iCulture bestaat 10 jaar en het is 10 jaar geleden dat de eerste iPhone werd aangekondigd. Een dubbel jubileum dus, waar we in januari 2017 uitgebreid bij stilstaan. In deze special lees je alles over alle artikelen die we hierover hebben gepubliceerd.

‘Mijn eerste iPhone’ – de anekdotes van iCulture
Hoe kwamen wij als iCulture-oprichters en -medewerkers eigenlijk aan onze eerste iPhone en wat hebben we er uiteindelijk mee gedaan? Jean-Paul, Benjamin en Gonny vertellen elk een anekdote over de eerste generatie iPhone. Het liep niet in alle gevallen goed af…

Feest! Apple viert vandaag 10 jaar iPhone

Het is zover: 9 januari 2017 is aangebroken. Apple viert ook het 10-jarige bestaan van de iPhone, maar doet dat op een geheel eigen manier: door vooral vooruit te kijken en nog eens te benadrukken waarom je de iPhone 7 moet hebben. Tim Cook en Phil Schiller benadrukken allebei dat ze nog maar net zijn begonnen en dat de beste jaren van Apple nog in de toekomst liggen. Vier met ze mee!

Dit is de klikwiel-iPhone die Apple nooit uitbracht
Wist je dat Apple ooit overwoog om een klikwiel-iPhone uit te brengen? Het idee was gebaseerd op de iPod, het eerste apparaat waarmee Apple erin slaagde om een veel grotere groep te bereiken dan alleen de verstokte Mac-gebruikers. In dit artikel lees je meer over de klikwiel-interface van deze nooit uitgebrachte iPhone.

Werkende prototypes van de originele iPhone
Benieuwd hoe die eerste werkende prototypes van de iPhone eruit zagen? Het is te zien in een video waarin de twee kanshebbers naast elkaar te zien zijn: de klikwiel-interface van Tony Fadell en de interface van Scott Forstall, die we allemaal kennen. Kijk en beslis zelf welke bediening jij het handigst vindt.

Zo haalden we in 2007 de simlock van de originele iPhone
De eerste iPhone was voorzien van een simlock van AT&T, de Amerikaanse provider waarmee Apple samenwerkte. In de zomer van 2007 werden daarom allerlei methoden bedacht om de simlock eraf te halen. Van Supersim tot Geohot: zo haalden we in 2007 de simlock van de originele iPhone.

Terugblik: dit waren de smartphones van 2007
Toen de iPhone in 2007 werd aangekondigd zagen smartphones er heel anders uit. Nokia was marktleider en de QWERTY-toetsenbordjes van BlackBerry waren het meest toonaangevend. Bijna elke fabrikant had wel een smartphone met toetsenbordje in het assortiment. Apple’s iPhone was daarom een rare vogel: hoe moest je in godsnaam typen op zo’n schermpje teksten intikken? Dat zou nooit lukken…

Zo verliep de verkoopstart van de allereerste iPhone in 2007
In de zomer van 2007 gingen de eerste iPhones in de verkoop. Rijen dik stonden mensen bij de Apple Store om er eentje in handen te krijgen. Wij kijken terug op dat moment: hoe groot was de gekte, stonden de rijen vol met handelaren? En hoe reageerden de eerste kopers op het toestel?

Project Purple: zo geheimzinnig deed Apple over de eerste iPhone
Apple houdt van geheimzinnigheid en de ontwikkeling van de eerste iPhone moest dan ook in het diepste geheim plaatsvinden. Een engineer uit die tijd blikt terug op Apple’s Project Purple, waarbij medewerkers onderling niet wisten dat ze bezig waren met Apple’s eerste smartphone.

iCulture bestaat 10 jaar – en dat gaan we ook met jou vieren!
Wat in december 2006 begon als een simpele hobbyblog is uitgegroeid tot een van de grotere Nederlandse tech-nieuwssites. Op 19 december begonnen we met ons eerste nieuwtje ‘De iPhone is er, maar niet van Apple‘, over een telefoon van Cisco die ook iPhone werd genoemd. Tien jaar later schrijven we nog steeds met heel veel plezier over de iPhone, maar dan die van Apple.

Lees meer iCulture specials.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018