Focus suggestie iOS 15

Alles over het downgraden van je iPhone: terug naar een eerdere iOS-versie

Heb je een iOS 15 update geïnstalleerd, maar heb je hier spijt van? In dit artikel lees je alles over het downgraden naar een eerdere iOS-versie. We leggen je uit hoe je je iPhone of iPad kan downgraden en welke versies momenteel nog ondersteund worden.

Update 8 april 2022: Je kunt nu niet meer downgraden naar iOS 15.4. Apple signeert deze update niet meer. Je kunt daardoor vanaf iOS 15.4.1 niet meer downgraden naar eerdere versies.

Update 5 oktober 2021: Het is niet meer mogelijk om terug te gaan naar iOS 14. Sinds de release was het nog geruime tijd mogelijk en als je last had van iOS 15 bugs en problemen was dat ook zeker aan te raden.

Downgraden van iOS 15 naar iOS 14

Als je iOS 15 geïnstalleerd hebt, dan kun je vlak na de release weer terug naar de laatste officiële versie van iOS 14. Inmiddels is deze mogelijkheid geblokkeerd, maar je kunt vaak wel vanaf iOS 15.x downgraden naar eerdere 15.x-versies. In dit artikel leggen we je uit hoe je moet downgraden en wat de laatste ondersteunende versie van iOS is.

Let op: downgraden is maar beperkte tijd mogelijk. Zodra Apple stopt met het signeren van de voorlaatste versie van iOS kun je niet meer terug. Ook is het goed om te weten dat je backups die je onder iOS 15 hebt gemaakt, niet kunt gebruiken in iOS 14. Andersom is wel mogelijk.

Downgraden naar iOS 14

Apple geeft je na een iOS-update kort de tijd de mogelijkheid om te downgraden naar een vorige versie. Op dit moment is dat de iOS-versie die bovenaan dit artikel wordt genoemd. Het is niet meer mogelijk om terug te gaan naar eerdere versies van iOS 14, iOS 13 of ouder (tenzij je een oudere iPhone hebt die nog wel op deze versienummers draait). Apple signeert eerdere versies niet meer; dit zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen de allernieuwste iOS-versie installeren.

Het is ook niet meer mogelijk om te downgraden naar oudere versies. Apple ondersteunt alleen de meest recente versies voor jouw toestel. In ons overzicht van iOS-versies lees je precies welke dat is.

Wat is downgraden?

Soms loop je na het installeren van een iOS-update tegen allerlei problemen aan. Je batterij gaat sneller leeg, de nieuwe functies werken niet goed of je toestel is traag geworden. Of je hebt een beta geïnstalleerd waar nog bugs in zitten. Geen paniek, je kunt vlak na het verschijnen van de update en zolang de beta beschikbaar is nog downgraden. Dit houdt in dat je teruggaat naar een eerdere iOS-versie. Maar wacht niet te lang, want Apple geeft je maar een paar dagen of weken de tijd. Bij beta’s geldt dat niet: zolang de beta nog loopt kun je altijd teruggaan naar de vorige stabiele iOS-versie.

Downgraden naar een oudere iOS-versie is dus niet altijd mogelijk. Dat heeft ermee te maken dat Apple na verloop van tijd stopt met het digitaal signeren van oudere iOS-versies. Die digitale handtekening is een extra beveilingsstap om te zorgen dat je zeker weet dat je het originele iOS-installatiebestand te pakken hebt en niet een kopie waarmee geknoeid is.

iPhone herstellen met iTunes.

Stappenplan: iOS-versie herstellen of downgraden

Er zijn twee manieren om te dowgraden:

 1. Open iTunes (in macOS Mojave en eerder en in Windows) of de Finder (in macOS Catalina en nieuwer), sluit de iPhone of iPad aan en wacht tot je apparaat links verschijnt.
 2. Plaats eerst je iPhone of iPad in herstelmodus. Afhankelijk van het toestel doe je dat zo:
  iPhone 8 of nieuwer: Druk kort op Volumeknop omhoog > Volumeknop omlaag > zijknop ingedrukt houden totdat de herstelmodus in beeld is.
  iPhone 7 (Plus) en iPod touch (7e generatie): Hou de zijknop en volumeknop omlaag tegelijkertijd ingedrukt totdat je het Apple-logo en de herstelmodus ziet.
  iPhone 6s (Plus) en ouder: Hou de zijknop en de homeknop tegelijkertijd ingedrukt totdat je het Apple-logo en de herstelmodus ziet.
  iPad met Face ID: Druk kort op Volumeknop omhoog > Volumeknop omlaag > knop aan de bovenkant ingedrukt houden totdat de herstelmodus in beeld is.
  iPad met thuisknop: Hou de knop aan de bovenkant en de homeknop tegelijk ingedrukt totdat je het Apple-logo en de herstelmodus ziet.
 3. Er verschijnt een melding in beeld op je Mac of PC om je iPhone of iPad te herstellen. Klik op Herstel.
 4. Volg de stappen om je toestel opnieuw te activeren.
 5. Als erom gevraagd wordt, kies je ervoor om een eerder gemaakte backup terug te zetten.
 6. Start je iPhone of iPad opnieuw op.

Hou er rekening mee dat je in veel gevallen een backup van een nieuwere iOS-versie niet terug kunt zetten naar een oudere iOS-versie. Je kunt een reservekopie die je gemaakt hebt met iOS 15 bijvoorbeeld niet terugzetten op een toestel met iOS 14.

Of volg deze stappen indien downgraden naar een nog oudere versie mogelijk is. Het voordeel is dat je hier zelf de iOS-versie kan kiezen waar je naar terug wil:

 1. Download het benodigde firmwarebestand vanaf de website van Apple, via IPSW.me of via deze site, die naar de downloadbestanden op de servers van Apple verwijst (download nooit via servers van derden!). De bestandsnaam eindigt op .ipsw. Controleer wel goed of je het juiste bestand voor het juiste toestel gedownload hebt. Bewaar het bestand op een makkelijk vindbare plaats, bijvoorbeeld je desktop.
 2. Schakel op je iPhone of iPad eerst Zoek mijn iPhone uit via Instellingen > je naam > iCloud > Zoek mijn iPhone.
 3. Open iTunes (in macOS Mojave en eerder en Windows) of de Finder (in macOS Catalina en nieuwer), sluit de iPhone aan en wacht tot de iPhone links verschijnt.
 4. Mac: Houd de Alt/Option-toets in gedrukt terwijl je op de knop Herstellen klikt met je muis. Windows: Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl je op de knop Herstellen klikt met je muis.
 5. Blader naar het zojuist gedownloade IPSW-bestand.
 6. Bevestig dat je de gekozen firmware wilt installeren.

herstellen iPhone knop

 1. De gekozen iOS-versie wordt nu geïnstalleerd. Wacht dit geduldig af.
 2. Na de installatie kun je een backup uit iTunes terugzetten.

Het is vóór het installeren van een grote update altijd verstandig om een backup te maken.

Zonder dataverlies

Bovenstaande methodes maken gebruik van de herstelmodus, waarbij je iPhone volledig gewist wordt en je een eerdere iOS 14-backup terugzet. Er is ook een methode waarbij je je huidige gegevens behoudt. Wij hebben deze methode niet kunnen testen en weten ook niet zeker of dit 100% goed werkt. Zorg er dus voor dat je altijd een backup hebt van al je gegevens voordat je hiermee aan de slag gaat.

 1. Download het benodigde firmwarebestand vanaf de website van Apple, via IPSW.me of via deze site, die naar de downloadbestanden op de servers van Apple verwijst (download nooit via servers van derden!). De bestandsnaam eindigt op .ipsw. Controleer wel goed of je het juiste bestand voor het juiste toestel gedownload hebt. Bewaar het bestand op een makkelijk vindbare plaats, bijvoorbeeld je desktop.
 2. Schakel op je iPhone of iPad eerst Zoek mijn iPhone uit via Instellingen > je naam > iCloud > Zoek mijn iPhone.
 3. Open iTunes (in macOS Mojave en eerder en Windows) of de Finder (in macOS Catalina en nieuwer), sluit de iPhone aan en wacht tot de iPhone links verschijnt.
 4. Mac: Houd de Alt/Option-toets in gedrukt terwijl je op de knop Zoek naar update klikt met je muis. Windows: Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl je op de knop Zoek naar update klikt met je muis.
 5. Blader naar het zojuist gedownloade IPSW-bestand.
 6. Bevestig dat je de gekozen firmware wilt installeren.
 7. De gekozen iOS-versie wordt nu geïnstalleerd. Wacht dit geduldig af.
 8. Na de installatie heb je als het goed is al je huidige gegevens nog beschikbaar.

Heb je beta’s geïnstalleerd en wil je die in de toekomst niet meer ontvangen? Je kunt je dan eenvoudig eenvoudig afmelden voor Apple’s betaprogramma. Je blijft dan op de huidige versie, maar krijgt geen nieuwe beta’s meer te zien.

Raak ik gegevens zoals foto’s kwijt als ik een oudere backup terugzet?

Als je terug gaat naar een eerdere versie, zul je daarbij een backup terugzetten. Bij downgraden van iOS 15.1 naar iOS 15.0 is dat geen probleem, maar bij grotere sprongen tussen versienummers kun je tegen problemen aanlopen. Ga je terug van iOS 15 naar iOS 14.8, dan kun je alleen een backup terugzetten die je met iOS 14.x had gemaakt. Het is dan mogelijk dat je gegevens kwijtraakt die je in de tussentijd op je iPhone hebt toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe apps die je geïnstalleerd hebt en die na het terugzetten van de oudere backup niet meer automatisch op je toestel beschikbaar zijn. Deze apps kun je echter kosteloos weer opnieuw handmatig downloaden.

Als je iCloud-fotobibliotheek gebruikt raak je geen foto’s kwijt, ook niet na het terugzetten van een oudere backup. De foto’s staan immers niet alleen op je toestel, maar ook in iCloud. Hetzelfde geldt ook voor andere gegevens die gesynchroniseerd worden via iCloud, zoals contacten, agenda, berichten (dankzij iMessage in iCloud), notities en herinneringen. Maak je een backup van WhatsApp via iCloud, dan kun je deze ook gewoon weer terugzetten.

Herstellen vs downgraden

Herstellen en downgraden zijn twee termen die je vaak zult horen als het om het installeren van iOS-versies gaat. Bij een iPhone herstellen installeer je precies dezelfde iOS-versie weer op het apparaat. Het gaat daarbij om een schone installatie. Herstellen wordt gedaan om een aantal redenen, meestal omdat je iPhone of iPad niet meer goed functioneert. Voordat je hieraan begint kan het vaak helpen om minder ingrijpende dingen te proberen, zoals het herstellen van de (netwerk)instellingen. Heeft dit geen effect, dan kan het zin hebben om de iOS-versie volledig opnieuw te installeren. Dit heet herstellen en je gaat daarbij terug naar de fabrieksinstellingen van je iPhone. Alle foto’s, muzieknummers en andere persoonlijke data worden daarbij gewist. Maar als je vooraf een goede back-up maakt, zet je al die data in een paar minuten weer terug.

Vastgelopen iPhone start opnieuw op.

Waarom downgraden

Downgraden houdt in dat je teruggaat naar een oudere iOS-versie. Dit wordt gedaan om vier redenen:

 • Omdat mensen spijt hebben van een update. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij iOS 14, als je de verbeteringen niet prettig vindt. Je gaat dan tijdelijk terug naar een eerdere versie. Maar uiteindelijk zul je er toch aan moeten geloven, anders mis je toekomstige functies. Vanaf iOS 15 is het voor beveiligingsupdates niet noodzakelijk om te updaten: ook als je op iOS 14 blijft kun je ervoor kiezen om alleen de beveiligingsupdates te downloaden.
 • Omdat je een betaversie hebt geïnstalleerd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de iOS 15 beta. Mensen hebben de beta geïnstalleerd uit nieuwsgierigheid, maar merken dat deze nog niet erg stabiel is of dat hun favoriete apps niet goed werken. Je kunt dan terug naar de laatst verschenen, meest stabiele versie.
 • Omdat je een wat ouder iOS-toestel hebt en je merkt dat de nieuwste iOS-update jouw toestel traag maakt. Een oudere iOS-versie werkt dan beter. Je mist weliswaar de nieuwste functies, maar je toestel is wel weer lekker snel. Ook dit kan lang niet altijd.
 • Omdat er voor de nieuwste firmware nog geen jailbreak beschikbaar is. Je wilt dan terug naar een versie die je wel kunt jailbreaken. Raadpleeg hiervoor ons handleiding jailbreak.

iPhone opladen Lightning

Downgraden bij heel oude iOS-versies

Heb je nog een heel oude iPhone met een ‘antieke’ iOS-versie liggen, dan is het goed om te weten dat Apple sinds iPhone OS 3.1.3 de firmwarebestanden signeert. Sindsdien kun je niet meer zomaar downgraden naar een oudere firmware. Bij oudere toestellen met een A4-chip zoals de iPhone 4 kun je nog wel terug naar een oudere iOS-versie als je beschikt over de SHSH-gegevens van de firmware waar je naartoe wilt downgraden. Meestal zul je echter niet beschikken over deze SHSH-gegevens, tenzij je al langere tijd actief bent in het jailbreak-circuit.

Hoe je de SHSH-gegevens van een firmware voor je iPhone kunt krijgen vind je via dit artikel: SHSH blobs opslaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!