Apple publieke beta voor iOS, macOS, tvOS en watchOS.

Dit weten we over de releasedatum van iOS 14.5

Wanneer kun je de update verwachten?

Het kan nu niet lang meer duren of iOS 14.5 komt officieel uit voor het grote publiek. Maar wat is de releasedatum van iOS 14.5? In dit artikel lees je wat er nu al bekend is.

iOS 14.5 is de grootste tussentijdse update sinds jaren. Apple heeft er een traditie van gemaakt om in het voorjaar een grote update uit te brengen en dit jaar zit iOS 14.5 bomvol nieuwe functies. Kan je niet wachten om met de update en de nieuwe functies aan de slag te gaan? Apple heeft de releasedatum van iOS 14.5 nog niet officieel bekendgemaakt, maar heeft wel al een indicatie gegeven.

Wat is de releasedatum van iOS 14.5?

Apple heeft nog niet veel losgelaten over de releasedatum van iOS 14.5. Het enige wat Apple gezegd heeft is dat de advertentietracking in apps vanaf het voorjaar van 2021 ingevoerd gaat worden. Deze functie zit verwerkt in iOS 14.5. We weten dus dat de update deze lente komt, maar de lente is nog lang. Inmiddels heeft Apple ontwikkelaars ook opgeroepen om hun apps klaar te maken voor de App Tracking Transparency.

iOS 14.5 functies.

Momenteel bevindt iOS 14.5 zich nog in de betafase. De meest recente testversie is iOS 14.5 beta 7. Hoeveel beta’s gaan er nog komen? Waarschijnlijk niet veel meer, als we kijken naar de vorige tussentijdse versies:

  • Huidig: iOS 14.5: 7 beta’s
  • iOS 14.4: 2 beta’s + Release Candidate
  • iOS 14.3: 3 beta’s + 2 Release Candidates
  • iOS 14.2: 4 beta’s + Release Candidate

De meeste beta’s verschenen dus voor iOS 14.2, wat een gemiddelde update was. Inmiddels heeft Apple voor iOS 14.5 dus maar liefst zeven beta’s uitgebracht, wat samen met iOS 9.3, iOS 10.3 en iOS 12.4 een record is voor een tussentijdse update. Het lijkt erop dat Apple niet veel meer beta’s uit gaat brengen. Maar zoals je ziet, moet Apple nog wel de Release Candidate van iOS 14.5 vrijgeven. Deze verwachten we op zijn vroegst aankomende maandag (12 april). Meestal duurt het daarna nog een week voordat Apple de update voor iedereen vrijgeeft, al kan dat ook binnen een paar dagen gebeuren. Dat zou dus betekenen dat iOS 14.5 op z’n vroegst in de week van 12 april uit komt.

Grafiek iOS beta history via Thinky Bits.
Grafiek via Thinky Bits. Aantal beta’s per nieuwe iOS-release. De geel gemarkeerde versies hebben op moment van schrijven zeven beta’s. Op de X-as zie je het aantal dagen dat een iOS-update in beta was.

Dat is een stuk later dan voorgaande jaren. Apple bracht op 24 maart 2020 iOS 13.4 uit en iOS 12.2 verscheen op 25 maart 2019. Dat de release dit jaar later is dan normaal, heeft mogelijk ook te maken met nog aan te kondigen nieuwe producten. In iOS 14.5 zitten diverse functies verstopt die voor toekomstige hardware nodig is. Zo zet de update de puntjes op de i voor de AirTag. De publieke versie van iPadOS 14.5 (die tegelijkertijd uitgebracht wordt), brengt vermoedelijk ook ondersteuning voor nieuwe iPads zoals de iPad Pro 2021. Apple zal de definitieve versies van iOS 14.5 en iPadOS 14.5 vermoedelijk pas uitbrengen als de nieuwe producten aangekondigd zijn. Zoals het er nu uit ziet, komt er mogelijk pas later in april een aankondiging voor nieuwe producten, al dan niet via een event.

Release later dan normaal
De release van iOS 14.5 is dus iets later dan normaal. Als Apple inderdaad nog een event gepland heeft in april, betekent het dat we nog een paar weken geduld moeten hebben. We vermoeden daarom dat iOS 14.5 en de andere updates zoals watchOS 7.4 en macOS Big Sur 11.3 in de week van 12 of 19 april verschijnen. Hou hierbij nog een slag om de arm, want Apple’s planning is de laatste tijd een stuk onvoorspelbaarder.

Kan je toch niet wachten, dan kan je altijd nog de publieke beta van iOS installeren. Maar hou er wel rekening mee dat er nog foutjes in de update kunnen zitten, omdat deze dus nog in beta is. In de tussentijd kun je in ons artikel lezen welke nieuwe functies iOS 14.5 allemaal biedt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 08 april: Artikel bijgewerkt na de nieuwste beta's.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 april 2021, 10:25
Categorie iOS
Onderwerp iOS 14
Software iOS 14

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14
8 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.