iPad-Pro-met-Apple-Pencil

Apple Pencil: wat is het en hoe werkt het?

Met de Apple Pencil kun je nauwkeurig tekeningen en schetsen maken op recente iPads. Wat kun je verder allemaal met de Apple Pencil en hoe werkt hij precies?

Prijs (vanaf €99,-)

Alles over de Apple Pencil

Om extra nauwkeurig op de iPad te kunnen tekenen en schrijven kun je de Apple Pencil gebruiken. Deze tekenpen is bedoeld voor creatieve toepassingen zoals tekenen en schetsen, maar je kunt de pen ook gebruiken om handgeschreven teksten te maken en de iPad te bedienen.

Alle iPad Pro’s en recente iPads zijn geschikt voor de Apple Pencil, maar je moet wel even goed opletten dat je het juiste model te pakken hebt. Er zijn namelijk twee uitvoeringen verschenen:

Welke variant van de Apple Pencil jij nodig hebt is het gemakkelijkst te zien aan de zijkanten. Heeft jouw iPad een platte zijkant, dan is de Apple Pencil 2 geschikt. Alle andere recente modellen werken met de Apple Pencil 1.

Beide zijn verkrijgbaar in de Apple Store en bij diverse winkels. Een alternatief is de Logitech Crayon (70 euro), maar die heeft wat beperkingen.

Wat is een Apple Pencil?

De Apple Pencil is niet zomaar een pen om mee te tekenen. De punt van de Apple Pencil bevat meerdere sensoren, waardoor de pen weet hoe hard je drukt. Druk je steviger op het scherm, dan krijg je dikkere lijnen te zien. Je kunt de Apple Pencil ook kantelen voor typische lijnstreken die je ook met een traditioneel potlood kunt maken. Terwijl je tekent met de Apple Pencil, merk je dat er vrijwel geen vertraging is met de lijn die op het scherm verschijnt. De iPad herkent ook het verschil tussen aanraking met je vinger en met de pen. Je kunt tijdens het tekenen dan ook gewoon met je handpalm op het scherm leunen, want de iPad negeert hierbij de aanrakingen van je hand.

Apple Pencil: schetsen maken

Apple Pencil: prijs en verkrijgbaarheid

De Apple Pencil is verkrijgbaar bij de Apple Store en diverse winkelketens. Dit zijn de prijzen:

De tweede generatie is te herkennen aan de afgeplatte zijkant en de witte behuizing uit één stuk. De originele Apple Pencil is volledig rond en heeft een zilverkleurige band aan de bovenkant. Ook zit er een los dopje op.

Apple Pencil 2018

Bij de originele Apple Pencil krijg je een extra penpunt en een Lightning-adapter meegeleverd. Losse penpunten kun je in de Apple Store aanschaffen (4 stuks voor 25 euro).

Apple Pencil: geschikte iPads

Om met de Apple Pencil te kunnen tekenen heb je een geschikte iPad nodig.

Deze iPads werken met de Apple Pencil 2:

Deze iPads werken met originele Apple Pencil:

Apple Pencil liggend

Het is dus niet mogelijk om de oudere Apple Pencil met de nieuwste iPad Pro’s te gebruiken.

Weet je niet welke iPad je hebt, dan kun je in ons overzicht met iPad-modellen achterhalen of je een geschikte tablet hebt. Staat jouw tablet niet in het lijstje, dan moet je eerst een geschikte iPad kopen, anders heb je er niets aan. Het scherm van de iPhone is niet geschikt.

Apple Pencil opladen

Het opladen van de Apple Pencil is afhankelijk van de generatie. Als je Apple Pencil 2 magnetisch vastklikt aan de zijkant van de iPad, dan zal de pen automatisch worden opgeladen. Je hebt er dus geen omkijken naar. Wel kan het onhandig zijn als je een hoes gebruikt, die de zijkanten van de tablet bedekt. Je kunt de tweede generatie niet opladen met een Qi-lader.

iPad Pro met Pencil

Bij de oorspronkelijke Apple Pencil vind je onder het dopje de Lighting-connector. Die steek je in de Lightning-poort van een iPad of iPhone. Is de pen helemaal leeg, dan kun je deze in vijftien seconden weer opladen voor een halfuur gebruik. In een halfuur is de Pencil weer volledig opgeladen en kun je er 12 uur gebruik van maken.

Opladen van Apple Pencil

Je kunt de eerste generatie Apple Pencil ook opladen met een Lightning-kabel. Bij het pennetje wordt een Lightning-adapter geleverd. Dit is een klein plastic tussenstukje zodat je aan de achterkant van de Apple Pencil een Lightning-kabel kunt bevestigen. Deze manier van opladen kan prettiger zijn, als je een flexibele verbinding wilt.

Apple Pencil gebruiken voor tekenen en schetsen

De Apple Pencil is vooral handig voor ontwerpers, tekenaars, studenten en mensen die veel aantekeningen maken. Met de stylus maak je gemakkelijk tekeningen, tabellen en andere grafische elementen. Apps moeten er wel voor zijn aangepast om de beste gebruikerservaring te krijgen.

Standaard kun je de Apple Pencil gebruiken in Mail en Notities en er zijn gaandeweg steeds meer apps geoptimaliseerd voor Apple’s pen. Enkele voorbeelden zijn de notitie-app Paper, tekstverwerker Quip en Adobe Photoshop Fix en Mix. Ook de apps van Microsoft Office zijn bijgewerkt voor de Apple Pencil, waardoor je tekeningen kan maken in je documenten. Apple’s iWork-apps Pages, Numbers en Keynote werken eveneens met de Apple Pencil.

Apple Pencil 2 voor tekenen

Verschillen Apple Pencil 1 en 2

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de originele Apple Pencil en de tweede generatie:

  • De eerste generatie heeft een los dopje en zilveren ring.
  • De tweede generatie heeft een matte afwerking, in plaats van glimmend.
  • De tweede generatie werkt alleen met de iPad Pro 2018 en nieuwer, iPad Air 2020 en iPad mini 2021.
  • De vernieuwde Apple Pencil heeft meer sensoren, waaronder een bewegingssensor. Daarmee kun je functies bedienen door er tegenaan te tikken.
  • De nieuwere uitvoering is een tikje duurder geworden: hij kost €135.

Je leest meer over de Apple Pencil 2 in onderstaand artikel.

Apple Pencil 2018

Apple Pencil accessoires

Er zijn voor de Apple Pencil ook een aantal accessoires verkrijgbaar. Deze vind je in de Apple Store:

Apple Pencil etui.