iPhone met energielabel bij verpakking

De Europese verpakking van iPhones en iPads heeft vanaf vandaag iets extra’s

iPhones en iPads moeten in Europa geleverd worden met een energielabel. Daarop zie je niet alleen de zuinigheid met de bekende gekleurde labels, maar ook de batterijduur en repareerbaarheid.
Benjamin Kuijten -

Je kent ze vast wel: de energielabels die je vindt op koelkasten, wasmachines en televisies. Vaak zijn ze op het product geplakt, maar soms ook op de verpakking of als losse flyer in de doos. Vanaf vandaag, 20 juni 2025, zijn dit soort energielabels ook verplicht voor smartphones en tablets. Je vindt daarom nu het bekende energielabel ook bij je nieuwe iPhone of iPad. Zo ziet een energielabel voor smartphones en tablets eruit.

Energielabels voor Apple-apparaten

Nu de regel officieel is ingegaan, weten we ook de energielabels van Apple’s assortiment. We hebben voor je opgesomd wat Apple nu verkoopt:

Per product publiceert Apple nu een specificatieblad. Als voorbeeld kun je hier de specificaties van het iPhone 16 energielabel en het iPad energielabel bekijken. Hier vind je allerlei informatie die Apple tot nu toe niet deelde, zoals de hardheid van het glas en de betrouwbaarheidsklasse in een herhaalde vrije val.

Om de energiescore te bepalen, wordt een gestandaardiseerde methode toegepast. Er wordt gerekend met de batterijduur en de batterijcapaciteit. Voor meer details over deze berekening en de andere scores vind je bij Tweakers een goed overzicht.

Lees hieronder ons oorspronkelijke artikel van 24 april 2025:

Energielabel voor smartphones en tablets

De EU heeft regels opgesteld waaraan fabrikanten van smartphones en tablets moeten voldoen als het gaat om energielabels én ecodesign van producten. De energielabel bestaat uit het bekende gekleurde trappetje van A tot en met G, waarbij de zwarte pijl aangeeft in welke categorie het desbetreffende product valt. Maar voor smartphones en tablets geeft het energielabel nog meer informatie. Zo kun je zien hoe lang de batterij mee gaat en wordt er een beoordeling gegeven voor valbestendigheid en repareerbaarheid. Ook de stof- en waterbestendigheid moet op het label aangegeven worden. De EU heeft regels opgesteld hoe de informatie getoond moet worden.

Energielabel voor smartphones en tablets (zoals iPhone en iPad)

De regels gelden voor smartphones met een touchscreen van 4- tot en met 7-inch. Voor tablets (zogenaamde slate tablets) geldt het voor modellen met een scherm van 7- tot 17,4-inch. Ook moeten de tablets een besturingssysteem draaien dat vergelijkbaar is met die van smartphones. Tablet computers vallen daardoor niet onder deze regel, omdat daar meestal Windows op draait. Die vallen weer onder de regels van personal computers.

Hoe je het energielabel precies op iPhones en iPads terug gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk is er op de verpakking zelf te weinig plek, dus Apple zal waarschijnlijk kiezen voor een extra velletje papier in de verpakking. Volgens de EU-richtlijnen moet “elke smartphone of tablet geleverd worden met een geprint label in het vastgestelde format”.

De regels gaan in voor smartphones en tablets die vanaf 20 juni 2025 verkocht worden binnen de EU.

iPhone met energielabel bij verpakking
Energielabel in de afbeelding is slechts een voorbeeld

Ook nieuwe ecodesign vereisten

De EU heeft daarnaast regels opgesteld die vallen onder het ecodesign. Fabrikanten moeten hun producten op een bepaalde manier ontwerpen, zodat er rekening gehouden wordt met duurzaamheid. Zo moeten smartphones en tablets bestand zijn tegen vallen en krassen en beschermd zijn tegen stof en water, zodat de levensduur langer wordt. Ook moet er gebruikgemaakt worden van duurzame accu’s, die minimaal 800 oplaadcycli moeten volhouden met een batterijcapaciteit van minimaal 80%. Bij de iPhone 15 en nieuwer voldoet Apple aan die regel: die modellen kunnen 1000 oplaadcycli meedraaien met 80% batterijcapaciteit.

Ook moeten fabrikanten kritieke reserveonderdelen binnen 5 tot 10 werkdagen beschikbaar stellen, gedurende een periode van 7 jaar vanaf het laatste moment dat het product in de EU verkocht is. Ook moeten besturingssystemen voor lange tijd updates krijgen (minimaal vijf jaar) en moeten professionele reparateurs toegang hebben tot de benodigde software om reparaties uit te voeren. Apple voldoet vermoedelijk aan alle regels, mede dankzij het Self Service Repair-programma.

Bekijk ook
Apple Right to Repair

Self Service-reparaties: alles over Apple’s programma voor zelf repareren met originele onderdelen [FAQ]

Apple biedt sinds 2022 een eigen programma aan voor reparaties genaamd Self Service Repair. Wat houdt dat in? Je leest het in deze Self Service-reparatie uitleg!

Reacties: 7 reacties

  1. Ja echt heel zinvol zeg.
    Alsof je daar op let als je een telefoon koopt.
    Er was weer een ambtenaar die iets moest verzinnen natuurlijk om zichzelf in dienst te houden

    Reageer op Geetje

    • Goed initiatief, niet eens zozeer voor de individuele koper maar meer dat het de fabrikanten forceert transparant te zijn en onderling vergelijkbaar tegen dezelfde standaard. Eentje die duidelijk slechter presteert op een onderdeel zal dat willen verbeteren.

      Reageer op Henk

  2. Precies zoals mijn voorganger aangeeft “lekker belangrijk” zou beter zijn om aan te geven hoeveel c02 er de lucht in is gegaan bij het fabriceren van de iPhones, beter nog het hele c02 gedoe van Foxconn fabrieken, maar daar doen ze in China, sinds kort usa, ook niet aan.

    Reageer op Leo

  3. Prima. Meer bewustwording lijkt me goed. 10 jaar geleden keek ik nooit naar het energielabel van bv een wasmachine. Tegenwoordig altijd als ik iets koop.

    Reageer op Flieps

    • Een wasmachine is even wat anders dan een telefoon. Gemiddelde wa 500-1500 w een telefoon ca 5-20w. Opladen tegenwoordig een klein uurtje, gemiddeld wasje ca 2 1/2 uur.

      Slaat dus nergens op dat label, sluit me aan bij Geetje, gewoon mensen aan t werk houden.

      Reageer op Marc

  4. EU slaat door….

    Reageer op 

  5. Al die labels, inkt, plastic (Trash/Mileuschade), extra kosten (financieel voor zowel klant als leverancier) waren ALLEMAAL voor niks….

    In de huidige tijd van nu kijkt letterlijk NIEMAND hiernaar. Wie the flip bedenkt dit?!
    Er zijn tussen telefoons niet zoveel verschil qua dramatische energieverbruik of andere zaken.

    in elk telefoon zit er een batterij, die in kleine marges kunnen verschillen.

    Reageer op Anitha Hantjab

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.