Grote widgets iPadOS 15

iPadOS 15: nieuwe functies voor je iPad in 2021

iPadOS 15 is de grote iPad-update voor 2021. Ook als je geen nieuwe iPad koopt krijg je met iPadOS 15 toch het gevoel dat je een upgrade hebt gemaakt. Er zitten allerlei nieuwe functies in die je meteen kunt proberen.

iPadOS 15 review

iPadOS 15 heeft diverse verbeteringen gekregen voor productiviteit, multitasking, het beginscherm en meer. In dit artikel praten we je bij over de functies van iPadOS 15. De officiële release heeft buildnummer 19A346.

iPadOS 15 in het kort

Dit is iPadOS 15 in het kort:

 • 2021-update van iPadOS, het besturingssysteem van de iPad
 • Aangekondigd tijdens WWDC 2021
 • Release op 20 september 2021
 • Nieuw beginscherm, met widgets tussen je apps
 • Verbeterde multitasking om meer apps tegelijk te gebruiken
 • Nieuwe privacy-functies
 • Verbeterde meldingen en instellingen voor niet storen
 • Inclusief bijna alle verbeteringen die je ook in iOS 15 vindt

iPadOS 15 releasenotes

Dit zijn de releasenotes van iPadOS 15:

iPadOS 15 maakt multitasking gemakkelijker te ontdekken, gebruiksvriendelijker en krachtiger. Widgets kunnen nu tussen apps op je beginscherm worden geplaatst en de appbibliotheek maakt het mogelijk om vanuit het dock naar al je apps te gaan. ‘Snelle notitie’ geeft je een snelle en gemakkelijke manier om notities te schrijven in elke app of in elk scherm. Nieuwe vertaalfuncties en de Vertaal-app voor de iPad helpen je de wereld om je heen beter te begrijpen. FaceTime-gesprekken klinken vertrouwder en voelen natuurlijker aan met audio- en videoverbeteringen, waaronder ruimtelijke audio en de portretmodus. De focusfunctie helpt je om afleidingen te verminderen door meldingen te filteren op basis van je huidige activiteit.

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website:
https://support.apple.com/HT201222

Nieuwe functies in iPadOS 15

Apple heeft diverse verbeteringen voor de iPad doorgevoerd in iPadOS 15. De belangrijkste verbeteringen vinden we op het gebied van het beginscherm, de multitasking, notificaties en privacy. Ook iMessage en HomeKit hebben diverse verbeteringen gekregen, die je ook in iOS 15 voor de iPhone vindt. Bekijk ons iOS 15-functies van deze nieuwste update

.

“>overzicht van 15 iPadOS 15 functies als je alles wilt weten!

Bekijk ook

Round-up: de 15 beste iOS 15-functies van deze nieuwste update

Welke functies van iOS 15 mag je echt niet missen? We zetten de volgens ons beste functies voor je op een rij, die je vanaf vandaag op je iPhone kunt gebruiken.

Nieuw beginscherm

De iPad heeft een vernieuwd beginscherm, dat al eerder op de iPhone werd ingevoerd. Net als in iOS 14 kun je bij iPadOS 15 overal op het scherm widgets neerzetten, dus ook tussen je apps in. Je bent daardoor niet meer gebonden aan de speciale kolom voor de widget, aan de linkerkant van het eerste beginscherm. Voor de iPad is er een nieuw groter formaat voor widgets, die volop gebruikmaken van het grotere scherm van de iPad. Ook de appbibliotheek is nu op de iPad beschikbaar. Je kunt vanuit de Dock de appbibliotheek openen.

Grotere icoontjes in iPadOS 15.

Multitasking

Bovenaan apps vind je nu een nieuwe knop om apps makkelijker te verdelen in multitaskingweergave. Je verplaatst apps makkelijker naar de Split View-weergave of naar Slide Over. Je hoeft minder te slepen, want twee keer tikken is genoeg. Apps inwisselen kan door een van de twee naar beneden te vegen, waarna je een andere app kan openen vanaf het beginscherm.

In de Mail-app kun je een e-mail makkelijker fullscreen openen door deze ingedrukt te houden en op de speciale knop te drukken. Er is ook een nieuwe Shelf om makkelijker te wisselen tussen apps in multitasking. Met de Shelf bekijk je alle geopende vensters van een actieve app. Bovendien kan je nu direct vanuit de appkiezer een Split View-venster openen door apps te verslepen.

Tot slot heeft Apple in iPadOS 15 nieuwe snelkoppelingen voor een fysiek toetsenbord toegevoegd. Als je de Command-knop ingedrukt houdt, zie je alle nieuwe shortcuts voor de app, multitasking en meer.

Nieuwe en verbeterde apps

De Vertaal-app komt dit jaar ook naar de iPad. Nieuw is daarbij ook Auto Translate, waarmee er automatisch vertalingen gedaan worden. De Vertaal-app werkt ook systeembreed, zodat je vanuit een e-mail een stuk tekst kunt vertalen.

De Notities-app krijgt een aantal nieuwe functies. Nieuw is bijvoorbeeld de Quick Note, waarmee je heel snel een aantekening kan maken zonder de app te hoeven openen. Dat kan via een snelkoppeling met het toetsenbord, maar ook via het Control Center of door vanaf je vinger of Apple Pencil vanuit een hoek van je scherm te vegen. Al je Quick Notes worden bij elkaar verzameld in een aparte map in de zijbalk van de Notitie-app.

Quick Note op iPad in iPadOS 15.

Met Swift Playgrounds kun je vanaf iPadOS 15 ook direct apps maken en vanuit daar ook uploaden naar de App Store. Daarmee is het mogelijk om direct op de iPad apps te maken. Je hebt dan dus geen Xcode nodig om apps bij Apple in te dienen, want dat werkt allemaal vanuit Swift Playgrounds.

Overige verbeteringen

iPadOS 15 biedt ook de verbeteringen van iOS 15. Zo heeft Apple het geluid van FaceTime verbeterd met Spatial Audio, waardoor het geluid net zo klinkt alsof je echt met ze praat. De microfoon ondersteunt nu voice-isolation, waardoor omgevingsgeluid gefilterd wordt en jouw stem beter klinkt voor gesprekspartners. Je kan in FaceTime ook nummers en films en series delen, zodat je samen kan luisteren en kijken. Je scherm delen is ook mogelijk, om bijvoorbeeld iemand op afstand te helpen.

De iPad krijgt ook de nieuwe functie genaamd Focus. Daarmee bepaal je welke notificaties wel en niet binnen komen. Op basis van je gebruik en contacten waar je vaak mee praat, geeft iPadOS suggesties. Je kan verschillende Focus-schema’s instellen voor werk, privé, slaap en meer. De notificaties hebben ook een nieuw design gekregen, vergelijkbaar met die in iOS 15.

De Apple Kaarten-app krijgt ook een update, met verbeterde kaarten en een nieuwe look. Ook is er een 3D-weergave met een wereldbol, vergelijkbaar met Google Earth.

Geschikte toestellen voor iPadOS 15

Deze iPads zijn geschikt voor iPadOS 15:

 • iPad 2019
 • iPad Air 2019
 • iPad mini 2019
 • iPad Pro 2018
 • iPad 2018
 • iPad Pro 2017
 • iPad Pro 9,7-inch
 • iPad Pro 12,9-inch (1e generatie)
 • iPad mini 4
 • iPad 2017
 • iPad Air 2

Lees meer in ons artikel over de geschikte iOS 15 toestellen.

Bekijk ook

Is jouw iPhone geschikt voor iOS 15? En welke iPads krijgen iPadOS 15? Check het hier!

Welke toestellen krijgen dit najaar iOS 15 en iPadOS 15? Apple heeft de geschikte apparaten aangekondigd. Bekijk hier of jouw iPhone en iPad geschikt zijn voor de nieuwe software.

iPadOS 15 FAQ

In deze update vind je een aantal iPad-specifieke functies. Dat is ook het doel geweest van de afsplitsing van iPadOS: meer nieuwe functies die specifiek voor de iPad gemaakt zijn en profiteren van het grotere scherm. In deze iPadOS 15 FAQ lees je de belangrijkste vragen en antwoorden rondom de update.

iPadOS 15 is de derde grote update van iPadOS. Maar waarom dan het cijfer 15? Dat komt omdat de iPad voorheen draaide op iOS, het besturingssysteem van de iPhone. Om het overzichtelijk te houden heeft Apple gewoon dezelfde telling aangehouden als op de iPhone, ook omdat er veel overlappende functies in zitten.

Apple brengt de software-updates altijd in het najaar uit, meestal in september. Dat was ook het geval bij iPadOS 15, zo is de verwachting. De officiële releasedatum voor iPadOS 15 was op 20 september 2021 en dit is in lijn met voorgaande jaren.

Bekijk ook

Dit is de releasedatum van iOS 15 en meer: je hoeft niet lang meer te wachten

Wanneer komt iOS 15? En hoe zit het met de andere software-updates? Je leest hier alles over de releasedatum van iOS 15, evenals voor iPadOS 15, watchOS 8 en de nieuwste software voor de Mac: macOS Monterey.

iPadOS 15 is geschikt voor alle iPads die al konden draaien op iPadOS 14. Deze modellen krijgen allemaal de update:

 • iPad Pro 2021
 • iPad Air 2020
 • iPad 2020
 • iPad Pro 2020
 • iPad 2019
 • iPad Air 2019
 • iPad mini 2019
 • iPad Pro 2018
 • iPad 2018
 • iPad Pro 2017
 • iPad Pro 9,7-inch
 • iPad Pro 12,9-inch (1e generatie)
 • iPad mini 4
 • iPad 2017
 • iPad Air 2
iPadOS 15 features

Daarnaast waren de iPads die in het najaar van 2021 uitkwamen standaard al voorzien van iPadOS 15. Dat zijn de iPad mini 2021 en de iPad 2021.

Dit zijn de belangrijkste functies in iPadOS 15 die specifiek voor de iPad bedoeld zijn:

 • Verbeterde multitasking: Nieuwe manieren om gebruik te maken van Split View, Slide Over en het nieuwe Center Window.
 • Widgets op het beginscherm: Op de iPad vind je nu ook de widgets op het beginscherm. Daarnaast zijn er extra grote widgets.
 • Appbibliotheek: De Appbibliotheek komt ook naar de iPad en vind je rechtsonder in het Dock. Je vindt daar alle apps die op de iPad staan, gesorteerd in mapjes of alfabetisch.
 • Universal Control: Bedien de iPad met een muis of trackpad die aan een Mac gekoppeld is. Je kan de cursor verslepen van het ene apparaat naar het andere en ook op deze manier plaatjes, teksten en meer met elkaar uitwisselen.
 • Safari: Opnieuw ontworpen browser waarbij de kleur van de bovenste balk zich aanpast aan de website. Ook kan je zelf kiezen hoe de tabbladen ingedeeld worden.
 • Snelle notities: Maak snel een aantekening met de Apple Pencil, in de hoek van het scherm.

Daarnaast bevat iPadOS 15 ook veel van de functies die nieuw zijn in iOS 15, zoals de verbeterde notificaties, de Focus-modus, Livetekst en nog veel meer.

Bekijk ook

Round-up: Onze 12 favoriete functies in iPadOS 15

In iPadOS 15 vinden we een aantal interessante nieuwe functies die speciaal voor de iPad gemaakt zijn. In deze round-up hebben we de beste iPadOS 15 functies voor je op een rij gezet.

In 2022 maakte Apple het al mogelijk om widgets op het iPhone-beginscherm te zetten. Op de iPad werkte dat nog niet, want daar verschenen de widgets alleen in het aparte overzicht. Exact dezelfde functie komt een jaar later alsnog naar de iPad. Waarom dit zo lang geduurd heeft, weet alleen Apple. Mogelijk wilde Apple nog wat aanpassingen doen, zodat het er op de iPad mooier uit ziet. Zo is de afstand tussen appicoontjes op het beginscherm wat aangepast en zijn ze ook iets kleiner (al kan je in de instellingen ook kiezen voor grotere icoontjes). Apple heeft daarnaast voor de iPad extra grote widgets gemaakt.

Extra groot widget Podcasts-app iPadOS 15

Over het algemeen blijft iPadOS 15 hetzelfde als hoe het voorheen was. Maak je gebruik van widgets of multitaskingmogelijkheden, dan gaat er wel het één en ander veranderen.

Het aparte widgetoverzicht is nog wel behouden gebleven, maar deze kan je niet meer vastzetten op het eerste beginscherm van de iPad. In plaats daarvan kun je alle widgets individueel ergens op een plek op één van je beginschermen zetten. Je hebt daardoor meer vrijheid, maar je zal je beginscherm misschien wel opnieuw willen indelen.

Voor multitasking ben je nu gewend om veelal apps te verslepen om ze naast elkaar te kunnen gebruiken. In iPadOS 15 zit een nieuw menu, dat met een knop bovenaan een app te activeren is. Dit maakt het instellen van Split View een stuk makkelijker.

Een andere belangrijke verandering is dat je niet meer de keuze hebt voor kleinere (maar meer) appicoontjes op een beginscherm of grote appicoontjes. Apple biedt nu op elk toestel hetzelfde aantal icoontjes, al kan je zoals eerder gezegd wel zelf het formaat kiezen. Maar aan de hoeveelheid appicoontjes verandert met deze instelling niets.

Om alle functies te kunnen gebruiken, heb je wel een iPad met minimaal de A12-chip nodig. Sommige functies, zoals Livetekst en ruimtelijke audio in FaceTime, heb je op oudere modellen niet. Heb je een iPad Air 2019, iPad mini 2019, iPad 2020 of iPad Pro 2018 of nieuwer, dan zit je goed. Lees ook ons artikel over iPadOS 15 en iOS 15 op oudere apparaten.

Bekijk ook

Deze iOS 15 functies komen niet naar oudere iPhones (en iPads)

iOS 15 komt binnenkort uit er en heel wat toestellen krijgen een update. Zelfs de iPhone 6s uit 2015 en de iPhone SE uit 2016. Maar dat wil niet zeggen dat je alle vernieuwingen kunt gebruiken. Dit zijn de functies die alleen op recente toestellen werken!

Je bent niet verplicht om de nieuwe functies te gebruiken. Sterker nog: als je niet (meteen) wil updaten, hoeft dat ook niet. Je kunt op iPadOS 14 blijven hangen, maar dan mis je wel nieuwe functies.

Heb je de update wel, dan zal je wel moeten wennen aan een aantal van de functies. De appbibliotheek is niet uit te schakelen en ook de nieuwe manier van multitasking is verplicht om te gebruiken (als je ten minste multitasking gebruikt). Gebruik je nooit widgets, dan zal je daar in iPadOS 15 ook niets van merken.

Grotere icoontjes in iPadOS 15.

Doorgaans merken iPads qua prestatie weinig verschil van de iPadOS-updates. Maar bij oudere modellen kan het wel eens zo zijn dat de iPad het wat zwaarder heeft, doordat er nieuwe mogelijkheden toegevoegd zijn. We adviseren dan ook om vooral bij oudere iPads even te kijken wat de ervaringen van anderen met hetzelfde model zijn, voordat je zelf de sprong waagt. Op relatief nieuwe iPads heeft iPadOS 15 geen impact gehad op de prestaties.

Tijdens de betafase kende iPadOS 15 nog wel wat bugs, maar die zijn er in latere beta-updates zoveel mogelijk uit gehaald. Bij de release van iPadOS 15.0 zijn geen noemenswaardige bugs opgetreden.

Apple wilde in iOS 15 en iPadOS 15 enkele nieuwe maatregelen toevoegen om (verspreiding van) kindermisbruik te voorkomen. Eén van die maatregelen was dat Apple foto’s die geupload werden naar iCloud wilde detecteren op zogenaamde CSAM: Child Sexual Abuse Material. Apple wilde zogenaamde hashes van bewezen afbeeldingen van kindermisbruik vergelijken met hashes van jouw foto’s. Deze scans worden op je toestel zelf gedaan en Apple ziet niet wat er op jouw foto’s staat. Voorlopig zou deze functie alleen in de VS beschikbaar komen, maar dit is later teruggedraaid omdat er teveel ophef over was. Meer over dit onderwerp lees je in onze FAQ over CSAM en iCloud-scannen van je foto’s.

Bekijk ook

iPadOS 15 review: veel kleine verbeteringen, maar de wow ontbreekt

In deze iPadOS 15 review lees je wat onze ervaringen zijn met deze update voor de iPad. versie van iPadOS 15. Apple heeft multitasking een stuk makkelijker gemaakt, maar is het genoeg om de iPad een stap verder te brengen?

iPadOS 15 review

Lees in onze review van iPadOS 15 wat we vinden van deze update. Dit is de conclusie:

iPadOS 15 biedt mooie verbeteringen, vooral op het gebied van multitasking. Maar als je uitsluitend kijkt naar de nieuwkomers (Vertaal, Swift Playgrounds, verbeterde multitasking) dan is het een kwestie van aanvullen en bijschaven. We zouden een lijst van wel tweehonderd kleine verbeteringen in iPadOS 15 kunnen maken, maar de grote sprong voorwaarts wordt niet gemaakt.

Is dat erg? Enerzijds wel. We hadden graag gezien dat iPadOS 15 ervoor had gezorgd dat de M1 iPad Pro zijn ware kracht kan laten zien. Wie een iPad Pro koopt zit in 2022/2023 nog steeds met een raceauto die op de software van een middenklasser draait. Voor professionals moet iPadOS 15 toch wel een teleurstelling zijn. Multitasking is wat toegankelijker geworden, maar veel beperkingen waar iPadOS mee te kampen heeft (zoals geen volledige Photoshop, Final Cut Pro en dergelijke) gelden nog steeds.

Bekijk ook

iPadOS 15 review: veel kleine verbeteringen, maar de wow ontbreekt

In deze iPadOS 15 review lees je wat onze ervaringen zijn met deze update voor de iPad. versie van iPadOS 15. Apple heeft multitasking een stuk makkelijker gemaakt, maar is het genoeg om de iPad een stap verder te brengen?

iPadOS 15 release

Apple heeft iPadOS 15 op 20 september 2021 uitgebracht voor iedereen met een geschikte iPad. In de zomer van 2021 verschenen meerdere beta’s van iPadOS 15, waarin geen noemenswaardige nieuwe functies werden toegevoegd. Wel zijn sommige functies doorgeschoven naar een later moment, zoals SharePlay.

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2024
Software
iPadOS 15