De technologie in een 3D Touch touchscreen van de iPhone 6s.

Schermtechnologie van de iPhone uitgelegd

Lees alles over de schermtechnologie van de iPhone. Waarom kun je het scherm alleen met je vingers bedienen, hoe zit het met kleurweergave en welke technologie gebruikt Apple voor indrukken?

Apple past bijzondere schermtechnologieën toe, waardoor het scherm van de iPhone en iPad je content zo mooi mogelijk laat zien. Zo zit er een vetwerende laag op, waardoor je vette vingers sneller wegpoetst. Maar hoe zit het precies met de resolutie, kleurweergave, aanraakgevoeligheid en andere schermtechnologieën die Apple gebruikt? Op deze pagina vind je alle uitleg!

Schermtechologie in de iPhone

We bespreken op deze pagina de volgende schermtechnologieën die Apple op de iPhone (en de meeste iPads) gebruikt:

Scherm alleen bedienen met geleidend materiaal

mujjo dubbelzijdige touchscreen handschoenenDe iPhone, iPad en iPod touch zijn uitgerust met een aanraakgevoelig scherm. Dit is een andere technologie dan je in vroegere telefoons met touchscreen tegenkwam. Daarbij ging het veelal om drukgevoelige schermen, waarbij je met een eenvoudig plastic pennetje (stylus) schermknoppen en dergelijke kon aanraken. Bij de iPhone werkt zo’n standaard plastic stylus niet. Het scherm reageert alleen bij aanraking met de menselijke huid of door geleiding, waardoor het bijvoorbeeld ook niet mogelijk is om de iPhone met gewone handschoenen te bedienen. De afbeelding hieronder laat zien hoe het werkt. Het scherm bestaat uit meerdere lagen. Aan de bovenzijde is een laag glas aangebracht, met daaronder een paneel met elektrische velden. Wanneer je op het scherm drukt, zal het paneel dit detecteren. Het geeft de locatie waar je op het scherm hebt gedrukt door aan het LCD-scherm dat daaronder zit. Bij de nieuwste iPhones is LCD vervangen door OLED.

De technologie in een 3D Touch touchscreen van de iPhone 6s.

Een aanraking met je vinger zorgt ervoor dat de elektrische lading op het scherm verandert. Dit geeft informatie door aan het besturingssyteem, dat bepaalt hoe de pixels op het scherm moeten reageren. Dat de bediening van de iPhone zo intuïtief wordt ervaren, komt mede omdat besturingssysteem (iOS) erg snel regeert op swipes (vegen), pinches (knijpbewegingen) en gewone tikken op het scherm.

Behalve met je vingers kun je het scherm van de iPhone ook bedienen met een speciaal metalen pennetje of met handschoenen met speciale vingertoppen, waar geleidend materiaal in is verwerkt. Met een gewoon plastic pennetje werkt het niet.

LCD en OLED

Apple heeft het maken van LCD-schermen geperfectioneerd, door de gebruikte technologie steeds verder te verbeteren. Daarom zijn de iPhone-schermen qua kleurweergave uitgegroeid tot de beste ter wereld. De nieuwste ontwikkeling zijn OLED-schermen, die allerlei voordelen hebben ten opzichte van LCD. In de Apple Watch Series 0 (2015) paste Apple voor het eerst een OLED-scherm toe en enkele jaren later volgde de iPhone X (2017) met OLED-scherm. De verwachting is dat Apple voor de meeste iPhones en iPads zal overstappen op OLED, al is het nog wel erg kostbaar. Goedkopere modellen zullen daarom nog voorzien zijn van LCD-scherm.

Multitouch en 3D Touch

Het touchscreen van de eerste iPhone was iets heel nieuws.Een eigenschap waar Apple mee voorop liep, is de ondersteuning voor multitouch. Dat houdt in dat je met twee of meer vingers het scherm kunt bedienen. Dit maakt bijvoorbeeld pinch-bewegingen mogelijk: door te ‘knijpen’ zoom je uit en door je vingers weer te spreiden zoom je in. Dit werkt bijvoorbeeld in de Safari-browser en bij foto’s.

Sinds de iPhone 6s heeft Apple nog een extra laag toegevoegd aan het touchscreen. 3D Touch zorgt ervoor dat het scherm niet alleen voelt waar je drukt, maar ook hoe hard je drukt. De iPhone meet op microscopisch niveau het verschil tussen het bovenste glas en de backlight. Meer over 3D Touch lees je in de gids hieronder.

Super Retina en 4K

In de iPhone X heeft Apple voor het eerst een Super Retina Display gebruikt. Deze heeft een veel hogere resolutie (2436 x 1125) dan gebruikelijk en ook de pixeldichtheid (458 ppi) is hoger dan je bij eerdere iPhones ziet. Ter vergelijking: de iPhone 6 heeft een pixeldichtheid van 326 ppi. In 2010 voerde Apple Retina-schermen in. Voor Apple-gebruikers is de term ‘Retina’ een garantie dat een scherm hebt met hoge pixeldichtheid waarop je veel details kunt zien en bij Super Retina gaat Apple nog een stapje verder. Bij deze schermen zijn de individuele pixels niet meer met het blote oog te zien.

Super Retina is nog geen 4K, maar komt eerder in de buurt van de 4K. Wil je 4K-video’s bekijken, dan kun je dit op verschillende manieren doen: via de Apple TV 4K, aangesloten op een geschikte 4K-televisie, of op een iMac of extern scherm met 4K-ondersteuning. Apple maakt iMacs met 4K- en zelfs 5K-scherm, waarop de beelden mooi tot hun recht komen.

Kleurweergave: True Tone en Nachtmodus

Apple gebruikt in de nieuwste iPads en iPhones meerdere technieken om de kleurweergave te verbeteren. We bespreken hier True Tone en de nachtmodus (Night Shift), maar de kleurweergave op het scherm wordt ook beïnvloed door Wide Color en HDR, dat we verderop bespreken.

Met True Tone zorgt Apple ervoor dat het scherm van de iPhone en iPad prettiger oogt. De kleurweergave past zich met True Tone aan bij het omgevingslicht. In een omgeving met warm, geel licht zal het scherm ook warmere kleuren krijgen. Dit is prettig voor dagelijks gebruik, maar hou er rekening mee dat de kleuren iets anders worden weergegeven dan oorspronkelijk bedoeld. Voor designers die de kleuren zo realistisch mogelijk willen bekijken kan het handig zijn om de functie uit te schakelen.

Night Shift (nachtmodus) is een functie die je op de meeste iPhones en iPads vindt. Hiermee kun je zorgen dat ‘s avonds het scherm minder blauw oogt, omdat blauw licht je slaapritme zou kunnen verstoren.

Wide Color en HDR

Wide Color biedt een breder kleurengamma dan gebruikelijke schermen met sRGB. Sinds de 9,7-inch iPad Pro en de iPhone 7 is ondersteuning voor Wide Color toegevoegd. Ook op de nieuwste iMacs is ondersteuning aanwezig, waarbij vaak kortweg wordt gesproken over P3. Wide Color is eigenlijk niet meer dan een marketingterm van Apple, voor een standaard met de naam DCI-P3, ontwikkeld door de Amerikaanse filmindustrie. Fabrikanten van tv-toestellen noemen het meestal High Dynamic Range. Het komt erop neer dat een bredere kleurweergave wordt ondersteund, waardoor foto’s en video’s er mooier uit zien.

HDR10 verschil

HDR zorgt ook voor een mooiere kleurweergave. HDR staat voor High Dynamic Range en de twee populairste varianten zijn HDR10 en Dolby Vision. Netflix biedt tv-series in HDR-weergave, waardoor bewegende beelden er mooi en contrastrijk uitzien. De tweede generatie iPad Pro (2017), de Apple TV 4K en de iPhone X zijn geschikt voor HDR weergave. De iPhone 8 kan wel HDR-content afspelen, maar de beelden zien er niet beter uit.

Oleofobische (vetafstotende) coating

Oleofobische coating op een iPhone.Het scherm van de iPhone heeft nog een derde bijzonderheid: omdat je vaak met je vingers het scherm moet aanraken, is de kans groot dat er allemaal vette vingers op verschijnen. Een speciale oleofobische coating zorgt ervoor dat je deze vette vingers weer snel kunt verwijderen. De oleofobische laag is vergelijkbaar met autowas, die voorkomt dat water in plassen op je autodak blijft liggen. De autowas zorgt voor kleine druppeltjes, die makkelijk van het dak af rollen. De beschermlaag van het iPhone-scherm heeft een soortgelijke functie: vetdeeltjes hechten niet aan elkaar en zijn daarom gemakkelijk met één beweging langs je broek of trui te verwijderen. Je krijgt dan minder snel het ‘smeereffect’ dat bij de iPhone 3G en eerste generatie iPhone wel optrad.

Ook de iPads zijn uitgerust met deze vingerafdrukbestendige en vetafstotende coating. Sinds de iPad mini 4, iPad Air 2 en iPad Pro is zelfs nog een extra laag aangebracht. Het gaat hier om een antireflectie­coating, waardoor je bij het gebruik minder last hebt van reflectie. Deze laag is nog niet aangebracht bij de iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Devices iPad, iPhone
Software iOS