iOS 11 beta

iOS 14: alles over de volgende software-update voor de iPhone

iOS 14 wordt de eerstvolgende grote software-update voor de iPhone. Wat kunnen we aan nieuwe functies in iOS 14 verwachten en wanneer kun je deze update voor het eerst installeren? In dit overzicht praten we je bij over alles wat je te wachten staat!

Apple blijft iOS steeds verder uitbreiden en in iOS 14 kunnen we dan ook weer een flinke berg verbeteringen en nieuwe functies verwachten. In dit overzicht praten we je bij over de eerstvolgende grote update voor de iPhone. Deze iOS-versie zal standaard voorgeïnstalleerd staan op de 2020 iPhones. Er zijn al een aantal functies die we uit de ontwikkelingen kunnen afleiden, zoals ondersteuning voor 5G.

iOS 14 releasedatum

iOS 14 zal worden aangekondigd op WWDC 2020, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple. We verwachten dat dit tegelijk zal gebeuren met iPadOS 14, tvOS 14, macOS 10.16 en watchOS 7.

In de zomer van 2020 zullen er meerdere betaversies van iOS 14 verschijnen voor ontwikkelaars en publieke betatesters. De definitieve versie van iOS 14 verwachten we traditiegetrouw in september 2020. Dit is het gebruikelijke tijdschema dat Apple volgt bij nieuwe iOS-releases.

Dit zijn belangrijke data op weg naar de definitieve release van iOS 14:

  • Begin juni: aankondiging en bekendmaking belangrijke functies
  • Begin juni: eerste beta voor ontwikkelaars
  • Eind juni: eerste publieke beta
  • Begin september: Golden Master, de laatste versie voordat de uiteindelijke release uitkomt
  • Half september: officiële release voor iedereen met een geschikt toestel

iOS 14 update

iOS 14 geschikte toestellen

Bij iOS 13 vielen er enkele toestellen af: de iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus kregen geen update meer. Mogelijk gaat dit bij iOS 14 opnieuw gebeuren. Als Apple toestellen wil laten afvallen, dan zullen dit waarschijnlijk de iPhone 6s, iPhone 6s Plus en iPhone SE zijn. Alledrie zijn voorzien van dezelfde chip en interne technologie. Als de iPhone 6s afvalt, geldt dat ook voor de iPhone SE.

Dit zijn de iPhones die een update naar iOS 14 krijgen (nog niet officieel):

Voor de iPad geldt een ander lijstje, omdat hiervoor iPadOS 14 verschijnt.

iOS 14 functies

Er zijn een aantal ontwikkelingen die we nu alvast zien aankomen:

  • Support voor 5G
  • Support voor AR-bril

Ondersteuning voor 5G-functies

Er zijn nog geen geruchten geweest over nieuwe functies in iOS 14. Toch is er één verbetering die we kunnen verwachten: Apple zal de eerste stappen nemen om iOS geschikt te maken voor 5G-netwerktechnologie. Dit is een functie die alleen op de nieuwste toestellen zal werken, aangezien het afhankelijk is van hardware. 5G-netwerken vereisen een specifieke modemchip en dat betekent dat je zult moeten upgraden als de iPhones van 2020 inderdaad ondersteuning voor 5G krijgen. Het lijkt nu misschien nog wat vroeg om het toe te voegen, maar andere fabrikanten zijn er ook al mee bezig. En gezien het feit dat iPhones vaak vijf jaar of langer meegaan, is het een functie waar Apple nu al rekening mee moet houden.

Apple AR-bril mockup

Ondersteuning voor AR-bril

iOS 14 kan alvast ondersteuning voor de AR-bril van Apple bevatten. Apple zou plannen hebben om deze in de loop van 2020 uit te brengen, al kan er natuurlijk altijd sprake zijn van een ‘AirPower-situatie’. Oftewel: het accessoire wordt wel aangekondigd, maar wordt vervolgens regelmatig uitgesteld en vervolgens afgeblazen.

Een dergelijke bril zal waarschijnlijk sterk afhankelijk zijn van de iPhone, dus Apple moet er in iOS al rekening mee houden. De bril kan bijvoorbeeld tekstberichten en navigatie-aanwijzingen geven. De iPhone zorgt daarbij voor alle computerbewerkingen. Op een later moment zou dit kunnen veranderen. Net als bij de Apple Watch zou de bril dan een zelfstandige App Store kunnen krijgen, met apps die je meteen op de bril kunt downloaden.

Apple zal het waarschijnlijk wel voorzichtig aanpakken. Google Glasses en Snapchat Spectacles zijn geen groot verkoopsucces geweest. Amazon probeert het nu meet de Amazon Echo Frames, maar doet dit als experimenteel product om niet te hoge verwachtingen te wekken. Bij Apple hebben we zo’n experimenteel product nog niet eerder gezien, dus het is mogelijk dat Apple het uiteindelijk nog uitstelt omdat ze vinden dat de markt er nog niet klaar voor is.

iOS 14 concepten

Inmiddels is ook al het eerste iOS 14-concept verschenen, gemaakt door ‘Hacker 34’. Hierin zien we een aantal functies die we mogelijk terug gaan zien in iOS 14, waaronder een kleiner belscherm, meerdere gebruikers, een standaard GIF-toetsenbord en een always-on scherm.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!