iPhone 12 concept kleuren.

iPhone 12: alles wat we al weten over de standaard iPhone van dit jaar

De iPhone 12 is e beoogde opvolger van de iPhone 11 en verschijnt in het najaar van 2020. Wat weten we nu al over dit model en wat kunnen we verwachten? Lees hier alles over de iPhone 12 in vogelvlucht.

Alles over de iPhone 12

In 2020 heeft Apple weer een hele reeks iPhones gepland. Eén daarvan is de iPhone 12, die mogelijk de iPhone 11s gaat heten. De iPhone 12 is de waarschijnlijke opvolger van de iPhone 11 uit 2019 en maakt deel uit van de complete iPhone 2020 line-up. Net als voorgaande jaren verwachten we een kleurrijke behuizing, maar wat zit er nog meer in? In dit artikel praten je bij over de iPhone 12!

iPhone 12 in het kort

Dit zijn de belangrijkste verwachtingen van de iPhone 12:

  • Opvolger van de iPhone 11 uit 2019
  • Mogelijk in twee formaten: 5,4-inch en 6,1-inch, allebei met OLED
  • Glazen achterkant en aluminium behuizing
  • Dubbele camera aan de achterkant
  • Aankondiging in september 2020
  • Vanafprijs rond de €800

iPhone 12 datum en release

Traditiegetrouw presenteert Apple de nieuwste iPhones van het jaar in september. Dat zal ook in 2020 zo zijn, mogelijk in de week van 7 of 14 september. We verwachten dat de datum van de iPhone 12 tijdens dit event onthuld wordt. Meestal liggen de iPhones tegen het einde van de maand in de schappen. Het model zal dan tegelijk aangekondigd worden met de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max.

We verwachten dat Apple in 2020 nog een ander model aankondigt, namelijk in maart. De iPhone SE 2 staat al een tijdje op de planning en heeft hetzelfde design als de iPhone 8, maar dan met een verbeterde chip, camera en andere kleine aanpassingen. Meer daarover lees je in onze uitleg over de iPhone SE 2.

Dit is de mogelijke releasedatum voor de iPhone 12:

  • iPhone 12 aankondiging: 8 september 2020 (verwacht)
  • Pre-order: 11 september 2020 (verwacht)
  • Beschikbaarheid: 18 september 2020 (verwacht)

iPhone 12 prijs: wat gaat hij kosten?

De iPhone 12 is de opvolger van de iPhone 11, dus we verwachten dat de prijs voor de laagste opslagcapaciteit niet hoger ligt dan zo’n €800. Omdat Apple dit jaar mogelijk kiest voor twee formaten, ligt de prijs van het kleinste model mogelijk iets lager. Voor de iPhone 11 met 6,1-inch scherm betaal je nu zo’n €800. De iPhone 12 met ditzelfde schermformaat ligt vermoedelijk voor ongeveer dezelfde prijs in de schappen. De kleinere 5,4-inch versie gaat daar mogelijk zo’n €50 tot €100 onder zitten. We denken daarom dat de iPhone 12 beschikbaar komt vanaf ongeveer €750 tot €850.

Vind je dat te duur en wil je nu al een nieuwe iPhone kopen? Check dan ons artikel met iPhone-aanbiedingen.

iPhone 2021 line-up Ming-Chi Kuo

iPhone 12 verwachtingen

De belangrijkste verbeteringen voor de iPhone 12 zitten in het scherm, het aangepaste design, de verbeterde prestaties en nieuwe functies voor onder andere de camera. Dit zijn de verwachtingen voor de iPhone 12, opgesplitst in vijf onderdelen:

Scherm van iPhone 12: twee formaten

De grootste vernieuwing lijken we te vinden in het scherm. Waar Apple in 2018 en 2019 bij respectievelijk de iPhone XR en iPhone 11 gekozen heeft voor een 6,1-inch schermformaat, heb je dit jaar mogelijk de keuze uit twee formaten: de kleinere 5,4-inch en de grotere 6,1-inch. Een veelgehoorde klacht van de iPhone XR en iPhone 11 is dat deze voor veel gebruikers te groot is, terwijl de kleinere iPhone 11 Pro veel te duur is en functies heeft die een groot deel van de gebruikers niet nodig heeft.

Een kleiner formaat lost dit probleem op. Wie een compacte betaalbare iPhone met Face ID wil, kan dan terecht bij de 5,4-inch iPhone 12. Voor degene die toch wat groter willen en iets meer te besteden hebben, is er dan de 6,1-inch variant.

iPhone 2020

Ook nieuw is dat Apple deze keer waarschijnlijk kiest voor OLED. De iPhone 11 en iPhone XR hadden nog een Liquid Retina LCD-scherm, maar Apple zou in het najaar overstappen op enkel OLED. Dat heeft een aantal voordelen. OLED toont bijvoorbeeld mooiere zwartinten. Bovendien zijn de schermranden van OLED-iPhones iets dunner. Bij de iPhone XR en iPhone 11 zit een iets dikkere zwarte rand, maar dat zou bij de iPhone 12 verleden tijd zijn.

Design van iPhone 12: wederom kleurrijk

Doordat Apple ook een 5,4-inch scherm uit gaat brengen, betekent dit dat er voor het eerst ook een kleinere iPhone met Face ID op de markt komt. Het instapformaat van de iPhone 12 is daardoor iets kleiner, dus we verwachten een iets afgeslankt design.

Apple zou dit jaar ook voor een nieuw ontwerp kiezen, dat doet denken aan die van de iPhone 4. Apple kiest mogelijk voor een metalen frame die wat hoekiger is, zoals bijvoorbeeld bij de iPad Pro 2018 het geval is. Dat betekent dat Apple sinds 2014 afscheid neemt van de meer ronde afwerking van het toestel. We denken dat Apple wederom kiest voor een verscheidenheid aan kleuren, al weten we nog niet welke kleuren dat zijn. De iPhone 11 is er in zwart, wit, rood, geel, groen en paars. De laatste twee kleuren zijn nieuw en we denken dat Apple ook dit jaar een aantal kleuren inwisselt voor een nieuw likje verf.

iPhone 2020 design renders in zwart.

De kans bestaat ook dat Apple de aluminium behuizing behoudt, om de kosten lager te houden en het toestel te onderscheiden van de duurdere modellen.

Prestaties iPhone 12

Ieder jaar maakt Apple een sprong in de prestaties van de nieuwste modellen en dat zal dit jaar niet anders zijn. Toch merken we dat het verschil elk jaar kleiner wordt. Op welke manieren je de verbeterde prestaties van de A14-chip gaat merken, id dus nog de vraag. Wel weten we al zo goed als zeker dat we deze nieuwe chip gaan vinden in de iPhone 12.

Mogelijk lukt het Apple om de chip energiezuiniger te maken, waardoor je iPhone langer mee gaat op een enkele acculading. Vorig jaar wist Apple al de batterijduur flink te verbeteren met allerlei slimme trucjes. We gokken dat de verbeteringen in de accuduur dit jaar lang niet zo groot zijn, maar het is niet ondenkbaar dat Apple de prestaties verder heeft kunnen finetunen voor een langere batterij.

Camera: geen grote verbeteringen

Wat betreft de camera weten we in ieder geval dat Apple voor dit model wederom kiest voor een dubbele lens. Waarschijnlijk bestaat deze, net als bij de iPhone 11, uit een normale lens en een ultragroothoeklens. Dat betekent dat je mooie uitgestrekte foto’s kan maken, bijvoorbeeld van landschappen. Ook de nachtmodus voor de camera keert terug. De verbeteringen aan de lenzen zorgen er mogelijk voor dat je nachtfoto’s of uitgezoomde foto’s er nog mooier uit zien.

Apple werkt volgens bronnen ook aan een nieuwe 3D-camera, die beter diepte in kan schatten. Deze nieuwe camera verwachten we alleen bij de duurdere modellen, dus niet op de opvolger van de iPhone 11. Deze 3D time-of-flight camera kan diepte herkennen door gebruik te maken van lasers. Door te meten hoelang het duurt voordat deze terugkaatst, kan zo de diepte nauwkeurig berekend worden. Hierdoor zijn 3D-foto’s mogelijk en kan Apple augmented reality beter toepassen. Voor deze geavanceerde functies moet je waarschijnlijk een duurder toestel in huis halen.

Functies: 5G en meer

We verwachten dat Apple voor het eerst 5G toe gaat voegen aan deze iPhone. 5G biedt een veel hogere internetsnelheid en kan ook beter overweg met drukte. Dit jaar starten providers, ook in Nederland, met hun 5G-netwerken. Het zal nog wel jaren duren voordat dit bij alle providers landelijk dekkend is, maar met de iPhone 12 ben je er in ieder geval klaar voor. Het is nog wel afwachten op welke frequenties Apple dit gaat ondersteunen. Mogelijk kiest Apple voor dit model voor minder frequenties, waardoor je niet altijd en overal 5G kan ontvangen.

iPhone 11 review: camera.

Een andere verbetering die we verwachten is dat je straks eindelijk je AirPods draadloos op kan laden via de iPhone. Apple zou deze functie oorspronkelijk al gepland hebben voor de 2019 iPhones, maar heeft deze volgens bronnen op het laatste moment toch geschrapt. Mogelijk zien we dit bij de 2020 iPhones nu toch verschijnen, ook bij deze iPhone 12.

iPhone 12 of iPhone 11S?

Het is nog helemaal niet zeker hoe Apple de opvolger van de iPhone 11 gaat noemen. Voorheen wisselde Apple de getallen telkens af met de S-aanvulling, maar de afgelopen jaren gebeurde dat op minder regelmatige basis. Apple zou er dit jaar toch voor kunnen kiezen om het model de iPhone 11S te noemen, al vinden wij dat persoonlijk niet zo lekker bekken. Het ligt er ook aan hoe Apple de andere 2020 iPhones gaat noemen. De namen worden pas bekend zodra Apple de toestellen aankondigt, ergens in september.

In ons aparte artikel lees je meer over de line-up van de 2020 iPhones.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!