HomeKit hubs

HomeKit hub: gebruik je HomePod, iPad of Apple TV als woninghub voor HomeKit

Je hebt een HomeKit hub nodig om apparaten of afstand te kunnen bedienen. Hiervoor kun je een HomePod, iPad of Apple TV als woninghub gebruiken. In deze tip lees je hoe je dit instelt, zodat je een hub hebt voor je HomeKit-apparaten.

Om HomeKit-accessoires te automatiseren en op afstand te kunnen bedienen, is het nodig om een woninghub in te stellen. Dit kan een Apple TV, iPad of HomePod zijn. Hierdoor maken je HomeKit-accessoires verbinding met jouw iCloud-account, waardoor je ze via je apparaten altijd en overal kunt bedienen en de bijvoorbeeld automatisch geactiveerd worden als je thuiskomt. In deze tip lees je hoe je een HomeKit hub instelt.


iPad en Apple TV als HomeKit hub.

HomeKit hub instellen

Als je alles uit HomeKit wil halen, dan is een hub een vereiste. Voor HomeKit kun je een Apple TV, iPad of HomePod als woninghub voor HomeKit gebruiken. Door deze juist in te stellen, kun je je accessoires bedienen als je niet thuis bent en HomeKit-spullen automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan het uitschakelen van je verlichting als je thuis komt of de kachel hoger zetten als je thuiskomt. Onderstaande toestellen kunnen dienen als woninghub:

 • Een HomePod.
 • Een Apple TV (derde of vierde generatie) of Apple TV 4K.
 • Een iPad met iOS 10 of nieuwer.

Daarnaast heb je uiteraard HomeKit-accessoires nodig die zijn ingesteld via de Woning-app.

HomeKit hubs

Hoewel je de Apple TV vanaf de derde generatie in kunt stellen als woninghub voor HomeKit, zijn de mogelijkheden voor de derde generatie beperkt. Om accessoires te automatiseren, heb je minimaal de vierde generatie Apple TV nodig. De derde generatie kun je wel gebruiken voor het op afstand bedienen van apparaten, al werkt dit niet voor HomeKit-camera’s.

HomePod instellen als woninghub voor HomeKit

Zodra je de HomePod voor het eerst inschakelt en instelt, wordt deze automatisch ingesteld als woninghub voor HomeKit. Je hoeft hier dus niks voor te doen. Let er wel op dat je de HomePod instelt met hetzelfde iCloud-account als voor je HomeKit-accessoires. Is de HomePod als woninghub ingesteld, dan kun je apparaten op afstand bedienen en automatiseringen instellingen.

Apple TV instellen als woninghub voor HomeKit

Om de Apple TV in te stellen als woninghub voor HomeKit, hoef je maar een paar stappen te doen:

 1. Zorg ervoor dat tweefactorauthenticatie ingesteld is. Controleer dit via je iPhone of iPad via Instellingen > je naam > Wachtwoord en beveiliging. Is dit nog niet ingesteld, doe dit dan alsnog. In onze tip over tweefactorauthenticatie, lees je hoe je dit instelt.
 2. Check of iCloud-sleutelhanger is ingeschakeld via Instellingen > je naam > iCloud.
 3. Ga op de Apple TV naar Instellingen > Accounts. Controleer of je bij iCloud bent ingelogd met hetzelfde account als op je iPhone of iPad.
 4. De Apple TV wordt dan automatisch ingesteld als woninghub voor HomeKit. Om dit te controleren, ga je op de Apple TV (4e generatie of nieuwer) naar Instellingen > Accounts > iCloud. Onder het kopje HomeKit kun je controleren of hij aangesloten is.

iPad instellen als HomeKit hub

Om een iPad in te stellen als hub voor HomeKit, volg je onderstaande stappen:

 1. Ga op je iPad naar Instellingen > je naam > iCloud. Zorg ervoor dat je daar ingelogd bent met hetzelfde account als op je andere apparaten.
 2. Check daar vervolgens of de schakelaars bij Sleutelhanger en Woning ingeschakeld zijn.
 3. Ga vervolgens op de iPad naar Instellingen > Woning en zet de schakelaar bij Gebruik deze iPad als woninghub aan.

iPad instellen als woninghub voor HomeKit.

Het is van belang dat de iPad altijd thuis blijft, ingeschakeld is en verbonden is met het Wi-Fi netwerk van je huis. Het is dus verstandig om de iPad met een Lightning-kabel te verbinden met het stopcontact, zodat hij altijd van stroom is voorzien.

Status HomeKit hub controleren

Je kunt de status van je woninghub voor HomeKit controleren via de Woning-app. Doe hiervoor het volgende:

Hub voor HomeKit controleren in Woning-app.

 1. Open op de iPhone of iPad de Woning-app.
 2. Ga naar het tabblad Woning en tik linksboven op de windpijl.
 3. Bij het kopje Woninghubs kun je zien welk apparaat verbonden is.

Als je hier je HomePod, iPad of Apple TV ziet staan met daarachter het woordje Verbonden, dan is alles goed ingesteld. De naam van het apparaat geeft aan welk toestel precies ingesteld is als woninghub voor HomeKit.

Nu je een woninghub hebt ingesteld, kun je je apparaten op afstand bedienen en automatisering instellen. Ook kun je gebruikersbevoegdheden instellen, zodat bijvoorbeeld een partner ook apparaten kan bedienen en bewerkingen kan doen. In onze gids over de Woning-app van HomeKit lees je hoe je automatisering instelt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerp homekit
Devices Apple TV, HomePod, iPad