iPhone herstellen met iTunes.

Downgraden naar iOS 11.3 niet langer mogelijk

Downgraden naar iOS 11.3 is niet langer mogelijk; Apple is namelijk gestopt met het digitaal signeren van deze versie. Heb je iOS 11.3 al geïnstalleerd, dan zit je eraan vast. In dit artikel geven we ook algemene uitleg over het downgraden van je iOS-versie op iPhone en iPad.

Downgraden: hoe werkt het en wat is er mogelijk?

Spijt van een iOS-update? Soms valt een iOS-update tegen en wil je terug naar een oudere versie. In deze tip lees je hoe het downgraden van je iPhone of iPad werkt en welke stappen je moet nemen.

Downgraden naar iOS 11.3 kan niet meer

Downgraden naar iOS 11.3 is meer mogelijk als je inmiddels de allernieuwste update iOS 11.3.1 hebt geïnstalleerd. Deze update verscheen 24 april en lost onder andere problemen met touchscreens op, die door derde partijen zijn vervangen.

Apple stopt regelmatig met het signeren van eerdere versies, dus het is niet zo vreemd dat ze ook met iOS 11.3 maar korte tijd de mogelijkheid openhouden om terug te gaan. De volgende grote update komt er overigens alweer aan; Apple is momenteel bezig met beta’s van iOS 11.4 en daarvan verwachten we de definitieve versie in de loop van juni 2018. Deze bevat vernieuwingen zoals AirPlay 2 en ondersteuning voor iMessage in iCLoud.

Wat is downgraden?

Soms loop je na het installeren van een iOS-update tegen allerlei problemen aan. Je batterij gaat sneller leeg, de nieuwe functies werken niet goed of je toestel is traag geworden. Geen paniek, je kunt vlak na het verschijnen van de update nog downgraden. Dit houdt in dat je teruggaat naar een eerdere iOS-versie. Maar wacht niet te lang, want Apple geeft je maar een paar dagen of weken de tijd.

iPhone herstellen met iTunes.

Downgraden = terug naar oudere iOS-versie

Als er een nieuwe iOS-update voor iPhone, iPad of iPod touch uit is, hoef je maar op één knop te drukken om de update te installeren. Het kan gebeuren dat je later spijt krijgt van zo’n firmware-update: je iDevice gedraagt zich vreemd, loopt vast of heeft andere problemen. In zo’n geval kun je terug naar een oudere iOS-versie die beter bevalt.

Downgraden naar een oudere iOS-versie is dus niet altijd mogelijk. Dat heeft ermee te maken dat Apple na verloop van tijd stopt met het digitaal signeren van oudere iOS-versies. Die digitale handtekening is een extra beveilingsstap om te zorgen dat je zeker weet dat je het originele iOS-installatiebestand te pakken hebt en niet een kopie waarmee geknoeid is.

Stappenplan: iOS-versie herstellen of downgraden

Stel, je hebt iOS 11 geïnstalleerd, maar je wilt terug naar iOS 10 op een moment dat zoiets nog mogelijk is. Dat doe je als volgt:

  1. Download het benodigde firmwarebestand vanaf de website van Apple of via deze site, die naar de downladbestanden op de servers van Apple verwijst (download nooit via servers van derden!). De bestandsnaam eindigt op .ipsw. Controleer wel goed of je het juiste bestand voor het juiste toestel gedownload hebt. Bewaar het bestand op een makkelijk vindbare plaats, bijvoorbeeld je desktop.
  2. Open iTunes, sluit de iPhone aan en wacht tot de iPhone in de linksboven verschijnt.
  3. Windows: Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl je op de knop Herstellen klikt met je muis. Mac: Houd de Alt/Option-toets in gedrukt terwijl je op de knop Herstellen klikt met je muis.
  4. Blader naar het zojuist gedownloade IPSW-bestand.
  5. Bevestig dat je de gekozen firmware wilt installeren.

herstellen iPhone knop

Hou er rekening mee dat je in veel gevallen een backup van een nieuwere iOS-versie niet terug kunt zetten naar een oudere iOS-versie. Je kunt een reservekopie die je gemaakt hebt in iOS 11 bijvoorbeeld niet terugzetten op een toestel met iOS 10. Je kunt uiteraard nog wel een oudere reservekopie die je via iTunes gemaakt hebt (met iOS 10), terugzetten naar een gedowngrade iPhone waarop je net weer iOS 10 geïnstalleerd hebt.

Herstellen vs downgraden

Herstellen en downgraden zijn twee termen die je vaak zult horen als het om het installeren van iOS-versies gaat. Bij een iPhone herstellen installeer je precies dezelfde iOS-versie weer op het apparaat. Het gaat daarbij om een schone installatie. Herstellen wordt gedaan om een aantal redenen, meestal omdat je iPhone of iPad niet meer goed functioneert. Voordat je hieraan begint kan het vaak helpen om minder ingrijpende dingen te proberen, zoals het herstellen van de (netwerk)instellingen. Heeft dit geen effect, dan kan het zin hebben om de iOS-versie volledig opnieuw te installeren. Dit heet herstellen en je gaat daarbij terug naar de fabrieksinstellingen van je iPhone. Alle foto’s, muzieknummers en andere persoonlijke data worden daarbij gewist. Maar als je vooraf een goede back-up maakt, zet je al die data in een paar minuten weer terug.

Vastgelopen iPhone start opnieuw op.

Waarom downgraden

Downgraden houdt in dat je teruggaat naar een oudere iOS-versie. Dit wordt gedaan om vier redenen:

  • Omdat mensen spijt hebben van een update. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij iOS 11, als je de nieuwe Siri-stemmen niet prettig vindt. Je gaat dan tijdelijk terug naar iOS 10. Maar uiteindelijk zul je er toch aan moeten geloven, anders mis je toekomstige functies en belangrijke beveiligingsupdates.
  • Omdat je een betaversie hebt geïnstalleerd. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de iOS 11 ontwikkelaarsbeta of iOS 11 publieke beta. Mensen hebben de beta geïnstalleerd uit nieuwsgierigheid, maar merken dat deze nog niet erg stabiel is. Je kunt dan terug naar de laatst verschenen, meest stabiele versie.
  • Omdat je een wat ouder iOS-toestel hebt en je merkt dat de nieuwste iOS-update jouw toestel traag maakt. Een oudere iOS-versie werkt dan beter. Je mist weliswaar de nieuwste functies, maar je toestel is wel weer lekker snel.
  • Omdat er voor de nieuwste firmware nog geen jailbreak beschikbaar is. Je wilt dan terug naar een versie die je wel kunt jailbreaken. Raadpleeg hiervoor ons dossier handleiding jailbreak.

iPhone opladen Lightning

Downgraden bij heel oude iOS-versies

Heb je nog een heel oude iPhone met een ‘antieke’ iOS-versie liggen, dan is het goed om te weten dat Apple sinds iPhone OS 3.1.3 de firmwarebestanden signeert. Sindsdien kun je niet meer zomaar downgraden naar een oudere firmware. Bij oudere toestellen met een A4-chip zoals de iPhone 4 kun je nog wel terug naar een oudere iOS-versie als je beschikt over de SHSH-gegevens van de firmware waar je naartoe wilt downgraden. Meestal zul je echter niet beschikken over deze SHSH-gegevens, tenzij je al langere tijd actief bent in het jailbreak-circuit.

Hoe je de SHSH-gegevens van een firmware voor je iPhone kunt krijgen vind je via dit artikel: SHSH blobs opslaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie iTunes
Onderwerpen downgrade, herstellen, ios
Devices iPad, iPhone