iPad 2021

Waarom de iPad 2021 nog steeds een goed idee is

De iPad 2021 is de negende generatie iPad en brengt een aantal verbeteringen aan de camera en de chip. Ook nu is de iPad 2021 nog een prima keuze, aangezien dit instapmodel een stuk goedkoper is dan de iPad 2022. Alles wat je moet weten over dit model lees je hier.

iPad 2021 review Prijs (vanaf €439,-)

Inmiddels zijn we gewend dat Apple ieder jaar een nieuwe standaard iPad aankondigt. Bij de iPad 2021 is dat ook het geval: dit is een betaalbare iPad die voor een grote doelgroep interessant is, mede vanwege de lagere prijs. Zoek je een betaalbare iPad voor veelzijdig gebruik, dan is de iPad 2021 ook nu nog een uitstekende keuze. Zijn opvolger iPad 2022 is namelijk veel duurder geworden. Vandaar dat Apple de iPad 2021 zelf ook nog in het assortiment houdt voor mensen die een ‘iPad voor iedereen’ zoeken. De iPad 2021 biedt verbeteringen in de camera, maar ook in de chip. Lees hier wat er vernieuwd en verbeterd is bij de negende generatie iPad en waar je de beste deals vindt!

iPad 2021 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPad 2021:

  • Negende generatie iPad, ook wel iPad 9 of iPad 2021 genoemd
  • 10,2-inch scherm, zelfde als de voorganger
  • Met snellere A13 Bionic chip
  • Biedt dubbel zoveel opslag: 64GB en 256GB
  • Verbeterde camera met Center Stage
  • Adviesprijs vanaf €439,- (voorheen €389,-)
  • Releasedatum op 24 september 2021

iPad 2021 man

Waarom de iPad 2021 nog steeds een goede aankoop is

Zit je te twijfelen tussen de iPad 2021 en de iPad 2022? We hebben een vergelijking gemaakt waarin we de verschillen op een rijtje zetten.

Hoewel het natuurlijk leuker is om het allernieuwste te kopen, is de iPad 2021 toch écht de meest verstandige aankoop. Die heeft namelijk als belangrijkste voordeel dat hij véél goedkoper is. Dit model had een adviesprijs van €389,- en was bij veel winkeliers voor prijzen tussen de €355,- en €370,- te vinden. Wie snel is, haalt er nog eentje voor die prijs in huis, want we hebben gemerkt dat veel winkeliers inmiddels hun prijzen ook naar boven aan het aanpassen zijn.

De iPad 2022 heeft als voordeel het nieuwe design met het iets grotere scherm, de leuke kleurtjes en de iets snellere processor, maar het scheelt niet veel. Maar wil je de Apple Pencil gaan gebruiken, dan is dit model door z’n usb-c-poort juist wat onhandiger.

Design iPad 2021

De iPad 2021 heeft een traditioneel iPad-design. Er zit een thuisknop op met Touch ID-vingerafdrukscanner onder het scherm, zoals we al jaren gewend zijn. De zijkanten van deze iPad zijn niet vlak zoals de iPad Air en de iPad Pro, maar dat zullen veel mensen prima vinden. Qua ontwerp is het 2021-model dan ook identiek aan zijn voorganger. Apple staat erom bekend bij dit type iPad hergebruik toe te passen, zowel qua design als qua onderdelen. De prijs kan daardoor laag blijven en voor de doelgroep is dat belangrijker dan de nieuwste features hebben. De nieuwe iPad 2021 is beschikbaar in spacegrijs en zilver. De goudkleurige versie is in 2021 komen te vervallen.

iPad 2021 met Smart Keyboard

Scherm van iPad 2021

De iPad 2021 heeft hetzelfde scherm als de voorganger. Dat betekent een 10,2-inch display. Helaas is het scherm niet gelamineerd. Dat betekent dat je een dunne laag lucht tussen het glas en de pixels ziet. Apple doet dit om de kosten te drukken, dus we begrijpen die keuze. Een gelamineerd scherm is mooier en werkt prettiger in combinatie met een Apple Pencil. Ook ontbreekt de antireflectiecoating voor gebruik buitenshuis.

Kind met iPad 2021

De resolutie van het scherm is ongewijzigd gebleven. Op de iPad 2021 vind je een gewoon Retina-scherm met een resolutie van 2160 x 1620 pixels met een helderheid van 500 nits. Geen bijzonderheden dus, maar wel een prima scherm voor alle basistaken van een iPad. Om het scherm toch beter te maken, is in dit model True Tone toegevoegd. De iPad past daarmee de tint van het scherm aan op basis van het omgevingslicht, zodat de kleuren altijd realistisch ogen.

Prestaties iPad 2021

De iPad 2021 heeft een A13 Bionic-chip, die zo’n 20% sneller is dan de gewone iPad uit 2020. Volgens Apple is deze 3x sneller dan de huidige Chromebook. De nieuwe chip verbetert volgens Apple het alledaagse gebruik, maar is ook meer geschikt voor geavanceerde apps zoals Adobe Fresco. Er zit een nieuwe generatie Neural Engine in, waardoor functies als Livetekst in iPadOS 15 beter zijn.

iPad 2021 scherm

De camera heeft een verbeterde autofocus en ook de voorste camera is verbeterd naar een 12-megapixel ultrawide lens. Dit maakt Center Stage (Middelpunt) mogelijk, waarbij de camera het gezichtsveld aanpast op basis van de personen die in beeld zijn. Hij ‘zoomt’ als het ware in en uit, zodat je altijd in het middelpunt staat.

Prijs en beschikbaarheid iPad 2021

De iPad 2021 kreeg bij introductie een adviesprijs van €389,-. dit is gelijk aan de adviesprijs van het vorige model, maar je krijgt nu 64GB in plaats van 32GB. Je krijgt in feite dus een betere deal. Najaar 2022 heeft Apple de adviesprijs van de iPad 2021 echter verhoogd naar €439,- en veel winkeliers zijn Apple daarin gevolgd. Behalve modellen met 64GB kun je ook kiezen voor 256GB.

Je kunt je iPad gratis laten graveren bij Apple, maar hou er rekening mee dat dit negatieve invloed kan hebben op de waarde, mocht je de tablet ooit willen verkopen. De iPad 2021 is sinds midden september 2021 bij Apple te bestellen en de eerste exemplaren werden op 24 september 2021 geleverd.

iPad 2021 review

Of dit model wat voor jou is, lees je in onze iPad 2021 review. Daarin bespreken we het verbeterde scherm, de camera en alle andere eigenschappen van deze standaard iPad. Onze conclusie luidt:

Met de iPad 2021 heeft Apple weer wat stapjes in de goede richting gezet, al zijn het maar kleine babystapjes. De verbeterde chip zorgt ervoor dat de iPad nog vele jaren mee kan en ook de nieuwste functies van iPadOS kan gebruiken. De verbeterde frontcamera is een zegen, vooral dankzij ondersteuning voor Center Stage. Verder is de iPad 2021 precies wat je van een iPad verwacht: een razendsnelle tablet waarmee je alle kanten op kan. Ideaal voor kinderen voor spelletjes of filmpjes, maar ook voor ouders die films en series op vakantie willen kijken of op de bank het laatste nieuws willen lezen.

Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte voor verbetering is. Vooral het display laat op een paar vlakken te wensen over. We vinden dat het nu toch hoog tijd wordt dat Apple het scherm lamineert en ook de antireflectiecoating toepast, zodat de iPad ook buitenshuis beter te gebruiken is. We kunnen ons ook niet zo goed voorstellen wat Apple volgend jaar nog meer zou moeten verbeteren, zonder het design helemaal om te gooien. Totdat Apple met het model van volgend jaar op de proppen komt, is dit voor de grote meerderheid nog altijd de beste keuze.

Bekijk ook

Review iPad 2021: dezelfde iPad met een broodnodige verbetering

Apple heeft ook dit jaar een vernieuwde iPad uitgebracht. De iPad 2021, ook wel de negende generatie iPad genoemd, biedt een aantal vernieuwingen, maar is ook in heel veel opzichten hetzelfde als de vorige modellen. Is het tijd voor een grotere vernieuwing?

Ben je benieuwd naar de huidige iPad-lineup? Lees dan onze iPad vergelijking. Daarin vergelijken we iPads met elkaar. Je vindt daar alle huidige modellen overzichtelijk bij elkaar.

Bekijk ook

iPad vergelijken: dit is jouw iPad-keuzehulp! Welke iPad past bij jou?

Welke iPad past bij jou: de grote iPad Pro 2022, de kleinere iPad mini 2021, de supersnelle iPad Air 2022, de nieuwste iPad 2022 of de standaard 10,2-inch iPad 2021? We vergelijken de iPads en zetten de verschillende modellen en afwegingen op een rijtje.

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2022
Device
iPad 2021