iPhone 12 concept kleuren.

iPhone 12: alles wat we al weten over de iPhone van dit jaar

De iPhone 12 is het belangrijkste nieuwe toestel van Apple in 2020. Deze smartphone wordt in het najaar van 2020 verwacht en is de kleinere opvolger van de iPhone 11. Wat weten we nu al over dit model en wat kunnen we verwachten? Lees hier alles over de iPhone 12!

Alles over de iPhone 12

In 2020 heeft Apple weer een reeks nieuwe iPhones gepland. Naast de reeds beschikbare iPhone SE 2020 werkt Apple ook aan een compleet nieuwe reeks toestellen voor de iPhone 12-serie. De standaard iPhone 12 is één van de modellen. Deze worden in het najaar verwacht en maken deel uit van de iPhone 2020 line-up die dit jaar gevarieerder is dan ooit. Omdat we dit jaar te maken hebben met meer onzekerheden en moeilijker omstandigheden dan ooit, kan de planning nog gaan verschuiven. In dit artikel praten je bij over de iPhone 12 op basis van wat er nu al bekend is!

iPhone 12 in het kort

Dit zijn de belangrijkste verwachtingen van de iPhone 12:

 • Opvolger van de iPhone 11 uit 2019
 • Basismodel in nieuw 5,4-inch formaat, naast de grotere 6,1-inch iPhone 12 Max
 • Daarnaast komt er een iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max
 • Glazen achterkant en aluminium behuizing
 • Design grijpt terug op iPhone 4 en is wat hoekiger
 • Twee cameralenzen aan de achterkant
 • Opslag vanaf 128GB
 • Aankondiging in september 2020
 • Release in de periode september-december 2020 vanwege onzekerheden door coronacrisis
 • Verwachte vanafprijs rond de €700

iPhone 12 datum en release

Traditiegetrouw presenteert Apple de nieuwste iPhones van het jaar in september. Als dit ook in 2020 weer het geval is verwachten we de aankondiging in de week van 7 of 14 september. Het model zal dan tegelijk onthuld worden met de iPhone 12 Max, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max.

Het is te hopen dat er rond die periode weer een keynote mogelijk is, waarbij ook meteen de iPhone 12 releasedatum bekend wordt gemaakt. De iPhones liggen gewoonlijk rond het einde van september in de schappen, maar dat kan dit jaar gaan verschuiven.

De iPhone 2020 line-up bestaat dan uit maar liefst vijf nieuwe modellen:

De mogelijke releasedatum voor de iPhone 2020-serie is erg lastig te voorspellen. Normaal gesproken kondigt Apple de toestellen begin of midden september aan, met pre-orders aan het eind van de week en de release een week later. Maar door de situatie van het coronavirus is alles nog onzeker, waardoor het bijna onmogelijk is om nu een indicatie te geven. Er zijn berichten dat de release gepland staat voor oktober.

iPhone 12 prijs: wat gaat hij kosten?

De iPhone 12 is de kleinere opvolger van de iPhone 11, dus we verwachten dat de vanafprijs van het instapmodel iets lager ligt dan €800. Het grotere model met 6,1-inch scherm kost dan mogelijk wél rond de €800.

Dit zijn dan de verwachte prijzen:

Voor de VS gaan geruchten over een prijs van $649 voor 128GB en $749 voor 256GB.

Vind je dat te duur en wil je nu al een nieuwe iPhone kopen? Check dan ons artikel met iPhone-aanbiedingen. De iPhone 11 is bijvoorbeeld een goede keuze als je nu iets nieuws nodig hebt.

iPhone 2021 line-up Ming-Chi Kuo

iPhone 12 verwachtingen

De belangrijkste verbeteringen voor de iPhone 12 zitten in het scherm, het aangepaste design, de verbeterde prestaties en nieuwe functies voor onder andere de camera. De duurdere iPhone 12 Pro beschikt over betere specs, die we in een apart artikel bespreken.

Dit zijn de verwachtingen voor de standaard iPhone 12, opgesplitst in vijf onderdelen:

Scherm van iPhone 12: twee formaten

De grootste vernieuwing lijken we te vinden in het scherm. Terwijl Apple in 2018 en 2019 voor de instapmodellen nog heeft gekozen voor een 6,1-inch schermformaat, kiest Apple dit jaar voor het instapmodel voor twee formaten:

 • 5,4-inch
 • 6,1-inch

Een veelgehoorde klacht van de iPhone XR en iPhone 11 was dat veel mensen een kleiner formaat toestel willen en dan zijn aangewezen op de veel duurdere iPhone 11 Pro. Die bevat echter functies die sommige gebruikers niet nodig hebben.

Een kleiner formaat lost dit probleem op. Wie een compacte betaalbare iPhone met Face ID wil, kan dan terecht bij de 5,4-inch versie. Voor degene die toch wat groter willen en iets meer te besteden hebben, is er de 6,1-inch iPhone 12 Max.

iPhone 2020

Ook nieuw is dat Apple deze keer waarschijnlijk kiest voor OLED. De iPhone 11 en iPhone XR hadden nog een Liquid Retina LCD-scherm, maar Apple zou in het najaar van 2020 willen overstappen op uitsluitend OLED.

Dat heeft een aantal voordelen. OLED toont bijvoorbeeld mooiere zwartinten. Bovendien zijn de schermranden van OLED-iPhones iets dunner. Bij de iPhone XR en iPhone 11 zie je nog een iets dikkere zwarte rand, maar dat zou bij deze nieuwe iPhone verleden tijd zijn.

Design van iPhone 12: wederom kleurrijk

De aanstaande 5,4-inch iPhone 12 wordt het eerste kleinere toestel met Face ID. Omdat het scherm kleiner is verwachten we dat de behuizing ook wat compacter is.

Apple zou dit jaar voor een nieuw ontwerp kiezen, dat doet denken aan de iPhone 4. Apple kiest mogelijk voor een metalen frame dat wat hoekiger is, zoals bijvoorbeeld bij de iPad Pro 2020 het geval is. Het betekent dat Apple afscheid neemt van de wat rondere afwerking van het toestel, dat sinds 2014 wordt gehanteerd.

We denken dat Apple wederom kiest voor een verscheidenheid aan kleuren, al weten we nog niet welke kleuren dat zijn. De iPhone 11 is er in zwart, wit, rood, geel, groen en paars. De laatste twee kleuren zijn nieuw en we denken dat Apple dit jaar een aantal kleuren inwisselt voor iets nieuws.

iPhone 12 Max kleuren.

De kans bestaat ook dat Apple de aluminium behuizing behoudt, om de kosten lager te houden en het toestel te onderscheiden van de duurdere modellen.

Prestaties iPhone 12

Ieder jaar maakt Apple een sprong in de prestaties van de nieuwste modellen en dat zal dit jaar niet anders zijn. Toch merken we dat het verschil elk jaar kleiner wordt. Op welke manieren je de verbeterde prestaties van de A14 Bionic-chip gaat merken, is dus nog de vraag. Wel weten we al zo goed als zeker dat we deze nieuwe chip gaan vinden in de iPhone 12.

Mogelijk lukt het Apple om de chip energiezuiniger te maken, waardoor je iPhone langer mee gaat op een enkele acculading. Vorig jaar wist Apple al de batterijduur flink te verbeteren met allerlei slimme trucjes. We gokken dat de verbeteringen in de accuduur dit jaar lang niet zo groot zijn, maar dat Apple er toch in geslaagd is om de prestaties verder te finetunen.

Camera: geen grote verbeteringen

Wat betreft de camera weten we in ieder geval dat Apple voor dit model wederom kiest voor een dubbele lens. Wil je liever een drievoudige lens, dan ben je aangewezen op de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max

Waarschijnlijk bestaat de camera van de standaard iPhone 12 uit een groothoeklens en een ultragroothoeklens, net als bij zijn voorganger. Dat betekent dat je mooie uitgestrekte foto’s kan maken, bijvoorbeeld van landschappen. Ook de nachtmodus voor de camera keert terug. De verbeteringen aan de lenzen zorgen er mogelijk voor dat je nachtfoto’s of uitgezoomde foto’s er nog mooier uit zien.

Apple werkt volgens bronnen ook aan een nieuwe 3D-camera, een zogenaamde LiDAR Scanner. Die is beter in staat om diepte in te schatten en is al toegepast in de iPad Pro 2020. Deze LiDAR Scanner verwachten we alleen bij de duurdere modellen, dus niet bij deze iPhone als opvolger van de iPhone 11.

Functies: 5G en meer

We verwachten dat Apple voor het eerst 5G gaat toevoegen aan deze iPhone. 5G biedt een veel hogere internetsnelheid en kan ook beter overweg met drukte. Dit jaar starten providers met hun 5G-netwerken, ook in Nederland en België. Het zal nog wel jaren duren voordat dit bij alle providers landelijk dekkend is, maar met de iPhone 12 ben je er in ieder geval klaar voor. Het is nog wel afwachten op welke frequenties Apple het gaat ondersteunen. Mogelijk kiest Apple in eerste instantie voor een beperkt aantal frequenties, waardoor je op sommige plekken weer zult terugvallen op 4G.

iPhone 11 review: camera.

Verdere verbeteringen

Er zijn nog wel meer geruchten over mogelijke nieuwe functies in de iPhone 12, zoals deze:

 • 128GB en 256GB opties. Dat betekent dat je direct al 128GB krijgt, in plaats van 64GB zoals bij de huidige serie.
 • 4GB RAM, evenveel als in de iPhone 11.
 • Apple zou werken aan eigen antennes voor 5G. Dit verwachten we nog niet voor dit jaar.
 • De toestellen krijgen ondersteuning voor de nieuwste Wi-Fi-standaard 802.11ay, waardoor AirDrop nog sneller kan verlopen.
 • De behuizing zou langer en dunner worden dan de iPhone 11.
 • De A14-processor krijgt een zodanige snelheidsboost dat hij krachtiger wordt als een MacBook Pro.

Een andere verbetering die we verwachten is dat je straks eindelijk je AirPods draadloos kan opladen via de iPhone. Apple zou deze functie oorspronkelijk al gepland hebben voor de 2019 iPhones, maar heeft deze volgens bronnen op het laatste moment toch geschrapt. Mogelijk zien we dit bij de 2020 iPhones nu toch verschijnen, ook bij deze iPhone 12.

iPhone 12 of iPhone 11S?

Het is nog helemaal niet zeker hoe Apple de opvolger van de iPhone 11 gaat noemen. Voorheen wisselde Apple de getallen telkens af met de S-aanvulling, maar de afgelopen jaren gebeurde dat op minder regelmatige basis. Apple zou er dit jaar toch voor kunnen kiezen om het model de iPhone 11S te noemen, al vinden wij dat persoonlijk niet zo lekker klinken. Vanwege een mogelijk redesign van de behuizing zou de naam iPhone 12 logischer zijn.

Het ligt er ook aan hoe Apple de andere 2020 iPhones gaat noemen. De namen worden pas bekend zodra Apple de toestellen aankondigt, ergens in september.

In ons aparte artikel lees je meer over de line-up van de 2020 iPhones, die dus uit de volgende modellen bestaat:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!