iOS 14 logo met achtergrond.

iOS 14: dé update voor de iPhone in 2020

iOS 14 is dé grote update voor de iPhone in najaar 2020. De update is voor iedereen met een geschikte iPhone beschikbaar. Hieronder lees je alles over iOS 14, de vele verbeteringen en meer.

iOS 14 review

iOS 14: alles over functies, release en meer

iOS 14 is beschikbaar voor iedereen met een geschikte iPhone. In dit artikel lees je alles over de vernieuwingen, hoe je de update kunt installeren en welke subversies er inmiddels zijn verschenen. Inmiddels is iOS 14 opgevolgd door nieuwere versies van iOS. De nieuwste update is iOS 17.1.1.

iOS 14 geschikte toestellen

Deze toestellen zijn geschikt voor iOS 14:

Voor de iPad geldt een ander lijstje, omdat hiervoor iPadOS 14 is verschenen.

Bekijk ook

iPadOS 14: alles over de grote iPad-update van 2020

iPadOS 14 brengt nieuwe functies naar je iPad. De update bevat diverse verbeteringen, waaronder nieuwe functies voor Safari, multitasking en heel veel andere nieuwe dingen. Dit moet je weten over iPadOS 14.

iOS 14 Final.

iOS 14 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de update waar je verderop in dit artikel meer details over leest:

 • Nieuwe widgets op het eveneens nieuwe beginscherm
 • Veel nieuwe functies voor Berichten en iMessage
 • Beschikbaar vanaf het najaar van 2020
 • Geschikt voor iPhone 6s en nieuwer
 • Gratis update

Nieuwe functies in iOS 14

De nieuwe update naar iOS 14 brengt veel grote en kleinere nieuwe functies. Hieronder vind je de belangrijkste functies. Geen zin om te lezen? Bekijk dan onze iOS 14 video waar we je binnen no-time op de hoogte brengen van de belangrijkste nieuwtjes.

 1. Opties voor het beginscherm
 2. Widgets op het beginscherm
 3. Berichten en iMessage verbeteringen
 4. Kleiner bel- en Siri-scherm
 5. Emoji makkelijker zoeken
 6. Apple Kaarten wordt uitgebreid
 7. Nieuwe privacyfuncties
 8. Standaard apps voor mail en browser instellen
 9. Meer (kleinere) iOS 14 functies

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

#1 Opties voor het beginscherm

Eén van de meest merkbare vernieuwingen zijn de nieuwe opties voor het beginscherm. Om te beginnen heb je een zogeheten Appbibliotheek. Dit is een verzameling van al je apps op één scherm. Je vindt ‘m achter de laatste pagina op je beginscherm. Je kunt een lijstweergave en een gecategoriseerde weergave bekijken. Dit is een handige manier om door al je apps te navigeren, zeker in combinatie met een andere nieuwe optie voor je beginscherm. Het is vanaf het najaar mogelijk om iPhone beginschermen te verbergen. Zo kun je bijvoorbeeld pagina’s die je bijna nooit nodig hebt (tijdelijk) verbergen.

Appbibliotheek

Bekijk ook

Beginschermen verbergen op je iPhone: waarom het handig is en hoe je het doet

Heb je te veel apps op je iPhone geïnstalleerd, zodat je het overzicht kwijtraakt? Je kunt beginschermen verbergen zonder de apps die erop staan van je toestel te verwijderen. Wij leggen uit wanneer dat handig is en hoe je het doet.

#2 Widgets op het beginscherm zetten

We gaan nog even door met het beginscherm. De tweede grote vernieuwing hier is de mogelijkheid om widgets erop te zetten. Deze komen in drie verschillende formaten van veel verschillende apps. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een Weer-widget toe te voegen zodat je vanaf je thuisscherm het weerbericht ziet. Het formaat van het widget is bepalend voor hoeveel informatie je tegelijk kunt bekijken. Apple heeft ook een zogenaamde slimme stapel toegevoegd. Dit is een verzameling aan widgets op elkaar gestapeld. Door de dag heen of op basis van je locatie kan dit veranderen zodat je altijd de meest relevante informatie ziet.

Widgets op thuisscherm iOS 14

Bekijk ook

De slimme stapel in iOS 14 laat je altijd de juiste informatie zien

Een prominente nieuwe functie in iOS 14 is de slimme stapel. Hiermee probeert je iPhone altijd de juiste informatie voor het moment te tonen op je thuisscherm. Je kunt aanpassen wat je hier wil zien.

#3 Verbeteringen voor Berichten en iMessage

Het wordt vanaf deze versie fijner om de standaard Berichten-app te gebruiken. De app liep redelijk achter op de concurrenten, bijvoorbeeld WhatsApp en Telegram. Die achterstand wordt goed ingehaald waardoor het aantrekkelijker wordt om Berichten te gebruiken. Ten eerste kun je nu direct reageren op een specifiek iMessage-bericht. Je maakt dan een subgesprek ín het hoofdgesprek. Dit gaat verder dan in WhatsApp, waar je alleen iemand kunt citeren.

Bekijk ook

Direct reageren op berichten in iMessage: sinds iOS 17 een stuk sneller

Een handige functie voor iMessage is het direct reageren op berichten. Je houdt zo gesprekken overzichtelijker, zeker als het om een groepsgesprek gaat. Lees hier hoe het antwoorden in iMessage werkt en hoe Apple dit verbetert sinds iOS 17.

Verder voert Apple verbeteringen door met meldingen. Je kunt nu meldingen uitschakelen voor een gesprek tenzij iemand jou vermeldt. Dat is ook nieuw: vermeldingen in iMessage. Je kunt op die manier beter de aandacht van iemand trekken in een groepsgesprek zonder dat je een privégesprek hoeft te starten. Er zijn meer manieren waarop groepsgesprekken zijn verbeterd in iOS 14. Lees er alles over in ons afzonderlijke artikel.

Bekijk ook

Op deze manieren maakt iOS 14 iMessage-groepen overzichtelijker

De standaard Berichten-app wordt vanaf iOS 14 wat volwassener. Eén onderdeel daarvan is de uitgebreidere mogelijkheid om groepsinstellingen aan te passen. Lees hier iOS 14 nog meer voor iMessage-groepen verbetert.

#4 Kleinere bel- en Siri-schermen blokkeren je scherm niet meer

Al sinds het begin van de iPhone werd je hele scherm geblokkeerd als je gebeld werd. Je moest dan wachten tot de oproep afliep of zelf de beller afwijzen. Dat is vanaf nu verleden tijd, want je belvenster verschijnt met de nieuwe update in een strookje bovenaan. Je kunt tijdens een oproep je iPhone blijven gebruiken.

Bekijk ook

Gebeld worden in iOS 14 neemt niet je hele scherm in beslag

Het uiterlijk van het telefoonscherm is op de schop gegaan in iOS 14 en iPadOS 14. Je krijgt nu een veel kleinere melding die niet je hele beeld blokkeert. Handig als je geen tijd hebt om op te nemen, maar wel wilt zien wie er belt.

Hetzelfde trucje past Apple toe bij Siri. Hoewel je je telefoon niet kunt gebruiken tijdens een Siri-oproep in iOS 14 blijft het overgrote deel van je venster wel zichtbaar. Zo kun je makkelijker iets oplezen voor Siri. Verder ziet het er ook gewoon een stuk beter uit. Afhankelijk van het antwoord wordt het venster van Siri kleiner of groter.

Bekijk ook

Siri krijgt nieuw uiterlijk in iOS 14 en neemt minder ruimte in beslag

Siri is in iOS 14 makkelijker met een andere app op hetzelfde scherm te gebruiken. De interface is een flink stuk kleiner en neemt niet je hele scherm in beslag.

#5 Emoji zoeken

Kun je door de smileys je emoji niet meer zien? Dan kun je je verheugen op deze nieuwe functie. Apple maakt het in iOS 14 mogelijk om te zoeken door je emoji. Zo zoek je bijvoorbeeld ‘water’ waarna alle water-gerelateerde emoji tevoorschijn komen. Dit gaat verder dan de typsuggesties die we al kennen, want die waren beperkt tot 3 emoji. Voor de fervente emoji-gebruiker is dit een goede functie.

Emoji zoeken via het toetsenbord.

Bekijk ook

Op zoek naar die ene emoji? In iOS 14 heb je hem zo gevonden

Het was een wens van heel veel gebruikers: een zoekfunctie voor emoji. In iOS 14 gaat Apple dit eindelijk introduceren. Het werkt in alle apps, want het zit standaard in het toetsenbord.

#6 Apple Kaarten krijgt meer functies

Vanaf iOS 14 vind je ook verbeterde Kaarten op je iPhone. Allereerst voegt Apple in selecte steden reisgidsen toe. Dit zijn handige verzamelingen aan activiteiten en bezienswaardigheden. Verder kan Apple je waarschuwen voor flitsers en roodlichtcamera’s, maar nog niet in Nederland. Tenslotte kun je nu fietsroutes opvragen, maar ook dat werkt helaas nog niet in Nederland. Je leest meer over alle Apple Kaarten verbeteringen in iOS 14 in ons afzonderlijke artikel.

Gidsen openen in Apple Kaarten iOS 14

Bekijk ook

Deze 8 verbeteringen komen naar Apple Kaarten in iOS 14

Apple komt dit najaar met enkele handige en leuke verbeteringen voor Apple Kaarten. Vanaf iOS 14 vind je meer soorten routes en word je beter geholpen tijdens het rijden.

#7 Nieuwe privacyfuncties helpen met privacy inzichtelijk maken

Zoals altijd heeft Apple weer wat slimmigheden bedacht om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo krijg je in Safari nu een overzicht van alle websites die trackers wilden gebruiken, maar zijn tegengehouden door je iPhone. Ook weet je telefoon vanaf het najaar of jouw wachtwoorden zijn gelekt in een datalek. In de App Store zul je kunnen zien hoe een specifieke app jouw privacy waarborgt (of niet). Meer over alle nieuwe iOS 14 privacyfuncties lees je in ons aparte stuk.

Bekijk ook

Zo verbeteren iOS 14 en iPadOS 14 jouw privacy: acht vernieuwingen op een rij

Apple heeft in iOS 14 en iPadOS 14 weer allerlei verbeteringen voor je privacy verwerkt. Zo zie je wanneer je camera of microfoon actief is en zijn er diverse verbeteringen voor het delen van foto's en je locatie. We zetten de privacyvernieuwingen van iOS 14 op een rij.

#8 Standaardapps voor mail en internet zelf instellen

Voor hiervoor goedgekeurde apps kun je vanaf iOS 14 zelf instellen welke mail-app jouw standaard app mag worden voor dit doel. Je kunt dus bijvoorbeeld de Gmail-app of Outlook-app hiervoor instellen zodra deze hiervoor gereed zijn gemaakt door de ontwikkelaars. Hetzelfde geldt voor je browser, zoals Google Chrome of Opera. Apple zegt dat het openstellen van de functie voor meer soorten apps nog wordt bekeken, maar op dit moment moeten we het hiermee doen.

Bekijk ook

Apple laat je zelf standaard browser en mailapp kiezen in iOS 14

In iOS 14 krijg je eindelijk de mogelijkheid om zelf standaardapps aan te wijzen. Het gaat voorlopig om maar twee typen apps: Mail en Safari. Deze mogelijkheid wordt binnenkort toegevoegd aan de iOS 14 beta.

Review iOS 14

In onze review van iOS 14 vertellen we je alles over onze ervaringen. Dit is de conclusie:

iOS 14 brengt vernieuwingen die je misschien jaren geleden al had willen zien. Denk aan de interactieve widgets en de appbibliotheek, waarmee je het beginscherm veel meer naar je eigen smaak kunt inrichten. Maar ook de zoekfunctie voor emoji is iets wat er eigenlijk allang in had moeten zitten. Waarom Apple er zo lang mee gewacht heeft is niet helemaal duidelijk, maar wij zijn in ieder geval blij dat deze functies nu beschikbaar zijn. De manier hoe Apple de nieuwe widgets vormgegeven en geïntegreerd heeft in het beginscherm, vinden we erg prettig. De nieuwe appbibliotheek zijn wij iets minder over te spreken, maar als je zelf je apps niet wil indelen in mapjes kan het een uitkomst zijn.

iOS 14 is geen revolutie of evolutie voor je iPhone. Het brengt vooral vernieuwingen die we eerder al hadden willen zien. Apple heeft daarom het wiel niet opnieuw uitgevonden, maar zorgt met de extra spaken in het wiel wel voor een prettigere ervaring.

Bekijk ook

iOS 14 review: de widgets stelen de show

De afgelopen maanden hebben we iOS 14 uitvoerig getest. In deze iOS 14 review delen we onze ervaringen. Hoe bevallen de nieuwe functies en over welke verbeteringen zijn wij het meest enthousiast?

Welke iOS 14 versies zijn er verschenen?

De volgende iOS 14 updates zijn inmiddels verschenen:

Versie Datum Changelog
iOS 14 2020-09-16 Eerste versie met de hierboven genoemde functies.
iOS 14.0.1 2020-09-24 Bugfixes.
iOS 14.1 2020-10-20 Lost een groot aantal bugs op. Er is ondersteuning toegevoegd voor het afspelen en bewerken van 10-bits HDR-video in Foto’s op de iPhone 8 en hoger.
iOS 14.2 2020-11-05 Nieuwe emoji en wallpapers, Intercom-functie en Shazam in Bedieningspaneel. Opnieuw uitgebracht voor iPhone 12 op 19 november.
iOS 14.2.1 2020-11-19 Alleen voor de iPhone 12-serie. Lost problemen op met de ontvangst van MMS-berichten en gehoorapparaten. Lost bug op waarbij toegangsscherm van iPhone 12 mini niet meer reageerde.
iOS 14.3 2020-12-14 ProRAW, privacylabels, App Clip-codes, Ecosia-zoekmachine en meer.
iOS 14.4 2021-01-26 HomePod mini hand-off, Bluetooth-apparaattype aangeven, camerawaarschuwing en meer.
iOS 14.4.1 2021-03-08 Belangrijke beveiligingsupdate.
iOS 14.4.2 2021-03-26 Belangrijke beveiligingsupdate.
iOS 14.5 2021-04-26 Ondersteuning voor de AirTag, iPhone ontgrendelen met Apple Watch, nieuwe emoji, apptracking en tientallen andere verbeteringen.
iOS 14.5.1 2021-05-03 Fix voor niet kunnen inschakelen van apptrackingverzoeken en belangrijke beveiligingsupdate.
iOS 14.6 2021-05-24 Ondersteuning voor betaalde podcasts, Apple Music in hogere audiokwaliteit, AirTag-verbeteringen en meer.
iOS 14.7 2021-07-19 Ondersteuning voor luchtkwaliteit in de Weer-app in Nederland, HomePod-timers via Woning-app en meer.
iOS 14.7.1 2021-07-26 Lost een probleem op met het ontgrendelen van de Apple Watch via een Touch ID-iPhone. Ook is er een beveiligingslek gedicht.

Zie ook ons hoofdoverzicht iOS versies.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2023
Software
iOS 14