iPhone 15 Pro concept

iPhone 15 Pro Max: dit weten we over de grootste iPhone van 2023

Apple brengt naar verwachting in het najaar van 2023 de iPhone 15 Pro Max uit. Het is de opvolger van de iPhone 14 Pro Max en biedt weer het grootste scherm. Maar wat is er nog meer nieuw en wat zeggen de geruchten? Alles wat we nu al weten over de iPhone 15 Pro Max lees je hier.

De afgelopen jaren bracht Apple, naast de gewone iPhone Pro, ook een grotere versie uit met de naam Pro Max. Voor 2023 lijkt dit ook weer het geval te zijn, al wordt er nog gespeculeerd over de naam: wordt het iPhone 15 Pro Max of iPhone 15 Ultra? Hoe hij ook gaat heten, enkele details van dit toestel zijn al uitgelekt. Op deze pagina lees je alles over de grote iPhone 15 Pro Max: van geruchten tot nieuwe functies en het design.

iPhone 15 Pro Max in het kort

 • Opvolger van de iPhone 14 Pro Max
 • 6,7-inch scherm, grootste van de line-up
 • Behuizing van titanium
 • Drievoudige camera, mogelijk met periscopische lens
 • OLED-display met Dynamic Island
 • Always-on scherm met ProMotion
 • A17-chip met betere prestaties
 • Usb-c-poort in plaats van Lightning
 • Geen fysieke knoppen meer
 • Verwachte prijs vanaf €1.479,-
 • Release: september/oktober 2023

iPhone 15 Pro concept liggend

Releasedatum iPhone 15 Pro Max

Naar verwachting kondigt Apple de iPhone 15 Pro Max in het najaar van 2023 aan, zeer waarschijnlijk in september. Apple kondigt de nieuwe iPhones eigenlijk altijd in september aan, met uitzondering van 2020 door de coronapandemie toen de aankondiging in oktober was. Maar wanneer ligt hij dan in de winkels? Dat is wat lastiger te voorspellen. Apple brengt iPhones meestal allemaal tegelijkertijd in september uit, maar soms is er voor een bepaald model een uitzondering. Die uitzondering kan dit jaar zomaar eens voor de iPhone 15 Pro Max zijn, aangezien dit model wat extra functies krijgt. We verwachten in ieder geval dat de release gepland staat voor september of oktober 2023.

Prijs iPhone 15 Pro Max

De prijs van de iPhone 15 Pro Max is nog niet bekend, maar er is wel voldoende af te leiden uit de voorgaande modellen. We denken namelijk niet dat Apple de prijs nog veel verder op zal schroeven, zeker niet omdat de modellen afgelopen jaar (door inflatie) al flink duurder geworden zijn. Afhankelijk van de opslagcapaciteit, zijn dit de prijzen die we verwachten:

 • 128GB: €1.479,-
 • 256GB €1.609,-
 • 512GB: €1.869,-
 • 1TB: €2.129,-

De prijzen komen dus overeen me de iPhone 14 Pro Max, al kan Apple ervoor kiezen om er toch een schepje bovenop te doen (zo’n €50,- tot €100,- extra) vanwege mogelijk extra functies. Maar heel veel meer zal de prijs niet afwijken, zo gokken wij.

Design iPhone 15 Pro Max

Qua ontwerp gaat er dit jaar bij de duurste iPhones wel wat veranderen. Allereerst wordt er gesproken over een behuizing van titanium. Op de duurste modellen gebruikt Apple nu nog roestvrij staal. Het nadeel daarvan is dat het een stuk zwaarder is dan titanium. Bovendien blijven vingerafdrukken duidelijk zichtbaar op de glimmende rand, terwijl titanium mat is. Een matte behuizing van titanium geeft de iPhone weer een geheel nieuwe look. Er wordt al jaren gesproken over een titanium behuizing en nadat Apple het vorig jaar gebruikte voor de Apple Watch Ultra, wordt het steeds aannemelijker dat ook de duurste iPhones hiernaar overstappen.

Concept iPhone 15 Pro

Naast de behuizing gaat er ook iets veranderen aan de vorm. De platte zijkanten blijven vooralsnog, maar aan de achterkant gaat de zijkant in een ronde hoek om naar de achterkant. Nu hebben de iPhones nog een rechte hoek van de zijkant naar de voor- en achterkant, maar dat zou bij de iPhone 15-modellen dus veranderen naar afgeronde randen bij de achterkant. Daardoor ligt het toestel mogelijk iets prettiger in de hand.

In welke kleuren de iPhone 15 Pro Max gaat verschijnen, is nog niet bekend. We verwachten in ieder geval goud, zilver en spacezwart, maar daarnaast brengt Apple meestal ook nog een andere wat meer uitgesproken kleur uit. Het is echter de vraag in hoeverre dat mogelijk is met de titanium behuizing. Een eventuele extra kleur zal in ieder geval niet heel opvallend zijn.

Scherm iPhone 15 Pro Max

De iPhone 15 Pro Max krijgt wederom een 6,7-inch display, de grootste uit de iPhone-familie. Dit is hetzelfde formaat als voorgaande jaren. Ook andere functies voor het scherm blijven vooralsnog gelijk. Denk dus aan een OLED-display met always-on functie. Het scherm ondersteunt 120Hz ProMotion beeldverversing, voor soepelere animaties. Apple noemt dit het Super Retina XDR Display. Daarnaast vind je bovenaan geen notch maar het Dynamic Island, net als in de iPhone 14 Pro-modellen. Qua resolutie verwachten we 2796 x 1290 pixels bij 460 ppi.

Er wordt wel gesproken over een hogere piekhelderheid voor het display, mogelijk bij gebruik buitenshuis. Momenteel heeft de iPhone 14 Pro Max een piekhelderheid van 2000 nits buitenshuis en dat zou bij de opvolger opgekrikt worden naar 2500 nits, dankzij een nieuw type display van Samsung.

iPhone 15 Ultra concept

Functies en verbeteringen iPhone 15 Pro Max

Over exacte nieuwe functies is nog weinig bekend voor dit nieuwe toptoestel. Verwacht in ieder geval alle mogelijkheden die je nu ook al in de iPhone 14 Pro Max vindt, zoals MagSafe-opladen, draadloos opladen en functies als crashdetectie en SOS via satelliet. Wel zijn er al geruchten geweest over de oplaadpoort en de knoppen van dit model.

Apple zou in 2023 eindelijk de overstap maken van Lightning naar usb-c. Vanwege regelgeving in de EU zijn smartphonefabrikanten verplicht om een universele oplaadpoort te gebruiken. Apple wordt daarmee min of meer gedwongen om afscheid te nemen van Lightning. Daarbij zou Apple voor de toptoestellen kiezen voor de beste specificaties, met usb 3.2 of Thunderbolt 3. Het voordeel is dat je daarmee sneller grote bestanden kan overzetten naar een Mac, bijvoorbeeld grote video’s of foto’s.

Bij de knoppen zien we zeer waarschijnlijk ook wat wijzigingen. Apple zou voor het eerst alle knoppen willen vervangen door niet fysiek indrukbare knoppen. In plaats daarvan wordt het klikgevoel gesimuleerd met de Taptic Engine, de trilmotor van de iPhone. De iPhone 15 Pro-modellen zouden een extra Taptic Engine krijgen voor deze toetsen. Het is vergelijkbaar met hoe de thuisknop werkt sinds de iPhone 7 en op de huidige iPhone SE-toestellen. Het voordeel is dat het toestel hierdoor waterbestendiger kan worden.

Bekijk ook

Deze iPhone 15 Pro-functies krijg je alleen op de duurdere modellen

Er zijn al diverse geruchten over functies die alleen op de iPhone 15 Pro (Max) beschikbaar komen. In dit artikel verzamelen we ze, zodat je weet welke functies uniek zijn voor de duurdere iPhone 15-modellen. Zo zouden de fysieke knoppen ontbreken op de Pro-modellen en krijgen ze snellere datatransfer via usb-c.

Camera in iPhone 15 Pro Max

De grootste verbeteringen vinden we ook dit jaar waarschijnlijk bij de camera. We verwachten betere sensoren die zorgen voor mooiere foto’s bij grote lichtverschillen en andere tweaks aan de lenzen en camera-onderdelen die zorgen voor mooiere foto’s. Maar de iPhone 15 Pro Max krijgt daarbij nog iets extra’s. Voor dit model wordt gesproken over een periscopische cameralens. Hierdoor kan de camera veel verder optisch inzoomen, doordat de lens fysiek meebeweegt. Volgens bronnen gaat het om 6x optisch inzoomen, maar er wordt ook gesproken over 10x optisch inzoomen. Wat het ook wordt: het zorgt er in ieder geval voor dat je veel verder kunt inzoomen zonder zichtbare kwaliteitsverlies. De digitale zoom zal ook behouden blijven, maar je zult hier minder snel op overschakelen omdat de optische zoom veel verder kan gaan dan voorheen.

Lees ook ons artikel over de iPhone 15-camera.

Bekijk ook

Dit kunnen we verwachten van de iPhone 15 camera

Wat zijn de verbeteringen die we verwachten voor de camera van de iPhone 15? Volgens bronnen kiest Apple voor een nieuwe sensor die overbelichting voorkomt en moet zorgen voor een aanzienlijke verbetering bij weinig licht. Ook wordt de camerabult dunner op de iPhone 15 Pro Max.

iPhone 15 Pro Max chip en prestaties

Sinds afgelopen jaar heeft Apple qua chips onderscheid gemaakt tussen de standaardmodellen en de pro-uitvoeringen. Dat zal dit jaar waarschijnlijk ook het geval zijn, waardoor de iPhone 15 Pro-modellen de snelste toestellen uit de line-up worden. Voor dit jaar verwachten we een upgrade van de A16- naar de A17-chip. Maar dat zal je qua prestaties mogelijk niet eens heel erg merken. De A17-chip biedt mogelijk wat meer grafische kracht voor games en camerafuncties, maar qua snelheid verwachten we weinig verschil.

De A17-chip zou wel kunnen zorgen voor meer efficiëntie en dus een langere batterijduur. De chip zou namelijk overstappen van een 4nm-structuur naar 3nm. Chipfabrikant TSMC focust daarbij vooral op de energiezuinigheid, met dus mogelijk een langere accuduur tot gevolg. Dat zou wat ons betreft ook de beste keuze zijn. De iPhones zijn immers al zo snel en krachtig, dat daar nauwelijks nog verbeteringen merkbaar zijn. Maar qua stroomverbruik is er nog wel wat winst te behalen.

Verder verwachten we minimaal 6GB werkgeheugen (mogelijk 8GB) en dat je weer kunt kiezen uit vier opslagcapaciteiten: 128GB, 256GB, 512GB en 1TB. Maar het zou ons ook niets verbazen als Apple in 2023 voor de Pro-modellen begint bij 256GB en dat dit door loopt tot maximaal 2TB. Betrouwbare geruchten zijn daarover nog niet geweest.

Lees ook onze andere pagina’s over de modellen van 2023: