macOS Big Sur

macOS 11 Big Sur: dit zijn de vernieuwingen

macOS Big Sur is de eerstvolgende grote update voor je Mac, die in het najaar van 2020 verschijnt. Er zitten weer heel wat nieuwe functies in, die we hieronder met je langslopen. Apple heeft macOS 11 Big Sur officieel aangekondigd, dus we weten wat eraan zit te komen!

macOS 11 Big Sur: dé macOS-update van 2020

macOS 11 is de eerstvolgende grote software-update voor de Mac. Hierin zitten weer diverse verbeteringen en vernieuwingen. In dit overzichtsartikel lees je alles wat er officieel tijdens WWDC 2020 is aangekondigd.

macOS 11 Big Sur in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten over macOS 11:

 • Nieuwste update voor de Mac, opvolger van macOS Catalina.
 • Aankondiging op 22 juni tijdens WWDC 2020.
 • Tijdens de zomer van 2020 verschijnen er meerdere beta’s.
 • Verwachte macOS 11 release in oktober 2020.
 • Gratis update voor iedereen met een geschikte Mac.

Belangrijkste functies in macOS Big Sur

Dit zijn wat ons betreft de belangrijkste nieuwe functies in macOS Big Sur. Wil je alle kleinere functies ook bekijken? Check dan ons overzicht met alle macOS Big Sur functies.

 1. Design
 2. Safari
 3. Berichten
 4. Widgets
 5. Bedieningspaneel
 6. Notificaties

#1 Design: nieuwe icoontjes, menubalken, knoppen en meer

De grootste verandering vind je door het hele systeem heen. Apple heeft in macOS Big Sur voor nagenoeg iedere app een nieuw icoontje ontworpen die meer in lijn is met de huidige designtrends. Ook sluiten de kleuren van bijvoorbeeld de Berichten-app beter aan bij die op iOS. Icoontjes zitten nu ook allemaal in een vierkant met afgeronde hoeken, net als op de iPhone en iPad. Meer over de icoontjes in macOS Big Sur lees je in een apart artikel.

macOS Big Sur Dock met icoontjes iMac

Verder zijn ook menubalken aangepast. Wat voorheen grijs was is nu wit en doorzichtig. Dit geeft meer een gevoel van diepte en maakt de Mac ook wat speelser. Je vindt dit automatisch terug in allerlei apps, hoewel ontwikkelaars met een beetje moeite hun app helemaal kunnen optimaliseren. Het design lijkt op veel plekken op iOS en iPadOS, waardoor duidelijker is wat Apple van plan is in de toekomst. Meer over het macOS Big Sur design lees je in ons afzonderlijke stuk.

macOS Big Sur MacBook Pro

#2 Safari: verbeterde privacy, persoonlijkere tint

Om te beginnen krijgt Safari in macOS Big Sur meer privacyopties. Zo word je beter beschermd tegen allerlei trackers en kun je in een privacyrapport zien welke sites jou proberen te volgen. Ook kun je per tracker kijken welke site hier gebruik van maakt. Verder krijg je een melding wanneer jouw wachtwoord gelekt is bij één van de sites waarvan jij je gegevens hebt opgeslagen in iCloud Sleutelhangen.

macOS Big Sur Safari

Je kunt ook zelf een wallpaper instellen in Safari. Deze wordt getoond op de Startpagina en geeft de browser een persoonlijke tint. Dit kan een standaardafbeelding zijn, maar ook een zelfgekozen foto. Nog één verbetering: extensies worden nu apart getoond in de Mac App Store.

#3 Berichten: eindelijk alle iOS-functies op de Mac

Naast alle nieuwe functies voor Berichten in iOS 14 krijgt de Mac ook andere ‘nieuwe’ functies. Zo worden schermvullende effecten nu wel afgespeeld in plaats van dat je slechts ‘verstuurd met confetti’ ziet. De nieuwe iOS 14 functies komen naar de Mac, zoals antwoorden op berichten, favoriete gesprekken en meer.

macOS Big Sur Berichten overzicht

#4 Widgets: kleine stukjes informatie snel bij de hand

Met Widgets voor Mac voeg je eenvoudig stukjes informatie toe aan je Berichtencentrum. Dit lijkt op de nieuwe Widgets in iOS 14, maar het is iets beperkter. Zo kun je geen Widgets stapelen en hebben minder apps een eigen Widget. Ontwikkelaars kunnen hun eigen Widgets maken, maar die zijn pas beschikbaar wanneer macOS Big Sur voor iedereen te downloaden is.

Widgets in macOS Big Sur

#5 Bedieningspaneel: snel systeemfuncties bedienen

Met het Bedieningspaneel op de Mac kun je snel systeemfuncties bedienen. Het lijkt op het Bedieningspaneel in iOS, maar dan met iets minder opties. Je vindt hier onder meer de opties voor wifi, Bluetooth, AirPlay en je volume. Hieraan kun je ook een batterij-symbool toevoegen waar je kunt zien hoe vol de batterij nog is. Dit alles maakt het ook mogelijk om de betreffende icoontjes uit de menubalk te verwijderen.

Bedieningspaneel macOS Big Sur

#6 Notificaties: gegroepeerd en gesorteerd per app

De laatste vernieuwing die we hier bespreken zijn de vernieuwde notificaties. Het is een kleinere, maar wel handige verbetering, namelijk dat meldingen nu per app worden gesorteerd en gegroepeerd. Dit geeft meer overzicht in je meldingen. Je vindt dit nieuwe menu door op de datum en tijd te klikken. Voorheen was er een apart icoon voor, maar die zou vanwege de Widgets ook niet meer kloppen.

macOS Big Sur notificaties

Wanneer is macOS Big Sur beschikbaar?

Een veelgestelde vraag is wanneer deze grote update te downloaden is. Daarover maakt Apple nooit bij de aankondiging beloftes voor specifieke data. Wel weten we dat het in de herfst van 2020 zal zijn. Ook verwachten we dat het oktober of november wordt als we kijken naar de vorige grote releases van macOS.

macOS Big Sur geschikte apparaten

Bij de Mac kun je volgende systemen komend najaar updaten:

Dit jaar vallen flink wat oudere machines af, waaronder alle modellen uit 2012.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!