Siri Remote vergelijken: eerste en tweede generatie

Siri Remote 2022: dit is de nieuwste derde generatie afstandsbediening

De Siri Remote is Apple's geavanceerde afstandsbediening voor de Apple TV. Daarnaast bedient het apparaat ook je televisie. Lees hier alles wat je moet weten over de Siri Remote, inclusief de nieuwe 2022-versie met usb-c.

Siri Remote review Prijs (vanaf €69,-)

Alles over de Siri Remote

Met de Siri Remote kun je je Apple TV bedienen. Deze afstandsbediening lijkt heel simpel, maar met kennis over de juiste trucs en tips kun je er nog meer handige dingen bij doen. Apple heeft in de loop van de tijd meerdere Apple TV Remotes uitgebracht. De nieuwste versie van de afstandsbediening is de Siri Remote 2022 is sinds eind oktober 2022 verkrijgbaar. Deze kost 69 euro. Op deze pagina leggen we alles uit over deze afstandsbediening, die ook wel Apple TV Remote wordt genoemd.

Wat is de Siri Remote?

De Siri Remote is Apple’s zelfontworpen afstandsbediening voor de Apple TV. Het is niet bedoeld als volledige vervanging voor de afstandsbediening van je televisie, tenzij je natuurlijk alleen maar de Apple TV gebruikt. Enkele systeemfuncties van je televisie kan de Siri Remote echter wel bedienen, zoals het geluid of het in- en uitschakelen. De afstandsbediening wordt geleverd met iedere Apple TV, maar is ook los aan te schaffen.

Siri Remote eerste en tweede generatie
De eerste generatie (met kleine revisie voor de Menu-knop; links) en tweede/derde generatie (rechts) van de Siri Remote.

Om te communiceren met je Apple TV gebruikt de afstandsbediening een Bluetooth-verbinding. Het voordeel hiervan is dat het niet uitmaakt of je de afstandsbediening recht op de Apple TV mikt. Lig je warm onder de dekens een film te kijken, dan kun je de afstandsbediening gewoon onder de deken gebruiken. Of je kiest ervoor om je Apple TV netjes weg te werken in een kastje of achter de televisie: dankzij de Bluetooth-verbinding maakt dat niet uit.

Het is je misschien opgevallen dat er toch een infraroodzender zit aan de bovenkant van de Siri Remote. Dat is om de televisiefuncties te bedienen, zoals het volume. Wil je dit aanpassen, dan is het wel belangrijk dat de afstandsbediening enigszins richting de televisie wijst. Tip: gebruik je je HomePod als speaker voor de Apple TV? Dan wordt het volume wel via Bluetooth aangepast.

Bekijk ook

Zo koppel je de HomePod met een Apple TV voor Dolby Atmos en surroundgeluid

Wil je de HomePod met een Apple TV gebruiken? In deze tip lees je hoe je beide apparaten koppelt. Je kunt geen spraakopdrachten voor de Apple TV geven via de HomePod en apps opstarten, maar je kunt wel de HomePod als speaker voor de tv gebruiken. Met de Apple TV 4K wordt je HomePod zelfs een Dolby Atmos-speaker met surroundgeluid.

Nieuw: derde generatie Siri Remote 2022

In oktober 2022 heeft Apple samen met de Apple TV 4K 2022 een nieuwe versie van de Siri Remote aangekondigd. De Siri Remote 2022 (3e generatie) heeft exact hetzelfde ontwerp en functies als de vorige tweede generatie, maar in plaats van Lightning zit er nu usb-c op. Dat betekent dat je de afstandsbediening kan opladen via bijvoorbeeld je Mac-kabel. Apple is langzamerhand op steeds meer producten aan het overstappen van Lightning naar usb-c en de Siri Remote 2022 is daar het nieuwste voorbeeld van. Alle Macs en iPads hebben inmiddels ook usb-c en voor de iPhone wordt de overstap in 2023 verwacht.

Siri Remote 2022 met usb-c en Apple TV 4K 2022

De derde generatie Siri Remote heeft dus dezelfde knoppen als de tweede generatie. Ook het design is ongewijzigd. De afmetingen zijn dus hetzelfde gebleven. Wel is de derde generatie met usb-c ietsjes zwaarder geworden: 66 gram in plaats van 63 gram. Bovendien is de adviesprijs gestegen van €65,- naar €69,- en krijg je er geen oplaadkabel bij. De oplaadkabel ontbreekt zowel bij een losse Siri Remote 2022 als bij de versie die geleverd wordt bij de Apple TV 4K 2022. Je moet dus zelf voor een eigen usb-c-kabel zorgen. Bij vorige versies kreeg je nog een Lightning-naar-usb-kabel meegeleverd.

Tweede generatie Siri Remote 2021

In april 2021 onthulde Apple een nieuwe Apple TV 4K. Daar hoorde ook de tweede generatie Siri Remote bij. Naast het nieuwe design van de Siri Remote 2021, is ook de werking veranderd. Het principe met de Bluetooth- en infraroodbediening is gelijk gebleven, hoewel er nu wel Bluetooth 5.0 aanwezig is. Ook is de afstandsbediening van de tweede generatie nog steeds op te laden met een Lightning-kabel (meegeleverd).

Siri Remote 2021

Zoals ook op de bovenstaande afbeelding te zien is, heeft de Siri Remote sinds de tweede generatie meer knoppen. Dit maakt niet alleen het bedienen van de Apple TV makkelijker, maar ook die van je televisie. Om te beginnen is het touchpad aan de bovenkant gewijzigd. Dat is nu een clickpad met aanraakbediening. Op de buitenste ring kun je klikken om omhoog, omlaag, naar links of naar rechts te gaan. Wil je veel scrollen? Dan kun je met je vinger naar boven en beneden vegen. Om in een film of serie door te spoelen kun je over de buitenste ring draaien, net als het clickwheel van oude iPods.

Alsof dat nog niet genoeg was om aan te wennen zitten er ook meer knoppen op die je televisiefuncties bedienen. Om te beginnen vind je helemaal bovenin een aan-uit-knop voor je televisie. Verder kun je naast het volume omhoog en omlaag zetten, meteen je geluid muten. Deze mute-knop zit op de plek van de Siri-knop op de oude Siri Remote. Om toch nog Siri te gebruiken kun je de nieuwe zijknop indrukken. Apple’s logica hiervoor is dat je Siri op een iPhone ook met de zijknop activeert.

Apple TV 4K milieu 2021

Ten slotte vind je geen menu-knop meer sinds de Siri Remote 2021. In plaats daarvan is er nu een terug-knop met een pijltje, maar de functie is gelijk gebleven.

In het kort zijn dit de nieuwste functies van de tweede generatie Siri Remote. Deze functies vind je ook in de derde generatie Siri Remote:

  • Nieuw design: helemaal gemaakt van aluminium, met bolle achterkant.
  • Nieuwe clickpad: ronde aanraakgevoelige knop met vier richtingstoetsen.
  • Nauwkeurig scrollen door video’s door rond te vegen over de rand van de clickpad.
  • Mute-knop om geluid uit te zetten.
  • Aan/uit-knop voor het in- en uitschakelen van je televisie.
  • Siri-knop verplaatst naar de zijkant.
  • Menu-knop aangepast naar terug-knop, functie gelijk gebleven.

Werkt niet met U1-chip

In tegenstelling tot wat eerder beweerd werd, heeft de Siri Remote helaas geen ondersteuning voor de Zoek Mijn-app. Dat komt door het gebrek aan een U1-chip voor nauwkeurige locatiebepaling. Ook zit er geen speaker in de afstandsbediening, waardoor je geen geluid kunt afspelen als je je afstandsbediening kwijt bent. We vinden het jammer dat de functie niet wordt ondersteund, maar dat komt de prijs in ieder geval wel ten goede.

Eerste generatie van de Apple TV afstandsbediening

De eerste generatie van de Siri Remote is wat kleiner dan de nieuwe. Zowel in hoogte als dikte neemt de oude versie minder ruimte in beslag. Ook is de afstandsbediening helemaal in zwart gegoten. Deze twee aspecten zorgen ervoor dat je de oude generatie van de Siri Remote wat sneller kwijtraakt.

Siri Remote (Apple TV Remote)

Qua functionaliteit loopt de eerste generatie Siri Remote ook wat achter, vooral door het gebrek aan functieknoppen voor je televisie. Ook het touchpad werd soms als verwarrend beschouwd. Omdat de hele bovenkant van de afstandsbediening één grote knop was, werkte het als een soort springplank. Je kon alleen aan de bovenkant klikken en kiezen voor links, rechts en beneden was onduidelijker. Het probleem daarvan is dat de oude afstandsbediening meer gewenning vereiste voor nieuwe gebruikers.

Gebruik je nog een Apple TV met de oude Siri Remote, dan kun je ook een los exemplaar van de tweede generatie kopen. Deze zal werken met de vierde generatie Apple TV en nieuwer.

Bij de introductie van de eerste Apple TV 4K in 2017 voerde Apple een kleine revisie toe aan de afstandsbediening. De Menu-knop kreeg een witte ring, zodat je makkelijker kon voelen wat de boven- en onderkant van de afstandsbediening is. Ook vind je de knop dan makkelijker terug zonder naar de afstandsbediening te hoeven kijken.

Siri Remote gebruiken: zo werkt het

Heb je een Siri Remote in huis, maar weet je niet precies hoe deze werkt en wat je er allemaal mee kunt? Dat begrijpen we, want sommige functies zitten een beetje verstopt. Gelukkig is het niet moeilijk om het onder de knie te krijgen. Voor het gebruiken van de Siri Remote hebben we een aparte tip.

In onze tip leggen we uit hoe je kunt terugspoelen en vooruitspoelen, maar ook hoe je extra functies gebruikt door knoppen ingedrukt te houden. Een must-read voor alle Apple TV gebruikers!

Bekijk ook

Siri Remote van de Apple TV gebruiken: deze tips moet je kennen

Apple levert bij de Apple TV de Siri Remote. Dit is een eenvoudig uitziende afstandsbediening waarmee je de Apple TV kunt aansturen. Je kunt er ook Siri-commando's mee geven. In deze tip leggen we uit wat de mogelijkheden van de Siri Remote zijn.

Wil je meer weten over hoe de Siri Remote jouw televisie kan bedienen? Ook daarvoor hebben we een aparte tip. We leggen hier uit hoe het werkt, wat je nodig hebt en natuurlijk ook wat er allemaal mogelijk is.

Bekijk ook

Televisie bedienen met Siri Remote van de Apple TV: zo werkt het

Je gebruikt de Siri Remote om je Apple TV bedienen, maar het is tot op zekere hoogte ook mogelijk om je televisie aan te sturen. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt en hoe je het eventueel kunt uitschakelen. Ook lees je hoe je je televisie-afstandsbediening gebruikt voor je Apple TV.

Siri Remote kopen: prijs en beschikbaarheid

Laten we vooropstellen dat je bij iedere Apple TV een Siri Remote wordt meegeleverd. Hoewel de aankondiging gepaard ging met de Apple TV 4K, wordt ook de Apple TV HD nu voorzien van een nieuwe generatie afstandsbediening. Deze wijziging is ingegaan op 20 april 2021. Wil je om welke reden dan ook een losse afstandsbediening kopen, dan kan dat.

Je kunt de tweede generatie Siri Remote kopen bij Apple. De prijs is vastgesteld op €65,-. Naarmate het accessoire ouder wordt zullen er waarschijnlijk ook aanbiedingen verschijnen bij andere retailers. Vanaf 30 april 2021 is de afstandsbediening te bestellen. De eerste exemplaren worden medio mei geleverd. Wanneer er een exacte datum bekend is, houden we je uiteraard op de hoogte.

Moet je nog een Apple TV kopen? Bekijk dan onze speciale pagina met tips, prijzen en beschikbaarheid.

Bekijk ook

Vernieuwde Apple TV 4K kopen: prijzen, aanbiedingen en de beste acties

Wil je de nieuwste Apple TV kopen? Dan vind je in dit artikel alle details, zoals prijs, aanbiedingen, deals en verschillen tussen de modellen. De Apple TV 4K is verkrijgbaar bij diverse winkels, maar je kunt ook nog kiezen voor een van de voorgangers.

Informatie

Laatst bijgewerkt
november 2022
Device
Siri Remote