Apple TV 4K

Wat is 4K HDR op de Apple TV en waarom wil je het hebben?

De Apple TV 4K ondersteunt HDR en Dolby Vision. Wat kun je daarmee en is het de moeite om er een nieuwe tv en Blu-ray speler voor aan te schaffen? Wij duiken in de technologie achter 4K, HDR en Dolby Vision.

Apple TV 4K met HDR

De Apple TV 4K werkt met HDR en Dolby Vision. In dit artikel lees je waar deze termen voor staan en of het zin heeft er een nieuwe televisie voor aan te schaffen.


Daarnaast werkt de Apple TV 4K met Dolby Atmos. Dit zorgt ervoor dat de audio van alle kanten lijkt te komen, waardoor je een bioscoopervaring krijgt. In onderstaande gids lees je meer over Dolby Atmos.

Waarom 4K, HDR en Dolby Vision?

De afgelopen jaren hebben tv-fabrikanten gestrooid met marketingtermen als 3D, 4K, HDCP, OLED en QLED. Er kwamen tv’s met gekromde schermen en we staarden ons blind op steeds betere contrastratio’s en refresh rates. Voor veel mensen waren al die ‘innovaties’ niet meteen reden om een nieuwe tv aan te schaffen. Wie dat wel deed, zal gemerkt hebben dat de 3D-brilletjes vaak niet meer gebruikt worden. Apple sloeg de meeste hypes over en hield jarenlang vast aan de 1080p resolutie. Bij de Apple TV 4K maakte Apple de sprong door ondersteuning voor 4K, HDR en Dolby Vision toe te voegen.

4K en HDR zijn vernieuwingen waar je écht iets aan hebt, vanwege de mooiere beelden. Zelfs als je geen tv-specialist bent, zie je in één oogopslag dat de beelden veel mooier zijn.

Wat is HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range en het wordt vaak in één adem genoemd met 4K-televisies en 4K-content. Je kent de term misschien wel uit de fotografie, waarbij er wordt geprobeerd om een mooier contrast te krijgen tussen lichte en donkere gebieden van een foto. Foto’s zien er daardoor minder uitgebleekt uit en er zijn geen donkere vlekken waar nauwelijks iets te onderscheiden is. Op de iPhone ondersteunt Apple al sinds iOS 4.1 het maken van HDR-foto’s.

Sony HDR televisie

Hoe hoger het dynamische bereik, hoe realistischer beelden eruit zien. Dat geldt ook voor televisies. Op huidige tv’s met een beperkt dynamisch bereik gaan verschillen in helderheid en kleurnuances verloren. In dat opzicht is je oog een betere waarnemer dan hoe het op het tv-scherm kan worden weergegeven. Je oog kan zich bijvoorbeeld snel aanpassen aan gebeurtenissen in de schaduw.

De nieuwste tv’s hebben die beperkingen niet, omdat ze op een veel hogere helderheid kunnen worden afgesteld, zonder dat je verblind wordt. Je ziet daardoor een betere weergave van hoe het in werkelijkheid is, met meer details in de schaduwen en minder kans dat felle gedeeltes worden overbelicht. De kleuren zien er verzadigder uit en hebben meer nuances, zoals het in werkelijkheid is.

Een HDR werkt alleen als het tv-scherm gelijktijdig heel donkere en heel lichte delen van een scene kan laten zien. Hiervoor wordt een veel hogere piek-helderheid ingeschakeld dan gebruikelijk is. Het is echter niet zo dat het hele scherm helderder wordt, maar alleen op de plekken waar het nodig is. De vlam van een kaars is daardoor fel verlicht, terwijl de rest van de kamer donker is.

Wat is HDR10?

Er zijn momenteel vijf varianten van HDR, waarvan er twee worden ondersteund op de Apple TV 4K. Het gaat om HDR10 en Dolby Vision. Daarnaast zijn er nog HDR10Plus, HLG en Advanced HDR by Technicolor. Bij het kopen van een nieuwe televisie is het dus zaak om erop te letten dat HDR10 en/of Dolby Vision worden ondersteund.

HDR10 verschil
Op dergelijke vergelijkingsplaatjes wordt het effect vaak wel wat overdreven.

Bij HDR10 is dat meestal niet zo’n probleem. Dit is het meest gebruikte formaat van HDR en het wordt ondersteund door de meeste tv-fabrikanten en aanbieders zoals Amazon Prime Video, YouTube, Netflix en filmstudio’s zoals Fox, Warner Bros, Paramount, Sony en Lionsgate. Het is zo populair omdat het vrij te gebruiken is. Sony, LG, Samsung en Sharp hebben televisies die voor HDR10 geschikt zijn. Staat er ‘HDR’ op de doos, dan zal het vrijwel altijd om HDR10 gaan. Fabrikanten kunnen ondersteuning voor HDR10 achteraf nog toevoegen via een software-update.

Wat is Dolby Vision?

Bij Dolby Vision is de situatie anders. Het is niet mogelijk om achteraf nog ondersteuning toe te voegen, omdat hiervoor een Dolby Vision-chip aanwezig moet zijn. Dit kan de prijs van de Apple TV 4K ietsje opdrijven. Bovendien moeten er licentiekosten betaald worden. Filmstudio’s MGM, Sony, Warner Bros en Universal hebben voor dit formaat gekozen (sommige werken dus met beide).

Dolby Vision

Dolby Vision is een eigen variant van HDR, die aanvankelijk was bedoeld voor de Dolby-bioscopen. Het bleek echter ook geschikt voor thuisgebruik. Bij Dolby Vision kan de dynamische metadata per scene worden toegevoegd, terwijl dat bij HDR10 alleen voor de hele film kan.

Beide varianten kunnen naast elkaar bestaan, zoals ook wel blijkt uit het feit dat Netflix beide ondersteunt.

4K resolutie-uitleg

Welke tv heb ik nodig?

Voor veel mensen zal HDR10 het meest aantrekkelijk zijn, vanwege de veel bredere ondersteuning en omdat je er geen speciale chip met licentiekosten voor nodig hebt. Wil je er gebruik van maken, dan zul je een 4K-televisie moeten hebben met een resolutie van 3840 x 2160 pixels, ook wel Ultra HD of UHD genoemd. Deze bevatten vier keer meer pixels dan een traditionele HDTV. Technisch gezien betekent 4K een resolutie van 4096 x 2160, maar Ultra HD (3840×2160) is de standaard geworden.

Ben je op zoek naar een nieuwe tv, dan kun je het beste kiezen voor:

  • 4K resolutie (dus geen 1080p).
  • Minimaal 120 Hz verversingsgraad.
  • Ondersteuning voor HDR, minimaal HDR10, of als je het kunt betalen Dolby Vision.
  • Als je het kunt betalen: een OLED-scherm in plaats van LCD voor een nog mooier beeld.
  • Helderheid van minimaal 1000 nits (hoe hoger hoe beter).
  • Zwartwaarde maximaal 0,05 nits zwartwaarde (hoe lager hoe beter voor zo diep mogelijk zwart.
  • Minimaal 4 HDMI-poorten.
  • Eventueel een losse soundbar voor beter geluid (omdat huidige tv’s vrij plat zijn).
  • Als je ermee wilt gaan gamen: hoogstens 40ms vertraging.

Waar je niet op hoeft te letten zijn fancy dingen zoals gekromde schermen. Bijna elke tv die je tegenwoordig koopt is een smart-tv, dus dat is meestal al geregeld (en bovendien kun je Netflix en andere apps ook via de Apple TV gebruiken). Of je Android TV als besturingssysteem wilt hebben is een persoonlijke keuze.

Voorbeelden van geschikte televisies zijn de:

Zoals je ziet maakt OLED een televisie meteen duizenden euro’s duurder.

Waar vind je HDR-content?

Geschikte content om naar te kijken vind je zoals gezegd bij Netflix, YouTube en Amazon Prime Video. Wil je zelf films afspelen, dan heb je Ultra HD Blu-ray nodig en dat betekent dat je zowel in een nieuwe speler als in een collectie films moet investeren. Er zijn spelers van Sony, Panasonic, Samsung en Oppo verkrijgbaar. Of kies een Xbox One S, waarmee je ook meteen games kunt spelen.

Xbox One S met HDR en Blu-ray

Je kunt je voorstellen dat games er ook veel mooier uitzien in HDR. Met een Xbox One S kun je 4K HDR streamen en Blu-rays afspelen, maar ook HDR-games spelen. Die maakt je 329 euro armer.

Ook de Sony PlayStation 4 Pro is geschikt voor 4K-gaming en HDR, al werd dat wel pas achteraf toegevoegd via een software-update. De PS4 Pro kost €400.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021.

Apple TV