iPad Pro met True Tone-display.

True Tone-display: zo werkt Apple’s schermtechniek voor betere kleuren

True Tone is een schermtechniek van Apple, waarmee de kleuren op het scherm er altijd goed uitzien, omdat dit aangepast wordt aan omgevingslicht. Op welke toestellen is True Tone beschikbaar en hoe werkt het precies?

Apple maakt voor haar displays gebruik van allerlei technieken, zodat de beeldkwaliteit steeds beter wordt. Eén van deze technieken is True Tone. Zoals de naam al zegt, zorgt True Tone ervoor dat de ware kleurtinten op het scherm zichtbaar zijn. Maar wat is True Tone precies, op welke toestellen werkt het en hoe schakel je dit in?

iPad Pro met True Tone-display.

Wat is True Tone?

True Tone is een schermtechniek die Apple sinds het voorjaar van 2016 gebruikt op de iPads en sinds 2017 op de iPhones. True Tone zorgt ervoor dat de kleuren op het scherm er altijd zo natuurgetrouw mogelijk uit zien. De kleuren op een iPad-scherm kunnen nogal eens verschillen op basis van omgevingslicht. True Tone corrigeert deze kleuren en let daarbij dus op het omgevingslicht. De tint van het scherm wordt aangepast zodat alle getoonde kleuren er altijd hetzelfde uit zien, bij welk omgevingslicht dan ook. Apple vergelijkt het effect met een wit A4-tje dat bij bepaald omgevingslicht ook een andere kleur kan hebben.

Het True Tone-display is niet te verwarren met True Tone-flash, al is het idee vergelijkbaar. Sinds de iPhone 5s bestaat de LED-flitser van de camera uit twee kleuren: een witte flits en een wat geler gekleurde flits. Door deze twee te combineren, zien foto’s die je met de flitser maakt er natuurlijker uit.

Hoe werkt True Tone?

True Tone werkt met twee sensoren aan de bovenkant van je iDevice (zie de paarse pijlen in onderstaande afbeelding). Bovenin de hoeken bevinden zich in de gekleurde behuizing aan de voorkant sensoren die het omgevingslicht meten. Deze sensoren zien of je binnen of buiten bent en of de zon vol op je scherm schijnt of dat je bij een sfeervolle kaars zit. De sensoren vangen dit licht op en passen aan de hand daarvan de kleurstelling en de helderheid van het scherm aan.

True Tone-sensoren in iPad Pro

De werking van het True Tone-effect gaat helemaal automatisch. Je hoeft daardoor geen instellingen aan te passen als je bijvoorbeeld met je toestel de buitenlucht in gaat.

Op welke iPhones en iPads werkt True Tone?

Apple introduceerde het True Tone-display in de 9,7-inch iPad Pro uit 2016. Op onderstaande toestellen is True Tone inmiddels beschikbaar:

Hoe schakel ik True Tone in?

Om True Tone te laten werken, moet je dit wel eenmalig inschakelen via de instellingen van je toestel. Volg hiervoor op je iDevice de volgende stappen:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Ga naar Beeldscherm en helderheid.
  3. Zet de schakelaar bij True Tone aan.

True Tone instellen.

Je kunt TrueTone ook snel in- of uitschakelen via het Bedieningspaneel:

  1. Open het Bedieningspaneel door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen.
  2. Druk met 3D Touch op de schuifknop voor de helderheid (of hou lang ingedrukt op toestellen zonder 3D Touch).
  3. Tik op de True Tone-knop om de functie in- of uit te schakelen.

TrueTone via het Bedieningspaneel op de iPad.

Wat is het verschil tussen True Tone en Night Shift?

In bepaalde mate heeft True Tone wat weg van Night Shift, de functie waardoor het scherm minder blauw kleurt. Als je een iDevice met True Tone in de avond in huis gebruikt, lijkt het effect veel op die van Night Shift. Je kunt True Tone dan ook imiteren met Night Shift, al is het kleureffect dus wel enigszins anders. Het voordeel van True Tone is dan ook dat het helemaal automatisch gaat en dat je scherm afgestemd wordt op het omgevingslicht. Dat is bij Night Shift niet het geval, waarbij het blauwe licht gefilterd wordt op basis van tijd.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017