3D-Touch-iPhone-6s-homescreen

3D Touch op de iPhone: zo werkt het indrukken van het scherm

Met 3D Touch op de nieuwste iPhones si er een nieuwe manier toegevoegd om je iPhone te bedienen. In deze gids leggen we uit wat je ermee kunt en hoe de techniek werkt.

3D-Touch-iPhone-6s-homescreen
3D Touch is een compleet nieuwe manier om je iPhone te bedienen. Het is afgeleid van Force Touch op de Apple Watch. Hoe werkt het en wat zijn de mogelijkheden?

Dankzij 3D Touch weet de iPhone precies hoe hard jij op het scherm drukt. Zoals de naam al doet vermoeden, detecteert 3D Touch drie verschillende drukniveaus: geen druk, lichte druk en stevige druk. In het geval van geen druk raak je het scherm van de iPhone gewoon aan zoals je dat altijd doet, en benut je dus de ‘ouderwetse’ Multi-Touch mogelijkheden van het touchscreen.

3D Touch op de iPhone

3D Touch is niet beschikbaar op elke iPhone. Alleen onderstaande modellen zijn uitgerust met een drukgevoelig scherm:

3D Touch bestaat uit een aantal onderdelen. Je kunt het gebruiken op het toegangsscherm, bij notificaties, in apps zelf en op appicoontjes.

Peek en Pop

De Peek en Pop-functie laat precies zien hoe 3D Touch van pas komt. Met Peek en Pop kun je content eerst previewen (Peek), waarna je door harder te drukken het bestand echt schermvullend kunt openen (Pop). Neem bijvoorbeeld de Mail-app. Als je een bericht selecteert in je inbox door het scherm licht in te drukken, verschijnt de inhoud van de mail in een kleiner venster op je scherm.

Peek & Pop gebruiken in de Mail app op een iPhone 6s dankzij 3D Touch.

Hierdoor kun je snel zien wat er in staat. De preview sluit zich weer als je het scherm loslaat. Kom je er tijdens het lezen van deze voorvertoning achter dat er belangrijke info instaat of dat je wilt reageren, druk dan het scherm harder in om de preview schermvullend te maken en het mailtje te openen zoals je dat normaal gesproken doet op een iPhone zonder 3D Touch. Naast de Mail-app doen ook Foto’s, Kaarten, iMessage en de Camera-app hun voordeel met de mogelijkheden van 3D Touch. De Taptic Engine wordt gebruikt om jou feedback te geven via een kleine trilling als je het scherm eerst licht en daarna stevig indrukt. Dit zagen (of voelden) we eerder al met Force Touch op de Apple Watch.

Quick Actions op appicoon en in apps

De appicoontjes op je beginscherm zijn dankzij 3D Touch een stuk interactiever. Door stevig op een icoon te drukken, kun je snel naar veelgebruikte opties in de desbetreffende app springen of de widget bekijken die bij de app hoort. Zo kun je met de Telefoon-app snel één van je favoriete contacten bellen, terwijl je in de Camera-app meteen een selfie kunt maken of een video op kunt nemen. In de Kaarten-app start je bijvoorbeeld direct de navigatie naar huis of markeer je je huidige locatie. Ook apps van derden ondersteunen vaak Quick Actions.

Nederlandse Quick Actions met 3D Touch op het appicoon op een iPhone 6s.

Maar ook in apps zelf kun je gebruikmaken van Quick Actions. Door bijvoorbeeld Peek en Pop te gebruiken in de Mail-app, kun je de voorvertoning naar links, rechts, boven of onder schuiven. Hierdoor komen er verschillende acties tevoorschijn, zoals het verwijderen of archiveren van een e-mail. In de Berichten-app kun je bijvoorbeeld op deze manier snel een standaardantwoord versturen.

Quick Actions in verschillende apps dankzij 3D Touch op een iPhone 6s.

3D Touch werkt ook om het multitaskingvenster te openen of om snel te wisselen tussen apps. Druk je aan de linkerkant van het scherm extra stevig en veeg je dan een stuk naar rechts, dan open je de appkiezer. Je kunt op deze manier ook in één keer helemaal naar rechts vegen om direct naar de vorige app te gaan.

3D Touch op toegangsscherm en notificaties

Tot slot kun je 3D Touch ook gebruiken op het toegangsscherm en op notificaties. Vanaf iOS 10 kunnen apps ondersteuning bieden voor rijke notificaties. Een rijke notificatie open je door er vanaf het toegangsscherm of het Berichtencentrum hard op te drukken. Bij een melding van de Berichten-app kun je dan vervolgens (een deel van) het gesprek bekijken, zonder dat je de app hoeft te openen. Je kunt vanuit hier dan ook meteen reageren en verder chatten. Heb je een eigen Live Photo als achtergrond ingesteld op het toegangsscherm, dan breng je deze tot leven door hard op het scherm te drukken. Meer over Live Photos lees je in onderstaande gids.

De techniek van 3D Touch

3D-touch-techniek
De mogelijkheden van 3D Touch zijn dus duidelijk, maar minstens zo interessant is het om te zien hoe deze techniek in elkaar zit. In de onthullingsvideo van 3D Touch en in een interview leggen Apple’s designers uit hoe het werkt. De iPhones met 3D Touch hebben een nieuw glasplaatje dat in samenwerking met Corning ontworpen is.

Hieronder zitten 96 sensoren die piepkleine verschillen registreren in de afstand tussen de sensor en het glasplaatje. Op basis van deze afstand en de touch-sensor weet de iPhone exact waar je vinger op het scherm is, en hoe hard deze het display indrukt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2017