HomePod mini en Apple TV als woninghub voor HomeKit

HomeKit hub: gebruik je Apple TV of HomePod (of iPad) als woninghub voor HomeKit

Je hebt een HomeKit hub nodig om apparaten of afstand te kunnen bedienen. Hiervoor kun je een HomePod, Apple TV of eventueel een iPad als woninghub gebruiken. In deze tip lees je hoe je dit instelt, zodat je een hub hebt voor je HomeKit-apparaten.

Stel je bent op vakantie en wil via je HomeKit-camera kijken of alles in huis nog in orde is. Of je wil je slimme verlichting met HomeKit zo instellen dat ze automatisch aan gaan zodra je thuis komt. Dat kan, maar je hebt in dit soort gevallen wel een woninghub nodig. Dit kan een Apple TV of HomePod (mini) zijn. Je kunt ook nog een iPad gebruiken, al wordt dit niet altijd aangeraden. Met zo’n hub maken je HomeKit-accessoires verbinding met jouw iCloud-account, waardoor je ze via je apparaten altijd en overal kunt bedienen (ook als je niet thuis bent) en ze bijvoorbeeld automatisch geactiveerd worden als je thuiskomt. In deze tip lees je hoe je een HomeKit hub instelt.

HomeKit hub instellen

Als je alles uit HomeKit wil halen, dan is een hub een vereiste. Onderstaande toestellen kunnen dienen als woninghub voor HomeKit:

 • HomePod of HomePod mini
 • Apple TV (derde of vierde generatie) of Apple TV 4K
 • iPad met iOS 10 of nieuwer

Ook moet je deze twee functies ingeschakeld hebben:

Daarnaast heb je uiteraard HomeKit-accessoires nodig die zijn ingesteld via de Woning-app.

Woning-app voor HomeKit in iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura en watchOS 9

Hoewel je de Apple TV vanaf de derde generatie in kunt stellen als woninghub voor HomeKit, zijn de mogelijkheden voor de derde generatie beperkt. Om accessoires te automatiseren en gedeelde gebruikers externe toegang te bieden, heb je minimaal de vierde generatie Apple TV nodig. De derde generatie kun je wel gebruiken voor het op afstand bedienen van apparaten, al werkt dit niet voor HomeKit-camera’s.

HomeKit-hubs met Thread

Iets anders om rekening mee te houden is dat er ook HomeKit-hubs zijn met ondersteuning voor Thread. Thread is een relatief nieuw protocol waarmee geschikte accessoires op een betrouwbare manier verbinding kunnen maken. Thread is zeker geen vereiste voor een HomeKit-hub, maar het maakt je HomeKit-systeem wel toekomstbestendiger. Deze hubs werken met Thread:

Bekijk ook

Thread voor je smart home: wat kun je ermee (en hoe zit het op de iPhone 15 Pro)?

Thread is een relatief nieuwe, energiezuinige netwerktechnologie die je de HomePod en Apple TV 4K aantreft, en vanaf 2023 ook in de iPhone 15 Pro. Ook producten van Nanoleaf, Eve en andere fabrikanten zijn steeds vaker geschikt gemaakt voor Thread. Wat is het en wat kun je ermee? Dat lees je hier.

HomePod instellen als woninghub voor HomeKit

Zodra je de HomePod of HomePod mini voor het eerst inschakelt en instelt, wordt deze automatisch ingesteld als woninghub voor HomeKit. Je hoeft hier dus niks voor te doen. Let er wel op dat je de HomePod instelt met hetzelfde iCloud-account als voor je HomeKit-accessoires. Is de HomePod als woninghub ingesteld, dan kun je apparaten op afstand bedienen en automatiseringen instellingen.

Wil je een bepaalde HomePod niet meer als woninghub gebruiken, dan kun je dit helaas niet uitschakelen. Er is geen mogelijkheid om een HomePod als woninghub te verwijderen, omdat dit automatisch ingesteld hebt zodra je de HomePod geactiveerd hebt via de Woning-app.

Apple TV instellen als woninghub voor HomeKit

Om de Apple TV in te stellen als woninghub voor HomeKit, hoef je maar een paar stappen te doen:

 1. Ga op de Apple TV naar Instellingen > Gebruikers en accounts. Controleer of je bij iCloud bent ingelogd met hetzelfde account als op je iPhone of iPad.
 2. De Apple TV wordt dan automatisch ingesteld als woninghub voor HomeKit als je hem in een kamer plaatst. Ga naar Instellingen > AirPlay en HomeKit > Kamer en kies de juiste kamer waar de Apple TV staat.
 3. Om te controleren of alles goed is, ga je op de iPhone of iPad naar de Woning-app en tik je rechtsboven op de knop met de drie puntjes, gevolgd door Woninginstellingen. Vervolgens tik je op Hubs en bridges. Hier kun je controleren of hij aangesloten is (status is Verbonden of Stand-by, beide zijn goed).

Apple TV als woninghub voor HomeKit instellen

Als je je Apple TV (en dus de woninghub) wil vervangen, hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact van de nieuwe Apple TV te steken en in te loggen met hetzelfde account als op je vorige Apple TV. De nieuwe Apple TV wordt dan automatisch toegevoegd als Woning-hub. Daar hoef je verder niets voor te doen.

Om het meeste uit de Apple TV als woninghub te halen, kun je het beste de Apple TV 4K 2021 of de Apple TV 4K 2022 (Wi-Fi + Ethernet-model) in huis hebben. Deze zijn voorzien van Thread. Dat is een protocol dat steeds meer smart home- en HomeKit-accessoires gebruiken om verbinding te maken. Het is zeker geen vereiste, maar het is wel iets om mee te nemen in je overweging. Zoals eerder gezegd kun je ook een HomePod (mini) met Thread gebruiken.

Wil je een Apple TV als woninghub verwijderen, dan ga je naar Instellingen > AirPlay en HomeKit > Kamer en verwijder je de Apple TV uit de woning.

iPad instellen als HomeKit hub

Een laatste optie is om de iPad in te stellen als HomeKit hub. Dit vinden we de minst logische keuze en dat heeft een aantal redenen:

 • De iPad moet altijd aanwezig zijn in het huis en verbonden zijn met het wifi-netwerk. Neem je hem met je mee (en is dit de enige woninghub), dan kun je je accessoires niet meer buitenshuis bedienen.
 • De iPad moet voortdurend op een stopcontact zijn aangesloten, om te voorkomen dat deze leeg gaat en de woninghub niet meer bereikbaar is. Je moet hem daardoor op een vaste plek in huis neerzetten of leggen.

Maar er is nog een ander belangrijk onderdeel dat meespeelt. De iPad is niet geschikt als woninghub als je gebruikmaakt van de nieuwe HomeKit-architectuur, dat sinds voorjaar 2023 voor iedereen beschikbaar is. Als je deze update in de Woning-app uitgevoerd hebt, kun je een iPad niet meer als woninghub gebruiken. De enige opties zijn dan dus nog een Apple TV (4e generatie of nieuwer) en de HomePod (mini). Heb je alleen een iPad als woninghub en wil je deze niet vervangen door een Apple TV of HomePod, dan kun je ervoor kiezen om de HomeKit-architectuur update niet te installeren. Je kunt de iPad dan zolang blijven gebruiken als woninghub. Wel mis je dan sommige verbeteringen en functies, zoals de geluidsherkenning van de HomePod voor waarschuwingen van rookmelders.

Bekijk ook

Apple's HomeKit architectuur-update in iOS 16.4 [FAQ]

Apple heeft een nieuwe HomeKit-architectuur ingevoerd. Hij is te vinden in iOS 16.4, maar werd eerder al eens uitgebracht en daarna weer teruggetrokken. De update biedt verbeterde prestaties en meer. In deze FAQ over de nieuwe HomeKit-architectuur praten we je bij!

Wil je toch een iPad instellen als hub voor HomeKit, dan volg je onderstaande stappen:

 1. Ga op je iPad naar Instellingen > je naam > iCloud. Zorg ervoor dat je daar ingelogd bent met hetzelfde account als op je andere apparaten.
 2. Check daar vervolgens of de schakelaars bij Wachtwoorden en sleutelhanger en Woning ingeschakeld zijn.
 3. Ga vervolgens op de iPad naar Instellingen > Woning en zet de schakelaar bij Gebruik deze iPad als woninghub aan.

iPad als woninghub voor HomeKit.

Status HomeKit hub controleren

Je kunt de status van je woninghub voor HomeKit controleren via de Woning-app. Doe hiervoor het volgende:

 1. Open op de iPhone of iPad de Woning-app.
 2. Ga naar het tabblad Woning en tik rechtsboven op de ronde knop met de drie puntjes, gevolgd door Woninginstellingen.
 3. Bij het kopje Hubs en bridges kun je zien welk apparaat verbonden is.

Woninghub voor HomeKit controleren via Woning-app.

Als je hier je HomePod, Apple TV of HomePod ziet staan met daarachter het woordje Verbonden, dan is alles goed ingesteld.

Meerdere HomeKit-hubs gebruiken: verschil tussen Verbonden en Stand-by

Als je bijvoorbeeld zowel een HomePod als Apple TV hebt ingesteld als HomeKit-hub (of meerdere Apple TV’s of meerdere HomePods), dan zie je op de iPhone via de stappen hierboven alle apparaten staan. Er is altijd één hub waarbij de status Verbonden is. Deze wordt automatisch gekozen. De andere staan op Stand-by, zodat die de functie van woninghub over kunnen nemen als de eerste hub niet aangesloten is of geen verbinding meer heeft.

Over het algemeen is één hub meer dan voldoende. Er zijn zelfs gebruikers die ervaren dat meerdere hubs in huis verbindingsproblemen geven. Wel zou het hebben van meerdere hubs kunnen helpen als een Bluetooth-apparaat in huis niet dicht genoeg in de buurt van de verbonden HomeKit-hub staat.

Dit is in het kort het verschil tussen de status Verbonden en Stand-by:

 • Verbonden: De actieve woninghub, die alle verbindingen (buitenshuis) en automatiseringen regelt. Dit verschijnt bij maximaal één hub tegelijkertijd.
 • Stand-by: De stand-by status van alle overige woninghubs, voor het geval de actieve verbonden woninghub wegvalt. Eén van de stand-by hubs neemt het in dat geval over.

Je kunt niet zelf kiezen welk apparaat de verbonden woninghub is of welke stand-by-hub het overneemt als de verbonden hub wegvalt. HomeKit en de Woning-app kiezen dit automatisch.

Woninghub verplaatsen naar een andere locatie

Soms kan het nodig zijn om een woninghub te verplaatsen naar een andere locatie, bijvoorbeeld omdat je bent verhuisd. De woninghub pakt automatisch de locatie waar hij ingesteld is, op basis van het wifi-netwerk waar hij mee verbonden is. Dat geldt ook als je een woninghub zoals een Apple TV (tijdelijk) in een heel ander huis gebruikt. Het kan daardoor onhandig zijn om een Apple TV bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie, omdat dit je automatiseringen in de war schopt. HomeKit zal denken dat je thuis bent, omdat de Apple TV de nieuwe locatie als basis voor je gehele HomeKit-huis gebruikt. Je kunt in dat geval beter helemaal uitloggen op de Apple TV of een extra (tijdelijke) HomeKit-woning aanmaken.

Je kan controleren welke locatie als HomeKit-huis gebruikt wordt via de Woning-app:

 1. Open de Woning-app op de iPhone of iPad.
 2. Maak een nieuwe automatisering aan. Kies een automatisering op basis van locatie (bijvoorbeeld Personen arriveren).
 3. Achter Locatie tik je op Woning.
 4. Onderaan zie je een kaartje waarop aangegeven staat welke locatie als woning gebruikt wordt.

Het heeft geen gevolgen als je een woninghub binnen hetzelfde huis verplaatst (bijvoorbeeld een Apple TV van de woonkamer naar de slaapkamer). Soms kan het zelfs nodig zijn als sommige accessoires die werken met Bluetooth last hebben van verbindingsproblemen.

Nu je een woninghub hebt ingesteld, kun je je apparaten op afstand bedienen en automatisering instellen. Ook kun je gebruikersbevoegdheden instellen, zodat bijvoorbeeld een partner ook apparaten kan bedienen en bewerkingen kan doen. In onze gids over de Woning-app van HomeKit lees je hoe je automatisering instelt.

Bekijk ook

Woning-app voor HomeKit: alles wat je moet weten

Met de Woning-app kun je HomeKit-apparaten bedienen en scènes instellen. De app is beschikbaar op de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. In dit artikel lees je alles over deze app. Ook vind je de vernieuwingen in iOS 16.