iOS 14 logo met achtergrond.

iOS 14 officieel aangekondigd: hier zijn de nieuwe functies

Alle info op een rijtje

Apple heeft iOS 14 officieel aangekondigd. De eerstvolgende grote software-update voor de iPhone zit weer bomvol nieuwe functies, waarvan we de belangrijkste te horen kregen tijdens WWDC 2020. In dit overzicht lees je wat er nieuw is.

Alles over iOS 14 en de nieuwe functies

Apple heeft in juni 2020 de nieuwste versie van iOS aangekondigd: iOS 14. Dit is het besturingssysteem waarop de iPhone en iPod touch draait. In dit artikel lees je over de belangrijkste nieuwe functies en of jouw iPhone geschikt is voor de update.

iOs 14 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van iOS 14 waar je verderop in dit artikel meer details over leest:

 • Nieuwe widgets op het eveneens nieuwe beginscherm
 • Veel nieuwe functies voor Berichten en iMessage
 • Beschikbaar vanaf het najaar van 2020
 • Geschikt voor iPhone 6s en nieuwer
 • Gratis update

Nieuwe functies in iOS 14

De nieuwe update naar iOS 14 brengt veel grote en kleinere nieuwe functies. Hieronder vind je de belangrijkste functies. Geen zin om te lezen? Bekijk dan onze iOS 14 video waar we je binnen no-time op de hoogte brengen van de belangrijkste nieuwtjes.

 1. Opties voor het beginscherm
 2. Widgets op het beginscherm
 3. Berichten en iMessage verbeteringen
 4. Kleiner bel- en Siri-scherm
 5. Emoji makkelijker zoeken
 6. Apple Kaarten wordt uitgebreid
 7. Nieuwe privacyfuncties
 8. Standaard apps voor mail en browser instellen
 9. Meer (kleinere) iOS 14 functies

#1 Opties voor het beginscherm

Eén van de meest merkbare vernieuwingen zijn de nieuwe opties voor het beginscherm. Om te beginnen heb je vanaf iOS 14 een zogeheten Appbibliotheek. Dit is een verzameling van al je apps op één scherm. Je vindt ‘m achter de laatste pagina op je beginscherm. Je kunt een lijstweergave en een gecategoriseerde weergave bekijken. Dit is een handige manier om door al je apps te navigeren, zeker in combinatie met een andere nieuwe optie voor je beginscherm. Het is vanaf het najaar mogelijk om iPhone beginschermen te verbergen. Zo kun je bijvoorbeeld pagina’s die je bijna nooit nodig hebt (tijdelijk) verbergen.

Appbibliotheek

#2 Widgets op het beginscherm zetten

We gaan nog even door met het beginscherm. De tweede grote vernieuwing hier is de mogelijkheid om widgets erop te zetten. Deze komen in drie verschillende formaten van veel verschillende apps. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een Weer-widget toe te voegen zodat je vanaf je thuisscherm het weerbericht ziet. Het formaat van het widget is bepalend voor hoeveel informatie je tegelijk kunt bekijken. Apple heeft ook een zogenaamde slimme stapel toegevoegd. Dit is een verzameling aan widgets op elkaar gestapeld. Door de dag heen of op basis van je locatie kan dit veranderen zodat je altijd de meest relevante informatie ziet.

Widgets op thuisscherm iOS 14

#3 Verbeteringen voor Berichten en iMessage

Het wordt vanaf iOS 14 fijner om de standaard Berichten-app te gebruiken. De app liep redelijk achter op de concurrenten, bijvoorbeeld WhatsApp en Telegram. Die achterstand wordt goed ingehaald waardoor het aantrekkelijker wordt om Berichten te gebruiken. Ten eerste kun je nu direct reageren op een specifiek iMessage-bericht. Je maakt dan een subgesprek ín het hoofdgesprek. Dit gaat verder dan in WhatsApp, waar je alleen iemand kunt citeren.

Verder voert Apple verbeteringen door met meldingen. Je kunt nu meldingen uitschakelen voor een gesprek tenzij iemand jou vermeldt. Dat is ook nieuw: vermeldingen in iMessage. Je kunt op die manier beter de aandacht van iemand trekken in een groepsgesprek zonder dat je een privégesprek hoeft te starten. Er zijn meer manieren waarop groepsgesprekken zijn verbeterd in iOS 14. Lees er alles over in ons afzonderlijke artikel.

#4 Kleinere bel- en Siri-schermen blokkeren je scherm niet meer

Al sinds het begin van de iPhone werd je hele scherm geblokkeerd als je gebeld werd. Je moest dan wachten tot de oproep afliep of zelf de beller afwijzen. Dat is vanaf bijna verleden tijd, want je belvenster verschijnt met de nieuwe update in een strookje bovenaan. Je kunt tijdens een oproep je iPhone blijven gebruiken.

Hetzelfde trucje past Apple toe bij Siri. Hoewel je je telefoon niet kunt gebruiken tijdens een Siri-oproep in iOS 14 blijft het overgrote deel van je venster wel zichtbaar. Zo kun je makkelijker iets oplezen voor Siri. Verder ziet het er ook gewoon een stuk beter uit. Afhankelijk van het antwoord wordt het venster van Siri kleiner of groter.

#5 Emoji zoeken

Kun je door de smileys je emoji niet meer zien? Dan kun je je verheugen op deze nieuwe functie. Apple maakt het in iOS 14 mogelijk om te zoeken door je emoji. Zo zoek je bijvoorbeeld ‘water’ waarna alle water-gerelateerde emoji tevoorschijn komen. Dit gaat verder dan de typsuggesties die we al kennen, want die waren beperkt tot 3 emoji. Voor de fervente emoji-gebruiker is dit een goede functie.

Emoji zoeken via het toetsenbord.

#6 Apple Kaarten krijgt meer functies

Vanaf iOS 14 vind je ook verbeterde Kaarten op je iPhone. Allereerst voegt Apple in selecte steden reisgidsen toe. Dit zijn handige verzamelingen aan activiteiten en bezienswaardigheden. Verder kan Apple je waarschuwen voor flitsers en roodlichtcamera’s, maar nog niet in Nederland. Tenslotte kun je nu fietsroutes opvragen, maar ook dat werkt helaas nog niet in Nederland. Je leest meer over alle Apple Kaarten verbeteringen in iOS 14 in ons afzonderlijke artikel.

Gidsen openen in Apple Kaarten iOS 14

#7 Nieuwe privacyfuncties helpen met privacy inzichtelijk maken

Zoals altijd heeft Apple weer wat slimmigheden bedacht om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo krijg je in Safari nu een overzicht van alle websites die trackers wilden gebruiken, maar zijn tegengehouden door je iPhone. Ook weet je telefoon vanaf het najaar of jouw wachtwoorden zijn gelekt in een datalek. In de App Store zul je kunnen zien hoe een specifieke app jouw privacy waarborgt (of niet). Meer over alle nieuwe iOS 14 privacyfuncties lees je in ons aparte stuk.

#8 Standaardapps voor mail en internet zelf instellen

Voor hiervoor goedgekeurde apps kun je vanaf iOS 14 zelf instellen welke mail-app jouw standaard app mag worden voor dit doel. Je kunt dus bijvoorbeeld de Gmail-app of Outlook-app hiervoor instellen zodra deze hiervoor gereed zijn gemaakt door de ontwikkelaars. Hetzelfde geldt voor je browser, zoals Google Chrome of Opera. Apple zegt dat het openstellen van de functie voor meer soorten apps nog wordt bekeken, maar op dit moment moeten we het hiermee doen.

Beschikbaarheid iOS 14

In de zomer van 2020 verschijnen er meerdere beta’s van iOS 14: aanvankelijk alleen voor ontwikkelaars, daarna ook voor publieke betatesters. De definitieve versie verwachten we traditiegetrouw in september/oktober. Dit is het gebruikelijke tijdschema dat Apple volgt bij nieuwe iOS-releases.

Dit zijn belangrijke data op weg naar de definitieve release van iOS 14:

 • 22 juni: aankondiging en bekendmaking belangrijke functies
 • 22 juni: eerste beta voor ontwikkelaars
 • Juli: eerste publieke beta
 • September/oktober: Golden Master, de laatste versie voordat de uiteindelijke release uitkomt
 • September/oktober: officiële release voor iedereen met een geschikt toestel

iOS 14 geschikte toestellen

Deze toestellen krijgen een update krijgen naar iOS 14:

Uiteraard zullen de iPhone 12-modellen van dit najaar standaard op iOS 14 draaien.

Voor de iPad geldt een ander lijstje, omdat hiervoor iPadOS 14 verschijnt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!