Apple TV 4K met Siri Remote 2021

Apple TV handleiding voor beginners: Apple TV gekocht, wat nu?

Apple TV gekocht of gekregen? Deze handleiding Apple TV voor beginners helpt je op weg met je nieuwe settopbox van Apple.

- Prijs vanaf €159,-

Heb je een Apple TV gekocht of cadeau gekregen? En je staat op het punt om de Apple TV uit de doos te pakken en te ontdekken wat je ermee kan doen? Als je snel wilt weten hoe je de Apple TV aansluit en werkend krijgt, dan vind je in onze startersgids voor beginners alle uiteg. We leggen uit hoe je de Apple TV in gebruik neemt en hoe je de verschillende functies bedient. Ook noemen we een aantal tweaks waarmee je nog meer uit het apparaat haalt.


Apple TV generaties

Op dit moment heb je in de winkel de keuze uit twee verschillende modellen:

Daarnaast hebben nog veel mensen een Apple TV 3, een ouder model waarmee je muziek, films, tv-series en diashows mee kunt afspelen. Deze Apple TV bevat enkele kanalen die in samenwerking met Apple zijn gemaakt, zoals Netflix en YouTube. Je kunt dit model echter niet uitbreiden met apps. Wil je alles uit je Apple TV halen, dan raden we aan om de Apple TV 4 of 4K te kiezen.

De Apple TV 4K is het nieuwste model en biedt ondersteuning voor 4K, HDR10 en Dolby Vision. Met de vernieuwde afstandsbediening kun je alle tv-functies aansturen met Siri-commando’s. Je kunt er ook duizenden apps en games op installeren.

Apple TV demo

Aansluiten van de Apple TV

Siri Remote voor Apple TV.Het aansluiten van een Apple TV is erg simpel en werkt voor beide modellen nagenoeg hetzelfde. In de doos vind je de Apple TV, een afstandsbediening en een stroomkabel.

Wat je verder nog nodig hebt is een HDMI-kabel (bijvoorbeeld deze) om de Apple TV op je televisietoestel aan te sluiten. Je steekt de HDMI-kabel in de Apple TV en verbindt deze met de televisie. Deze HDMI-kabel wordt dus niet meegeleverd met de Apple TV. Let er wel op dat het minimaal een 1.4 HDMI-kabel betreft.

Welke HDMI-kabel je nodig hebt, is afhankelijk van je televisie. Ze zijn er in verschillende lengtes. Hieronder zie je hoe een HDMI-kabel eruit ziet:

hdmi-kabel

Vervolgens sluit je de stroomkabel aan en pak je de afstandsbediening uit de doos.

Afstandsbediening van de Apple TV

apple-remote-handOp de bovenste foto zie je de zwarte afstandsbediening voor de vierde generatie Apple TV. Deze afstandsbediening heeft een oplaadbare batterij, die je kunt opladen met de meegeleverde Lightning-kabel. Je kunt ook de Lightning-kabel van je iPhone of iPad gebruiken. Deze afstandsbediening werkt met Bluetooth, dus je hoeft niet te richten op het Apple TV-kastje.

Op de onderste foto is de oudere, zilverkleurige afstandsbediening te zien. Deze is niet oplaadbaar en werkt via infrarood. Je kunt de Apple TV 3e generatie ook bedienen met de Remote-app op de iPhone, iPad of Apple Watch.

Ingebruikname van de Apple TV

Na het aansluiten begin je met het instellen van de Apple TV. Heb je al een iPhone, dan scheelt het erg veel werk. Met ingang van iOS 7 heeft Apple het instellen van een nieuwe Apple TV (vanaf de derde generatie) eenvoudiger gemaakt. Je kunt alle gewenste instellingen automatisch overdagen via Bluetooth door de iPhone vlakbij de Apple TV te leggen. Wil je dit doen met de vierde generatie Apple TV, dan heb je minstens iOS 9.1 nodig.

Apple TV instellen

Ga als volgt verder met het instellen van je Apple TV:

  1. Druk op het touchpad op de vierde generatie Apple TV of de middelste ronde knop op de afstandsbediening voor de oudere generatie.
  2. Wacht tot de Apple TV is opgestart. Eventueel moet je de Source van je televisie wijzigen om de Apple TV-interface op het scherm te zien.
  3. Selecteer de gewenste taal, bijvoorbeeld Nederlands.
  4. Selecteer het gewenste land.
  5. Kies nu hoe je de Apple TV in wil stellen: handmatig of vanaf een iPhone.
  6. Indien je de Apple TV instelt vanaf een iPhone, zet je hierop Bluetooth aan en hou je de iPhone dichtbij de Apple TV. Selecteer het installeren van de Apple TV op je iPhone in de pop-up die nu verschijnt en voer je Apple ID-wachtwoord in.
  7. Voer je alles handmatig op de Apple TV in, kies dan een Wi-Fi-netwerk om verbinding mee te maken en vul je Apple ID-gegevens in.
  8. Gefeliciteerd, je bent klaar om de Apple TV te gaan gebruiken.

Video kijken op de Apple TV

Er zijn meerdere manieren om films en video’s te kijken via de Apple TV. Je kunt films kopen of huren via iTunes, maar je kunt ook YouTube- en Vimeo-video’s bekijken. Blader door de meest recente, meest populaire of best gewaardeerde video’s of voer een zoekopdracht in. Om films via iTunes te kopen of te huren, heb je een iTunes-account met betaaloptie nodig, bijvoorbeeld tegoed van een iTunes-cadeaubon of een creditcard die aan het account is gekoppeld. Blader je naar het onderdeel Films, dan zie je trailers van interessante films met de mogelijkheid om een preview te bekijken, te huren of te kopen. Je kunt films ook toevoegen aan je verlanglijst.

Apple TV 4: homescreen.

Op de Apple TV 3e generatie zijn standaard kanalen voor YouTube en Netflix aanwezig. Op de Apple TV 4e generatie zul je hiervoor apps moeten installeren via de App Store. De Netflix- en YouTube-apps zijn gratis te downloaden. Na inloggen met je account krijg je alle persoonlijke favorieten en instellingen te zien.

Films streamen met AirPlay

Stuur een YouTube-video door naar een Apple TV via AirPlay.Een heel andere manier is het streamen van films vanaf je iPhone, iPad of Mac naar je Apple TV. Dit werkt via Apple’s AirPlay-technologie. Ga naar het instellingenmenu en schakel AirPlay aan om er gebruik van te maken. Als je nu op je iPhone een filmpje start, kun je met de AirPlay-knop aangeven dat de video met AirPlay via je Apple TV moet worden afgespeeld. De video verschijnt dan op je tv-scherm. Dit werkt ook met muziek. Om misbruik te voorkomen kun je het gebruik van AirPlay afschermen met een wachtwoord. Heb je OS X El Capitan, dan vind je bijvoorbeeld bij YouTube-filmpjes in de webbrowser het AirPlay-logo.

Muziek luisteren via de Apple TV

Via de Apple TV heb je toegang tot de muziekcollectie. Dit kan op verschillende manieren. Blader naar het onderdeel Muziek om de iTunes Store te openen zodat je kunt bladeren door Apple’s online muziekaanbod. Maak je gebruik van iCloud, Apple’s online opslagdienst, dan kun je muzieknummers ook via iCloud streamen, zodat je ze niet lokaal hoeft op te slaan.

Je kunt ook gebruikmaken van iTunes Match, waarbij je je complete iTunes-bibliotheek naar je Apple TV kan streamen.

Apple TV 4: Apple Music op de nieuwe Apple TV.

Apple Music op de Apple TV

Met de vierde generatie Apple TV kan je ook gebruikmaken van Apple Music. In de Muziek-app vind je de standaard tabbladen die je ook op iOS vindt, zoals Voor jou, Nieuw en Mijn Muziek. Heb je een Apple Music-abonnement, dan kun je onbeperkt muziek streamen, rechtstreeks op je Apple TV. Heb je Apple Music maar alleen een derde generatie Apple TV, dan moet je gebruikmaken van AirPlay om je muziek via de Apple TV af te spelen.

Muziek afspelen via thuisdeling

Een andere optie vind je bij de app Computers. Via deze app kun je al je muziek uit je iTunes-bibliotheek streamen, zonder dat het hiervoor in iCloud opgeslagen hoeft te zijn. Zet hiervoor Home Sharing (Thuisdeling) aan.

Foto’s bekijken via de Apple TV

Stel je voor: je komt terug van vakantie en hebt zin om al je vrienden te laten meegenieten van je vakantiefoto’s. Een iPhone of iPad laten rondgaan is onhandig, het is veel leuker om met z’n allen rondom de tv te gaan zitten en naar een diashow van alle foto’s te kijken. Er zijn vier mogelijkheden om dit te doen: foto’s streamen vanaf je iOS-apparaat of Mac binnen hetzelfde netwerk, gebruik maken van iCloud-fotodelen, Mijn fotostream of foto’s van Flickr bekijken. iCloud-fotobibliotheek is nog niet beschikbaar.

Ben je geabonneerd op gedeelde fotoalbums van vrienden en familie? Dan verschijnen die vanzelf op je Apple TV. Heb je Mijn fotostream aangezet, dan zie je je recent gemaakte foto’s ook op je Apple TV verschijnen.

apple-tv-met-tvVia het menu-item Flickr kun je je Flickr-account registreren op je Apple TV, zodat je door je persoonlijke collecties kunt bladeren, via je tv-scherm. Je kunt ook namen van vrienden toevoegen, of Flickr doorzoeken op basis van trefwoord. Heb je een Apple TV 4e generatie, dan zul je de apart verkrijgbare Flickr-app moeten installeren vanuit de App Store.

Websites bekijken via de Apple TV

AirPlayDe Apple TV heeft geen browser, maar je kunt op verschillende manieren toch websites bekijken via je televisie. Eén manier is om gebruik te maken van synchrone AirPlay (AirPlay Mirroring), waarmee je het gehele scherm van je iPhone of iPad op je Apple TV weergeeft. Hetzelfde kan ook vanaf de meeste Macs met OS X Mountain Lion of nieuwer.

Met de betaalde iOS-applicatie Web Browser voor Apple TV (voorheen AirWeb) kun je dit nog eenvoudiger doen. Je gebruikt je iPhone of iPad voor de bediening en de websites worden schermvullend op je Apple TV getoond. Het verschil met de Safari-browser, die je ook met AirPlay naar je Apple TV en vervolgens naar je tv-scherm kunt sturen, is dat deze los verkrijgbare app beter is afgestemd op de televisie. Geen zwarte balken, maar zoveel mogelijk een schermvullend browservenster.

Apple TV bedienen via iPhone, iPad en Apple Watch

We noemden het al even aan het begin van dit artikel: je kunt de afstandsbediening gebruiken die bij de Apple TV wordt meegeleverd. Maar het is ook mogelijk om met je iPhone, iPad en Apple Watch de Apple TV te bedienen. Alles wat je hoeft te doen is het installeren van Apple’s Remote-app (gratis). Vervolgens kun je het afspelen van muziek, video’s, foto’s en andere content vanaf je mobiele toestel regelen. Dat is veel makkelijker dan via de afstandsbediening, omdat je een scherm(pje) hebt waarop je kunt zien welke keuzes je hebt gemaakt. Zo zie je albumhoezen en covers van films, voordat je op de afspeelknop drukt. Die informatie is ook het tv-scherm te zien, maar omdat je de iPhone of iPad altijd bij de hand hebt is het wel zo makkelijk. Let op: bij de Apple TV 4e generatie werkt de Remote-app nog niet op de iPhone en iPad.

Nadat je de app geïnstalleerd hebt, moet je een viercijferige pincode intikken om de iPhone, iPad, iPod touch of Apple Watch aan je Apple TV te koppelen. Volg daarvoor simpelweg de instructies op het scherm van je mobiele apparaat.

apple-tv-remote-app-ipad

Nog meer Apple TV-tips

We hopen dat je iets hebt opgestoken van deze uitleg. Wil je nieuws lezen over de Apple TV, dan kun je daarvoor natuurlijk terecht op iCulture: Apple TV-nieuws.

Hieronder vind je nog meer tips over het gebruik van de Apple TV:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!