iPadOS 14 compacte zoekfunctie

iPadOS 14: alles over de grote iPad-update van 2020

iPadOS 14 brengt nieuwe functies naar je iPad. De update bevat diverse verbeteringen, waaronder nieuwe functies voor Safari, multitasking en heel veel andere nieuwe dingen. Dit moet je weten over iPadOS 14.

Update: Inmiddels zijn er nieuwere versies van iPadOS verschenen. Bekijk in ons overzicht iOS-versies wat de meest actuele versie is, namelijk iPadOS 14.8.

Onderstaand artikel is verschenen in september 2020 en beschrijft de toenmalige situatie.

iPadOS 14 bevat nagenoeg alle nieuwe functies die je ook in iOS 14 vindt, maar dan met enkele iPad-specifieke verbeteringen.

iPadOS 14 in het kort

Hieronder staan de belangrijkste voor iPadOS 14 op een rij:

  • Nieuwste update voor de iPad
  • iPadOS 14 bevat veel verbeteringen die je ook in iOS 14 vindt, zoals een kleinere telefoon- en Siri-interface
  • Nieuwe functies speciaal voor de iPad, zoals betere weergave voor apps
  • Geschikt voor alle iPads die al op iOS 13 draaien

iPadOS 14 nieuw

Nieuwe functies in iPadOS 14

Dit zijn de belangrijkste verbeteringen in iPad OS 14:

Widgets in iPadOS 14

Ook in iPadOS 14 vind je nieuwe en verbeterde widgets, maar helaas zijn de mogelijkheden wat beperkt. Je kunt ze namelijk alleen in de zijbalk gebruiken en niet op het beginscherm. Dat kan op de iPhone wel.

iPadOS 14 thuisscherm met widgets

Aangepast appdesign voor iPad

De apps zijn in iPadOS speciaal voor de iPad geoptimaliseerd. De Foto’s-app heeft bijvoorbeeld een nieuwe zijbalk, zoals je van de desktop kent. Denk daarbij aan de zijbalk van de Finder. Er is linksboven een nieuwe knop te zien, waarmee je de nieuwe zijbalk kunt in- en uitschakelen. Deze zijbalk vind je ook in Notities en Bestanden.

Sommige apps hebben ook een nieuwe weergave, waarmee je met een knop makkelijk kan wisselen. De Muziek-app laat je met de zijbalk snel wisselen tussen weergaven en onderdelen in de app. De muziekspeler is nu fullscreen, met live songteksten aan de rechterkant.

Compactere weergave voor bellen en Siri

De Siri- en belweergave is verbeterd. De schermen blokkeren niet langer het volledige scherm, maar er verschijnt een kleinere strook boven- of onderin het scherm, zoals je op de afbeelding hieronder ziet. Dit werkt ook met apps van derden.

iPadOS 14 gebeld worden

Verbeterde zoekfunctie op iPad

De zoekfunctie is nu universeel en lijkt veel meer op Spotlight op de Mac. Je kan meteen beginnen met typen en apps starten, zoeken op het web of nog meer handige dingen raadplegen. Terwijl je zoekopdrachten intikt krijg je al suggesties. Met deze compactere zoekfunctie kun je de huidige app in beeld houden.

iPadOS 14 Spotlight

Scribble en andere Apple Pencil-verbeteringen

Apple heeft voor de Apple Pencil allerlei verbeteringen toegevoegd. Zo is er de Scribble handschriftherkenning. Je kan gewoon schrijven in een tekstvak en de iPad zet de geschreven tekst automatisch om naar getypte tekst.

Het werkt in meerdere talen. Als je in een app geschreven tekst hebt, kun je met een nieuwe knop de tekst kopiëren naar getypte tekst en plakken in een andere app. Ook herkent de Apple Pencil vormen: teken een rondje, houd de Pencil even op het scherm en de iPad maakt er een perfect ronde cirkel van. Dit werkt met allerlei vormen zoals rechthoeken, hartjes, sterren, wolken en denkballonnetjes.

Heb je een fout gemaakt? Dan kun je met de Pencil er overheen krassen om het te wissen. Je kunt ook een woord omcirkelen om het te selecteren, zodat je het gemakkelijk kunt kopiëren of verplaatsen.

In de Notities-app kun je met Smart Selection gemakkelijker tekeningen en handgeschreven teksten selecteren en zogenaamde ‘data detectors’ herkennen adressen, telefoonnummers en dergelijke in handgeschreven tekst. Dit werkt niet in alle talen.

Alle verbeteringen van iOS 14 komen ook naar de iPhone. Dus denk aan de nieuwe Translate-app, verbeteringen in Apple Kaarten, iMessage-optimalisaties voor groepsgesprekken en nog veel meer.

iPadOS 14 geschikte toestellen

Bij de iPad krijgen de volgende modellen een update:

Weet je niet welke iPad je hebt? Check het eenvoudig in ons overzicht met iPad-modellen.

iPadOS 14 beschikbaarheid: wanneer kan ik hem downloaden?

De iPadOS 14 beta werd in de zomer van 2020 uitgebreid getest door ontwikkelaars. Inmiddels is iPadOS 14 officieel verschenen voor iedereen met een geschikte iPad. Downloaden maar! De stappen zijn exact gelijk aan die van iOS 14 installeren.

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2021
Software
iPadOS 14