Super Retina op de iPhone X

Super Retina Display: wat is het?

Wat is Super Retina Display, het nieuwe type scherm dat je in de iPhone X vindt? Super Retina is een OLED-scherm met hoge resolutie, maar er zit meer technologie achter. In deze uitleg lees je alles.

De iPhone X is voorzien van een Super Retina-scherm. Wat is het en wat heb je eraan? Op deze pagina proberen we antwoord te geven op al je vragen.

Super Retina op de iPhone X

Wat is Super Retina?

Het Super Retina-scherm van de iPhone X heeft een resolutie van 2436 bij 1125 pixels en een pixeldichtheid van 458 ppi. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van de iPhone 6, toen de schermresolutie van de iPhone op 1334 x 750 pixels lag. De pixeldichtheid was toen 326 ppi. Jarenlang veranderde er niets aan de resolutie, want ook de iPhone 8 heeft nog steeds dezelfde resolutie en pixeldichtheid. Die van de Plus-modellen bleef ook hetzelfde: 1920 x 1080 pixels bij 401 ppi.

Met de iPhone X komt daar verandering in, want dit scherm heeft voor het eerst meer pixels in horizontale en verticale richting en de pixeldichtheid ligt ook een stuk hoger. Met 458 ppi is het de hoogste pixeldichtheid die we tot nu toe op een iOS-apparaat gezien hebben.

De contrastratio gaat omhoog van 1400:1 naar maar liefst 1.000.000:1. Hoe dat kan? Door over te stappen op een andere schermtechnologie, namelijk OLED.

Super Retina Display in iPhone X

OLED-schermen werken op een heel andere manier dan LCD-schermen. Bij LCD (Liquid Crystal Display) schijnt er constant achtergrondverlichting, waarbij de pixels dit blokkeren door een kleur of zwart te tonen. Bij OLED is er geen achtergrondverlichting, maar heeft elke pixel z’n eigen lichtbron, waardoor de pixel aan of uit gezet kan worden. Vandaar dat er veel dieper zwart mogelijk is en het ook energiezuiniger is.

Voor Apple is het de eerste keer dat ze voor OLED kiezen. Bij de aankondiging van de iPhone X vertelde Phil Schiller (hoofd marketing bij Apple) dat dit het voor de eerste keer is dat een OLED-scherm “goed genoeg” is voor de iPhone.

Super Retina Display is vooral een marketingterm

OLED-schermen zijn meestal minder fel en de kleuren zijn niet altijd zo levensecht. Apple heeft dit bij de LCD-schermen geperfectioneerd en nu willen ze dat opnieuw doen voor OLED. Super Retina zou volgens Schiller dezelfde kleur- en beeldkwaliteit kunnen leveren als we van Apple gewend zijn. Super Retina is dus niet zozeer de naam van een bepaalde schermresolutie of pixeldichtheid, maar een marketingnaam voor dit nieuwe, kwalitatief verbeterde OLED-scherm. Het heeft volgens Apple dezelfde beeldkwaliteit en zijn net zo responsief als we van LCD gewend zijn. Volgens Apple vormt het een doorbraak voor smartphoneschermen.

Een Super Retina Display is langgerekter dan we gewend zijn

Het is je misschien opgevallen dat het scherm van de iPhone X een andere beeldverhouding heeft. Het is langgerekter, dus er is een groter verschil tussen lengte en breedte. Dit leidt tot de merkwaardige situatie dat het 5,8-inch scherm van de iPhone X een minder groot oppervlak heeft dan dat van de 5,5-inch iPhone 8. Hoe vierkanter het scherm (bij dezelfde diagonaal), hoe groter het oppervlak. De inkeping bovenin het scherm neemt ook nog wat oppervlak weg.

Volgens Apple levert met Super Retina een nieuwere, meer vloeiende ervaring op bij schermen die tot de randen doorlopen. Het heeft ook tot gevolg dat het Super Retina-scherm geen thuisknop meer heeft. Je bedient het toestel daarom door bijvoorbeeld aan de onderkant van het scherm omhoog te vegen, om terug te keren naar het beginscherm.

Natuurlijk werkt het Super Retina Display nog steeds met 3D Touch. Apple heeft er ook True Tone-ondersteuning, HDR10 en Dolby Vision in gestopt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Device iPhone X