iMac retinascherm

Wat is een Retina Display en welke schermresoluties zijn ‘Retina’?

Apple verkoopt diverse producten met een Retina Display. Deze bieden een hoge pixeldichtheid, maar wanneer is er sprake van een Retina-scherm, waar ligt de grens en in welke producten vind je een dergelijk scherm?

Alles over Retina Displays

De iPhone 4 was het eerste Apple-product met een Retina Display. Deze had een schermresolutie van 960 x 640 pixels en een pixeldichtheid van 326 ppi (pixels per inch). Volgens Apple was het destijds het beste scherm van het moment. Sindsdien kom je de term ook tegen bij andere producten van Apple, zoals de Apple Watch, iPad en Macs. Wil je alles weten over

Wat is Retina?

Retina is een marketingterm van Apple, die je bij andere fabrikanten niet zult tegenkomen. Het duidt erop dat de pixels zo klein zijn dat je ze met het blote oog niet kunt onderscheiden. Er is geen strikte grens voor Retina, maar Steve Jobs zei ooit bij de introductie van de iPhone 4 dat het aantal pixels op een Retina-scherm ongeveer 300 ppi moet zijn voor een apparaat dat je op 10 tot 12 inch afstand van je oog vasthoudt. Bij iPhones en iPads ligt de pixeldichtheid gewoonlijk ook op dit niveau.

Super Retina Display in iPhone X

Deze technologie zorgde ervoor dat er 4x zoveel pixels op het scherm van de iPhone 4 konden weergegeven dan op dat van zijn voorganger, de iPhone 3GS. Dit zou gelijk moeten staan aan de kwaliteit van een gedrukte pagina. Retina staat voor netvlies, wat dus ook in het menselijk oog zit. Een oog kan op een afstand van 25 tot 30 cm niet meer dan 300 pixels per inch onderscheiden.

Voor computers en beeldschermen ligt de grens echter lager. Zo hebben het Pro Display XDR en het LG UltraFine 5K-scherm beide een pixeldichtheid van 218 ppi. Toch is dit voor Apple nog steeds Retina. Bij de MacBooks heeft de 16-inch MacBook Pro bijvoorbeeld een pixeldichtheid van 226 ppi. Bij MacBooks en iMacs ligt de waarde meestal tussen 217 en 227 ppi. Dit apparaten zijn die je wat verder van je gezicht houdt, waardoor de pixels minder snel zullen opvallen.

Mac Pro met XDR Display

Gangbare beeldschermen liggen meestal rond de 163 ppi. Groter is niet altijd beter: bij Ultra Wide-schermen kun je te maken krijgen met 110 ppi of lager, waardoor de teksten op het scherm helemaal niet zo scherp ogen.

Retina-schermen in iPhones

Een iPhone houd je relatief dicht bij je gezicht, dus de pixeldichtheid moet hierbij wat hoger liggen. De iPhone 6 had al een pixeldichtheid van 326 ppi en daar heeft Apple lange tijd aan vastgehouden. Bij de Plus-modellen lag de resolutie jarenlang op 401 ppi. Bij de iPhone X veranderde dat en verschenen voor het eerst toestellen met Super Retina Display, een OLED-scherm met een pixeldichtheid van 458 ppi. Bij de iPhone XR introduceerde Apple opnieuw een andere term, Liquid Retina. Dit is in feite een LCD-scherm van hoge kwaliteit.

iPhones met 326 ppi Retina-scherm:

 • iPhone 4 en 4s
 • iPhone 5, 5s en 5c
 • iPhone 6 en 6s
 • iPhone 7
 • iPhone 8
 • iPhone XR
 • iPhone 11
 • iPhone SE 2016 en 2020

iPhones met Retina-scherm boven 400 ppi:

iPhone X Super Retina

iPhones met Super Retina-scherm boven 458 ppi:
458 ppi Super Retina-scherm:

Bij deze pixeldichtheid van 458 ppi is sprake van Super Retina.

Retina-schermen in iPads

Er zijn nog geen Super Retina-schermen in iPads toegepast. Wel hebben vrijwel alle modellen een Retina-scherm, met uitzondering van een paar heel oude modellen:

iPads zonder Retina-scherm:

iPads met 264 ppi Retina-scherm:

 • iPad 3 + 4
 • iPad Air (alle modellen)
 • iPad 9,7-inch (2017 en 2018)
 • iPad 10,2-inch (2019 en 2020)
 • iPad Pro (alle modellen 2017 en later)

iPads met 326 ppi Retina-scherm:

Door de hogere pixeldichtheid en het lichte gewicht is de iPad mini erg geschikt om digitale boeken te lezen.

iPad mini 2019.

Macs met Retina-scherm

Bij de iMacs en MacBooks ligt de pixeldichtheid van de schermen meestal iets lager. Hier zijn enkele voorbeelden van Macs en hun pixeldichtheid:

Apple’s Pro Display XDR heeft een pixeldichtheid van 218 ppi. De Mac Pro en de Mac mini worden niet met scherm geleverd, dus je kunt daarbij zelf bepalen wat je aansluit.

Apple Watch met Retina-scherm

Ook in de Apple Watch vind je een Retina-scherm. Dat geldt voor alle modellen; ze hebben weliswaar een verschillende schermresolutie, maar de pixeldichtheid is altijd 326 pixels per inch:

 • Apple Watch 38mm: diameter 1,32-inch, 326 ppi (series 0 t/m 3)
 • Apple Watch 42mm: diameter 1,54-inch, 326 ppi (series 0 t/m 3)
 • Apple Watch 40mm: diameter 1,57-inch, 326 ppi (series 4 en later)
 • Apple Watch 44mm: diameter 1,73-inch, 326 ppi (series 4 en later)

FlickType Notes op Apple Watch.

Super Retina en meer

Behalve Retina-schermen hanteert Apple nog twee termen als het om schermtechnologie gaat:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2021
Devices Apple Watch, iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS, iPadOS, macOS