Twee mensen in een Apple Store met een iPhone 13 Pro

iPhone SE Plus: komt er nog een groter instapmodel?

Gaat Apple nog een iPhone SE Plus uitbrengen? Wat weten we al van dit grotere instapmodel en hoe groot zijn de kansen dat de iPhone SE Plus daadwerkelijk komt? Op deze pagina praten we je bij!

iPhone SE Plus 2023 verwachtingen

Apple heeft al meerdere varianten van de iPhone SE uitgebracht, waaronder de iPhone SE 2022 als het meest recente model. Deze is gebaseerd op de 4,7-inch iPhone 8 maar dan met een nieuwe chip en andere interne vernieuwingen. Toch vinden sommige mensen dit model nog iets te klein: ze zouden liever een groter scherm willen hebben. Wellicht komt die wens uit, want er zijn de afgelopen jaren meermaals geruchten geweest over de iPhone SE Plus, een variant met een iets groter scherm. Deze zou gebaseerd kunnen zijn op de iets grotere 5,5-inch iPhone 8 Plus, maar er zijn ook andere voorspellingen.

iPhone SE Plus in het kort

Dit zijn de belangrijkste verwachtingen:

  • Grotere versie van iPhone SE
  • 5,5- tot 6,1-inch LCD-scherm
  • Dubbele camera
  • Touch ID in zijknop of thuisknop
  • Release in 2023 of later

Releasedatum iPhone SE Plus: wanneer verschijnt deze grotere iPhone?

Er is nog veel onzekerheid over een mogelijke releasedatum van de iPhone SE Plus. Sterker nog: het is nog helemaal niet zeker dat dit model er daadwerkelijk komt. Eerdere geruchten voorspelden dat de release van de iPhone SE Plus gepland zou staan voor het voorjaar van 2021, maar dat is uiteraard niet gebeurd. Analist Ming-Chi Kuo voorspelde onterecht dat de iPhone SE Plus was uitgesteld is naar de tweede helft van 2021. Inmiddels wijzen de meeste voorspellingen naar het najaar van 2023 of later, onder andere display-expert Ross Young. Deze zou een scherm van 5,7-inch krijgen, dus een fractie kleiner dan het hedendaagse standaard iPhone-formaat van 6,1-inch.

Design van de iPhone SE Plus

Hoewel de naam doet vermoeden dat de iPhone SE Plus een extra grote versie van de gewone iPhone SE zal zijn, zou het toch iets anders kunnen uitpakken. Er zijn twee theorieën. De eerste is dat de iPhone SE Plus simpelweg gaat lijken op de iPhone 8 Plus, dus met een Touch ID-knop onder het scherm.

Maar hij kan ook gaan lijken op een kleinere versie van de iPhone 11, waarbij de thuisknop onder het scherm verdwijnt. Touch ID kan dan verwerkt worden in de aan/uitknop (zoals bij sommige iPads het geval is), of Apple kan ervoor kiezen om ook bij dit model de overstap te maken naar Face ID. In dat geval neemt het scherm bijna de hele voorkant in beslag.

We denken echter niet dat Apple gaat uitpakken met een compleet nieuw design, aangezien dit te kostbaar is voor een instapmodel. Meestal wordt het chassis van een bestaand toestel gepakt en wat dat betreft is er keuze genoeg: Apple zou kunnen kiezen voor het afgeronde design van de iPhone 11 of de vlakke zijkanten zoals bij de iPhone 12-serie.

Wat we in ieder geval kunnen verwachten is een behuizing van aluminium met een glazen achterkant, zodat deze geschikt is voor draadloos opladen. Of er ook sprake zal zijn van MagSafe-opladen is nog even de vraag. Wat kleuren betreft lijkt Apple een voorkeur te hebben voor wit, zwart en rood.

iPhone 8 in Product(RED).

Prijs iPhone SE Plus

Omdat er nog veel onzekerheid is over de iPhone SE Plus, is het ook lastig om al iets te zeggen over de prijs. Wat we wel weten, is dat Apple de prijzen van iPhones de afgelopen tijd flink heeft verhoogd en dat een groter scherm ook een hogere prijs betekent. We denken dat het Plus-model zo’n €100 duurder wordt in vergelijking met de iPhone SE 2022. Dit zou dan het volgende betekenen:

iPhone SE 2022 iPhone SE Plus
64GB € 529,00 € 629,00
128GB € 579,00 € 679,00
256GB € 699,00 € 799,00

Zoals je ziet is redelijk betaalbaar om (voor €50) te upgraden naar een model met 128GB opslag. We raden dan ook aan om dit te doen. Ter oriëntatie zie je hieronder de huidige prijzen van de iPhone SE 2022.

Koop je via één van bovenstaande linkjes, dan steun je daarmee iCulture zonder dat het jou iets extra kost. Alvast bedankt!

Functies van de grotere iPhone SE Plus

Zoals de naam al zegt krijgt de iPhone SE Plus een groter scherm. Er gaan geruchten die variëren van 5,5-inch tot 6,1-inch. Dit heeft ermee te maken dat 5,5-inch jarenlang het standaard formaat voor de Plus-modellen. Ook de iPhone 8 Plus beschikt over een 5,5-inch scherm. Apple zou ook kunnen kiezen voor de gangbare standaardformaten 5,8-inch en 6,1-inch. Als het inderdaad klopt dat het Plus-model geen thuisknop heeft, neigen we eerder naar 6,1-inch.

Doordat er geen Face ID in zit, kan een eventueel aanwezige notch ook een stuk kleiner worden. Bovendien houdt dit de prijs lager, omdat de sensoren voor Face ID duurder zijn dan die voor Touch ID. Mocht het Apple toch niet lukken om de Touch ID-sensor in de zijknop te verwerken, dan kunnen ze altijd nog terugvallen op de vertrouwde thuisknop. In dat geval lijkt een 5,5-inch scherm waarschijnlijker.

Over de camera is nog weinig gezegd en geschreven. Als we uitgaan van de meest recente instapmodellen, dan zal Apple waarschijnlijk kiezen voor een dubbele camera. Dat wil zeggen: een groothoeklens en een ultra-groothoeklens, dus geen telelens. Bij huidige standaardmodellen sinds de iPhone 11 heeft Apple ook voor deze combinatie gekozen en gebruikers zijn daar erg over te spreken.

iPhone met Touch ID in zijknop.

Wil je niet op dit model wachten, omdat er nog te veel onzeker is? Dan kan je natuurlijk altijd de gewone iPhone SE 2022 kopen. Toch liever iets groters? Dan zou je ook voor de standaardmodellen van de iPhone 11, 12, 13 of 14 kunnen kiezen. Bij de meest recente modellen is er zelfs keuze uit de iPhone 14 Plus met extra groot scherm. Wil je liever de huidige iPhones vergelijken, check dan onze uitgebreide vergelijking.

Bekijk ook

iPhone SE 2022 als los toestel: dit zijn de beste deals

Wil je de iPhone SE 2022 als los toestel kopen? Lees hier alles over dit nieuwste instapmodel iPhone bij Apple. Je kunt ook terecht bij webwinkels, waar je een losse iPhone SE 2022 vaak nog iets goedkoper kunt krijgen. Bekijk wat je opties zijn en waar je de beste deal vindt!