Tim Cook op WWDC 2022 met MacBook Air

Dit zijn onze verwachtingen voor Apple’s maart-event 2024

Komt er een maart 2024-event van Apple? En zo ja, wat kunnen we dan verwachten? Wij blikken alvast vooruit naar een mogelijke datum en welke aankondigingen er op de planning kunnen staan.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple organiseert niet elk voorjaar een event, maar in 2024 is de kans groter dan ooit. Er wordt gesproken over nieuwe producten in maart en in dezelfde maand komt er ook een grote update voor de iPhone uit: iOS 17.4, bomvol met nieuwe functies. Maart 2024 lijkt dan ook een drukke maand voor Apple te gaan worden. Welke producten en aankondigingen kun je zoal verwachten? We blikken alvast vooruit. Dit zijn onze verwachtingen voor Apple’s maart 2024-event!

Komt er wel een voorjaarsevent?

Op dit moment is nog niet officieel bekend of Apple in 2024 een voorjaarsevenement organiseert, laat staan dat deze plaatsvindt in maart. Wel weten we dat Apple regelmatig een jaartje overslaat.

Hier zijn meest recente voorjaarsevents van Apple:

Apple event 2022 WWDC

Datum maart-event 2024

Hoewel we dus geen zekerheid hebben dat Apple een event in maart organiseert, is al wel vrij zeker dat Apple eind maart 2024 enkele nieuwe producten wil organiseren. Het gaat onder andere om nieuwe iPads en een vernieuwde MacBook Air. Daarnaast komt er in maart een grote update naar iOS 17.4 uit, met een flinke lijst van nieuwe functies. Dit heeft onder andere te maken met wijzigingen voor de Digital Markets Actie, die op 7 maart 2024 in werking treedt. Apple zou dit moment kunnen aangrijpen om voor het oog van de hele wereld nog eens te benadrukken hoe veilig en betrouwbaar het eigen platform is. De datum van een eventueel evenement zou dan wat vroeger in de maand vallen. De invoeringsdatum van de DMA valt op donderdag 7 maart, dus een event voorafgaand aan de release van iOS 17.4 zal dan tussen maandag 4 en woensdag 6 maart moeten plaatsvinden.

Het is ook goed mogelijk dat Apple tijdens het maart-event alleen over de nieuwe producten wil vertellen.In dat geval kan het event ook later in de maand plaatsvinden, bijvoorbeeld op 19 of 20 maart. Dit past in het tijdsschema als de nieuwe iPads en de MacBook Air volgens de geruchten “eind maart 2024” gaan verschijnen. Als er een keynote is, dan zal dit vaak op een dinsdag plaatsvinden, waarbij de pre-orders de daaropvolgende vrijdag van start gaan. De nieuwe producten liggen dan één of twee weken later in de winkel, opnieuw op vrijdag.

Maart 2024-event: wat we kunnen verwachten

Alle seinen staan dus op groen voor een voorjaarsevent van Apple in 2024, met maart als meest voor de hand liggende maand. Als je de geruchten hebt gevolgd, weet je dat er voor 2024 flink wat vernieuwingen voor de iPads zijn gepland om de verkoop weer wat op te krikken. In 2023 verscheen zelfs geen enkele nieuwe iPad en dat was te merken aan de verkoopcijfers: die maakten een flinke duikeling. Daarnaast rekenen we op een vernieuwde MacBook Air met M3-chip en diverse andere verbeteringen.

Dit kun je verwachten tijdens het maart 2024-event!

Apple event 2022 WWDC

MacBook Air 2024 met M3: vrijwel zeker

Verwachte specs:

  • 13,6- en 15,3-inch Liquid Retina-scherm
  • M3-chip
  • 8 tot 24GB RAM
  • 256GB tot 2TB SSD-opslag

Een MacBook Air met M3-chip is onvermijdelijk, nadat vorig jaar al de Pro-modellen met krachtige M3-variant uitkwamen. Gurman spreekt over een introductie eind maart, waardoor de hele MacBook-lijn weer up-to-date is en gebruik maakt van Apple’s nieuwste 3-nanometer chipset.

Wat het uiterlijk betreft worden geen veranderingen verwacht. Het design blijft plat en enigszins hoekig, net als de MacBook Air 2022 met M2-chip. Dit design kan namelijk nog jaren mee. Volgens geruchten krijgt in ieder geval de 13-inch MacBook Air een update, maar we zouden vreemd opkijken als de vorig jaar geïntroduceerde 15-inch MacBook Air nog een jaar moet wachten.

iPad Air 2024 in twee formaten: vrijwel zeker

Verwachte specs:

  • 10-9-inch en 12,9-inch Liquid Retina-scherm
  • M2-chip
  • 64GB tot 256GB SSD-opslag

Ook bij de iPad Air staat ons dit jaar iets bijzonders te wachten: er komen twee schermformaten! Als je toe bent aan een iPad Air, dan zal het exemplaar met M1-chip ook nog steeds prima aan de eisen van de meeste gebruikers voldoen. Maar de technologie raast voort en het is tijd om naar de M2-chip over te stappen. Veranderingen aan het uiterlijk verwachten we niet bij deze middenklasser, behalve dan het grotere exemplaar van 12,9-inch. Daarmee geeft Apple je meer opties om op een groot scherm te werken, zonder dat je aan een dure iPad Pro vastzit.

iPad Pro 2024 met M3 en OLED-scherm: vrijwel zeker

Verwachte specs:

  • 11-inch en 13-inch OLED-scherm
  • M3-chip
  • 128GB tot 2TB SSD-opslag

Als de geruchten waar zijn, wordt de iPad Pro dit jaar hét hoogtepunt van een eventueel Apple-event. De aandacht zal daarbij vooral gericht zijn op het scherm. In plaats van mini-LED zou Apple willen kiezen voor OLED en dat hebben we nog niet eerder bij een iPad gezien. Dit is vooral interessant voor creatieve gebruikers, die een “scherper en helderder beeld” kunnen verwachten, volgens Bloomberg.

Het scherm van de grootste iPad wordt bovendien 0,1-inch groter en gaat dus van 12,9-inch naar 13-inch. Erg veel verschil maakt dat niet, maar het maakt de lijst met iPad-schermformaten die in de loop van de jaren zijn uitgebrach wel weer iets ingewikkelder. De grootste iPad Pro heeft immers al vanaf het prille begin een 12,9-inch schermformaat, terwijl de kleinere variant regelmatig van grootte heeft gewisseld: van 9,7-inch bij de eerste generatie tot 11-inch bij de huidige modellen.

Daarnaast krijgt de iPad Pro een nieuwe M3-chip, dezelfde die je ook in de MacBook Air aantreft. Een wat minder voor de hand liggend gerucht is dat de iPad eindelijk MagSafe krijgt, dankzij een nieuwe glazen behuizing.

Nieuwe iPad-accessoires in 2024: waarschijnlijk

En dan zijn er nog de accessoires. Apple zou van plan zijn om volgens Gurman nieuwe Magic Keyboards en een nieuwe Apple Pencil te introduceren. Er is weliswaar net een nieuwe Apple Pencil met usb-c op de markt gebracht, maar er zijn ook al geruchten over de Apple Pencil 3.

De Magic Keyboards krijgen een steviger frame van aluminium, waardoor de iPad meer op een laptop gaat lijken. Dit doet ons denken aan Brydge, een fabrikant die aluminium MacBook-achtige geraamtes maakt voor de iPad en eerder dit jaar in problemen kwam. We verwachten echter dat de vernieuwde Magic Keyboards van Apple nog steeds het vertrouwde uiterlijk zullen houden.

Lees ook onze vooruitblik iPads in 2024 om meer te weten over de verschillende modellen en verwachtingen.

Bekijk ook

Vooruitblik iPads in 2024: welke verbeteringen kunnen we verwachten?

Welke iPads gaat Apple in 2024 vernieuwen en welke verbeteringen kun je daarbij verwachten? We blikken vooruit op de vernieuwde modellen van komend jaar, zoals de iPad mini en iPad Air.

Nieuwe kleuren voor iPhone 15 en accessoires: mogelijk

Elk voorjaar introduceert Apple een nieuw kleurtje voor de iPhone. In dit geval kunnen we voor de iPhone 15 een extra kleur verwachten. Meestal kiest Apple daarbij voor iets opvallends, zoals geel of lila. Daarnaast verschijnen er in het voorjaar vaak ook weer wat nieuwe kleuren voor de iPhone-hoesjes, Apple Watch-bandjes en AirTag-sleutelhangers. Welke kleuren dat zijn valt vaak moeilijk te voorspellen, maar er zit altijd wel iets in blauw en een oranjeroze fruitkleur bij.

Of dit tijdens een event wordt aangekondigd is nog zeer de vraag. Het kan ook eerder of later met een persbericht worden aangekondigd.

Software-updates: releasedatum voor iOS 17.4 en meer

Apple heeft een reeks updates gepland voor dit voorjaar. Met iOS 17.4, iPadOS 17.4, macOS 14.4 en bijbehorende updates voor Apple Watch, Apple TV en HomePod zitten er heel wat nieuwe functies in de pijplijn. Vooral de iOS 17.4 functies stapelen zich op, met onder andere aanpassingen voor de nieuwe EU-wetgeving, de introductie van extra betaalmethoden, sideloading en cloudgaming. De updates bevatten nog talloze andere kleine verbeteringen, die we in aparte artikelen op een rij gezet hebben. 

Meestal worden nieuwe devices meteen voorzien van deze updates, waardoor ze ongeveer tegelijkertijd zouden moeten uitkomen met de release van aanstaande iPads en MacBooks.

Bekijk ook

Deze iOS 17.4 functies kun je nú proberen op je iPhone

iOS 17.4 en iPadOS 17.4 zijn er en ze zitten boordevol nieuwe functies. De meeste hebben te maken met nieuwe EU-regels, maar er zijn ook een paar verrassingen en nieuwe functies die wereldwijd beschikbaar komen. We lopen alles langs, van nieuwe emoji tot het voorlezen van Siri-berichten in meerdere talen.

Verdere aankondigingen tijdens het maart-event 2024

Wat betreft mogelijke verrassingen, hebben we niet te hooggespannen verwachtingen. Als er een event komt, zal deze vooral gericht zijn op de hierboven genoemde producten. Eventueel zou Apple met meer producten kunnen overstappen naar usb-c, zoals de AirPods, AirPods Max en bureau-accessoires. Maar dit is niet belangrijk genoeg om er op het podium aandacht aan te besteden. Als Apple de Magic Mouse en de andere bureau-accessoires gaat vernieuwen, zou dit kunnen samenvallen met een nieuwe Mac mini, maar daarover zijn geen geruchten geweest.

Mogelijk krijgen we ook meer te horen over de vernieuwde CarPlay, waarvan in 2024 de eerste modellen verschijnen.

Wil je meer weten over de mogelijke andere Apple-events in 2024? We hebben er een round-up van gemaakt!

Bekijk ook

Dit zijn de Apple-events die we in 2024 verwachten

Het lijkt erop dat 2024 een druk jaar wordt als het gaat om Apple-events. In dit artikel vind je een overzicht van alle Apple-events die we in 2024 verwachten. En de eerst zou zomaar al snel kunnen komen!

Wat kun je van iCulture verwachten?

Mocht er een Apple maart-event komen, dan volg je dit natuurlijk op de voet via iCulture. Alles over de nieuwe iPads, MacBook Air en accessoires vind je op onze site terug in uitgebreide artikelen. Zodra het nieuws bekend wordt gemaakt, weet jij het ook. Zo houden we je op de hoogte van alle onderwerpen die tijdens de mogelijke presentatie langskomen en je kunt meteen meepraten met andere iCulture-lezers in onze ‘Praat mee’-rubriek. Ben je niet thuis of in de buurt van een computer? Via ons X-account @iCulture en doen we ook verslag van al het belangrijke nieuws. En uiteraard kun je het ook allemaal zelf volgen via de livestream.

Lees ook ons grote overzicht met alle Apple-producten van 2024.

Bekijk ook

Vooruitblik: deze Apple-producten verwachten we in 2024

Welke producten gaat Apple in 2024 allemaal uitbrengen? Van een aantal nieuwe producten zijn we al zeker, maar de komst van een aantal producten is ook nog onduidelijk. Lees hier welke Apple-producten wij in 2024 verwachten.

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het dunne design en het lichte gewicht. De meest actuele modellen zijn de MacBook Air 13- en 15-inch met Apple's M3-chip (begin 2024). Het schermformaat van 13-inch zit al jarenlang in het assortiment bij Apple en in juni 2023 kwam er een 15-inch variant bij. De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte laptop. Hij is beschikbaar in vier kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.