iPad Pro accessoires met Pencil-etui

Apple Pencil: wat is het en hoe werkt het?

Met de Apple Pencil kun je nauwkeurig tekeningen en schetsen maken op de iPad Pro en iPad 2018. Wat kun je verder allemaal met de Apple Pencil en hoe werkt hij precies?

Om extra goed op de iPad Pro en iPad 2018 te tekenen, heeft Apple de Apple Pencil ontwikkeld. Deze stylus werkt alleen met deze twee iPad-modellen en dient voor het maken van tekeningen en schetsen op het scherm van de iPad. Hoe werkt deze Apple Pencil (€99 in de Apple Store) en wat kan je er allemaal mee? Dat lees je op deze pagina.

Wat is Apple Pencil?

De Apple Pencil is niet zomaar een pen om mee te tekenen. De punt van de Apple Pencil bevat meerdere sensoren, waardoor de pen meerdere manieren van tekenen kan onderscheiden. Druk je steviger op het scherm, dan krijg je dikkere lijnen te zien. Je kunt de Apple Pencil ook kantelen voor typische lijnstreken die je ook met een traditioneel potlood kunt maken. Terwijl je tekent met de Apple Pencil, merk je dat er vrijwel geen vertraging is met de lijn die op het scherm verschijnt. De iPad Pro en iPad 2018 herkent het verschil tussen je vinger en de pen. Je kunt zelfs je vinger op het scherm gebruiken terwijl je de pen gebruikt. Op het scherm leunen tijdens het tekenen is ook mogelijk, want de iPad negeert hierbij de aanrakingen op het scherm die je per ongeluk doet.

Apple Pencil: schetsen maken

Apple Pencil: prijs en verkrijgbaarheid

De Apple Pencil is verkrijgbaar bij de Apple Store en diverse winkelketens. Je betaalt de vaste prijs van €99 in de Apple Store voor deze stylus. Aanbiedingen zijn er niet zoveel. De Pencil is op de meeste plekken wel op voorraad.

De Apple Pencil werkt met de iPad Pro en de iPad 2018. Je krijgt een extra penpunt en een Lightning-adapter meegeleverd. Wil je een geschikte iPad kopen, dan vind je in onderstaand artikel de actuele prijzen.

Apple Pencil opladen via het dopje

De Apple Pencil heeft aan de bovenkant onder het dopje een Lightning-connector. Hierdoor kun je de pen opladen door deze direct in de iPad te steken. De Apple Pencil is twaalf uur lang te gebruiken zonder op te laden. Is de batterij van de pen helemaal leeggelopen, dan is deze binnen vijftien seconden op te laden voor een halfuur gebruik. In 30 minuten is de Apple Pencil weer volledig opgeladen.

Opladen van Apple Pencil

Je kunt de Apple Pencil ook opladen met een Lightning-kabel. Bij het pennetje wordt een Lightning-adapter geleverd. Dit is een klein plastic tussenstukje zodat je aan de achterkant van de Apple Pencil een Lightning-kabel kunt bevestigen. Deze manier van opladen kan prettiger zijn, als je een flexibele verbinding wilt.

Apple Pencil liggend

Apple Pencil gebruiken voor tekenen en schetsen

De Apple Pencil voor de iPad Pro en iPad 2018 is vooral handig voor grafisch ontwerpers, vormgevers, studenten en mensen die graag tekeningen maken. Dankzij deze stylus van Apple maak je gemakkelijk tekeningen, tabellen en andere grafische elementen. Je kunt de Apple Pencil echter niet zomaar overal in elke app gebruiken, want de app moet wel aangepast zijn. Standaard kun je de Apple Pencil gebruiken in Mail en Notities en er worden op den duur steeds meer apps geüpdatet voor gebruik met Apple’s pen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van apps die ondersteuning bieden, zoals notitie-app Paper, tekstverwerker Quip en Adobe Photoshop Fix en Mix. Ook de apps van Microsoft Office zijn bijgewerkt voor de Apple Pencil, waardoor je tekeningen kan maken in je documenten. Apple’s iWork-apps Pages, Numbers en Keynote werken ook met de Apple Pencil.

Apple Pencil: mail met afbeeldingen

Apple Pencil 2

Er waren geruchten dat Apple in 2018 een nieuwe Apple Pencil wilde uitbrengen. Apple heeft wel samen met Logitech de Crayon gemaakt, een goedkopere pen die samenwerkt met de iPad 2018. Of er nog een echte Apple Pencil 2 op de planning staat, weten we nog niet.

Analist Ming-Chi Kuo heeft grote verwachtingen van de Apple Pencil in 2018, onder andere vanwege de ondersteuning door de iPad 2018. Kuo verwacht zelfs dat toekomstige iPhones geschikt zullen worden voor de Pencil, vooral de modellen met een groter scherm. Maar dat zal nog niet voor de 2018 iPhones gelden.

Mogelijke verbeteringen zijn:

  • Een minder gladde behuizing, zodat je meer grip hebt.
  • Betere opbergmogelijkheden.
  • Makkelijker koppelen dankzij een W1- of W2-chip.
  • Een betere manier om op te laden, niet meer via de Lightning-poort van je iPad maar bijvoorbeeld met draadloos opladen.

In onderstaand artikel lees je nog veel meer mogelijke Apple Pencil verbeteringen die wij graag zouden willen zien:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!