macOS Ventura 13 logo

macOS Ventura is er: maak kennis met macOS 13

macOS Ventura is de grote update voor de Mac in 2022. Welke functies zitten er in macOS 13 en wanneer kun je het downloaden? Dat lees je hier!

De opvolger van macOS 12 Monterey staat in de startblokken en heet macOS Ventura. Deze grote update voor de Mac bevat allerlei vernieuwingen, zoals Passkeys, Stage Manager en je iPhone als webcam voor de Mac gebruiken. Op deze pagina lopen we alle belangrijke vernieuwingen met je langs.

macOS 13 Ventura in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van macOS Ventura:

 • Grote update voor de Mac in 2022
 • Opvolger van macOS 12 Monterey
 • Krijgt de bijnaam macOS Ventura, vernoemd naar een badplaats in Californië
 • Twee nieuwe apps: Weer en klok
 • Diverse verbeteringen voor o.a. Focus-mode, toegankelijkheid en ingebouwde apps.
 • Deels met exclusieve functies voor Apple Silicon Macs
 • Aangekondigd op 6 juni tijdens WWDC 2022
 • Eerste beta verschenen in juni, publieke beta volgt in juli 2022
 • Definitieve release in oktober of november 2022

Lees ook onze macOS Ventura FAQ met antwoord op al je veelgestelde vragen!

Bekijk ook

macOS Ventura FAQ: de belangrijkste vragen beantwoord

Wanneer komt macOS Ventura? Welke functies zitten erin en werkt alles op mijn Mac? Wat gaat er veranderen? In deze macOS Ventura FAQ vind je antwoorden op deze en allerlei andere vragen.

macOS 13 naam: Ventura

Apple vernoemt macOS-versies altijd naar plaatsen in Californië. Deze keer is het macOS Ventura geworden, een typische Californische kustplaats, die erg populair is onder surfliefhebbers. Daarnaast staat Ventura bekend om het mooie historische centrum met de San Buenaventura-missie en veel kunstgalerijen en restaurantjes.

Welke Macs zijn geschikt voor macOS Ventura?

Het is gebruikelijk dat bepaalde modellen niet meer mee kunnen doen met een nieuwe software-update. Ook dit jaar vallen een aantal modellen af. Dit zijn de geschikte Macs voor macOS Ventura:

Bekijk ook

Deze Macs zijn geschikt voor macOS Ventura

Welke Macs krijgen dit najaar een update naar macOS Ventura? De update is nu officieel aangekondigd, zodat we weten welke modellen wel en geen update krijgen.

macOS Ventura functies

Behalve naar de naam kijkt iedereen natuurlijk ook erg uit naar nieuwe functies. Ook dit jaar is de lijst weer behoorlijk uitgebreid. Daarnaast zijn er WWDC 2022-functies die naar alle platformen komen, zoals het bewerken van berichten in iMessage, verbeteringen voor Spotlight, Vertalen en Memoji en nieuwe functies voor Notities en Herinneringen. Hieronder bespreken we de nieuwe functies die specifiek voor macOS Ventura zijn.

#1 Cameracontinuïteit: iPhone als webcam en meer

Misschien ken je de functie Continuïteitscamera al, waarmee je een foto kunt maken met de iPhone-camera om snel in te voegen in een document op de Mac. In macOS Ventura zijn er veel meer mogelijkheden, zoals het gebruik van de iPhone als webcam of microfoon, zonder dat je apps van derden nodig hebt. Je kunt vervolgens ook gebruik maken van Center Stage, portretmodus en studiolicht als je beschikt over de juiste iPhone. Daarnaast is de kwaliteit van de iPhone-camera vaak beter dan van de gemiddelde Mac-webcam.

Bekijk ook

Zo gebruik je je iPhone als webcam voor je Mac of een andere computer

Je kunt een (oude) iPhone gebruiken als webcam voor je Mac of Windows PC. Hiervoor heb je een speciale app nodig, genaamd EpocCam. In deze tip lees je hoe het werkt en welke opties je tot je beschikking hebt.

#2 Desk View: bovenaanzicht via je iPhone

Bij Continuïteitscamera hoort nog een functie die het waard is om apart uit te lichten: Desk View. Tijdens het gebruik van de iPhone als webcam kan de ultra-groothoekcamera namelijk op je fysieke bureaublad kijken. Zo kun je anderen laten meekijken tijdens een unboxing of om een handigheidje uit te leggen. Met slimme algoritmes maakt de iPhone het beeld plat, zodat het lijkt alsof je van bovenaf kijkt.

Bekijk ook

Gebruik de iPhone als camera voor je Mac: Desk View

Met de functie continuiteïtscamera (Continuity Camera) gebruik je de iPhone als camera voor je Mac. Je kunt dit gebruiken voor het maken van foto's, maar vanaf iOS 16 is het ook mogelijk om de iPhone als webcam voor je Mac te gebruiken. Anderen kunnen met de functie Desk View zelfs meekijken op tafel.

Desk View met camera

#3 Systeeminstellingen vernieuwd

De app Systeemvoorkeuren heet vanaf nu Systeeminstellingen en heeft een nieuw ontwerp gekregen. Dit lijkt meer op iOS en iPadOS. Er is nu een navigatiebalk aan de zijkant zodat je snel naar andere instellingen kunt springen. En de opties zijn wat meer geordend. Een opvallende wijziging is dat je opties nu niet aanvinkt met een checkbox, maar met een schakelaar.

Bekijk ook

Zo werkt Systeeminstellingen in macOS Ventura

Systeeminstellingen is dé plek op je Mac waar je bijna alle voorkeuren en instellingen van je Mac kunt regelen. Met de komst van macOS Ventura is de indeling anders geworden. In deze tip leggen we uit hoe je volledige controle krijgt over je Mac.

Systeeminstellingen op de Mac

#4 Stage Manager: werkt ook op de Mac

De functie Stage Manager is vooral nuttig voor de iPad, maar komt ook op de Mac beschikbaar. Je krijgt hierbij een speciale weergave te zien, waarbij één app in het centrum staat. Dit kan ook een groep van apps zijn. De andere apps die je actief gebruikt staan in een zijbalk aan de linkerkant van het scherm. Daarnaast heb je snel toegang tot andere apps via het Dock. Lees ook onze uitleg over Stage Manager.

Bekijk ook

Stage Manager op iPad en Mac: zo werkt het

Met Stage Manager worden al je apps en vensters samengevoegd in één weergave, zodat je makkelijker kunt multitasken en van taak wisselen. Zo werkt Stage Manager op de iPad en Mac!

#5 Weer- en Klok-app komen naar de Mac

Op de Mac had je altijd al een Weer-widget, maar een aparte Weer-app was er niet. In macOS Ventura heeft Apple dat rechtgetrokken. De Weer-app op de Mac toont veel overeenkomsten met de eveneens nieuwe iPad-versie. Klik je op een onderdeel, dan krijg je meer grafieken en andere informatie over het weer te zien.

macOS Ventura op MacBooks en iMac

Nog een nieuwe app in macOS Ventura: de Klok-app. Dit betekent ook dat je voortaan klokfuncties tot je beschikking hebt, zoals het instellen van timers, stopwatch en wekker. Daarnaast kun je meerdere klokken voor tijdzones bekijken.

#6 Nieuw deelmenu, vergelijkbaar met iPhone en iPad

De Mac krijgt een nieuw deelmenu, bijvoorbeeld als je een link wil delen vanuit Safari of een foto vanuit de Foto’s-app. Het deelmenu lijkt op dat van de iPhone en iPad, inclusief deelsuggesties voor recente contacten. Je kunt meteen een pagina delen via iMessage, zonder dat je de juiste app hoeft te kiezen. Bovendien wordt dit nu in een pop-over menu getoond, in plaats van een gewoon submenu.

iPadOS 16 bestanden delen in Berichten

#7 Spotlight-verbeteringen

Spotlight op de Mac krijgt nieuwe mogelijkheden. Zo kun je meteen zoeken naar afbeeldingen in Foto’s, Berichten, Notities en meer, of naar een afbeelding zoeken op internet. Dat laatste werkt helaas niet in het Nederlands, maar de andere zoekopdrachten wel. Spotlight is op bepaalde punten nieuw ontworpen: als je zoekt naar artiesten, contacten of sporten krijg je de informatie in een iets gestroomlijnder ontwerp te zien. En je kan nu ook een snelle preview van bestanden bekijken door bij een zoekresultaat op de spatiebalk te drukken.

macOS Ventura Spotlight

#8 Siri-update voor de Mac

Siri op de Mac is nooit echt goed van de grond gekomen. Een vreemde beperking was bijvoorbeeld dat je met Siri niet eens een timer op je Mac kon zetten. De assistent stelde dan voor om maar een herinnering te zetten, wat uiteraard verre van vergelijkbaar is. Maar dankzij de komst van de Klok-app, kun je eindelijk met Siri op je Mac vragen om een timer, wekker en meer. Bovendien is het ontwerp van Siri op de Mac iets aangepast, dat volgens Apple gerichtere resultaten oplevert. Meer over Siri-verbeteringen in iOS 16 en macOS Ventura lees je in ons overzicht.

Bekijk ook

Siri krijgt in iOS 16 deze nieuwe functies

In iOS 16 krijgt Siri nieuwe functies waardoor de assistent weer nuttiger wordt. Ook in macOS Ventura vind je Siri verbeteringen. In dit artikel nemen we je mee langs de veranderingen.

Meer verbeteringen in macOS Ventura

Er zijn nog meer kleine ontdekkingen in macOS Ventura gedaan, die we hieronder nog kort met je doornemen:

 • Achtergrondgeluiden op de Mac: Net als op de iPhone en iPad kun je in de opties voor toegankelijkheid achtergrondgeluiden afspelen vanaf je Mac, bijvoorbeeld met regen of bepaalde ruis. Dit helpt je ontspannen en omgevingsgeluid te maskeren.
 • Apple Pay: Het betaalscherm van Apple Pay op het web heeft een nieuw ontwerp gekregen. Dit ziet er nu hetzelfde uit als op de iPhone en iPad sinds iOS 15 en iPadOS 15.
 • Gamecontrollers: Er is nu in Systeeminstellingen een optie voor het koppelen van gamecontrollers. Voorheen moest je daarvoor naar het Bluetooth-menu. Je kan hier ook de knoppen herindelen.
 • Vernieuwde Over deze Mac: De informatiepagina over je Mac is opnieuw ontworpen en oogt een stuk minimalistischer.
 • Veel nieuwe functies die naar de Mac komen kende je al van iOS en iPadOS. Check dan ook vooral ons artikel met alle WWDC 2022 functies die je op alle Apple-apparaten vindt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de functie om e-mail later te sturen.
 • Bekijk ook

  Deze functies van WWDC 2022 komen naar alle platformen: iPhone, iPad én Mac

  Het gebeurt steeds vaker dat nieuwe functies meteen naar alle besturingssystemen komen. Welke aangekondigde functies van WWDC 2022 werken zowel op iOS 16, iPadOS 16 als macOS Ventura? Je leest het in dit artikel.

  Wanneer is de macOS 13 release?

  We verwachten macOS Ventura in najaar 2022, waarschijnlijk in de maanden september of oktober. In de zomermaanden zijn er meerdere macOS Ventura beta’s waar zowel ontwikkelaars als publieke betatesters aan kunnen meedoen. In deze periode kunnen er nog nieuwe functies opduiken, maar er kunnen gaandeweg ook functies geschrapt worden, als blijkt dat ze niet goed werken.

  macOS Ventura 13 logo

  Wanneer kan ik macOS 13 installeren?

  In de zomermaanden zijn er beta’s van macOS 13 beschikbaar. Dit is een periode waarin functies worden getest en verbeterd. Voor ontwikkelaars is het een tijd waarin ze hun apps kunnen voorbereiden op de nieuwe update.

  Behalve ontwikkelaars kunnen ook publieke testers de beta installeren, zodat ze alvast kunnen wennen aan de nieuwe functies. Het is voor iedereen mogelijk om de publieke beta’s te installeren, al moet je je wel bewust zijn van de risico’s en mogelijke bugs.

  Bekijk ook

  Zo bereid je je voor op de publieke beta van iOS 16, iPadOS 16 en macOS 13

  Ben je van plan om deze zomer de publieke beta's te installeren van iOS 16, iPadOS 16 en macOS 13? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's van deze softwareversies en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren.