iPad mini 6 Touch ID

Alles over de iPad mini 2021: Apple’s kleinste tablet met nieuw design

De iPad mini 2021 is de meest recente kleine tablet van Apple. Dit is de zesde generatie iPad mini en de opvolger van de iPad mini uit 2019. Er zijn genoeg redenen om voor het 2021-model te kiezen, bijvoorbeeld vanwege het nieuwe design. Hier lees je wat er verbeterd is bij de iPad mini 2021!

iPad mini 2021 review Prijs (vanaf €599,-)

iPad mini 6 met nieuw design

De zesde generatie iPad mini heeft een totaal ander uiterlijk met platte zijkanten gekregen en is binnenin ook totaal vernieuwd. Er zit een A15 Bionic-chip en 5G in, plus ondersteuning voor Center Stage. Maar er valt nog veel meer te vertellen over de zesde generatie iPad mini uit 2021.

iPad mini 2021 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPad mini 2021:

  • Nieuwe iPad mini voor 2021, ook wel bekend als iPad mini 6
  • Opvolger van de iPad mini 5 uit 2019
  • Nieuw design met platte zijkanten, gebaseerd op recente iPads
  • Verkrijgbaar in vier kleuren: spacegrijs, roze, paars, sterrenlicht
  • Groter 8,3-inch Liquid Retina-display met smallere schermranden
  • Opladen via usb-c-aansluiting (was Lightning)
  • 5G-ondersteuning
  • Snellere chip voor betere prestaties
  • Niet bedoeld als budgetmodel, maar met betere specs dan de standaard iPad
  • Verkrijgbaar bij de Apple Store vanaf €659,45 en diverse andere winkels

iPad mini camera

Dit zijn de officiële adviesprijzen:

Uiteraard kun je ook bij allerlei winkels terecht, waar je soms een betere deal vindt.

Prijzen 64GB iPad mini wifi:

Bekijken bij Coolblue | bij Bol.com | bij MediaMarkt | bij Amac | bij Amazon

Prijzen 256GB iPad mini wifi:

Kijk verderop voor de prijzen van de iPad mini 6 met 5G-functie.

De iPad mini is een populaire tablet, die door de hoge pixeldichtheid ook erg geschikt is om onderweg boeken en documenten op te lezen. Twee jaar geleden maakte deze compacte tablet een comeback met de iPad mini 2019. Die had nog het ‘oude’ design. Met de komst van de iPad mini 2021 slaat Apple een nieuwe weg in. Bijna alles is veranderd, niet alleen het uiterlijk!

iPad mini 6 kleuren

#1 Scherm in de iPad mini 2021: een slagje groter

De iPad mini heeft al sinds het allereerste model een 7,9-inch display. Dit maakte de iPad mini uniek: hij is compact, maar heeft toch een scherm van hoge kwaliteit. Toch kan het allemaal nog beter en dat is wat Apple bij de iPad mini 6 heeft gedaan: de schermranden zijn smaller, waardoor het scherm nog nét iets groter is geworden. Dit nieuwe model heeft een 8,3-inch scherm. Dat zal vooral voordelen hebben bij het kijken van filmpjes en het maken van aantekeningen met de tweede generatie Apple Pencil. Apple noemt het een edge-to-edge scherm.

iPad mini 6 Touch ID

#2 Design van iPad mini 6: rechte randen

De randen rondom het scherm zijn kleiner geworden, maar de zijkant is ook veranderd: deze is niet meer afgerond. Sinds 2018 krijgen steeds meer Apple-producten platte randen en nu is de iPad mini aan de beurt. Dit heeft gevolgen voor de plaatsing van sommige knoppen. De Touch ID-knop gaat naar de bovenkant.

De platte randen geven de iPad mini een strakker uiterlijk, maar het zorgt er ook voor dat de tablet iets dikker lijkt. Dat is echter gezichtsbedrog. In het midden zijn de modellen met het plattere design net zo dik als voorheen. Het gevolg is dat de iPad mini 6 groter kan worden en meer ruimte heeft voor interne componenten, zonder dat je inlevert op de draagbaarheid van de mini.

#3 Nieuwe snelle chip in iPad mini 2021

Het is onvermijdelijk: de iPad mini is geen budgetmodel, dus Apple kan niet langer vasthouden aan de Apple A12 Bionic. Vandaar dat er voor een nieuwere A15 Bionic chip is gekozen, met betere prestaties. Dit is altijd een gunstige ontwikkeling, want het zorgt ervoor dat je in de toekomst langer software-updates krijgt.

In de A15 Bionic vind je een 6-core CPU en een 5-core GPU. Daarnaast zit er een nieuwe Neural Engine in met 16 cores. Je kunt hier echt jaren mee vooruit. Vergeleken met de vorige iPad mini presteert deze chip 80% beter. Je hebt hiermee natuurlijk ook toegang tot allerlei nieuwe functies van iOS 15 en later.

Wel belangrijk om te weten: de A15 Bionic in de iPad mini is niet zo snel als die in de iPhone 13. Uit benchmarks blijkt dat Apple voor een iets lagere kloksnelheid heeft gekozen. De performance ligt daardoor ook iets lager dan van de iPhone 13-serie.

Er zit meer werkgeheugen in dan zijn voorganger namelijk 4GB in plaats van 3GB RAM.

#4 Eindelijk ondersteuning voor de Apple Pencil 2

De vorige iPad mini werkte nog met de eerste generatie Apple Pencil. Daar komt verandering in: de platte randen bieden ruimte voor de Apple Pencil 2, die je magnetisch kunt bevestigen. Zo raak je ‘m ook niet kwijt. Dit accessoire heeft bovendien meer functies dan zijn voorganger.

iPad mini 6 Apple Pencil 2

De iPad mini is erg klein. Zo klein zelfs, dat Apple de volumeknoppen heeft verplaatst van de rechterzijde naar de bovenkant. Er is anders geen ruimte om de Apple Pencil op te laden. We denken dat dit een prettige verandering is, want veel mensen gebruiken hun iPad gekanteld. Je vingers zitten dan dichtbij de volumeknoppen.

Bekijk ook

Apple Pencil 2: functies, geschikte iPads en meer

De Apple Pencil 2 is de tweede generatie tekenpen van Apple. Met deze stylus kun je tekenen op het scherm van recente iPad Pro's en iPad Air. Wat is er nieuw, welke functies biedt de Apple Pencil 2 en wat zijn de grootste verbeteringen?

iPad mini 6 heeft 5G

Deze iPad mini is de eerste die voorzien is van 5G. Je moet hiervoor wel het speciale ‘Cellular’-model kopen, die voorheen alleen werkte op 4G-netwerken. De iPad mini 6 kan beide netwerken gebruiken: op plaatsen waar 5G beschikbaar is kun je supersnel internetten en op andere plekken val je terug op het goed dekkende 4G-netwerk. De 5G-functie is geschikt voor alle Nederlandse en Belgische providers. mmWave wordt niet ondersteund, maar dat is in onze landen ook nog niet beschikbaar.

Hieronder zie je de prijzen van de iPad mini met 5G.

Prijzen iPad mini 2021 met 5G

#6 Overige functies in iPad mini 6

Dat is nog niet alles: de iPad mini 6 bevat nog een paar andere vernieuwingen, zoals een 12 megapixel camera met Center Stage (Middelpunt). Het nieuwe speakersysteem werkt ook stereo in landschapsmodus.

iPad mini 6 stereogeluid

Ondersteuning voor de Apple Pencil is ook nog steeds aanwezig, maar dan wel voor de tweede generatie in plaats van de eerste. Er is bovendien een nieuw hoesje, die de achterkant beschermt. Deze is ontworpen in dezelfde stijl als de Smart Folio voor de iPad Pro:

Op een Smart Keyboard of zelfs een Magic Keyboard hoef je niet te rekenen. Daarvoor is deze iPad te klein. De iPad mini is niet bedoeld als laptopvervanger en heeft daarom minder productiviteitsfuncties.

iPad mini 6 Smart Cover

De iPad mini behoudt twee camera’s, aan voor- en achterkant. De FaceTime HD-camera aan de voorkant is nu een 12 megapixel ultragroothoeklens met een kijkhoek van 122 graden. Het werkt dan ook met Center Stage, waarbij je automatisch in beeld blijft tijdens videogesprekken. De camera aan de achterkant is nu ook 12 megapixels en je kunt er voor het eerst videos in 4K op 24, 25, 30 of 60 fps mee opnemen.

iPad mini 6 usb-c poort

Deze iPad heeft een usb-c-poort voor het aansluiten van allerlei accessoires. Dit biedt snellere verbindingen en is handig in combinatie met accessoires voor je Mac met usb-c.

#6 Release iPad mini 6

De iPad mini 2021 werd aangekondigd op 14 september 2021 en was per direct te bestellen bij de Apple Store en diverse retailers. De eerste exemplaren werden vanaf 24 september 2021 bij klanten bezorgd.

iPad mini 6 scherm

#7 iPad mini 2021 prijs

De iPad mini is wel iets duurder geworden dan we gewend zijn: de aanvankelijke adviesprijs was €559,- voor het exemplaar met 64GB. Dat was honderd euro meer dan de vorige generatie. In 2022 verhoogde Apple de prijzen opnieuw met honderd euro, waardoor de adviesprijs nu uitkomt op €659,45. Natuurlijk krijg je betere en nieuwere hardware, maar het is jammer dat Apple’s kleinste iPad niet meer bereikbaar is voor mensen met een wat kleinere portemonnee.

Nederlandse prijzen van de iPad mini 6:

Weet je niet welke iPad je moet kopen en twijfel je om misschien voor een groter model te gaan? Bekijk onze vergelijking van iPads en je bent er binnen no-time uit!

Bekijk ook

iPad vergelijken: dit is jouw iPad-keuzehulp! Welke iPad past bij jou?

Welke iPad past bij jou: de grote iPad Pro 2022, de kleinere iPad mini 2021, de supersnelle iPad Air 2022, de nieuwste iPad 2022 of de standaard 10,2-inch iPad 2021? We vergelijken de iPads en zetten de verschillende modellen en afwegingen op een rijtje.