iPadOS 14 compacte zoekfunctie

iPadOS 14 nu te downloaden: de grote update voor je iPad

iPadOS 14 is nu te downloaden voor iedereen met een geschikte iPad. De update voor de iPad bevat diverse verbeteringen, waaronder voor Safari, multitasking en heel veel andere nieuwe functies. Dit moet je weten over iPadOS 14.

We hebben er even op moeten wachten, maar nu is het zover. Apple heeft voor de tweede keer in de geschiedenis een grote update voor de iPad uitgebracht. iPadOS 14 bevat nagenoeg alle nieuwe functies die je ook in iOS 14 vindt, maar dan met enkele iPad-specifieke verbeteringen. Ga snel iPadOS 14 installeren of lees hieronder eerst over de nieuwe functies!

Wil je meepraten over deze software-update? In onze Praat mee over iOS 14 en iPadOS 14 kun je je ervaringen delen en lees je die van andere iCulture-lezers.

iPadOS 14 in het kort

Hieronder staan de belangrijkste voor iPadOS 14 op een rij:

  • Nieuwste update voor de iPad
  • iPadOS 14 bevat veel verbeteringen die je ook in iOS 14 vindt, zoals een kleinere telefoon-interface
  • Nieuwe functies speciaal voor de iPad, zoals betere weergave voor apps
  • Eerste beta reeds beschikbaar, publieke beta verwacht in juli 2020
  • Geschikt voor alle iPads die al op iOS 13 draaien

Nieuwe functies in iPadOS 14

Een aantal verbeteringen van iOS 14, zoals de nieuwe widgets en de zogenaamde App Library, vinden we ook in iPadOS 14. Met de App Library worden apps op een nieuwe manier gesorteerd. Er is een blokje met suggesties, bijvoorbeeld met apps die je op dat moment nodig zou hebben. Daarnaast bekijk je ook gemakkelijk een A tot Z-overzicht van alle apps die op je toestel staan.

iPadOS 14 nieuw

Dit zijn de belangrijkste verbeteringen in iPad OS 14:

Widgets in iPadOS 14

Een grote vernieuwing zijn de widgets. Apple’s widgets kunnen verschillende vormen aannemen, van groot tot klein. Je was gewend aan een apart overzicht met widgets, maar je kan ze nu ook tussen de apps op het beginscherm plaatsen. Verder kun je ze samenvoegen tot een Smart Stack (slimme stapel).

In de widget gallery vind je alle widgets van Apple en externe partijen. Ze zijn gesorteerd in volgorde van populariteit. Siri geeft op basis van je gedrag suggesties welke widgets je het best kunt gebruiken.

iPadOS 14 thuisscherm met widgets

Aangepast appdesign voor iPad

Er komen speciale designs voor apps die voor de iPad zijn geoptimaliseerd. De Foto’s-app krijgt bijvoorbeeld een nieuwe zijbalk, zoals je van de desktop kent. Denk daarbij aan de zijbalk van de Finder. Er komt linksboven een nieuwe knop, waarmee je de nieuwe zijbalk kunt in- en uitschakelen. Deze zijbalk vind je ook in Notities en Bestanden.

Sommige apps hebben ook een nieuwe weergave, waarmee je met een knop makkelijk kan wisselen. De Muziek-app laat je met de zijbalk snel wisselen tussen weergaven en onderdelen in de app. De muziekspeler is nu fullscreen, met live songteksten aan de rechterkant.

Compactere weergave voor bellen en Siri

De Siri- en belweergave is ook verbeterd. De schermen blokkeren niet langer het volledige scherm, maar er verschijnt een kleinere strook boven- of onderin het scherm, zoals je op de afbeelding hieronder ziet. Dit werkt ook met apps van derden.

iPadOS 14 gebeld worden

Verbeterde zoekfunctie op iPad

Ook de zoekfunctie is verbeterd. De zoekfunctie is nu universeel en lijkt veel meer op Spotlight op de Mac. Je kan meteen beginnen met typen en apps starten, zoeken op het web of nog meer handige dingen opzoeken. Terwijl je zoekopdrachten intikt krijg je al suggesties. Met deze compactere zoekfunctie kun je de huidige app in beeld houden.

iPadOS 14 Spotlight

Scribble en andere Apple Pencil-verbeteringen

Apple heeft voor de Apple Pencil allerlei verbeteringen toegevoegd. Zo is er de Scribble handschriftherkenning. Je kan gewoon schrijven in een tekstvak en de iPad zet de geschreven tekst automatisch om naar getypte tekst.

Het werkt in meerdere talen. Als je in een app geschreven tekst hebt, kun je met een nieuwe knop de tekst kopiëren naar getypte tekst en plakken in een andere app. Ook herkent de Apple Pencil vormen: teken een rondje, houd de Pencil even op het scherm en de iPad maakt er een perfect ronde cirkel van. Dit werkt met allerlei vormen zoals rechthoeken, hartjes, sterren, wolken en denkballonnetjes.

Heb je een fout gemaakt? Dan kun je met de Pencil er overheen krassen om het te wissen. Je kunt ook een woord omcirkelen om het te selecteren, zodat je het gemakkelijk kunt kopiëren of verplaatsen.

In de Notities-app kun je met Smart Selection gemakkelijker tekeningen en handgeschreven teksten selecteren en zogenaamde ‘data detectors’ herkennen adressen, telefoonnummers en dergelijke in handgeschreven tekst.

Alle verbeteringen van iOS 14 komen ook naar de iPhone. Dus denk aan de nieuwe Translate-app, verbeteringen in Apple Kaarten, iMessage-optimalisaties voor groepsgesprekken en nog veel meer.

iPadOS 14 geschikte toestellen

Bij de iPad krijgen de volgende modellen een update:

Weet je niet goed welke iPad je hebt? Check het eenvoudig in ons overzicht met iPad-modellen.

iPadOS 14 beschikbaarheid: wanneer kan ik hem downloaden?

De iPadOS 14 beta is de komende maanden getest door ontwikkelaars. Inmiddels is iPadOS 14 ook beschikbaar voor iedereen met een geschikte iPad!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!