iPhone 14 renders in wit.

iPhone 14: dit weten we al over de iPhone van 2022

De iPhone 14 wordt in het najaar van 2022 verwacht. Wat kunnen we nu al zeggen over deze nieuwe iPhone ? Er zijn al diverse geruchten en verwachtingen over de iPhone 14 die we hier hebben samengebracht.

Sinds de iPhone 13 verkrijgbaar is gaan er alweer geruchten over de opvolger. We kijken daarom vooruit naar de iPhone 14, die in de loop van 2022 wordt verwacht. Er gaan geruchten over een nieuw design en enkele opvallende features voor de 2022 iPhones. Wat kunnen we zoal verwachten en heeft het zin om te wachten?

iPhone 14 in het kort

Dit zijn de verwachte eigenschappen van de iPhone 14:

 • Opvolger van de iPhone 13-serie
 • Verwacht in najaar 2022
 • Vier modellen, geen mini meer
 • Geen camerabult, geen notch
 • Touch ID onder het scherm
 • Usb-c of geen poort

iPhone 14 of een andere naam?

Apple houdt al een paar jaar vast aan een vast schema voor naamgeving. Na de 11, 12 en 13 is de kans groot dat het volgende model iPhone 14 gaat heten. Er zijn geen tekenen dat Apple kiest voor modellen met S zoals de XS. Het lijkt erop dat de volgende iPhone wat grotere design-aanpassingen krijgt, dus de naam iPhone 13S is onwaarschijnlijk. Bij het getal 13 had Apple nog redenen om een cijfer over te slaan vanwege bijgeloof, maar bij iPhone 14 zijn er geen redenen om iets anders te kiezen. We kunnen er vrijwel zeker van zijn dat het de iPhone 14 wordt.

Wel is er altijd nog de mogelijkheid dat Apple helemaal stopt met modelnummers en voor ‘iPhone’, ‘iPhone Pro’ en ‘iPhone Max’ kiest, zoals bij de iPads het geval is.

iPhone 14 renders in wit.

Releasedatum iPhone 14

Apple is in 2021 teruggekeerd op het normale release-schema. Dit houdt in dat nieuwe iPhones in september worden aangekondigd en nog dezelfde maand op de markt komen. We verwachten dan ook dat de iPhone 14 in september 2022 wordt onthuld.

Prijzen iPhone 14

De prijs van de iphone 14 zal grotendeels in lijn liggen met de huisige iPhone 13-modellen. Wel is er een uitzondering. Volgens analist Ming-Chi Kuo komt er geen iPhone 14 mini meer, maar komt er een iPhone 14 Max. Dit is een smartphone in groter formaat, die geen deel uitmaakt van de Pro-lijn. Hij zou rond de $900 moeten gaan kosten.

De line-up ziet er dan ongeveer zo uit:

 • 6,1-inch iPhone 14 (ca. €900)
 • 6,7-inch iPhone 14 Max (ca. €1000-€1050)
 • 6,1-inch iPhone 14 Pro (ca. €1150)
 • 6,7-inch iPhone 14 Pro Max (ca. €1250)

Momenteel is er nog een groot prijsverschil van €250 tussen de iPhone 13 en de iPhone 13 Pro. Een Max-model kan dit prijsverschil overbruggen door er precies tussenin te zitten. Je krijgt dan in beide productlijnen (normaal en Pro) een standaardformaat van 6,1-inch en een groter formaat voor wie net iets meer schermoppervlak wil.

Dit zou een logische stap zijn. Zelf geeft Apple geen uitsplitsing van de verkoopcijfers, maar uit diverse extern verzamelde marktcijfers is gebleken dat de mini-modellen het eigenlijk niet zo goed doen in de verkoop. Wel is er een relatief grote groep mensen die een wat groter scherm wil, bijvoorbeeld om video’s te kijken of om grotere teksten op het scherm te kunnen lezen. Een betaalbaarder Max-model kan daar mooi op inspelen.

iPhone 14 design

Het meeste wat we weten over de iPhone heeft te maken met het design. Dit is gebaseerd op gelekte informatie van Jon Prosser, dus we moeten nog wel een slag om de arm houden. Er zijn renders gebaseerd op de informatie die Prosser heeft verzameld, waarbij de indruk wordt gewekt dat de camerabult gaat verdwijnen. In plaats daarvan wordt het hele toestel dikker, zodat de camerabult niet meer uitsteekt. De achterkant wordt dan helemaal vlak.

Ook wordt er gesproken over een extra luxe model met behuizing van titanium. Bij de Apple Watch is er al een (prijzig) titanium-model op de markt.

De notch zou ook verdwijnen en plaats maken voor een punch-hole camera aan de voorkant. Dit ziet eruit als een gaatje in het scherm. Het zou alleen bedoeld zijn voor de Pro-modellen. Apple introduceerde de notch voor het eerst bij de iPhone X en heeft er sindsdien aan vastgehouden. Het herbergt de TrueDepth-camera en diverse sensoren, die bij het verdwijnen van de notch ook een andere plek moeten krijgen. De normale iPhone 14 houdt wel de inkeping bovenin het scherm.

Apple zal de volgende onderdelen moeten verplaatsen:

 • Frontcamera
 • Infraroodcamera
 • Nabijheidssensor
 • Omgevingslichtsensor
 • Oorspeaker
 • Microfoon
 • Dot projector
 • Flood illuminator

We zijn benieuwd hoe Apple dit elders in de behuizing zal weten onder te brengen. De oorspeaker is bij de iPhone 13-serie al omhoog verhuisd, tot ver bovenin het scherm.

Verwachte iPhone 14-functies

We beginnen met het scherm. De iPhone 13 Pro was voor het eerst voorzien van een 120Hz ProMotion-display en het zou logisch zijn dat Apple dit ook in de iPhone line-up van 2022 stopt. De kans is groot dat de normale iPhone 14 nog steeds een 60Hz scherm houdt, dus zonder ProMotion. Apple zou het scherm wel op andere punten verder kunnen verbeteren.

Wat de processor betreft verwachten we de opvolger van de A15 Bionic, die logischerwijze A16 Bionic zou moeten heten en de gebruikelijke performanceverbeteringen bevat. Daarnaast zal Apple ook de batterij waarschijnlijk meer capaciteit geven, maar de sprong in gebruiksduur zal naar verwachting iets minder groot zijn dan bij de iPhone 13-modellen.

In 2021 introduceerde Apple voor het eerst een iPhone met 1TB opslag. Of dit in 2022 verder wordt doorgetrokken met een 2TB iPhone 14 is nog even de vraag. Experts zeggen dat er wel kans op is, waarbij de standaardmodellen een upgrade naar 1TB krijgen. Wij vinden dit momenteel nog niet erg geloofwaardig.

Wat connectiviteit betreft kan Apple niet om 5G heen. Dit is een standaardfunctie geworden op de nieuwe iPhones. Het meest voor de hand liggend lijkt ondersteuning voor meer frequentiebanden, ook mmWave voor landen buiten de VS. Daarnaast werd gesproken over noodcommunicatie via satellieten. Dit gebeurde niet bij de iPhone 13, dus de iPhone 14 is dan de eerstvolgende kandidaat.

Touch ID onder het scherm is ook een van de voorspellingen voor de 2022 iPhones. Door het toenemende gebruik van mondkapjes is er meer dan ooit behoefte aan een makkelijke manier om je toestel met je vinger te ontgrendelen.

Verder verwachten we weer de nodige verbeteringen in de camera. Volgens analist Ming-Chi Kuo zal de nadruk vooral liggen op de frontcamera en dan met name de autofocus. Aan de achterkant zou Apple voor het eerst het aantal megapixels willen opvoeren. Al jarenlang is er sprake van 12-megapixel maar Apple zou in 2022 zelfs willen kiezen voor een sensor van 48-megapixels. Dat zou gigantische bestanden opleveren. Het is mogelijk dat de uiteindelijke foto’s die je met de iPhone maakt toch een resolutie van 12-megapixel hebben. De data van de 48-megapixel sensoren wordt dan gebruikt om een zo goed mogelijke foto te maken met meer detail en minder ruis. Kuo verwacht dat de videofunctie ook gaat verbeteren op de iPhone 14, met de mogelijkheid om voor het eerst 8K video te filmen.

Andere mogelijke veranderingen zijn een iPhone zonder oplaadpoort. De Lightning-poort gaat dan vervallen en opladen gebeurt alleen nog draadloos. Dit werd door sommige experts al verwacht in 2021 maar gebeurde niet. Opladen kan dan via MagSafe of een Qi-lader. Mogelijk geldt het alleen voor de iPhone 14 Pro-modellen, waarbij de overige modellen een paar jaar later de overstap maken naar compleet poortloos. Een andere optie is dat Apple overstapt naar usb-c, maar die kans achten we wat minder groot omdat het meer aanpassingen in het design vergt. De huidige iPhones zijn al een paar jaar geschikt voor draadloos opladen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2021