iPad mini 6 Touch ID

Alles over de iPad mini 2021: Apple’s kleinste tablet is vernieuwd

Apple heeft een gloednieuwe iPad mini 2021 aangekondigd. Dit nieuwe model is de opvolger van de geliefde iPad mini uit 2019 en heeft diverse verbeteringen en een nieuwe design gekregen. Hier lees je wat er nieuw is!

Fans van Apple’s kleinste tablet hebben iets om naar uit te kijken: er komt een nieuwe iPad mini aan! De zesde generatie heeft een nieuw uiterlijk en is binnenin ook aangepast aan de huidige eisen. Voor vaste gebruikers heeft de iPad mini 2021 heel wat nieuws te bieden! Er zit een A15 Bionic-chip in, 5G en ondersteuning voor Center Stage.

iPad mini 2021 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPad mini 2021:

 • Nieuwe iPad mini voor 2021, ook wel bekend als iPad mini 6
 • Opvolger van de iPad mini 2019
 • Nieuw design, gebaseerd op recente iPads
 • Verkrijgbaar in vier kleuren: spacegrijs, roze, paars, sterrenlicht
 • Groter 8,3-inch Liquid Retina-display met smallere schermranden
 • Usb-c-aansluiting
 • 5G-ondersteuning (geen mmWave)
 • Snellere chip voor betere prestaties
 • Geen budgetmodel, maar met betere specs dan de standaard iPad
 • Verkrijgbaar bij de Apple Store en binnenkort ook bij andere winkels

iPad mini camera

Dit zijn de officiële adviesprijzen:

 • 64GB → €559
 • 256GB → €729

Uiteraard kun je ook bij allerlei winkels terecht, waar je soms een betere deal vindt.

De iPad mini is een populaire tablet, die door de hoge pixeldichtheid ook erg geschikt is om onderweg boeken en documenten op te lezen. Twee jaar geleden maakte deze compacte tablet een comeback met de iPad mini 2019. Die had nog het ‘oude’ design, maar met de komst van de iPad mini 2021 slaat Apple een heel nieuwe weg in. Bijna alles is veranderd, niet alleen het uiterlijk!

iPad mini 6 kleuren

#1 Scherm in de iPad mini 2021: een slagje groter

De iPad mini heeft al sinds het allereerste model een 7,9-inch display. Dit maakte de iPad mini uniek: hij is compact, maar heeft toch een scherm van hoge kwaliteit. Toch kan het allemaal nog beter en dat is wat Apple bij de iPad mini 2021 heeft gedaan: de schermranden zijn smaller, waardoor het scherm nog nét iets groter kan. Dit nieuwe model heeft een 8,3-inch scherm. Dat zal vooral voordelen hebben bij het kijken van filmpjes en het maken van aantekeningen met de tweede generatie Apple Pencil. Apple noemt het een edge-to-edge scherm.

iPad mini 6 Touch ID

#2 Design van iPad mini 6: rechte randen

De randen rondom het scherm zijn kleiner geworden, maar de zijkant is ook veranderd: deze is niet meer afgerond. Sinds 2018 krijgen steeds meer Apple-producten platte randen en nu is de iPad mini aan de beurt. Dit heeft gevolgen voor de plaatsing van sommige knoppen. De Touch ID-knop gaat naar de bovenkant.

De platte randen geven de iPad mini een strakker uiterlijk, maar het zorgt er ook voor dat de tablet iets dikker lijkt. Dat is echter gezichtsbedrog. In het midden zijn de modellen met het plattere design net zo dik als voorheen. Het gevolg is dat de iPad mini 6 groter kan worden en meer ruimte heeft voor interne componenten, zonder dat je inlevert op de draagbaarheid van de mini.

#3 Nieuwe snelle chip in iPad mini 2021

Het is onvermijdelijk: de iPad mini is geen budgetmodel, dus Apple kan niet langer vasthouden aan de Apple A12 Bionic. Vandaar dat er dit jaar een nieuwe A15 Bionic chip in zit met betere prestaties. Dit is altijd een gunstige ontwikkeling, want het zorgt ervoor dat je in de toekomst langer software-updates krijgt.

In de A15 Bionic vind je een 6-core CPU en een 5-core GPU. Daarnaast zit er een nieuwe Neural Engine in met 16 cores. Je kunt hier echt jaren mee vooruit. Vergeleken met de vorige iPad mini presteert deze chip 80% beter. Je hebt hiermee natuurlijk ook toegang tot allerlei nieuwe functies van iOS 15, maar de belangrijkste functies kun je ook al gebruiken op de iPad mini 2019.

Wel belangrijk om te weten: de A15 Bionic in de iPad mini is niet zo snel als die in de iPhone 13. Uit benchmarks blijkt dat Apple voor een iets lagere kloksnelheid heeft gekozen. De performance ligt daardoor ook iets lager dan van de iPhone 13-serie.

Er zit meer werkgeheugen in dan zijn voorganger namelijk 4GB in plaats van 3GB RAM.

#4 Eindelijk ondersteuning voor de Apple Pencil 2

Als enige premium-iPad had de vorige generatie van de iPad mini slechts ondersteuning voor de eerste generatie Apple Pencil. Met het nieuwe design komt daar verandering in. De platte randen bieden ruimte voor de Apple Pencil 2, die je magnetisch kunt bevestigen. Zo raak je ‘m ook niet kwijt. Dit accessoire heeft ook meer functies dan zijn voorganger.

iPad mini 6 Apple Pencil 2

De iPad mini is erg klein. Zo klein zelfs, dat Apple de volumeknoppen van de rechterzijde heeft verplaatst naar de bovenkant. Er is anders geen ruimte voor de Apple Pencil. We denken dat dit een prettige verandering is, want veel mensen gebruiken hun iPad gekanteld. Je vingers zitten dan dichtbij de volumeknoppen.

#5 Overige functies in iPad mini 6

Maar dat is niet alles: de iPad mini 6 bevat nog een paar andere vernieuwingen, zoals een 12 megapixel camera met Center Stage (Middelpunt). Het nieuwe speakersysteem werkt ook stereo in landschapsmodus.

iPad mini 6 stereogeluid

Ondersteuning voor de Apple Pencil is ook nog steeds aanwezig, maar dan wel voor de tweede generatie in plaats van de eerste. Er komen bovendien een nieuw hoesje bij, die ook de achterkant beschermt. Deze is ontworpen in dezelfde stijl als de Smart Folio voor de iPad Pro:

Op een Smart Keyboard of zelfs een Magic Keyboard hoef je niet te rekenen. Daarvoor is deze iPad te klein. De iPad mini is niet als laptopvervanger bedoeld en heeft daarom minder productiviteitsfuncties.

iPad mini 6 Smart Cover

Wel zit er 5G op. Dit werkt alleen op de lagere en middenfrequenties van 5G, niet op de hogere mmWave-band. In Nederland is dit geen probleem, omdat mmWave nog niet wordt gebruikt. Je kunt de 5G in deze iPad dan ook probleemloos gebruiken.

De iPad mini behoudt twee camera’s, aan voor- en achterkant. De FaceTime HD-camera aan de voorkant is nu een 12 megapixel ultragroothoeklens met een kijkhoek van 122 graden. Het werkt dan ook met Center Stage, waarbij je automatisch in beeld blijft tijdens videogesprekken. De camera aan de achterkant is nu ook 12 megapixels en je kunt er voor het eerst videos in 4K op 24, 25, 30 of 60 fps mee opnemen.

iPad mini 6 usb-c poort

Deze iPad heeft een usb-c-poort voor het aansluiten van allerlei accessoires. Dit biedt sneller verbindingen en is handig in combinatie met accessoires voor je Mac met usb-c.

#6 Release iPad mini 6

De iPad mini 2021 is aangekondigd op 14 september 2021 en was per direct te bestellen bij de Apple Store en diverse retailers. De eerste exemplaren worden op 24 september bij klanten bezorgd.

iPad mini 6 scherm

#7 iPad mini 2021 prijs

De iPad mini wordt wel iets duurder dan we gewend zijn: €559,- voor 64GB. Dat is €100 meer dan de vorige generatie. Natuurlijk krijg je er meer voor terug, maar het zou prettig zijn als Apple voor de kleinste iPad ook een iets lagere prijs zou vragen.

Nederlandse prijzen van de iPad mini 6:

Weet je niet welke iPad je moet kopen en twijfel je om misschien voor een groter model te gaan? Bekijk onze vergelijking van iPads en je bent er binnen no-time uit!