iOS 13 en iPadOS 13

iPadOS 15: dit weten we over de komende grote iPad-update

Zoals ieder jaar verwachten we dat Apple ook in 2021 een grote software-update uitbrengt voor de iPad. Het gaat om iPadOS 15. In dit artikel lees je al onze verwachtingen voor de update inclusief een verwachte verschijningsperiode.

Omdat iPadOS 15 nog niet officieel is aangekondigd kunnen we vooralsnog geen concrete feiten melden over de functies en ondersteunde apparaten. Alles wat wij in dit artikel noemen is gebaseerd op verwachtingen en ervaringen met voorgaande updates. Zodra nieuwe geruchten of zelfs officiële informatie beschikbaar zijn wordt dit artikel bijgewerkt.

iPadOS 15 in het kort

  • Eerstvolgende grote update voor iPad
  • Aankondiging tijdens WWDC 2021 in juni
  • Release in september of oktober 2021
  • iPad Air 2, iPad 5e generatie en iPad mini 4 vallen mogelijk af
  • Gelijktijdig met iOS 15, veel overeenkomst in functies

iPadOS 15 concept.

Wanneer is de aankondiging van iPadOS 15?

Zoals ieder jaar worden aankondigingen van grote software-updates gedaan tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC). Ook in 2021 is dit de verwachting. WWDC vindt altijd plaats in juni, maar een exacte datum is voor 2021 nog niet bekendgemaakt.

Tijdens de eerste dag van WWDC, wordt op maandagavond om 19:00 uur Nederlandse tijd een keynote gegeven door Apple-topmensen. Hier worden de belangrijkste functies uitgelicht. Na de keynote komt de eerste betaversie beschikbaar voor ontwikkelaars. Er komt ook een testversie voor het grote publiek, maar dat duurt altijd iets langer. Soms worden er tijdens de testperiode nog functies toegevoegd of juist uitgesteld naar een latere update.

WWDC 2018 Craig Federighi

In 2020 hield Apple voor het eerst een online conferentie vanwege de coronacrisis. Er zijn nog geen officiële aankondigingen, maar we verwachten dat ook WWDC 2021 volledig online wordt gehouden. Het is onwaarschijnlijk dat Apple het in juni verantwoord zal vinden om duizenden mensen bijeen te brengen.

iPadOS 15 releasedatum

De verwachting is dat iPadOS 15 in september of oktober 2021 te downloaden is. Dit hangt samen met het beschikbaar komen van de nieuwe iPhones. Op dat moment komt de nieuwste iOS-versie uit, tegelijk met de nieuwste iPadOS-versie. Nieuwe modellen van de iPad volgen meestal iets later.

Dit is een mogelijke tijdslijn voor het releaseproces:

  • Eerste week van juni 2021: aankondiging iPadOS 15 tijdens WWDC
  • Eerste week van juni 2021: eerste beta van iPadOS 15
  • Eind juni 2021: publieke beta van iPadOS 15
  • September/oktober 2021: release iPadOS 15

Geschikte toestellen voor iPadOS 15

Hoewel er vorig jaar bij iPadOS 14 geen toestellen afvielen zal dat dit jaar waarschijnlijk wel het geval zijn. Dat heeft te maken met processors die nu echt te oud worden en niet meer geschikt zijn voor de nieuwste functies. Geruchten wezen al eerder op het afvallen van de iPhone 6s en iPhone SE.

De iPads die afvallen zijn volgens geruchten de iPad Air 2, iPad 5e generatie en iPad mini 4. Deze toestellen hebben een A9-chip of ouder. De A9X-chip wordt daarmee de nieuwe ondergrens. Deze toestellen zullen waarschijnlijk wel de update krijgen:

Weet je niet welke iPad je hebt? Check het eenvoudig in ons overzicht met iPad-modellen.

iPadOS 15 functies

Hoewel er nog geen officiële informatie is over functies kunnen we natuurlijk wel vooruitkijken naar mogelijke nieuwe functies. Al in juli 2020 verscheen een eerste concept van Parker Ortolani voor de 2021 iPad-update, waarin wordt gehoopt op meer functies voor multitaskers en professionals.

Zo wil hij verder gaan dan Apple op het gebied van widgets. Wat hem betreft komt er een heuse ‘widget tray’ om veel meer widgets tegelijk te kunnen zien. Deze moeten ook makkelijk instelbaar zijn. Verder moet je via de menubalk bovenin sneller bij je meldingen en instellingen komen. Alles over dit iPadOS 15 concept lees je in ons artikel.

Concept iPad-widgets voor iPadOS 15.

Qua functies komt iPadOS 15 waarschijnlijk sterk overeen met iOS 15. In ons artikel hierover bespreken we uitgebreid onze wensen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!