Touch ID op toegangsscherm in iOS 11.

Touch ID: alles over de vingerafdrukscanner in iPhone, iPad en MacBook

Touch ID is de vingerafdrukscanner die je in de iPhone, iPad en sommige MacBooks vindt. Het wordt gebruikt om je toestel te ontgrendelen en toestemming te geven voor aankopen en dergelijke. Hier lees je hoe het werkt.

Touch ID vingerafdrukscanner

Touch ID is de naam van de vingerafdruksensor in de iPhone, iPad en sommige modellen van de MacBook. De sensor zit op de iPhone en iPad verwerkt in de homeknop onder het scherm, terwijl hij op de MacBook rechts boven het toetsenbord te vinden is, bijvoorbeeld als onderdeel van de Touch Bar.

Zo werkt Touch ID op de iPhone en iPad

De thuisknop (homeknop) van de iPhone en iPad heeft meerdere functies, zoals Siri activeren of wisselen tussen apps. Sinds de iPhone 5s is daar nog een nieuwe functie bijgekomen: de vingerafdrukscanner.

Je vindt Touch ID op de volgende toestellen:

Touch ID: zo werkt het

Zo werkt het: achter de homeknop zit een sensor die vingerafdrukken herkent. De ring rondom de homeknop speelt daarbij een cruciale rol: als deze ring veranderingen in elektrische spanning herkent, weet de sensor dat je je vinger erop hebt gelegd. De sensor wordt dan actief. Je hoeft dus niet de knop in te drukken, een lichte aanraking is voldoende. Touch ID kan je vinger vanuit verschillende hoeken herkennen: het is niet nodig om je vinger plat op de homeknop te leggen. Voordat Touch ID werkt zul je eerst één of meer vingers moeten instellen door te scannen.

De Touch ID-scanner maakt een hoogwaardige 3D-weergave van je vingerafdruk, waarbij ook gekeken wordt naar diepere huidlagen. Je kunt het systeem dus niet om de tuin leiden door een vingerafdruk van een bierglas te kopiëren. Het systeem is zelflerend: telkens wanneer je een nieuwe scan maakt wordt de vingerafdruk beter door je iPhone en iPad vastgelegd, waardoor de iPhone je vingerafdruk steeds sneller en beter herkent. Naast je duim kun je ook andere vingers gebruiken. Je kunt op één iPhone en iPad in totaal vijf vingers registreren van jezelf of van je partner of kinderen.

Twijfel je of je een iPhone met Touch ID of Face ID wilt hebben? We hebben een vergelijking gemaakt waarin we alle verschillen voor je op een rijtje zetten! Beide hebben namelijk voor- en nadelen.

Sinds de iPhone 6s gebruikt Apple de meeste toestellen de verbeterde Touch ID-sensor van de tweede generatie. Deze herkent een geplaatste vinger nog sneller, waardoor je je iPhone nog sneller kunt ontgrendelen.

iPad Air 2 Touch ID

Touch ID-functies

Touch ID heeft verschillende functies. Je kunt ermee je iPhone of iPad ontgrendelen, zodat je niet meer telkens de toegangscode hoeft in te voeren. Ook kun je het gebruiken voor aankopen in de App Store en betalingen met Apple Pay, in plaats van een wachtwoord. Daardoor kun je sneller toestemming geven voor bepaalde transacties, zonder steeds je wachtwoord te moeten invoeren. Uit veiligheidsoverwegingen moet je bij het herstarten van je toestel wel weer eenmalig je toegangscode invoeren. Je moet deze code dus nog wel onthouden.

Touch ID in apps van derden

Met Touch ID kon je aanvankelijk alleen je iPhone ontgrendelen en aankopen in de App Store doen. Sinds iOS 8 is er meer mogelijk: ook apps van externe ontwikkelaars kunnen Touch ID gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld betalingen doen, inloggen in de app van jouw eigen bank of je wachtwoordenbeheer-app ontgrendelen.

Appontwikkelaars moeten de ondersteuning voor Touch ID wel zelf inbouwen. Apple onderstreept dat ontwikkelaars geen toegang krijgen tot de vingerafdrukgegevens zelf. Ze kunnen alleen een controle door iOS laten uitvoeren, zonder dat er data wordt prijsgegeven.

ING en 1Password met Touch ID.

De wachtwoordenapp 1Password is een goed voorbeeld van een app met Touch ID. In 1Password kun je wachtwoorden voor websites en andere apps opslaan, die door je vingerafdruk worden beveiligd. Hierdoor heb jij alleen toegang tot de wachtwoorden. Naast je vingerafdruk wordt er ook een ‘gewoon’ wachtwoord gebruikt, voor als de herkenning van je vinger niet werkt.

Een ander goed voorbeeld zijn de apps van diverse banken. Hierbij kun je je vingerafdruk gebruiken om in te loggen en om betalingen te versturen. Sinds iOS 9.3 kun je Touch ID ook gebruiken in Apple’s Notities-app om geschreven teksten te beveiligen. Dit is handig als je privégegevens in notities bewaart. Je kunt zelf kiezen welke notities wel of niet met Touch ID beveiligd worden.

iOS-9-3-notities-touch-id

Registreer je ook vingers van je partner, wees je er dan van bewust dat deze persoon toegang heeft tot alle apps die gebruik maken van Touch ID. Hij of zij kan dus niet alleen je toestel ontgrendelen, maar ook in je bankgegevens kijken en notities lezen.

Mobiel betalen: Touch ID en Apple Pay

Apple Pay in FrankrijkHet is met Touch ID ook mogelijk om mobiele betalingen te doen in winkels. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van Apple’s betaaldienst Apple Pay. Je houdt de iPhone tegen een ondersteunde betaalterminal, legt je vinger op de homeknop en de transactie wordt automatisch afgeschreven. Voor Apple Pay is minstens een iPhone 6 of iPhone 6 Plus vereist, of een Apple Watch. Op de iPad kun je Apple Pay alleen gebruiken in apps zelf en niet in de winkels.

Touch ID: veilig of niet?

Grofweg zijn er twee manieren om een vingerafdruk te scannen: optisch en capacitief. Bij een optische lezer wordt er een foto gemaakt met een digitale camera. Deze optische systemen zijn gemakkelijker om de tuin te leiden, bijvoorbeeld met een goede fotokopie of foto. Vette vingers op de glasplaat kunnen sneller leiden tot fouten.

Bij Touch ID is dat niet het geval: daar is gekozen voor een capacitieve lezer. Die maakt gebruik van het feit dat de buitenste laag van je huid niet-geleidend is, terwijl de dieper gelegen lagen wél elektriciteit geleiden. Wanneer je de Touch ID sensor aanraakt, meet deze de structuur in huidlagen. Op basis daarvan wordt een 3D-beeld gemaakt.

Apple heeft voor nog meer beveilingsmaatregelen gezorgd. Zo wordt alle vingerafdrukinformatie versleuteld en lokaal opgeslagen in de Secure Enclave. Deze informatie is niet toegankelijk voor geïnstalleerde apps en wordt ook niet naar Apple’s servers of naar iCloud gestuurd. Bij een toekomstige hack van iCloud kan dus nooit je vingerafdruk worden achterhaald. Volgens Apple is er een kans van 1 op 50.000 dat de vingerscan onjuist wordt geïnterpreteerd en iemand toch toegang tot de iPhone kan krijgen. Bij Face ID is deze kans nog veel kleiner.

Apple slaat niet het exacte patroon of een 3D-model van je vingerafdruk op, maar maakt een berekening waarvan de uitkomst wordt opgeslagen. Bij het scannen van je vinger wordt deze berekening opnieuw uitgevoerd. Levert dit dezelfde uitkomst op, dan krijg je toegang.

Je kunt meerdere vingers registeren met Touch ID.

Wachtwoord overbodig door vingerafdruk?

Vingerafdrukken zijn veel veiliger dan wachtwoorden. Er is zoveel variatie in patronen op de vingertop, waardoor er een oneindig aantal mogelijkheden ontstaat en het onmogelijk is om een vingerafdruk te raden. Vingerafdrukken scannen is ook veel gebruiksvriendelijker dan het invoeren van een wachtwoord.

Er is ook een nadeel: terwijl je je wachtwoord na een hack gemakkelijk kunt vervangen, is dat bij een vingerscan niet zo. Je zit voor de rest van je leven vast aan dezelfde vingerpatronen. Een ander nadeel is dat vingerafdrukken een vorm van enkelvoudige authenticatie zijn. Je hebt slechts één item (de vingerafdruk) nodig om toegang te krijgen. Bij goed beveiligde systemen is er sprake van tweevoudige verificatie, bijvoorbeeld een vingerafdruk en een wachtwoord. Als je slaapt kan iemand jouw iPhone ontgrendelen door de homeknop even tegen je vinger te houden.

Wachtwoorden zullen waarschijnlijk nooit verdwijnen, omdat er altijd een backup nodig is als de sensor kapot gaat of niet werkt.

touch-id-vinger

Touch ID: na 48 uur wachtwoord invoeren

Een iPhone of iPad die 48 uur of langer niet is ontgrendeld zal alsnog vragen om een toegangscode. Ook na een reboot moet er een code worden ingevoerd. Met deze uitzonderingen wil Apple het dieven moeilijker maken om een gestolen iPhone te ontgrendelen.

De 48-uursregel zorgt er namelijk voor dat zij minder lang de tijd hebben om te proberen de beveiliging te omzeilen. Na vijf mislukte scanpogingen vraagt het besturingssysteem ook alsnog om een toegangscode. Hetzelfde gebeurt als je toestel vanaf afstand, met Zoek mijn iPhone, vergrendeld is.

Nadelen van Touch ID

Touch ID werkt in veruit de meeste gevallen probleemloos. De sensor is zo gemaakt dat deze snel en eenvoudig je vinger kan scannen, zelfs als deze er niet plat op ligt. Wel heeft de scanner moeite met vochtige vingers door bijvoorbeeld zweet of water. Als je bijvoorbeeld lang onder de douche gestaan hebt, zul je merken dat de sensor je vingerafdruk niet meteen zal herkennen omdat je huid rimpelig is geworden.

Ook tattoos en vingers met littekens en andere oneffenheden, kunnen mogelijk minder goed werken in combinatie met de Touch ID-sensor. Het is daarom het beste om een niet-beschadigde vinger in te stellen voor gebruik met Touch ID.

Heb je een probleem met het scannen van de Touch ID-sensor, dan kun je het beste Touch ID opnieuw instellen op je iPhone of iPad.

Meer tips over Touch ID
Lees ook onze andere tips over Touch ID:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en sommige MacBooks. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen en activiteiten goedkeuren. Op sommige modellen is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen.

Touch ID