Grote widgets iPadOS 15

Nu te downloaden: iPadOS 15 met veel nieuwe functies voor je iPad!

iPadOS 15 is de grote iPad-update voor 2021. Ook als je geen nieuwe iPad koopt krijg je met iPadOS 15 toch het gevoel dat je een upgrade hebt gemaakt. Er zitten allerlei nieuwe functies in die je meteen kunt proberen nu de update beschikbaar is.

iPadOS 15 heeft diverse verbeteringen gekregen voor productiviteit, multitasking, het beginscherm en meer. In dit artikel praten we je bij over de functies van iPadOS 15, die je kunt proberen zodra je de update binnen hebt. De officiële release heeft buildnummer 19A346.

Wil je meepraten over deze update? Deel je ervaringen met de iPadOS 15 download in ons aparte artikel. Je vindt daar ook een poll waar je kunt aangeven hoe het installeren is verlopen.

Bekijk ook

Praat mee: deel hier je ervaringen met iOS 15 en iPadOS 15

Het is zover: iOS 15 en iPadOS 15 zijn klaar om te downloaden voor het grote publiek. We zijn benieuwd wat je van de update vindt! Praat mee en deel je ervaringen met andere iCulture-lezers.

Heb je vragen over iPadOS 15? In onze iPadOS 15 FAQ lees je nog veel meer over de update met antwoorden over de veelgestelde vragen.

Bekijk ook

iPadOS 15 FAQ: jouw vragen over de iPad-update beantwoord

In deze iPadOS 15 FAQ beantwoorden we veelgestelde vragen over de aankomende iPad-update.

iPadOS 15 in het kort

Dit is iPadOS 15 in het kort:

 • Nieuwste 2021-update van iPadOS, het besturingssysteem van de iPad.
 • Aangekondigd tijdens WWDC 2021.
 • Release op 20 september 2021 vanaf 19:00 uur.
 • Nieuw beginscherm, met widgets tussen je apps.
 • Verbeterde multitasking om meer apps tegelijk te gebruiken.
 • Nieuwe privacy-functies
 • Verbeterde meldingen en instellingen voor niet storen.
 • Inclusief bijna alle verbeteringen die je ook in iOS 15 vindt.

iPadOS 15 releasenotes

Dit zijn de releasenotes van iPadOS 15:

iPadOS 15 maakt multitasking gemakkelijker te ontdekken, gebruiksvriendelijker en krachtiger. Widgets kunnen nu tussen apps op je beginscherm worden geplaatst en de appbibliotheek maakt het mogelijk om vanuit het dock naar al je apps te gaan. ‘Snelle notitie’ geeft je een snelle en gemakkelijke manier om notities te schrijven in elke app of in elk scherm. Nieuwe vertaalfuncties en de Vertaal-app voor de iPad helpen je de wereld om je heen beter te begrijpen. FaceTime-gesprekken klinken vertrouwder en voelen natuurlijker aan met audio- en videoverbeteringen, waaronder ruimtelijke audio en de portretmodus. De focusfunctie helpt je om afleidingen te verminderen door meldingen te filteren op basis van je huidige activiteit.

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website:
https://support.apple.com/HT201222

Nieuwe functies in iPadOS 15

Apple heeft diverse verbeteringen voor de iPad doorgevoerd in iPadOS 15. De belangrijkste verbeteringen vinden we op het gebied van het beginscherm, de multitasking, notificaties en privacy. Ook iMessage en HomeKit hebben diverse verbeteringen gekregen, die je ook in iOS 15 voor de iPhone vindt. Bekijk ons overzicht van 15 iPadOS 15 functies als je alles wilt weten!

Bekijk ook

Round-up: de 15 beste iOS 15-functies van deze nieuwste update

Welke functies van iOS 15 mag je echt niet missen? We zetten de volgens ons beste functies voor je op een rij, die je vanaf vandaag op je iPhone kunt gebruiken.

Nieuw beginscherm

De iPad heeft een vernieuwd beginscherm, dat al eerder op de iPhone werd ingevoerd. Net als in iOS 14 kun je bij iPadOS 15 overal op het scherm widgets neerzetten, dus ook tussen je apps in. Je bent daardoor niet meer gebonden aan de speciale kolom voor de widget, aan de linkerkant van het eerste beginscherm. Voor de iPad is er een nieuw groter formaat voor widgets, die volop gebruikmaken van het grotere scherm van de iPad. Ook de appbibliotheek is nu op de iPad beschikbaar. Je kunt vanuit de Dock de appbibliotheek openen.

Grotere icoontjes in iPadOS 15.

Multitasking

Bovenaan apps vind je nu een nieuwe knop om apps makkelijker te verdelen in multitaskingweergave. Je verplaatst apps makkelijker naar de Split View-weergave of naar Slide Over. Je hoeft minder te slepen, want twee keer tikken is genoeg. Apps inwisselen kan door een van de twee naar beneden te vegen, waarna je een andere app kan openen vanaf het beginscherm.

In de Mail-app kun je een e-mail makkelijker fullscreen openen door deze ingedrukt te houden en op de speciale knop te drukken. Er is ook een nieuwe Shelf om makkelijker te wisselen tussen apps in multitasking. Met de Shelf bekijk je alle geopende vensters van een actieve app. Bovendien kan je nu direct vanuit de appkiezer een Split View-venster openen door apps te verslepen.

Tot slot heeft Apple in iPadOS 15 nieuwe snelkoppelingen voor een fysiek toetsenbord toegevoegd. Als je de Command-knop ingedrukt houdt, zie je alle nieuwe shortcuts voor de app, multitasking en meer.

Nieuwe en verbeterde apps

De Vertaal-app komt dit jaar ook naar de iPad. Nieuw is daarbij ook Auto Translate, waarmee er automatisch vertalingen gedaan worden. De Vertaal-app werkt ook systeembreed, zodat je vanuit een e-mail een stuk tekst kunt vertalen.

De Notities-app krijgt een aantal nieuwe functies. Nieuw is bijvoorbeeld de Quick Note, waarmee je heel snel een aantekening kan maken zonder de app te hoeven openen. Dat kan via een snelkoppeling met het toetsenbord, maar ook via het Control Center of door vanaf je vinger of Apple Pencil vanuit een hoek van je scherm te vegen. Al je Quick Notes worden bij elkaar verzameld in een aparte map in de zijbalk van de Notitie-app.

Quick Note op iPad in iPadOS 15.

Met Swift Playgrounds kun je vanaf iPadOS 15 ook direct apps maken en vanuit daar ook uploaden naar de App Store. Daarmee is het mogelijk om direct op de iPad apps te maken. Je hebt dan dus geen Xcode nodig om apps bij Apple in te dienen, want dat werkt allemaal vanuit Swift Playgrounds.

Overige verbeteringen

iPadOS 15 biedt ook de verbeteringen van iOS 15. Zo heeft Apple het geluid van FaceTime verbeterd met Spatial Audio, waardoor het geluid net zo klinkt alsof je echt met ze praat. De microfoon ondersteunt nu voice-isolation, waardoor omgevingsgeluid gefilterd wordt en jouw stem beter klinkt voor gesprekspartners. Je kan in FaceTime ook nummers en films en series delen, zodat je samen kan luisteren en kijken. Je scherm delen is ook mogelijk, om bijvoorbeeld iemand op afstand te helpen.

De iPad krijgt ook de nieuwe functie genaamd Focus. Daarmee bepaal je welke notificaties wel en niet binnen komen. Op basis van je gebruik en contacten waar je vaak mee praat, geeft iPadOS suggesties. Je kan verschillende Focus-schema’s instellen voor werk, privé, slaap en meer. De notificaties hebben ook een nieuw design gekregen, vergelijkbaar met die in iOS 15.

De Apple Kaarten-app krijgt ook een update, met verbeterde kaarten en een nieuwe look. Ook is er een 3D-weergave met een wereldbol, vergelijkbaar met Google Earth.

Geschikte toestellen voor iPadOS 15

Deze iPads zijn naar verwachting geschikt voor iPadOS 15:

 • iPad Pro 2021
 • iPad Air 2020
 • iPad 2020
 • iPad Pro 2020
 • iPad 2019
 • iPad Air 2019
 • iPad mini 2019
 • iPad Pro 2018
 • iPad 2018
 • iPad Pro 2017
 • iPad Pro 9,7-inch
 • iPad Pro 12,9-inch (1e generatie)
 • iPad mini 4
 • iPad 2017
 • iPad Air 2

Lees meer in ons artikel over de geschikte iOS 15 toestellen.

Bekijk ook

Is jouw iPhone geschikt voor iOS 15? En welke iPads krijgen iPadOS 15? Check het hier!

Welke toestellen krijgen dit najaar iOS 15 en iPadOS 15? Apple heeft de geschikte apparaten aangekondigd. Bekijk hier of jouw iPhone en iPad geschikt zijn voor de nieuwe software.

iPadOS 15 release

Apple heeft iPadOS 15 op 20 september 2021 uitgebracht voor iedereen met een geschikte iPad. In de zomer van 2021 verschenen meerdere beta’s van iPadOS 15, waarin geen noemenswaardige nieuwe functies werden toegevoegd. Wel zijn sommige functies doorgeschoven naar een later moment, zoals SharePlay.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2021
Software
iPadOS 15