iPhone 14 en iPhone 14 Plus

iPhone 14: alles over het standaardmodel van 2022

De iPhone 14 is sinds het najaar van 2022 verkrijgbaar. Wat is er verbeterd bij deze nieuwe iPhone en is de iPhone 14 nog steeds een goede aankoop? Dat lees je in dit overzicht!

iPhone 14 review Prijs los toestel (vanaf €718,-) ⦁ Met abonnementRefurbished

De iPhone 14 is het standaardmodel van de iPhone 2022 line-up en heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, vooral wat betreft de camera. De iPhone 14 verscheen aanvankelijk in vijf verschillende kleuren. In het voorjaar van 2023 volgde nog een zesde kleur, namelijk geel. De iPhone 14 is nog steeds in het assortiment van Apple verkrijgbaar, maar bij andere winkels kun je vaak een betere prijs vinden. Alles over de functies, specs, prijs en meer van de iPhone 14 lees je hier.

iPhone 14 in het kort

Dit is de iPhone 14 in het kort:

  • Nieuwste standaardmodel, opvolger van gewone iPhone 13
  • Voorzien van 6,1-inch OLED scherm
  • Snellere A15-chip met 5-core GPU
  • Verbeterde camera: groothoek- en ultra-groothoeklens
  • Verbeterde frontcamera voor selfies en videobellen, met autofocus
  • Behuizing van aluminium met glimmend glazen achterkant
  • Verkrijgbaar in middernacht, sterrenlicht, blauw, paars, geel en rood
  • Verkrijgbaar vanaf €869,-
  • Inmiddels opgevolgd door iPhone 15

In het najaar van 2023 maakte Apple deze verlaagde adviesprijzen bekend:

Toch kun je bij andere winkels vaak een betere prijs vinden dan bij Apple.

Prijzen 128GB iPhone 14

Voor de prijzen van de 256GB en 512GB modellen kun je het beste even kijken in ons overzicht losse iPhone 14 kopen. Zit je krap bij kas, dan zou je ook kunnen kiezen voor een refurbished iPhone 14.

Bekijk ook

iPhone 14 los toestel kopen: prijzen vergelijken en de beste deals

Wil je de iPhone 14 als los toestel kopen? Lees hier alles over bestellen bij Apple en webwinkels en wat de voordelen zijn van een losse iPhone 14 ten opzichte van een langer contract. Combineer met een goedkope sim only en je zit helemaal goed!

Uiteraard kun je ook kiezen voor een abonnement. Bij deze aanbieders kun je iPhone 14 abonnementen afsluiten:

Bekijk ook

iPhone 14 met abonnement: hier vind je de beste deals

Bekijk en vergelijk hier de iPhone 14 abonnementen bij Nederlandse providers! Check de databundels en beschikbaarheid van een iPhone 14 met abonnement, want daarmee kun je besparen op de toestelprijs.

Design iPhone 14: dit is er nieuw

De gewone iPhone 14 heeft qua design veel overeenkomsten met de voorganger. Het gaat nog steeds om een model met aluminium behuizing en glimmende glazen achterkant. Dit is het derde jaar op rij dat Apple voor dit ontwerp kiest. Apple heeft wel het aanbod van de kleuren opgefrist. Zo is paars (lila) een nieuwe kleur en werd na een paar maanden ook nog een gele variant toegevoegd.

Aan de achterkant zien we weinig veranderingen. De indeling van de camerasensoren is gelijk gebleven, waarbij de twee lenzen verticaal gepositioneerd zijn. Apple deed dit voor het eerst bij de iPhone 13, want eerder stonden de twee lenzen nog onder elkaar.

Functies iPhone 14: de verbeteringen op een rij

Apple heeft aan de iPhone 14 meerdere verbeteringen toegevoegd, maar er zijn ook veel specificaties gelijk gebleven. Allereerst het scherm. Het gaat nog steeds om een 6,1-inch HDR OLED scherm met ondersteuning voor True Tone, Haptic Touch en een brede kleurweergave. Net als vorig jaar zit er geen 120Hz ProMotion beeldverversing in, want dat blijft exclusief voor de iPhone 14 Pro. Bovenaan het scherm zit een inkeping (zogenaamde notch) voor de Face ID-sensoren en de frontcamera. Het formaat daarvan is ongewijzigd gebleven ten opzichte van de iPhone 13.

De iPhone 14 heeft niet de allernieuwste A16-chip, maar moet het doen met een verbeterde versie van de A15-chip. Deze levert volgens Apple iets betere prestaties op, al zal het verschil waarschijnlijk niet zo groot zijn als voorgaande jaren. Volgens eerdere geruchten krijgt dit model wel meer werkgeheugen (6GB), maar die informatie heeft Apple nog niet prijsgegeven. Alle Amerikaanse versies van de iPhone 14 hebben geen fysieke simkaart meer. In Nederland zal dat waarschijnlijk gewoon nog wel het geval zijn.

De meeste verbeteringen zien we bij de camera van de iPhone 14. Dit model heeft nog steeds twee lenzen aan de achterkant, namelijk de groothoeklens en ultra-groothoeklens. Bij de groothoeklens gaat het om een 12-megapixel camera. De ultra-groothoeklens, waarmee je optisch kan uitzoomen, heeft verbeterde specificaties. Daardoor maakt de camera met deze lens betere foto’s in slechtere lichtomstandigheden. Al met al maakt de iPhone 14 volgens Apple mooiere foto’s dan de voorganger.

Met de nieuwe functie Emergency service via Satellite kun je naar noodnummers bellen als je geen bereik hebt van de gewone mobiele netwerken. De iPhone 14 en iPhone 14 Plus maken allebei verbinding met de satellieten. De antennes van de iPhone 14 maken verbinding met de satellieten in de lucht. Je moet daarvoor je iPhone richting de satellieten richten, waardoor er geen speciale hardware nodig is. Via software laat de iPhone zien waar je naar moet richten, een beetje vergelijkbaar met het zoeken naar een AirTag. Deze functie komt aanvankelijk alleen beschikbaar voor inwoners van de VS en Canada. Zij krijgen bij aankoop van een iPhone 14 twee jaar gratis toegang tot de satellietfunctie. Andere landen zoals Nederland en België zijn voorlopig nog niet aan de beurt.

Review iPhone 14

In onze iPhone 14 review gaan we uitgebreid in op de functies en het gebrek aan vernieuwing ten opzichte van de iPhone 13. Dit is de conclusie:

Het was nog nooit eerder zo lastig om de iPhone 14 aan te bevelen. Als je puur kijkt naar wat de iPhone 14 te bieden heeft, is het een meer dan prima iPhone. Alles wat je ermee wil doen, zit erin. Er zit een goede camera in voor betere foto’s met weinig licht, de nieuwe actiemodus kan goed van pas komen voor avontuurlijke filmpjes en de langere batterijduur komt altijd wel van pas. De crashdetectie kan je leven redden en je zal de iPhone dankbaar zijn als de hulpdiensten dankzij je iPhone 14 extra snel worden opgeroepen. Het scherm is van goede kwaliteit en op het design zijn wij nog niet uitgekeken. Tot zover niets te klagen dus. Maar voor het gros van de gebruikers is de iPhone 14 een lastig toestel om aan te bevelen. En dat komt vooral door de huidige line-up, waar de iPhone 13 ook nog deel van uitmaakt.

In onze iPhone 14 review lees je meer over de verschillende aspecten.

Bekijk ook

iPhone 14 review: goed toestel, maar we hadden op meer gehoopt

De iPhone 14 lijkt meer op zijn voorganger dan ooit in de geschiedenis van de iPhone. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Dat maakt de iPhone 14 minder aantrekkelijk, zeker als je nagenoeg hetzelfde toestel kan kopen voor veel minder geld. In deze review van de iPhone 14 lees je onze ervaringen met de nieuwe standaard iPhone van 2022.

Prijs en beschikbaarheid iPhone 14

De iPhone 14 en iPhone 14 Plus zijn in Nederland en België verkrijgbaar sinds september 2022. Aanvankelijk werden de volgende adviesprijzen gerekend:

Dit waren de oorspronkelijke adviesprijzen van de iPhone 14:

In het najaar van 2023 zijn deze adviesprijzen als volgt verlaagd:

Omdat je elders vaak betere prijzen kunt vinden, zie je hieronder de beste prijzen per model.

Prijzen iPhone 14

Zie ook ons artikel over een losse iPhone 14 of een iPhone 14 met abonnement. Voor mensen die willen besparen is een refurbished iPhone 14 ook een goede keuze!