ipod-touch-lineup-2015

iPod touch: het complete overzicht

Lees alles over de iPod touch, de kleurrijke mediaspeler van Apple die op iOS draait. Bekijk de iPod touch prijzen en aanbiedingen, vergelijk de uitvoeringen en lees over functies en specs.

- Prijs vanaf €229,-

De iPod touch is een draagbare mediaspeler waarop je apps kunt installeren. Wil je een iPod touch kopen? Dan kun je terecht in de Apple Store en diverse winkels. In dit overzicht lees je alles over de iPod touch specs, prijzen, modellen en meer. We leggen ook uit welke functies de iPod touch heeft en welk model voor jou het meest geschikt is.

iPod touch: dit moet je weten

Deze mediaspeler is bedoeld voor internetten, muziek luisteren en video’s kijken. Ook kun je er games op spelen, foto’s mee maken en apps op installeren. Het belangrijkste verschil met de iPhone is dat je er niet mee kunt bellen en dus ook geen mobiel abonnement hoeft af te sluiten. In juni 2017 verscheen een vernieuwde versie met meer opslag. Deze is gebaseerd op de zesde generatie uit juli 2015. Dit model heeft onder andere de volgende specs:

iPod touch in het kort

 • Snelle A8 dual core processor.
 • Verkrijgbaar met 32GB en 128GB opslagruimte.
 • Verkrijgbaar in zes kleuren, waaronder een felrode PRODUCT(RED).
 • Scherp 4-inch retinascherm met 1136 bij 640 pixels.
 • Dunne en stevige behuizing van aluminium, heeft een luxe uitstraling.
 • Tot wel 40 uur muziek luisteren met de 1043 mAh accu.
 • Twee camera’s van respectievelijk 1,2 en 8 megapixels.

De iPod touch heeft géén Touch ID-vingerafdrukscanner. Wel is dit model op te laden met een Lightning-kabel, zoals bij alle nieuwere iPhones en iPads het geval is. De iPod-familie ziet er nu als volgt uit:

ipod-familie-nieuwe-kleuren

iPod touch prijzen

Je betaalt 229 euro voor het instapmodel met 32GB opslag. Er is ook een uitvoering met 128GB.

Deze prijzen betaal je in de Apple Store:

Je kunt deze iPod ook kopen bij Apple Premium Resellers. Accessoires zoals hoofdtelefoons en speakers die in eerste instantie voor de iPhone zijn bedoeld kun je natuurlijk ook in combinatie met een iPod gebruiken.

iPod touch aanbiedingen

De zesde generatie verscheen in de zomer van 2015. Voor aanbiedingen kun je het beste terecht bij winkelketens zoals Media Markt. Let goed op of het om de vijfde of zesde generatie gaat, want er zijn enkele technische verschillen. Bovendien kun je de zesde generatie nog updaten naar iOS 11, zijn voorganger niet.

Zoek je een mediaspeler zonder telefoonfunctie, dan kun je ook eens naar de iPad mini kijken.

Waarom een iPod touch kopen?

Deze mediaspeler kan op allerlei manieren van pas komen:

 • Je zoekt een iOS-apparaat met veel opslagruimte, maar je vindt de 128GB en 256GB iPhone te duur.
 • Je wilt een iOS-apparaat, zonder dat je daarbij een mobiel abonnement hoeft af te sluiten of een simkaartje hoeft te kopen.
 • Je zoekt een iOS-apparaat voor de kinderen, waarmee ze spelletjes kunnen doen maar niet kunnen bellen.
 • Je wilt een iOS-apparaat hebben, maar vindt de iPad mini te groot.
 • Je bent ontwikkelaar en hebt een goedkoop apparaat nodig om apps te testen.

iPod touch en Apple Music

Alleen de vijfde en zesde generatie bieden ondersteuning voor Apple Music, de muziekdienst die Apple in de zomer van 2015 introduceerde. Oudere modellen en alle andere iPods (nano, shuffle, classic) zijn er niet geschikt voor. Apple is in 2017 gestopt met de iPod nano en shuffle, dus we raden aan om hier niet meer voor te kiezen.

iPod touch kopen

Wat maakt de iPod touch bijzonder?

Dit is de meest veelzijdige mediaspeler van Apple, met meer functies dan de andere iPods die Apple heeft gemaakt. Dat komt omdat er iOS op draait, waardoor je er bijna alle apps op kunt installeren die geschikt zijn voor de iPhone. Je kunt de vijfde generatie updaten naar iOS 9 en de zesde generatie naar iOS 11.

Er zijn twee camera’s aanwezig, die ook geschikt zijn voor videofilmen. Je kunt via draadloze netwerken internetten, berichten uitwisselen en zelfs (met speciale VoIP-app) bellen.

iPod touch prijzen

Opvallend is dat het scherm bijna de volledige voorkant in beslag neemt. Door op de thuisknop of ontgrendelknop te drukken zet je het apparaat aan. Daarna blader je met je vingers door apps, muziek en video’s. De mediaspeler spreekt verschillende doelgroepen aan, maar is vooral populair bij jonge kinderen, omdat de ouders geen mobiel abonnement hoeven af te sluiten.

iPod touch software

De touch draait op iOS, dezelfde software die je ook op de iPhone en iPad vindt. Bijna alle functies die je op de iPhone vindt, werken ook op de iPod touch. Alleen navigeren is wat moeilijker, omdat er geen ingebouwde GPS-ontvanger in zit voor nauwkeurige plaatsbepaling. Ook is er geen GSM-functie aanwezig, maar met apps als Viber en Skype kun je met een beetje moeite toch mee bellen. Bij het verschijnen sprak Apple over een ‘iPhone zonder telefoon’.

Je kunt apps op de gebruikelijke wijze installeren via de App Store. Vrijwel alle apps die voor de iPhone geschikt zijn, werken ook op de iPod touch. Een bekende uitzondering is WhatsApp, dat alleen werkt op de iPhone omdat er een telefoonnummer aan gekoppeld moet zijn. Gelukkig zijn er genoegen alternatieven om te chatten en contact te onderhouden met vrienden, zoals FaceTime, iMessage, Skype, Facebook Messenger en Telegram. Je kunt op het apparaat je agenda beheren, een todolijstje bijhouden, websites bekijken en allerlei games installeren. Daardoor is het een erg veelzijdig apparaat.

iPod touch synchroniseren

Synchroniseren van alle data kan op twee manieren:

 • Via iTunes op de computer door een kabel aan te sluiten.
 • Draadloos via Wi-Fi en iCloud.

Je laadt het apparaat op via de Lightning-poort via de computer of het stopcontact. De vijfde en zesde generatie zijn voorzien van een Lightning-aansluiting, alle eerdere modellen werken met een 30-pins connector.

iPod touch specs

Welke iPod touch is geschikt voor mij?

Bij de afweging welke uitvoering voor jou het meest geschikt is, gaat het vooral om de opslagcapaciteit en de kleur. Technisch gezien zijn alle modellen van de 6e generatie hetzelfde. Je kunt kiezen uit rustige kleuren zoals zilver en goud, of knalkleuren zoals felblauw en roze.

De benodigde opslagruimte is afhankelijk van de manier waarop je het apparaat wilt gaan gebruiken. We adviseren 32GB te nemen als je van plan bent om vooral muziek te streamen. Heb je een jukebox voor muziek nodig of wil je veel films lokaal opslaan, dan is de 128GB-versie het overwegen waard. Hoe meer opslagcapaciteit, hoe meer je betaalt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!