Widgets in macOS Big Sur

Zo kun je macOS-widgets gebruiken

Informatie in een oogopslag

Sinds macOS Big Sur vind je vernieuwde widgets op de Mac. Hiermee krijg je snel overzicht van functies zoals het weerbericht, aandelenkoersen of aanstaande taken. In deze tip leggen we uit hoe je widgets op de Mac kunt gebruiken.

Widgets in macOS

Vroeger had je op de Mac ook al Dashboard Widgets, maar Apple is er in macOS Catalina mee gestopt. Sinds macOS Big Sur zijn ze terug, maar in een andere vorm. De widgets zijn nu instelbaar in meerdere formaten en met meer mogelijkheden. Ook externe ontwikkelaars kunnen widgets voor hun apps maken. De widgets geven in één oogopslag relevante informatie geven, dus het mogen geen complete mini-apps zijn. In dit artikel lees je hoe je ze kunt gebruiken in instellen.

Widgets bekijken op de Mac

De widgets bevinden zich aan de rechter zijkant van je Mac-scherm. Zodra je op datum of tijdstip klikt komen de meldingen van het macOS Berichtencentrum tevoorschijn. Daaronder staan de widgets. Je kunt op een widget klikken om meer informatie te zien. Klik je bijvoorbeeld op de aandelen-widget, dan zal de Aandelen-app op de Mac worden geopend.

Widgets Big Sur

Widgets op de Mac toevoegen

Je kunt ook nieuwe widgets toevoegen. Daarbij is het mogelijk om meerdere varianten van dezelfde widget te hebben. Je kunt dus meerdere weerwidgets tegelijk in beeld hebben, voor verschillende steden. Ook kun je bij sommige widgets kiezen uit meerdere varianten.

  1. Open het scherm met widgets door op de datum en tijd te klikken.
  2. Klik onderaan op Wijzig widgets.
  3. Vervolgens selecteer je links de app waarvoor je een widget wil instellen of kies een van de voorgestelde widgets.
  4. Kies eventueel het type widget en het formaat. Meestal zijn er twee of drie opties. Zo kun je bij Notities in het voorbeeld hieronder kiezen voor een map of een losse notitie.
  5. Klik op het plusje om toe te voegen.

Widgets op de Mac toevoegen

Mac-widgets aanpassen

Sommige widgets tonen heel specifieke informatie, bijvoorbeeld het weerbericht van Cupertino en de aandelenkoers van Apple. Wil je dit aanpassen naar je eigen stad of favoriete aandeel, dan doe je dat zo:

  1. Open de widgets door op de datum en tijd te klikken.
  2. Blader naar de onderkant van de lijst en klik je op Wijzig widgets.
  3. Klik vervolgens op de gewenste widget en kies andere informatie, bijvoorbeeld een andere stad.

Mac widgets aanpassen.

Verder kun je de volgorde van de widgets aanpassen door ze te verslepen. Daarbij worden steeds twee kleine blokjes naast elkaar getoond. Vind je een widget te groot of te klein, dan kun je ook het formaat aanpassen. Je hebt de keuze uit klein (K), normaal (N) of groot (G).

Naast de widgets van Apple zelf kun je ook kiezen uit widgets van externe ontwikkelaars. Ze verschijnen vanzelf als een bepaalde app widgets aanbiedt. Gaandeweg zal het aanbod steeds groter worden. De widgets moeten aan allerlei eisen voldoen, zodat ze niet te druk worden. Bij grotere widgets mogen ontwikkelaars ook een knop toevoegen.

macOS Big Sur widgets aanpassen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!