iPad mini 2021 render kleuren

iPad mini 2021: 6 voorspellingen over de aankomende kleine iPad

Apple komt waarschijnlijk nog dit jaar met een nieuwe iPad mini, de iPad mini 2021 genaamd. Het zou de zesde generatie iPad mini worden, maar wat is er nieuw in dit model?

De iPad mini is nog altijd een geliefd iPad-model, hoewel Apple dit model lange tijd negeerde. In 2019 bracht Apple de iPad mini 2019 uit, waardoor Apple met dit model weer jarenlang uit de voeten kon. Toch lijkt de tijd dit jaar rijp voor een gloednieuw model. Het afgelopen jaar zijn er al meermaals geruchten voorbij gekomen over de nieuwe iPad mini 2021. Wat weten we nu al over deze iPad mini 6? Met dit artikel ben je in één keer bijgepraat.

iPad mini 2021 in het kort

Dit zijn de belangrijkste verwachtingen van de iPad mini 2021:

  • Nieuwe iPad mini voor 2021, ook wel de iPad mini 6 genoemd
  • Verschijnt vermoedelijk dit najaar, als opvolger van de iPad mini 2019
  • Nieuw groter display
  • Mogelijk nieuw ontwerp, gebaseerd op recente iPads
  • Snellere chip voor betere prestaties
  • Prijs naar verwachting ongewijzigd (ongeveer €450,-)

Alle afbeeldingen in dit artikel zijn concepten op basis van geruchten en wensen van gebruikers.

#1 Scherm in iPad mini 2021: een slagje groter

De iPad mini heeft al sinds het allereerste model een 7,9-inch display. Dat is dan ook wat de iPad mini uniek maakt: het scherm is groter dan van de grootste iPhone, maar een stuk compacter dan de andere iPads. Toch gaan er al een tijd geruchten over een groter scherm voor de iPad mini 6. Er gaan twee verschillende formaten in de rondte: 9- en 8,4-inch. In beide gevallen betekent dit een slag groter dan het huidige model. Dat zal vooral voordelen hebben bij het kijken van filmpjes en het maken van aantekeningen met de Apple Pencil.

iPad mini concept 2021

In 2021 heeft Apple de eerste iPad met mini-LED-display uitgebracht, namelijk in de 12,9-inch iPad Pro 2021. Volgens een analist gaat Apple dit ook gebruiken voor de iPad mini, maar of dat dit jaar ook al zover is, is nog maar de vraag. Er is een aantal voordelen aan mini-LED, zoals een beter contrast.

#2 Design van iPad mini 6: met of zonder rechte randen?

Sinds 2018 is Apple haar iPad- en iPhone-lineup qua design aan het verschuiven van afgeronden zijkanten naar de vlakke randen. De iPad Pro 2018 was het eerste model, gevolgd door de 2020-versie, de iPad Air 2020 en de iPhone 12-serie. Welke kant gaat Apple met de iPad mini 2021 op? Eerder dit jaar leek het erop dat Apple het huidige design van de iPad mini behoudt, maar inmiddels zijn er bronnen die zeggen dat de iPad mini wel degelijk dit nieuwe rechte design krijgt. Het zou ons niet verrassen als Apple daarom kiest voor hetzelfde ontwerp als de iPad Air 2020. Hierdoor kan het scherm van de iPad mini 6 groter worden, zonder dat je inlevert op de draagbaarheid van de iPad mini. De schermranden zijn bij dit ontwerp namelijk kleiner.

iPad mini 2021 render voor- en achterkant

Een andere mogelijkheid is dat Apple het oude ontwerp vasthoudt, maar kiest voor iets dunnere schermranden aan de zijkanten. Apple heeft dat twee keer eerder gedaan: bij de iPad Pro 2017 en de iPad Air 2019. Beide modellen gingen van van 9,7- naar 10,5-inch. Het formaat en design van het toestel zelf bleef dan nagenoeg gelijk, maar dus wel met een iets groter scherm. Deze mogelijkheid wordt ook genoemd door een bron, die in het verleden wel vaker goede voorspellingen deed. Er was ook een ander gerucht die op basis van CAD-tekeningen van de iPad mini 6 beweerde dat Apple kiest voor een groot schermvullend scherm, maar met nagenoeg dezelfde behuizing als de huidige iPad mini. Deze optie is het minst waarschijnlijk, omdat zo’n groot schermvullend scherm allerlei nieuwe technieken met zich meebrengt.

#3 Nieuwe snelle chip in iPad mini 2021

Wat we in ieder geval met zekerheid kunnen zeggen, is dat Apple de chip van de iPad mini een upgrade gaat geven. Bij elke nieuwe iPad-update vernieuwt Apple de processor, met de overstap van de iPad 2018 naar iPad 2019 als enige uitzondering. We denken dat Apple voor de nieuwe iPad mini 6 kiest voor dezelfde A15-chip als in iPhone 13-serie. Dit levert weer betere prestaties op dan met de A12-chip van de huidige iPad mini, waardoor hij ook langer ondersteund wordt met nieuwe functies en toekomstige software-updates. Denk ook aan toepassingen zoals de neural engine, machine learning en augmented reality, waar Apple met allerlei camera- en fotobewerkingsfuncties steeds vaker gebruik van maakt.

#4 Overige functies in iPad mini 6

Verder verwachten we in de iPad mini 6 nog een aantal andere functies. Touch ID blijft waarschijnlijk behouden, omdat dit een stuk voordeliger is dan een Face ID-sensor. Hoe Apple Touch ID gaat verwerken is afhankelijk van het uiteindelijke ontwerp. Apple kan opnieuw kiezen voor de thuisknop, maar ook voor een vingerafdrukscanner in de powerknop (net als bij de huidige iPad Air). Dat laatste is het meest waarschijnlijk.

iPad Air 2020 review: Rust vinger op Touch ID.

Ondersteuning voor de Apple Pencil zal ook nog steeds aanwezig zijn, maar we weten niet voor welke generatie Apple zal kiezen. Het voordeel van de Apple Pencil 2 is dat het opladen makkelijker gaat, doordat je hem magnetisch aan de zijkant van de iPad kan bevestigen. Maar lukt dat wel op zo’n compacte iPad mini? De kans dat de volumeknoppen dan in de weg zitten, is behoorlijk groot. We zijn er dus niet zeker van of Apple de eerste generatie Apple Pencil gaat omruilen voor de nieuwere versie. Apple zou ook nog een kleinere Apple Pencil speciaal voor de iPad mini kunnen ontwerpen, maar die kans achten we vrij klein.

Ondersteuning voor het Smart Keyboard of zelfs het Magic Keyboard leek lange tijd onwaarschijnlijk. Vanwege het kleinere formaat van de iPad mini past een toetsenbord hoes daar minder goed bij. De iPad mini is veel minder een laptopvervanger dan de andere iPads. Toch krijgt de iPad mini 6 volgens een bron een Smart Connector aan de achterkant, net als bij de iPad Air en iPad Pro. Wellicht dat het Apple toch lukt om een heel compacte toetsenbordhoes te maken.

Schrijven met Pencil op de iPad mini 2019.

Wat betreft de aansluiting lijkt het erop dat de iPad mini 2021 de overstap maakt naar usb-c. Dat zou betekenen dat de standaard iPad nog het enige model is met een Lightning-aansluiting, aangezien de iPad Pro en iPad Air al overgetapt zijn op usb-c.

Tot slot behoudt de iPad mini ook nog de twee camera’s: eentje aan de voorkant en eentje aan de achterkant. Specificaties daarvan zijn nog niet bekend, al zou Apple een upgrade van 8-megapixel naar 12-megapixel (zoals bij de nieuwste iPad Air) kunnen overwegen.

iPad mini 2021 render zijkant

#5 Release iPad mini 6

Het lijkt erop dat de iPad mini 2021 ergens in het najaar van 2021 uit komt. Apple zou het nieuwe model in september aan kunnen kondigen tijdens een (virtueel) event. Apple zou nog meerdere nieuwe iPads op de planning hebben staan, namelijk de iPad 2021.

#6 iPad mini 2021 prijs

Om de iPad mini aantrekkelijk te houden, denken we niet dat Apple de prijs veel gaat veranderen. Momenteel kost een iPad mini 2019 zo’n €450,-. Apple zal daar hoogstens €100 boven gaan zitten, maar niet veel meer dan dat. We verwachten daarom een prijs tussen de €450,- en €550,-.

Kun je niet langer wachten en wil je nu al een nieuwe iPad kopen? De iPad is verkrijgbaar vanaf ongeveer €389,- voor het nieuwste standaardmodel tot meer dan duizend euro voor de duurste iPad Pro. Met de huidige line-up is er voor ieder wat wils.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!