dat je standaard 1 jaar garantie en 2 jaar technische ondersteuning krijgt. Het geldt zowel voor consumenten als voor zakelijke klanten, maar bij consumenten ben je ook in het tweede jaar nog beschermd (meer hierover verderop).

Vertoont de iPad binnen een jaar een defect waar jij zelf niets aan kunt doen, dan zal Apple het apparaat vervangen of de iPad repareren. Dit is het geval bij productiefouten, bijvoorbeeld als om onverklaarbare redenen een knopje gaat loszitten of de tablet tijdens het gebruik steeds uitvalt.

Tijdens het eerste jaar kun je bij Apple aankloppen voor garantie, maar als de schade in het tweede jaar optreedt zul je als consument terug moeten naar de winkel waar je het product gekocht hebt. Dat kan dus ook MediaMarkt, Coolblue of een andere winkelketen zijn. Heb je de iPad via een illustere koopjessite in het buitenland gekocht, dan kan het lastig zijn om de garantie te krijgen waar je recht op hebt.

Niet elk defect wordt door Apple erkend en daardoor kan er nog wel eens discussie ontstaan. Bijvoorbeeld als het om vochtschade gaat: jij beweert dat de iPad niet in het water is gevallen, terwijl de Apple Store-medewerker ziet dat de vochtsensor in contact met water is geweest. De vraag is meestal of de oorzaak bij Apple ligt of bij onhandig gebruik door jouzelf. Als een vriend het iPad-scherm kapot heeft laten vallen, dan is het meestal wel duidelijk dat de oorzaak niet bij Apple ligt. In dat geval zou je kunnen kijken of de schade via de aansprakelijkheidsverzekering gedekt is. Wil je geen discussies over wie de schuldige is, dan kun je je hiertegen verzekeren door AppleCare+ af te sluiten. Je iPad wordt dan altijd gerepareerd, ongeacht wat de oorzaak is.

Dit zijn de prijzen:

Bij schades die niet onder de garantie vallen zul je de iPad-reparatie uit eigen zak moeten betalen en dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Je kunt je hiertegen verzekeren door een iPad-verzekering af te sluiten.

Bekijk ook

iPad reparatie: waarop letten bij een kapotte iPad repareren?

Een iPad reparatie kan je behoorlijk wat geld kosten. Wij leggen de beste opties uit om je kapotte iPad te laten repareren en weer als nieuw te krijgen.

Hoe controleer ik of mijn iPad garantie heeft?

Je kunt via de webpagina checkcoverage.apple.com controleren of er nog garantie op je iPad zit. Na het invoeren van het iPad-serienummer zie je meteen waar je recht op hebt.

Vrouw met iPad en Apple Pencil

Garantie bij Apple

Of Apple je iPad gratis repareert is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Bij waterschade weigert Apple de reparatie. Dit wordt gecontroleerd aan de hand van een vochtsensor, een soort van ‘verklikker’. Die verkleurt als de interne componenten in contact met water zijn geweest. Apple belooft nergens dat de iPad waterbestendig is, dus we raden je aan om de iPad niet bij een zwembad of in een ligbad boot te gebruiken.
  • Als er andere beschadigingen zijn die de iPad-reparatie in de weg staan, dan moet je dit meteen ook op laten lossen. Daardoor kan het veel duurder uitvallen dan gepland.
  • Er moet een originele batterij aanwezig zijn. Als je je batterij zelf hebt vervangen of dit door een partij hebt laten doen die met niet-originele onderdelen werkt, kan het gebeuren dat Apple verdere service weigert. Dit geldt ook als de beschadiging niets met de batterij te maken heeft. Je kunt daarom beter naar Apple zelf of naar een Apple Authorised Service Provider gaan.
  • Heb je je scherm door een goedkoop bedrijfje laten vervangen, dan doet Apple minder moeilijk.
  • Wel kan Apple lastig doen als je zelf hebt geprobeerd een schade te verhelpen. Het is daarom beter om tijdens de garantieperiode altijd naar een Apple Store of Erkende Apple serviceprovider te gaan.

Europese garantie en consumentenrecht

Eigenlijk is de 1-jarige garantie die Apple biedt in strijd met de Europese regels. Als Europese consument heb je namelijk recht op 2 jaar garantie voor elektronicaproducten zoals de iPad. Gelukkig zijn al veel consumenten je voor gegaan en hoef je niet meer met wetsartikelen te zwaaien om te krijgen waar je recht op hebt. Apple-medewerkers houden vaak zelf al rekening met de 2-jarige garantie voor consumenten. Belangrijk om te weten: het geldt alleen voor producten die je als privépersoon hebt gekocht, dus niet voor zakelijk aangekochte iPads. Voor die producten geldt helaas maar 1 jaar garantie.

Apple mag de garantie voor iPads beperken tot alleen Europese landen. Daardoor kan het gebeuren dat je geen garantie hebt op een iPad die je buiten de EU hebt gekocht, bijvoorbeeld in de VS of Hongkong. In deze regio’s zijn Apple-producten vaak wat goedkoper. Met AppleCare+ kun je echter zorgen dat je tóch wereldwijde garantie krijgt.

Apple-producten met 3 jaar garantie

Er zijn tegenwoordig geen winkels meer die 3 jaar garantie geven op Apple-producten.

In het verleden bood Amac een garantie van 3 jaar aan op Apple-producten. Deze Apple Premium Reseller is daar in juni 2018 mee gestopt. Voor producten die je vóór juni 2018 hebt gekocht geldt nog wel 3 jaar garantie.

Ook Dixons en iCentre hebben ooit 3 jaar garantie aangeboden, maar beide ketens bestaan niet meer. De huidige eigenaar Amac heeft wel beloofd om de 3-jarige garantie over te nemen van voormalige iCentre-klanten.

AppleCare: extra garantie bijkopen

Met AppleCare kun je de garantie op je Apple-producten verlengen met een extra jaar. In plaats van 1 jaar krijg je dus 2 jaar garantie op een iPad. Aanvankelijk was dit een vrij slechte deal, omdat je als Europese consument toch al recht had op 2 jaar garantie. Apple heeft daarom de voorwaarden iets aangepast en biedt het nu meer aan als een verzekering. Het geldt ook voor schades die je zelf hebt veroorzaakt, al betaal je wel een eigen risico.

Je moet wel tijdig AppleCare+ afsluiten, want het is maar beperkte tijd mogelijk:

  • Bij aankoop van een nieuwe iPad schaf je binnen 60 dagen AppleCare+ aan.
  • De dekking geldt gedurende 2 jaar voor maximaal twee schadegevallen, dus ook voor vallen, stoten waterschade.
  • Bij elk schadegeval geldt een eigen risico van €49.
  • De dekking geldt ook voor de batterij, meegeleverde usb-kabel en lichtnetadapter. Kun je de batterij niet meer tot 80 procent van de oorspronkelijke waarde opladen, dan zal Apple de batterij vervangen.
  • Bij AppleCare+ krijg je bovendien extra lang technische ondersteuning bij problemen met iCloud, iOS, iOS-apps van Apple en dergelijke.

Bekijk ook

AppleCare+: de complete uitleg over Apple's verlengde garantie

Wat is AppleCare+, de verlengde garantie voor iPhones, iPads en andere Apple-producten? In dit uitlegartikel lees je over AppleCare+, of je het nodig hebt en welke Apple-gebruikers er het meest van profiteren.

Garantie bij andere winkels

Koop je je iPad bij een webwinkel of fysieke winkel, dan is dit het eerste aanspreekpunt bij defecten. Deze winkels geven meestal ook de wettelijke Europese garantie van 2 jaar. Uitzondering is de eerder genoemde winkelketen Amac, die 3 jaar garantie op Apple-producten geeft. Bij webwinkels kun je een aangeschafte iPad binnen de wettelijke zichttermijn terugsturen als het product tegenvalt of niet goed functioneert.

iPad-garantie in België

Sinds 2013 krijg je in België 2 jaar garantie op de iPad. Voorheen was er een maximale garantie van 1 jaar, maar dat bleek in strijd met de Belgische wetgeving. De hedendaagse regeling geldt voor de iPad en andere dure elektronicaproducten die je via de Belgische Apple Store of via diverse winkelketens hebt gekocht.

Garantie en onofficiële reparaties
Als je iPad kapot gaat kan het verleidelijk zijn om het door een ‘handig mannetje’ te laten repareren. Maar goedkoop kan uiteindelijk duurkoop zijn. Vooral als je de batterij laat vervangen door een niet-erkend bedrijf kan Apple in de toekomst verdere service weigeren. Je verliest dus de garantie. Dat geldt ook als je zelf hebt geprobeerd je iPad te repareren.

Als je later een probleem met bijvoorbeeld de camera of een ander onderdeel krijgt, kan het gebeuren dat je geen gratis garantie van Apple meer krijgt omdat er met het apparaat is ‘geknoeid’. Dit geldt zelfs als je klachten niets met de batterij te maken hebben.

Daarom ons advies: laat de eerste twee jaar je iPad repareren door een Apple Store of erkend Apple-reparatiebedrijf. Is de iPad uit de garantie, dan kun je alsnog een goedkoop reparatiebedrijf opzoeken. Hou er daarbij rekening mee dat er niet altijd met originele onderdelen worden gewerkt. Daardoor kan de kwaliteit minder zijn.

Bij een iPad-verzekering wordt minder streng gekeken of er originele onderdelen zijn gebruikt. Zeker bij verlies en diefstal is toch niet meer te achterhalen welke onderdelen erin zaten. Verzekeringen dekken bovendien vooral uiterlijke schade, terwijl Apple ook kijkt naar waterschade en speciale testjes uitvoert om de werking van het toestel te controleren.

iPad-verzekering afsluiten
Fabrieksfouten en gebreken die plotseling optreden, vallen meestal onder de garantie. Dat geldt niet voor valschade, waterschade en diefstal. Je kunt je hiervoor AppleCare+ of een speciale iPad-verzekering afsluiten. Soms valt valschade en diefstal ook onder je inboedelverzekering, maar steeds meer verzekeraars beperken de dekking hiervan, omdat er teveel misbruik van werd gemaakt.

Je iPad verzekeren kan onder andere bij:

Meer hierover lees je in onze uitleg iPad verzekeren.

Bekijk ook

iPad verzekeren: heb ik een iPad-verzekering nodig?

Moet je je iPad verzekeren en welke iPad-verzekeringen zijn er dan zoal? Wij hebben in dit artikel alle afwegingen op een rij gezet: bij schade, diefstal en verlies van je iPad komt een tabletverzekering van pas, maar je iPad verzekeren is lang niet altijd nodig.

Garantie op buitenlandse iPads

Heb je garantie op een buitenlandse iPad? De situatie is sinds begin 2013 nogal veranderd. Voorheen kon je vrijwel zonder problemen bij een Apple Store binnenstappen, ook met een iPad die je in de Verenigde Staten had gekocht. Er moest dan nog wel sprake zijn van garantie: binnen de 1-jarige termijn van Apple of binnen de 2-jarige termijn van AppleCare.

In februari 2013 heeft Apple de garantievoorwaarden aangepast. Apple mag zich volgens de voorwaarden beperken tot producten die in de Europese Economische Ruimte en Zwitserland zijn gekocht. Een iPad uit de Verenigde Staten of een ander niet-Europees land mag Apple afwijzen voor garantie. Dit heeft er ook mee te maken dat toestellen uit de VS geleverd worden met een andere stekker en bij iPads met 4G-functie soms sprake is van andere frequenties. Het gaat dus om andere iPad-modelnummers. Bij AppleCare+ geldt wel wereldwijde garantie.

Zoek je een iPad, kijk dan eens naar de verschillende iPad modellen of bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.

Bekijk ook

iPad kopen in Nederland: prijzen, aanbiedingen en meer

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2021