Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Wallpaper instellen iPhone iOS 16

iOS 16 downgraden: alles over teruggaan naar de vorige versie

Heb je een iOS 16 beta of een recente update geïnstalleerd, maar heb je er spijt van? In dit artikel lees je alles over het downgraden van iOS 16 en iPadOS 16 naar een vorige iOS-versie.

iOS 16 downgraden naar iOS 15

iOS 16 en iPadOS 16 zijn beschikbaar sinds respectievelijk september en oktober 2022. Je hebt dan ook al een tijdje alle nieuwe iOS 16-functies kunnen gebruiken. Maar wat als je er toch spijt van hebt, omdat bijvoorbeeld de batterijduur flink is afgenomen? Geen probleem! Als de update niet bevalt kun je gemakkelijk vanaf iPadOS 16 en iOS 16 downgraden. Hou er rekening mee dat je terug gaat naar de oude situatie, toen je nog iOS 15 had. Eventuele nieuw toegevoegde gegevens sinds je laatste backup kun je kwijtraken.


Update 25 mei 2023: Het is niet meer mogelijk om te downgraden naar iOS 16.4.1 als je al op iOS 16.5 of later zit. Apple signeert deze eerdere versie niet meer. De meest recente versie die je nu kunt installeren is iOS 16.5.

iOS 16 downgraden

Tijdens een betaperiode geeft Apple je de mogelijkheid om te downgraden van een iOS 16-beta naar de meest recente stabiele iOS-versie. Op dit moment is dat iOS 16.5. Je kunt bijvoorbeeld van de beta van iOS 16.5 (zodra beschikbaar) downgraden naar iOS 16.4.

Het downgraden gaat als volgt:

 1. Controleer eerst of er nieuwe data op je iPhone staat die je wilt bewaren en die nog niet op iCloud staan. Dit kunnen bijvoorbeeld foto’s of bestanden zijn, die je na het installeren van iOS 16 hebt gemaakt. Kopieer deze content handmatig naar een online opslagdienst of een externe schijf. Gebruik je iCloud-fotobibliotheek dan zullen de foto’s al online zijn opgeslagen.
 2. Sluit je iPhone met een kabel aan op de Mac en open Finder.
 3. De iPhone verschijnt in de zijkolom. Klik erop.
 4. Zet je iPhone in herstelmodus. Dit doe je als volgt: druk de Volume omhoog-knop kort in, gevolgd door de Volume omlaag-knop. Houd daarna de zijknop ingedrukt totdat het scherm voor de herstelmodus verschijnt. Dit is een afbeelding met een laptop en een stekker.

iPhone restore (herstelmodus)

 1. Er verschijnt een melding in beeld op je Mac dat er een iPhone in herstelmodus is aangetroffen. Klik op Herstel.
 2. Nu wordt de meest recente versie van iOS 15.x geïnstalleerd. Je doet eventueel niet meer mee aan de beta.
 3. Volg de stappen op het scherm.
 4. Als je klaar bent kun je een eerder gemaakte backup terugzetten. Let op dat dit een backup moet zijn die onder iOS 15.x is gemaakt. Je kunt dus wat recente data en foto’s kwijtraken. Daarnaast kun je de data en foto’s uit stap 1 naar je toestel kopiëren.

Voor Windows-gebruikers en oudere macOS-versies verloopt dit op dezelfde manier, behalve dan dat je iTunes in plaats van de Finder gebruikt.

iPhone herstelmodus macOS

Heb je beta’s geïnstalleerd en wil je die in de toekomst niet meer ontvangen? Je kunt je dan eenvoudig eenvoudig afmelden voor Apple’s betaprogramma. Je blijft dan op de huidige versie, maar krijgt geen nieuwe beta’s meer te zien.

Bekijk ook

Zo kun je je afmelden voor de beta's van iOS, watchOS, macOS en tvOS

Als je geen publieke betaversies van iOS, iPadOS, watchOS, macOS en tvOS meer wilt installeren, kun je je hiervoor eenvoudig afmelden. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet.

iPadOS 16 downgraden

Ook de iPad kun je downgraden van iPadOS 16 naar iPadOS 15. De stappen verlopen op een soortgelijke manier, met als belangrijkste verschil dat het in herstelmodus zetten bij de iPads net iets anders verloopt.

 1. Controleer eerst of er nieuwe data op je iPhone staat die je per se wilt bewaren. Dit kunnen bijvoorbeeld foto’s of bestanden zijn, die je na het installeren van iOS 16 hebt gemaakt en die niet in iCloud staan. Kopieer deze content handmatig naar een online opslagdienst of een externe schijf.
 2. Sluit je iPad met een kabel aan op de Mac en open Finder.
 3. De iPad verschijnt in de zijkolom. Klik erop.
 4. Zet de iPad in herstelmodus. Dit doe je als volgt:
  • iPad met Face ID: Druk kort op de Volume omhoog-knop, daarna kort op de Volumeknop omlaag-knop. Houd vervolgens de aan/uitknop ingedrukt zodat het toestel gaat herstarten. Blijf de knop ingedrukt houden totdat je herstelmodus ziet. Dit is een afbeelding van een laptop met stekker.
  • iPad met thuisknop (Touch ID): Druk de aan/uitknop en de thuisknop gelijktijdig in. Je ziet na verloop van tijd het Apple-logo verschijnen; blijf vasthouden totdat je het herstelscherm ziet.
 5. Er verschijnt een melding in beeld op je Mac dat er een iPad in herstelmodus is aangetroffen. Klik op Herstel.
 6. Nu wordt de meest recente versie van iOS 15.x geïnstalleerd. Volg de stappen op het scherm.
 7. Na afloop kun je een eerder gemaakte backup terugzetten en eventueel de content die je in stap 1 veilig hebt gesteld naar terug naar je iPad kopiëren.

Wat is downgraden?

Soms loop je na het installeren van een iOS-update tegen allerlei problemen aan. Je batterij gaat sneller leeg, de nieuwe functies werken niet goed of je toestel is traag geworden. Of je hebt een beta geïnstalleerd waar nog bugs in zitten.

Downgraden houdt in dat je teruggaat naar een eerdere iOS-versie. Maar wacht niet te lang, want Apple geeft je bij de meeste iOS-versies maar een paar dagen of weken de tijd. Bij beta’s geldt dat niet: zolang de beta nog loopt kun je altijd teruggaan naar de vorige stabiele iOS-versie.

Downgraden naar een oudere iOS-versie is dus niet altijd mogelijk. Dat heeft ermee te maken dat Apple na verloop van tijd stopt met het digitaal signeren van oudere iOS-versies. Die digitale handtekening is een extra beveilingsstap om te zorgen dat je zeker weet dat je het originele iOS-installatiebestand te pakken hebt en niet een kopie waarmee geknoeid is.

Hou er rekening mee dat je in veel gevallen een backup van een nieuwere iOS-versie niet terug kunt zetten naar een oudere iOS-versie. Je kunt een reservekopie die je gemaakt hebt met iOS 16 bijvoorbeeld niet terugzetten op een toestel met iOS 15.

Alternatief stappenplan iOS downgraden

We hebben hierboven uitgelegd hoe je terug kunt van de beta naar de meest recente stabiele versie. Het is ook mogelijk om een willekeurige oudere iOS-versie te installeren op je toestel, mits deze nog door Apple wordt gesigneerd. Dit werkt als volgt:

 1. Download het benodigde firmwarebestand vanaf de website van Apple, via IPSW.me of via deze site. Ze verwijzen naar de downloadbestanden op de servers van Apple, dus je weet dat je daarmee goed zit. Download nooit via servers van derden! De bestandsnaam eindigt op .ipsw. Controleer goed of je het juiste bestand voor het juiste toestel gedownload hebt. Bewaar het bestand op een makkelijk vindbare plaats, bijvoorbeeld je desktop.
 2. Open Finder of iTunes, sluit de iPhone aan en wacht tot het toestel in het zijmenu verschijnt.
 3. Mac: Houd de Alt/Option-toets in gedrukt terwijl je met de muis op de knop Herstellen klikt. Windows: Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl je met de muis op de knop Herstellen klikt.
 4. Blader naar het zojuist gedownloade IPSW-bestand.
 5. Bevestig dat je de gekozen firmware wilt installeren.
 6. De gekozen iOS-versie wordt nu geïnstalleerd. Wacht dit geduldig af.
 7. Na de installatie kun je een backup uit iTunes terugzetten.

Het is vóór het installeren van een grote update altijd verstandig om een backup te maken.

Raak ik gegevens zoals foto’s kwijt als ik een oudere backup terugzet?

Als je terug gaat naar een eerdere versie, zul je een backup van de vorige versie moeten terugzetten. Bij het downgraden tussen versies van iOS 15.x is dat geen probleem, maar bij grotere sprongen tussen versienummers kun je tegen problemen aanlopen. Ga je terug van iOS 16 naar iOS 15.5, dan kun je alleen een backup gebruiken die met iOS 15.x is gemaakt. Je zult dan gegevens kwijtraken die je in de tussentijd hebt gemaakt. Ook eventuele apps die je tussendoor had geïnstalleerd, zullen niet meer op je toestel aanwezig zijn. Gelukkig kun je ze zonder kosten opnieuw downloaden uit de App Store.

Als je iCloud-fotobibliotheek gebruikt raak je geen foto’s kwijt, ook niet na het terugzetten van een oudere backup. De foto’s staan immers niet alleen op je toestel, maar ook in iCloud. Hetzelfde geldt ook voor andere gegevens die gesynchroniseerd worden via iCloud, zoals contacten, agenda, berichten (dankzij iMessage in iCloud), notities en herinneringen. Maak je een backup van WhatsApp via iCloud, dan kun je deze ook gewoon weer terugzetten.

Bekijk ook

Zo maak je een (extra veilige) WhatsApp-backup

Wil je je WhatsApp-gesprekken niet kwijtraken? Lees hoe je een backup van WhatsApp maakt, waarbij de reservekopie wordt bewaard op iCloud. Zo kun je er vanaf elk toestel weer makkelijk bij. Ook laten we zien hoe je de backup extra veilig kunt maken met end-to-end encryptie.

Herstellen vs downgraden

Herstellen en downgraden zijn twee termen die je vaak zult horen als het om het installeren van iOS-versies gaat. Bij iPhone herstellen installeer je precies dezelfde iOS-versie weer op het apparaat. Het gaat daarbij om een schone installatie. Herstellen doe je meestal omdat je iPhone niet meer goed functioneert, of als de batterij snel leeg gaat.

Dit is vrij veel werk. Voordat je eraan begint kan het vaak helpen om minder ingrijpende oplossingen te proberen, zoals het herstellen van de (netwerk)instellingen. Heeft dit geen effect, dan kan het zin hebben om de iOS-versie volledig opnieuw te installeren. Dit heet herstellen en je gaat daarbij terug naar de fabrieksinstellingen van je iPhone. Alle foto’s en persoonlijke data worden daarbij gewist, maar als je vooraf een goede back-up op iCloud maakt, zet je al die data in een paar minuten weer terug.

Bekijk ook

iPhone herstellen (restore) bij hardnekkige problemen

Het kan zomaar gebeuren: je iPhone gedraagt zich vreemd, reageert niet meer of vertoont ander raar gedrag. Je iPhone herstellen met een restore (hersteloperatie) kan het oplossen en deze tip legt uit hoe dat werkt.

Waarom downgraden

Downgraden houdt in dat je teruggaat naar een oudere iOS-versie. Dit wordt gedaan om vier redenen:

 • Omdat mensen spijt hebben van een update. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij iOS 15.4, als je de verbeteringen niet prettig vindt. Je gaat dan tijdelijk terug naar een eerdere versie. Maar uiteindelijk zul je er toch aan moeten geloven, anders mis je toekomstige functies.
 • Omdat je een betaversie hebt geïnstalleerd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de iOS 16 beta. Mensen hebben de beta geïnstalleerd uit nieuwsgierigheid, maar merken dat deze nog niet erg stabiel is of dat hun favoriete apps niet goed werken. Je kunt dan terug naar de laatst verschenen, meest stabiele versie.
 • Omdat je een wat ouder iOS-toestel hebt en je merkt dat de nieuwste iOS-update jouw toestel traag maakt. Een oudere iOS-versie werkt dan beter. Je mist weliswaar de nieuwste functies, maar je toestel is wel weer lekker snel. Ook dit kan lang niet altijd.

Downgraden bij heel oude iOS-versies

Heb je nog een heel oude iPhone met een ‘antieke’ iOS-versie liggen, dan is het goed om te weten dat Apple sinds iPhone OS 3.1.3 de firmwarebestanden signeert. Sindsdien kun je niet meer zomaar downgraden naar een oudere firmware. Bij oudere toestellen met een A4-chip zoals de iPhone 4 kun je nog wel terug naar een oudere iOS-versie als je beschikt over de SHSH-gegevens van de firmware waar je naartoe wilt downgraden. Meestal zul je echter niet beschikken over deze SHSH-gegevens, tenzij je al langere tijd actief bent in het jailbreak-circuit.

Hoe je de SHSH-gegevens van een firmware voor je iPhone kunt krijgen vind je via dit artikel: SHSH blobs opslaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS

iOS is het besturingssysteem van de iPhone. iOS regelt alles wat er op je iPhone gebeurt: van de apps tot aan de functies van je iPhone en de verbindingen met Bluetooth, wifi en mobiele netwerken. Voor iOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. Lees hier meer over de huidige iOS-versie. Voor de iPad heeft Apple het besturingssysteem iPadOS, met grotendeels dezelfde functies.

iOS