Spotify Apple TV.

De beste apps voor je Apple TV: deze moet je hebben

Van live tv tot weerbericht, koken en workouts
Heb je een Apple TV, dan wil je ook leuke apps installeren. Maar waar moet je beginnen? Met dit overzicht van de beste apps voor Apple TV kun je meteen gaan downloaden en genieten van allerlei content.

Deze Apple TV-apps moet je hebben

Het gaat dan niet alleen om tv-series en films, maar ook muziek luisteren, het doen van workouts of inspiratie opdoen voor je interieur of je volgende vakantiebestemming. Alles wat geschikt is om op een groot scherm te vertonen kun je op de Apple TV vinden. Je kunt apps downloaden via de speciale App Store op het apparaat. Ben je er nog niet zo vertrouwd mee, dan kan onze Apple TV handleiding voor beginners je op weg helpen. Daarna is het tijd om leuke apps te ontdekken en dit is onze selectie van favoriete Apple TV-apps!

 1. Apple TV-app
 2. NLZIET
 3. NPO Start
 4. NOS
 5. Videoland
 6. Disney+
 7. VTM
 8. Plex
 9. Infuse Pro
 10. Pathé Thuis
 11. VLC
 12. Letterboxd
 13. RadioNED
 14. Netflix
 15. YouTube
 16. TED
 17. Airbnb
 18. CARROT Weather
 19. MeteoEarth
 20. NASA
 21. Spotify
 22. Tastemade
 23. Yummly
 24. Kitchen Stories
 25. ZOVA
 26. Streaks

Je vraagt je misschien af: waar blijft Ziggo? De Apple TV-app is al twee jaar in ontwikkeling maar lijkt er voorlopig niet te komen. Er zijn de afgelopen maanden geen ontwikkelingen meer geweest en de kabelaanbieder houdt zich opvallend stil.

#1 Apple TV-app

Apple’s eigen TV-app biedt toegang tot allerlei content. Hiermee kun je de streaming videodienst Apple TV Plus bekijken, maar ook films huren en ander materiaal afspelen. De app is standaard aanwezig sinds tvOS 12.3 en is een verzamelplek van films en series die door verschillende partijen aangeboden worden. Het is dus geen app voor live tv-kijken op je iPhone of iPad, maar je vindt er alleen het on-demand aanbod van Apple zelf en eventueel ook van andere aanbieders. Het is een vervanger van de vroegere Video’s-app. Dezelfde app vind je ook op de iPhone, iPad en Mac, al zitten er niet altijd precies dezelfde functies in.

#2 NLZIET

NLZIET is de tv-dienst van de NPO, RTL en SBS samen. Met een lidmaatschap van €7,95 per maand kun je niet alleen de programma’s van de NPO, RTL en SBS terugkijken, maar je kan ook live kijken naar populaire zenders. Je hebt toegang tot 34 live streams en meer dan 100.000 on demand programma’s. Daarmee is er meer content dan bij andere aanbieders. Alle online content van NPO, RTL, Talpa en RPO wordt in de hoogste beschikbare kwaliteit aangeboden. Je kunt bij NLZIET op maximaal twee apparaten tegelijk kijken.

#3 NPO Start

De NPO Start-app biedt de mogelijkheid om live naar NPO 1, NPO 2 en NPO 3 te kijken. Daarnaast zijn er themazenders, zoals NPO 1 Extra en NPO Zapp Xtra. De NPO-app op de Apple TV laat je zo eenvoudig live televisiekijken. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de beeldkwaliteit van live zenders in SD is, zelfs als je NPO Start Plus hebt.

Met een gratis NPO Start-account kun je profielen aanmaken en zo je eigen favoriete programma’s markeren. Wil je verder terug kijken, dan heb je een betaald NPO Start Plus-lidmaatschap nodig.

#4 NOS

Vereist AirPlay?: Nee, er is een Apple TV-app
De NOS was er al snel bij met haar eigen Apple TV-app. Je kan de app gebruiken om de journaaluitzendingen terug te kijken, maar de app heeft ook livestreams voor NPO Nieuws en NPO Politiek. Als je alleen geïnteresseerd bent in het laatste (politieke) nieuws, dan is de NOS-app op de Apple TV in principe genoeg. Bij speciale gelegenheden (zoals de Olympische Spelen) heeft de NOS-app ook andere livestreams beschikbaar. Naast de livestreams van NPO Nieuws en NPO Politiek bekijk je ook het laatste nieuws in foto’.

Er zijn ook apps van tv-aanbieders zoals KPN Interactieve TV en T-Mobile Thuis. Bekijk hiervoor ons overzicht Televisiekijken op de Apple TV.

Bekijk ook

Televisiekijken op de Apple TV: dit zijn de mogelijkheden

Wil je televisiekijken met je Apple TV? Dat kan! Sommige apps zijn beschikbaar op de Apple TV zelf, terwijl je voor andere apps gebruik moet maken van AirPlay. Wat zijn de mogelijkheden voor televisiekijken op de Apple TV? Je leest het hier!

#5 Videoland

Videoland is het on-demand platform van RTL waar je voor een vast bedrag van €8,99 per maand naar films en series kunt kijken. Maar behalve het aanbod van films en series, biedt Videoland ook de populairste programma’s van RTL die je kunt terugkijken. Denk aan populaire programma’s als Beau Five Days Inside en Temptation Island en televisieseries als Moordvrouw en Goede Tijden, Slechte Tijden. In veel gevallen is het zelfs mogelijk om een week vooruit te kijken, zodat je voor loopt op de uitzendingen op televisie.

Disney+: Pixar kijken op tv.

#6 Disney+

Met de nieuwe videodienst Disney Plus kun je naar al het oudere materiaal van Disney, Marvel, Star Wars, Pixar en meer kijken, maar er zit ook allerlei nieuw materiaal bij. De nieuwste originals zijn The Mandalorian en Lady en de Vagebond. Je kunt met vier streams tegelijk kijken en zeven profielen aanmaken. Verder kun je op tien apparaten materiaal offline opslaan om later te kijken. Je betaalt hiervoor €6,99 per maand. Op de Apple TV kijk je de bekende blockbusters een stuk comfortabeler dan op het kleine scherm van je iPhone!

#7 VTM

De VTM-app voor de Apple TV laat je naar zowel fragmenten als complete uitzendingen van deze commerciële omroep kijken. Voor de fragmenten is het downloaden van de app genoeg, maar als je hele uitzendingen wil zien moet je verplicht een account aanmaken. Bij VTM kijk je naar programma’s als Groeten Uit, Code 37 en Belgium’s Got Talent. De programma’s komen dus overeen met het aanbod van de Nederlandse zender RTL 4. De belangrijkste onderdelen van de app zijn Ontdek en Programma’s, voor respectievelijk het ontdekken van de nieuwste afleveringen of het bladeren door alle programma’s. VRT NU en Stievie zijn ook op de Apple TV te bekijken, maar vereisen AirPlay. Er is geen aparte tv-app voor deze diensten.

Andere aanbieders van live- en uitgesteld tv-kijken zijn Fox Sports NL, Eurosport en Stievie. Je leest het allemaal in ons overzicht Televisiekijken op de Apple TV.

#8 Plex

Plex is een populair mediacenter voor al je films, series en muziek. Maar je kunt er ook je eigen foto’s en video’s mee beheren en vervolgens streamen naar het tv-scherm. Verder kun je materiaal van je NAS streamen. Deze oplossing is wat meer gericht op geavanceerde gebruikers die heel veel content hebben en veel dingen zelf willen kunnen regelen. De dienst indexeert al je content en maakt dit beschikbaar voor het grote scherm. Om Plex op je tv te gebruiken moet je wel een server instellen op je desktopcomputer of gebruik maken van een NAS.

#9 Infuse Pro

Infuse Pro is een alternatief voor Plex. Met deze app stream je video’s in zowat denkbare formaten naar je Apple TV. Het handige hierbij is dat de multimediabestanden op verschillende plekken kunt bewaren, zoals op je Mac, een NAS, externe harde schijf zoals een Time Capsule, server of waar je maar wilt. Je betaalt een eenmalig bedrag voor deze app, die ervoor zorgt dat de video’s in alle denkbare bestandsformaten zoals mkv, avi en mp4 op je Apple TV af te spelen zijn. De app is overzichtelijk en kan ook in combinatie met diensten zoals Plex Server, Kodi of Serviio gebruikt worden.

#10 Pathé Thuis

Kijk je graag thuis op de bank naar films? Dan kun je via Pathé Thuis allerlei films kopen of huren uit het aanbod van deze bekende bioscoopketen. Alle films zijn Nederlands ondertiteld en er is materiaal voor het hele gezin. Eigenlijk heb je deze app niet nodig, want je kunt de meeste films natuurlijk ook via Apple’s TV-app kunnen kopen of huren. Maar Pathé Thuis is wat meer gericht op het Nederlandse publiek en bevat daarom ook meer materiaal dat Nederlandse gebruikers aanspreekt.

#11 VLC

VLC is een aanrader als je veel eigen materiaal hebt. Deze app kan bijna elk formaat afspelen, bijvoorbeeld mkv, mp4 en mov. Er zijn in feit drie manieren om met VLC video’s af te spelen op je Apple TV: via een lokaal netwerk, met remote playback of door via het netwerk te streamen. Je hebt ook een mediaserver nodig, zoals Plex, of een web- of FTP-server.
VLC ondersteunt mediaservers met Universal Plug and Play (UPnP), zoals Plex. Daarna is gebruik van VLC om toegang te krijgen tot je films en series supermakkelijk. Je start VLC op je Apple TV, veegt naar links om het lokale netwerk te selecteren en je ziet (als het goed is) meteen jouw mediaserver. Daarna is het een kwestie van door materiaal bladeren en kiezen wat je wilt zien. VLC is open source én gratis.

#12 Letterboxd

Gebruik je de Apple TV vooral om films en series te kijken (en waarom ook niet?) dan wil je misschien bijhouden wat je gekeken hebt. Deze app is een uitkomst, ook als je niet weet wat je moet kijken. Je kunt bijhouden welke films je al gezien, kunt reviews van anderen lezen en met anderen kletsen of een film goed was of niet. Je kunt ook in specifieke genres zoeken welke films andere mensen aanraden. Zo heb je altijd wat te kijken.

radioNED op Apple TV met landelijke zenders.

#13 radioNED

De Nederlander Patrick Koning heeft de app radioNED gemaakt. Zoals de naam al doet vermoeden vind je in deze app alleen Nederlandse radiostations. Het gaat alleen niet om de grote en bekende stations, maar juist de kleinere en minder bekende zenders die je via deze app kunt beluisteren. Denk bijvoorbeeld aan Glow FM uit Eindhoven, Holland FM en de verschillende lokale omroepen als AT5 of regionale omroepen als Omroep Brabant en Omroep Friesland. Je kunt er ook mee naar Radio 538 of Radio 1 luisteren. In totaal zitten er meer dan 600 radiozenders in. De app verscheen een paar jaar geleden al, maar is sindsdien flink verbeterd, zowel qua functies als design. De app ziet er nu mooi uit en heeft allerlei opties, zoals een persoonlijke favorietenlijst. Als je louter Nederlandse zenders wil, is dit de app die je moet hebben.

Wil je nog veel meer radio-apps op de Apple TV gebruiken? We hebben hier een apart artikel over!

Bekijk ook

Beste radio-apps voor de Apple TV

De Apple TV is ideaal om thuis naar de radio te luisteren. Van Radio 538 en Radio 10 tot de minder grote Nederlandse en Belgische radiozenders: met deze apps luister je naar al je favoriete radiostations via je televisie.

#14 Netflix

Deze kende je waarschijnlijk al, dus we hebben ‘m wat minder prominent in onze lijst gezet. Met de Netflix-app kun je kijken naar het enorme aanbod aan films, series en documentaires. Er zijn ook Nederlandse Netflix Originals, waarmee de aanbieder wat meer wil inspelen op de lokale smaak. Verder zijn er steeds meer eigen films die alleen op Netflix te vinden zijn.

#15 YouTube

Nog een andere must-have die niet op je Apple TV mag ontbreken: de YouTube-app. Hiermee kijk je naar het enorme aanbod van gratis video’s, maar je kunt het ook gebruiken om de premium diensten te kijken. De kans is groot dat je deze app meteen hebt geïnstalleerd, want hij staat meestal op nummer 1 in de categorie Foto & Video. Het grootste videoplatform ter wereld heeft altijd wel iets te bieden, van een grappige blooper tot een muziekvideo. De YouTube-app is op de Apple TV steeds meer gaan lijken op de versie die je ook op gameconsoles en smart-tv’s vindt. De navigatie zit niet meer in een balk bovenin, maar aan de zijkant. Ook de videospeler ziet er iets anders uit in vergelijking met de mobiele app. Je kunt je vanuit de app meteen abonneren op een YouTube-kanaal.

#16 TED

Mindless naar filmpjes kijken kan ook op de Apple TV. Maar ben je op zoek naar inspiratie, dan is deze app met TED Talks altijd een aanrader. Luister naar boeiende sprekers en mensen die écht iets te vertellen hebben. De presentaties duren niet te lang, terwijl je er nog wel lang over blijft doormalen. Of gewoon nabespreken met de anderen waarmee je op de bank hebt zitten kijken.

Beste Apple TV-apps: Airbnb

#17 Airbnb

Ook voor het zoeken naar een leuk appartement voor de vakantie is het wel zo leuk als iedereen kan meebeslissen. Met de Airbnb-app bekijk je de vakantiehuizen en -kamers op een groot scherm, geoptimaliseerd voor de televisie. Zo krijg je een beter beeld van je toekomstige vakantieverblijf. Met de afstandsbediening van de Apple TV klik je door alle accomodaties.

#18 CARROT Weather

Een weerapp voor de Apple TV lijkt niet zo’n heel voor de hand liggende keuze. Maar de makers van CARROT Weather zitten er altijd bovenop om nieuwe dingen te proberen. In de Apple TV-app hebben ze het weer extra leuk gemaakt, met grappige feiten waarmee je meer leert over het weer. Verder kun je natuurlijk ook gewoon checken wat voor weer het wordt.

#19 MeteoEarth

Wil je liever een serieuze weer-app, dan kan dat ook. MeteoEarth is gemaakt door MeteoGroup, bekend van de weer-app WeatherPro voor iOS. Je krijgt een 3D-wereldbol op je tv-scherm te zien waarmee je in verschillende lagen kunt kijken hoe het zit met neerslag, bewolking en temperatuur. De animaties komen beter tot hun recht op het grote tv-scherm dan op je iPhone.

Nasa op Apple TV

#20 NASA

Nog een andere aanrader als je van mooie beelden houdt. NASA laat je live meekijken met ruimtevaartmissies. Je kunt ook op het tv-scherm genieten van duizenden ruimtevaartfoto’s en blijft op de hoogte van het laatste nieuws. Verder kun je de volgende zon- of maansverduistering opzoeken.

#21 Spotify

Waarom niet Spotify luisteren op de Apple TV? Apple Music is al sinds de start van tvOS beschikbaar op de Apple TV, maar op de Spotify-app hebben we lang moeten wachten. Met de app kun je de recent geluisterde albums en afspeellijsten terugvinden. Spotify voegt steeds meer muziekvideo’s toe en dat slaat goed aan op het afspelen op een tv-scherm. Bovendien heb je daar vaak goede speakers op aangesloten.

#22 Tastemade

Wij zijn fan van Tastemade, een soort YouTube voor kookvideo’s. Deze app heeft elke dag geweldige nieuwe shows, die wereldwijd zijn gefilmd. Je krijgt tips van de beste chefs en leert gerechten maken. Ook kun je duizenden receptvideo’s bekijken. Je moet hiervoor wel een abo afsluiten van rond de €2 per maand, dus dat valt mee. Je krijgt dan toegang tot de videolessen en krijgt extra videomateriaal te zien. Ook krijg je vroeger toegang tot premium materiaal en zie je geen reclames meer.

#23 Yummly

Bekijk je liever recepten, check dan eens Yummly. Met deze app kun je live meekoken als je in de keuken een Apple TV met tv-scherm hebt staan. Kies je favoriete recepten, sla ze op in je digitale kookboek en als het tijd is om te koken speel je alles af op het grote scherm. Mooie foto’s, makkelijk te doorzoeken en met heel veel informatie. Ook qua ingrediënten maakt Yummly het niet te moeilijk.

#24 Kitchen Stories

Zoek je nog een idee om te koken, dan kan Kitchen Stories je helpen. De apps van deze makers zijn al heel bekend, vanwege de mooie en duidelijke fotografie. In de Apple TV-app vind je ook heel veel recepten. Ze zijn gemakkelijk te maken en zien er toch verfijnd uit. De recepten zijn bovendien net even anders dan de gebruikelijke aardappelen met jus. Kitchen Stories haalt inspiratie uit de hele wereld. Met korte filmpjes leer je een gerecht maken, stap voor stap. Zo kan iedereen koken!

#25 ZOVA

Na al dat koken, genieten en bankhangen tijdens het kijken van video’s ben je misschien wat minder fit geworden. Ook daar kan de Apple TV je mee helpen. De app van ZOVA geeft niet alleen goede adviezen, maar biedt ook workouts en trainingsschema’s. Vaak heb je geen speciale materialen nodig. Alleen sportkleding en een matje zijn voldoende. Elke dag zijn er andere workouts, die dynamisch worden samengesteld. Je kunt 3 workouts per maand gratis proberen, daarna moet je betalen.

#26 Streaks

Streaks is een andere workout-app op de Apple TV. Deze app bevat allerlei oefeningen, zoals squats, crunches, jumping jacks en push-ups. Die kun je natuurlijk ook uit eigen beweging maken, maar als een app op de Apple TV het voordoet en het tempo aangeeft is dt wel zo makkelijk. Het is de bedoeling dat je elke dag met deze app gaat sporten om aan je conditie te werken. Deze app heeft geen video’s, maar omdat de oefeningen zo eenvoudig zijn, lukt het prima om ze te doen. Je betaalt een eenmalig bedrag.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV