Apple publieke beta voor iOS, macOS, tvOS en watchOS.

Dit weten we over de releasedatum van iOS 14.5: komt waarschijnlijk vandaag

Het duurt nu niet lang meer voordat iOS 14.5 officieel uitkomt voor het grote publiek. Apple heeft laten weten dat de releasedatum van iOS 14.5 gepland staat voor deze week en waarschijnlijk komt de update later vandaag uit.

Update 26 april 2021: Volgens The New York Times en de Financial Times komt iOS 14.5 vandaag beschikbaar. Beide kranten berichten over de nieuwe anti-reclametracking, waarbij je zelf kan aangeven of een app jou mag volgen voor persoonlijke advertenties. Overigens heeft ook de het Nederlandse Marktplaats vandaag een e-mail gestuurd naar gebruikers van de iOS-app, om de nieuwe functie onder de aandacht te brengen.

Apple heeft ontwikkelaars ook laten weten dat nieuwe apps vanaf 26 april (vandaag) gebouwd moeten zijn met de iOS 14 SDK (Software Development Kit), zodat de apps kunnen voldoen aan de nieuwe regels van iOS 14.5.

Als Apple de update uitbrengt, zal dat rond 19:00 Nederlandse tijd zijn. Zodra de update beschikbaar is, lees je dat hier op iCulture.

Bekijk ook

Apptracking uitschakelen: zo voorkom je dat apps je volgen op iPhone en iPad

Adverteerders kunnen in iPhone-apps rekening houden met je persoonlijke interesses. Ze gebruiken daarvoor de Identifier For Advertisers (IDFA), een uniek nummer dat gekoppeld is aan jouw toestel. Vanaf iOS 14.5 kun je de apptracking uitschakelen

Oorspronkelijk artikel 20 april 2021
iOS 14.5 is de grootste tussentijdse update sinds jaren. Apple heeft er een traditie van gemaakt om in het voorjaar een grote update uit te brengen en dit jaar zit iOS 14.5 bomvol nieuwe functies. Kan je niet wachten om met de update en de nieuwe functies aan de slag te gaan? Apple heeft de releasedatum van iOS 14.5 nog niet officieel bekendgemaakt.

Wat is de releasedatum van iOS 14.5?

Na het Apple-event heeft Apple in het persbericht laten weten dat iOS 14.5 en alle andere updates “volgende week” beschikbaar zijn. Apple heeft dus nog géén concrete releasedatum bekendgemaakt. Wel zijn vandaag de Release Candidates verschenen, de laatste testversies die meestal gelijk staan aan de definitieve publieke release. Zodra de definitieve versie van iOS 14.5 en alle andere updates beschikbaar zijn, lees je dat uiteraard op iCulture. Inmiddels heeft Apple ontwikkelaars ook opgeroepen om hun apps klaar te maken voor de App Tracking Transparency.

iOS 14.5 functies.

Momenteel bevindt iOS 14.5 zich nog in de betafase. De meest recente testversie is iOS 14.5 Release Candidate. Dat is de laatste testversie voor de officiële release.

  • Huidig: iOS 14.5: 8 beta’s + Release Candidate
  • iOS 14.4: 2 beta’s + Release Candidate
  • iOS 14.3: 3 beta’s + 2 Release Candidates
  • iOS 14.2: 4 beta’s + Release Candidate

De meeste beta’s verschenen dus voor iOS 14.2, wat een gemiddelde update was. Uiteindelijk heeft Apple voor iOS 14.5 dus maar liefst acht beta’s uitgebracht, wat samen een record is voor een tussentijdse update. Meestal duurt het na de Release Candidate nog een week voordat Apple de update voor iedereen vrijgeeft. Dat betekent dus dat iOS 14.5 in de week van 26 april uit komt.

Grafiek iOS beta history via Thinky Bits.
Grafiek via Thinky Bits. Aantal beta’s per nieuwe iOS-release. De geel gemarkeerde versies hebben op moment van schrijven zeven beta’s. Op de X-as zie je het aantal dagen dat een iOS-update in beta was.

Dat is een stuk later dan voorgaande jaren. Apple bracht op 24 maart 2020 iOS 13.4 uit en iOS 12.2 verscheen op 25 maart 2019. Dat de release dit jaar later is dan normaal, heeft mogelijk ook te maken met nog aan te kondigen nieuwe producten. In iOS 14.5 zitten diverse functies verstopt die voor toekomstige hardware nodig is. Zo zet de update de puntjes op de i voor de AirTag. De publieke versie van iPadOS 14.5 (die tegelijkertijd uitgebracht wordt), brengt vermoedelijk ook ondersteuning voor nieuwe iPads zoals de iPad Pro 2021. Apple zal de definitieve versies van iOS 14.5 en iPadOS 14.5 vermoedelijk pas uitbrengen als de nieuwe producten aangekondigd zijn. Zoals het er nu uit ziet, komt er mogelijk pas later in april een aankondiging voor nieuwe producten, al dan niet via een event.

Bekijk ook

Deze 25+ nieuwe functies in iOS 14.5 kun je nu gebruiken

Apple heeft in iOS 14.5 weer veel nieuwe functies toegevoegd. In dit artikel zetten we alle nieuwe functies voor je op een rij, zodat je weet wat je te wachten staat zodra je de update installeert.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 26 april: Artikel bijgewerkt met mogelijke releasedatum op maandag 26 april 2021.
  • 2021 - 08 april: Artikel bijgewerkt na de nieuwste beta's.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14
16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.