macOS X

macOS 11 Big Sur aangekondigd: alles over de vernieuwingen

macOS Big Sur is de eerstvolgende grote update voor je Mac, die in het najaar van 2020 verschijnt. Er zitten weer heel wat nieuwe functies in, die we hieronder met je langslopen. Apple heeft macOS 11 Big Sur nu officieel aangekondigd, dus we weten wat eraan zit te komen!

macOS 11 Big Sur: dé macOS-update van 2020

macOS 11 is de eerstvolgende grote software-update voor de Mac. Hierin zitten weer diverse verbeteringen en vernieuwingen. In dit overzichtsartikel lees je alles wat er officieel tijdens WWDC 2020 is aangekondigd.

macOS 11 Big Sur in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten over macOS 11:

  • Nieuwste update voor de Mac, opvolger van macOS Catalina.
  • Aankondiging op 22 juni tijdens WWDC 2020.
  • Tijdens de zomer van 2020 verschijnen er meerdere beta’s.
  • Verwachte macOS 11 release in oktober 2020.
  • Gratis update voor iedereen met een geschikte Mac.

macOS Big Sur

Aankondiging en functies macOS 11

Tijdens WWDC 2020 heeft Apple de belangrijkste macOS 11 functies onthuld, al zullen er in de beta’s die gedurende de zomer verschijnen waarschijnlijk nog meer nieuwe functies worden ontdekt.

macOS Big Sur apps geopend MacBook Pro

macOS Big Sur krijgt een nieuwe design en ook een nieuwe naam: Big Sur. Er komen ook updates voor de belangrijkste apps en de systeemgeluidjes zijn vernieuwd. Ook doen veel onderdelen denken aan iOS.

macOS Big Sur notificaties

Er is een ‘unified space’ voor notificaties en widgets. Het dock en de menubalk blijven nog wel gewoon bestaan en je hebt dropdown-menu’s zoals je gewend bent. Maar op veel andere punten ziet het er anders uit. Zo lijkt de Finder nu meer op de Bestanden-app van iOS. De menubalk is nu transparant en neemt de kleur over van de wallpaper.

Alle standaard-apps zijn verbeterd en hebben opnieuw ontworpen menubalken. Verder heeft Apple het Bedieningspaneel naar de Mac gehaald. Hier zitten ook widgets in.

macOS Big Sur Berichten overzicht

In de Berichten-app op de Mac zitten betere zoekfuncties, een vernieuwde interface om foto’s uit te kiezen en om Memoji te maken, die je op de Mac ook kunt bewerken. Er komen iMessage-effecten aan en je kunt conversaties vastzetten, net als in iOS. De app ziet er ook meer iOS-achtig uit. Het gaat om een Catalyst-app.

macOS Big Sur Kaarten gidsen

In Apple Kaarten op de Mac vind je ook een nieuw design, dat er meer uitziet als de iPad-app. En dat is geen verrassing, want ook hier gaat het om een Catalyst-app. Wat Catalyst betreft hebben ontwikkelaars nu meer controle over alle pixels.

macOS Big Sur Safari

Safari maakt duidelijker hoe websites je volgen met een knop ‘privacy report’. Er komen ook Safari-extensies, die je in de Mac App Store vindt. Het beginscherm voor Safari wordt aanpasbaar. Vertaalfuncties zitten er ook al standaard ingebouwd en er komen achtergrondfoto’s op de beginpagina. Als je met de muis over een tabblad gaat, krijg je een preview van de pagina.

macOS Big Sur geschikte apparaten

Bij de Mac kun je volgende systemen komend najaar updaten:

Bij de Mac vallen flink wat oudere machines af, waaronder alle modellen uit 2012.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!