iCulture bestaat 10 jaar en het is 10 jaar geleden dat de eerste iPhone werd aangekondigd. Een dubbel jubileum dus, waar we in januari 2017 uitgebreid bij stilstaan. In deze special lees je alles over alle artikelen die we hierover hebben gepubliceerd.

‘Mijn eerste iPhone’ – de anekdotes van iCulture
Hoe kwamen wij als iCulture-oprichters en -medewerkers eigenlijk aan onze eerste iPhone en wat hebben we er uiteindelijk mee gedaan? Jean-Paul, Benjamin en Gonny vertellen elk een anekdote over de eerste generatie iPhone. Het liep niet in alle gevallen goed af…

Bekijk ook

'Mijn eerste iPhone' - de anekdotes van iCulture

Op de dag dat de iPhone precies 10 jaar bestaat, delen we onze persoonlijke anekdotes uit die tijd. Van het eerste magische moment met de iPhone, tot minder leuke ervaringen met het bricken van de eerste iPhones.

Feest! Apple viert vandaag 10 jaar iPhone

Het is zover: 9 januari 2017 is aangebroken. Apple viert ook het 10-jarige bestaan van de iPhone, maar doet dat op een geheel eigen manier: door vooral vooruit te kijken en nog eens te benadrukken waarom je de iPhone 7 moet hebben. Tim Cook en Phil Schiller benadrukken allebei dat ze nog maar net zijn begonnen en dat de beste jaren van Apple nog in de toekomst liggen. Vier met ze mee!

Bekijk ook

Feest! Apple viert vandaag 10 jaar iPhone

Het moment is daar: de iPhone werd 10 jaar geleden aangekondigd als breedbeeld iPod, revolutionaire telefoon en baanbrekend internetapparaat.

Dit is de klikwiel-iPhone die Apple nooit uitbracht
Wist je dat Apple ooit overwoog om een klikwiel-iPhone uit te brengen? Het idee was gebaseerd op de iPod, het eerste apparaat waarmee Apple erin slaagde om een veel grotere groep te bereiken dan alleen de verstokte Mac-gebruikers. In dit artikel lees je meer over de klikwiel-interface van deze nooit uitgebrachte iPhone.

Bekijk ook

Dit is de klikwiel-iPhone die Apple nooit uitbracht

Zou de iPhone net zo succesvol zijn geworden als Apple had gekozen voor een klikwiel-interface, zoals op de iPod? Apple heeft het serieus overwogen.

Werkende prototypes van de originele iPhone
Benieuwd hoe die eerste werkende prototypes van de iPhone eruit zagen? Het is te zien in een video waarin de twee kanshebbers naast elkaar te zien zijn: de klikwiel-interface van Tony Fadell en de interface van Scott Forstall, die we allemaal kennen. Kijk en beslis zelf welke bediening jij het handigst vindt.

Bekijk ook

Video toont werkende prototypes van de originele iPhone

Wist je dat er meerdere prototypes van de iPhone in ontwikkeling waren? In een nieuwe video zijn twee werkende prototypes, de P1 en P2, naast elkaar te zien. De P2 vormde de basis van de bediening van de iPhone.

Zo haalden we in 2007 de simlock van de originele iPhone
De eerste iPhone was voorzien van een simlock van AT&T, de Amerikaanse provider waarmee Apple samenwerkte. In de zomer van 2007 werden daarom allerlei methoden bedacht om de simlock eraf te halen. Van Supersim tot Geohot: zo haalden we in 2007 de simlock van de originele iPhone.

Bekijk ook

Zo haalden wij in 2007 de simlock van de originele iPhone

Toen de eerste iPhone in 2007 beschikbaar kwam, moest je lastige trucs uithalen om de simlock eraf te krijgen. Wij duiken in de drie methoden van die tijd: Supersim/Turbosim, de hardwarematige unlock met solderen en de softwarematige unlock.

Terugblik: dit waren de smartphones van 2007
Toen de iPhone in 2007 werd aangekondigd zagen smartphones er heel anders uit. Nokia was marktleider en de QWERTY-toetsenbordjes van BlackBerry waren het meest toonaangevend. Bijna elke fabrikant had wel een smartphone met toetsenbordje in het assortiment. Apple’s iPhone was daarom een rare vogel: hoe moest je in godsnaam typen op zo’n schermpje teksten intikken? Dat zou nooit lukken…

Bekijk ook

Terugblik: dit waren de smartphones van 2007

Toen de eerste iPhone in 2007 werd aangekondigd waren er heel andere smartphones populair: Nokia en BlackBerry waren de dominante merken, smartphones met QWERTY-toetsenbord waren de norm. Wij blikken terug.

Zo verliep de verkoopstart van de allereerste iPhone in 2007
In de zomer van 2007 gingen de eerste iPhones in de verkoop. Rijen dik stonden mensen bij de Apple Store om er eentje in handen te krijgen. Wij kijken terug op dat moment: hoe groot was de gekte, stonden de rijen vol met handelaren? En hoe reageerden de eerste kopers op het toestel?

Bekijk ook

Zo verliep de verkoopstart van de allereerste iPhone in 2007

Hoe verliep de Amerikaanse verkoopstart van de allereerste iPhone eigenlijk? In een terugblikartikel kijken we naar de drukte rondom de komst van het eerste model en bekijken we de aandacht vanuit de Nederlandse pers.

Project Purple: zo geheimzinnig deed Apple over de eerste iPhone
Apple houdt van geheimzinnigheid en de ontwikkeling van de eerste iPhone moest dan ook in het diepste geheim plaatsvinden. Een engineer uit die tijd blikt terug op Apple’s Project Purple, waarbij medewerkers onderling niet wisten dat ze bezig waren met Apple’s eerste smartphone.

Bekijk ook

Project Purple: zo geheimzinnig deed Apple over de eerste iPhone

In het kader van '10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone' hebben we veel bijzondere artikelen voor je in petto. Vandaag de eerste aflevering, over de geheimzinnigheid rondom Project Purple.

iCulture bestaat 10 jaar – en dat gaan we ook met jou vieren!
Wat in december 2006 begon als een simpele hobbyblog is uitgegroeid tot een van de grotere Nederlandse tech-nieuwssites. Op 19 december begonnen we met ons eerste nieuwtje ‘De iPhone is er, maar niet van Apple‘, over een telefoon van Cisco die ook iPhone werd genoemd. Tien jaar later schrijven we nog steeds met heel veel plezier over de iPhone, maar dan die van Apple.

Bekijk ook

iCulture bestaat 10 jaar - en dat gaan we ook met jou vieren!

Het is vandaag 10 jaar geleden dat iCulture (destijds nog iPhoneclub.nl) van start ging, met een nieuwsbericht over de iPhone (maar niet die van Apple ...). Natuurlijk gaan we het 10-jarige bestaan vieren met jou - heel januari zal in het teken staan van 10 jaar iCulture (én 10 jaar iPhone!)

Lees meer iCulture specials.