ipod-touch-lineup-2015

iPod touch: het complete overzicht

Lees alles over de iPod touch, de kleurrijke mediaspeler van Apple die op iOS draait. Bekijk de iPod touch prijzen en aanbiedingen, vergelijk de uitvoeringen en lees over functies en specs.

iPod touch review Prijs (vanaf €214,-)

De iPod touch is een draagbare mediaspeler waarop je apps kunt installeren. Wil je een iPod touch kopen? Dan kun je terecht in de Apple Store en diverse winkels. In dit overzicht lees je alles over de iPod touch specs, prijzen, modellen en meer. We leggen ook uit welke functies deze iPod heeft en welk model voor jou het meest geschikt is.

iPod touch: dit moet je weten

Deze mediaspeler is bedoeld voor internetten, muziek luisteren en video’s kijken. Ook kun je er games op spelen, foto’s mee maken en apps op installeren. Het belangrijkste verschil met de iPhone is dat je er niet mee kunt bellen en dus ook geen mobiel abonnement voor hoeft af te sluiten. In mei 2019 verscheen de nieuwste versie (iPod touch 7G, oftewel 7e generatie) met meer opslag en een betere chip.

iPod touch in het kort

 • Snelle 64-bit A10 processor.
 • Verkrijgbaar met 32GB, 128GB en 256GB opslagruimte.
 • Verkrijgbaar in zes kleuren, waaronder een felrode PRODUCT(RED).
 • Scherp 4-inch retinascherm met 1136 bij 640 pixels.
 • Dunne en stevige behuizing van aluminium, heeft een luxe uitstraling.
 • Tot wel 40 uur muziek luisteren met de 1043 mAh accu.
 • Twee camera’s van respectievelijk 1,2 en 8 megapixels.
 • Beschikbaar vanaf €229.

Apple hanteert deze prijzen:

Deze touch is nog de enige iPod in het assortiment. In juli 2017 is Apple gestopt met de iPod nano en de iPod shuffle.

Bekijk ook

iPod: het complete overzicht met alle iPod-modellen sinds 2001

Alles over de iPod: de verschillende modellen die Apple heeft uitgebracht, geschiedenis van de iPod en details over de generaties iPod nano, shuffle, touch classic en meer.

iPod touch functies: dit kun je ermee

De touch is in feite een mediaspeler, geschikt voor allerlei apps. Hij is daardoor ideaal voor kinderen die nog geen iPhone hoeven en niet continu bereikbaar hoeven te zijn. De iPod touch is geschikt voor video, audio, games, sociale apps en nog veel meer.

Design

Het design van de iPod touch is al jarenlang hetzelfde. De zevende generatie uit 2019 ziet er dan ook precies zo uit als de zesde generatie uit 2015. Deze modellen hebben een aluminium behuizing met een glazen voorkant. Het lijkt op een extra platte iPhone.

De randen van het model zijn afgerond, maar niet zo rond als van de recente iPhones. Qua kleuren heb je de keuze tussen zes opties: spacegrijs, goud, zilver, roze, blauw en rood.

iPod touch 2019 officieel.

De iPod touch heeft nog altijd een thuisknop onder het scherm. Deze thuisknop heeft géén Touch ID-sensor. Er zit ook geen Face ID op, dus je kan hem alleen beveiligen met een toegangscode.

Specs

De iPod touch 2019 heeft vernieuwde specs. Aan de binnenkant vind je deze onderdelen:

 • A10 Fusion-chip van 64-bit
 • 4-inch Retina-scherm van 1136 x 640 pixels
 • Bluetooth 4.1
 • Enkele ingebouwde speaker

Door de nieuwe krachtige A10-Fusion chip kun je gebruikmaken van augmented reality. Ook is de iPod touch geschikt voor FaceTime-groepen en kun je geavanceerdere games spelen. Er zit helaas geen tweede speaker in voor beter stereogeluid en je kan ook geen gebruikmaken van draadloos opladen.

Software

De iPod touch draait op iOS. Welke versie je kunt installeren is afhankelijk van de generatie. Je kunt hier opzoeken welke iOS-versie je kunt installeren op jouw iPod touch. De zesde generatie uit 2015 is te updaten naar iOS 12 en de zevende generatie uit 2019 is te updaten naar iOS 15 en mogelijk ook iOS 16.

Bijna alle softwarefuncties van de iPhone vind je ook op de iPod touch. Het beginscherm ziet er hetzelfde uit en je kan mappen maken voor al je apps. Apps download je via de App Store en standaard worden er ook allerlei apps meegeleverd. Je kan deze iPod niet gebruiken voor Apple Pay en je kan hem ook niet koppelen aan een Apple Watch. Verder zijn alle standaardapps meegeleverd, waaronder de TV-app, Bestanden-app, iMessage en FaceTime. WhatsApp is niet geschikt, omdat er geen simkaart in kan.

iPod touch en Apple Music

Alleen de vijfde t/m zevende generatie bieden ondersteuning voor Apple Music, de muziekdienst van Apple. Oudere modellen en alle andere iPods (nano, shuffle, classic) zijn er niet geschikt voor.

iPod touch 2019 kleuren.

iPod touch camera

De iPod touch heeft ook twee camera’s waarmee je foto’s en video’s kan maken en mee kan videobellen. De specificaties voor het model uit 2015 en 2019 zijn daarbij gelijk. De buitenste camera heeft een 8-megapixel lens met een diafragma van f/2.4. De lens bestaat uit vijf elementen en je kan er burstfoto’s mee maken. Er zit ook een led-flitser op zodat je foto’s in het donker er mooi uit zien. De mogelijkheid voor het maken van Live Photos ontbreekt. Je kan video’s opnemen in 1080p HD-kwaliteit met 30 frames per seconden.

De voorste camera bestaat uit een 1,2-megapixel lens met een diafragma van f/2.2. Ook hier kan je video’s opnemen in 1080p HD-kwaliteit, maar Retina-flash ontbreekt. Dat betekent dat je geen flitser voor je selfies kan gebruiken.

iPod touch aansluitingen

De iPod touch heeft twee aansluitingen. Aan de onderkant zit een Lightning-aansluiting voor het opladen en synchroniseren van de iPod. Opladen doe je met een stekker of door hem aan de computer te bevestigen. De Lightning-aansluiting kan ook gebruikt worden voor het koppelen van bepaalde Lightning-hoofdtelefoons.

Deze iPod heeft daarnaast ook nog een koptelefoonaansluiting. Dat betekent dat je elke koptelefoon met de standaard 3,5-mm headphonejack kan gebruiken in combinatie met deze iPod. Ook accessoires die werken op basis van deze aansluiting leveren geen probleem op.

iPod touch 2019 met camera en FaceTime.

Werk je liever draadloos, dan kan je gebruikmaken van Bluetooth voor het koppelen van accessoires. Denk bijvoorbeeld aan draadloze oordopjes zoals de AirPods. Via Wi-Fi maak je verbinding met het internet. Er is geen mogelijkheid voor mobiele data op de iPod touch. Wel kun je gebruikmaken van persoonlijke hotspot om buiten de deur internet te gebruiken.

Welk iPod model is geschikt voor mij?

Bij de afweging welke uitvoering voor jou het meest geschikt is, gaat het vooral om de opslagcapaciteit en de kleur. De iPod touch uit 2019 is namelijk op nagenoeg alle fronten identiek met het model ervoor, voor ongeveer dezelfde prijs. Je kan daardoor beter kiezen voor de allernieuwste dan de zesde generatie. Je kunt kiezen uit rustige kleuren zoals zilver en goud, of knalkleuren zoals felblauw en roze.

De benodigde opslagruimte is afhankelijk van de manier waarop je het apparaat wilt gaan gebruiken. We adviseren 32GB te nemen als je van plan bent om vooral muziek te streamen. Heb je een jukebox voor muziek nodig of wil je veel films lokaal opslaan, dan is de 128GB- of 256GB-versie het overwegen waard. Hoe meer opslagcapaciteit, hoe meer je betaalt. Het prijsverschil gaat telkens met €110 omhoog.

iPod touch prijzen en beschikbaarheid

Wil je de iPod touch kopen, dan kan je terecht bij onder andere de Apple Store, MediaMarkt, Amac en Coolblue. De prijzen liggen niet heel erg veel uiteen, al moet je wel oppassen welk model er aangeboden wordt. Apple hanteert deze prijzen voor de modellen uit 2019:

Bekijk ook

iPod touch kopen: prijzen, aanbiedingen en meer

Wil je een iPod touch kopen? In dit artikel vind je prijzen, aanbieders en kooptips voor de iPod touch, Apple's mediaspeler voor films, muziek en meer.