Dolby Vision filmen met iPhone 12

Dolby Vision HDR op de iPhone: waarom jij het wil hebben

Filmen als een pro
Recente iPhones geven je de mogelijkheid om te filmen in 10-bit Dolby Vision HDR kwaliteit. Dit levert video's op in een extra mooie beeldkwaliteit, die je achteraf professioneel kunt bewerken. Ontdek hier de mogelijkheden van Dolby Vision HDR op de iPhone!

Uitleg: Dolby Vision HDR op de iPhone

Apple biedt iets extra’s voor mensen die graag videofilmen. Dolby Vision is een videostandaard waarmee je tot 60 keer meer kleuren kunt vastleggen. In totaal gaat het om 700 miljoen kleuren, waardoor je video’s er nog levensechter uit zien, met sprekende en realistische kleuren. Het gaat automatisch, dus je hoeft er niet over na te denken. Vanaf de iPhone 12 heeft Apple de stap gemaakt van 8-bits naar 10-bits HDR-opnames en sindsdien tref je het op alle nieuwere modellen aan.

Geschikte iPhones voor Dolby Vision

Dolby Vision is aanwezig op de volgende modellen:

Wel is er een verschil in de maximale framerate: de iPhone 12 en iPhone 12 mini kunnen maximaal filmen bij 4K Dolby Vision HDR tot 30 fps, terwijl dit bij alle andere modellen 60 fps is. De verdubbeling van het aantal frames naar 60 fps zorgt dat video’s er vloeiender uitzien. Je kunt met de iPhone SE niet videofilmen in Dolby Vision HDR. Dit geldt voor alle modellen uit de SE-serie.

Hoe werkt Dolby Vision op de iPhone?

Dolby Vision is een van de belangrijkste formaten voor high dynamic range (HDR)-video’s. Het is een eigen formaat dat is ontwikkeld door Dolby, als concurrent van HDR10. Bij streaming videodiensten kom je steeds vaker content tegen die in Dolby Vision-kwaliteit wordt aangeboden en met de iPhone kun je het ook zelf maken.

Tot nu toe waren het vooral professionele filmstudio’s die gebruik maakten van Dolby Vision. Daarbij worden de kleuraanpassingen in films achteraf aangebracht in de postproductie. Hiervoor zijn krachtige computers nodig en de nabewerking neemt vaak heel wat tijd in beslag. Het resultaat is dat de beelden een rijkere uitstraling en meer kleur hebben en dat alles er natuurlijker uit ziet, met diepe kleuren en het diepst mogelijke zwart.

Dolby Vision op iPhone 12

Het is dan ook bijzonder dat Apple erin geslaagd is om dit in de iPhone realtime toe te passen, terwijl jij aan het filmen bent. Hiervoor zorgt de Neural Engine, die razendsnel de gefilmde beelden analyseert en de kleurweergave erop aanpast.

Dit gebeurt als volgt: de iPhone legt twee belichtingen vast, waarna de beeldverwerkingsprocessor (ISP) er een histogram van maakt. Hierin is de verdeling van de lichtintensiteit per frame af te lezen. Vervolgens worden hieruit de data voor Dolby Vision afgeleid, dat realtime worden toegepast. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar zelf hoef je hiervoor geen moeite te doen. Het gebeurt automatisch als je Dolby Vision hebt ingeschakeld.

Dolby Vision HDR inschakelen

Zo kun je Dolby Vision inschakelen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Ga naar Camera > Neem video op.
  3. Zet de schakelaar aan bij HDR-video.

Behalve met de Camera-app op de iPhone (waarin Dolby Vision standaard is ingeschakeld) kun je ook filmen met apps zoals FiLMiC Pro, Manual Camera, ProCamera, ProCam 8 en meer.

Specificaties van de Dolby Vision HDR-video’s

De video’s die je met de iPhone maakt worden opgeslagen in een codec die gericht is op consumenten. In dit geval is dat HEVC. Dit zijn de specificaties voor het geval je videoprofessional bent en bezig wilt gaan met bewerking:

  • Codec/formaat : HEVC Main10-video in Apple Quicktime-container (.mov)
  • HDR-formaat: Dolby Vision met HLG base layer (Profile 8.4)
  • Transferkarakteristiek: HLG (ITU-R BT.2100-1)
  • Color primaries: BT.2020
  • Chroma sampling: 4:2:0
  • Bitdiepte: 10 bit

Dolby Vision-video’s bekijken

Wil je kijken wat het geworden is? Dat kan op twee manieren:

  • Via de Apple TV 4K op een televisie die HDR 4K ondersteunt
  • Op iPhones met OLED-scherm

Na het filmen kun je de beelden in hoge kwaliteit via AirPlay streamen naar je Apple TV 4K op een geschikte televisie die ook HDR 4K ondersteunt. Je zult zien dat High Dynamic Range (HDR) zorgt voor sprekender kleuren, zonder dat het ten koste gaat van het diepe zwart. Je merkt dit vooral bij scenes met veel kleur. Er ontstaat een sterker contrast tussen donkere en lichte delen van een scene, waarbij je ook bij de donkere delen nog veel detail ziet. Zie hiervoor ook onze tip over 4K HDR op de Apple TV.

Je kunt de beelden ook op je iPhone afspelen. Alle iPhones met OLED-scherm (vanaf de iPhone X) ondersteunen de weergave van Dolby Vision HDR. Op iPhones en iPads met LCD-scherm wordt de content wel ondersteund, maar krijg je niet de best mogelijke weergave. Dit geldt bijvoorbeeld voor de HDR-weergave op de iPhone XR. De video’s kun je ook nog op allerlei andere apparaten bekijken: de content wordt dan automatisch omgezet, alleen is de kwaliteit dan niet maximaal.

HDR video’s bewerken op je iPhone

Bijzonder is dat je niet alleen video’s in Dolby Vision kunt opnemen, maar dat je ze ook direct op de iPhone kunt bewerken. Hiervoor kun je onder andere gebruik maken van de volgende apps:

Daarnaast kun je op de Mac aan de slag met de betaalde software Final Cut Pro. Voor professionele videobewerkers vind je op de Dolby-website meer uitleg hoe je met content die je met de iPhone hebt gefilmd kan omgaan.

Dolby Vision versus HDR10

Er zijn twee belangrijke HDR-formaten, HDR10 en Dolby Vision. Filmmakers bieden hun content vaak in HDR10 en Dolby Vision aan, omdat de basis hetzelfde is. Er zijn wel enkele verschillen. HDR10 is de meest simpele variant en levert op zich al een mooiere kijkervaring dan de standaard weergave. Het is bovendien open source is en niets kost om het te ondersteunen. Voor Dolby moeten filmmakers een licentie betalen.

Een andere eigenschap van HDR10 is dat het een statisch formaat is, met algemene instellingen die voor de hele film of tv-serie gelden. Dolby Vision is dynamisch: het beschikt over metadata voor elke scene en zelfs voor elk frame. Een display dat Dolby Vision kan afspelen weet dan previes hoe de content moet worden weergegeven. Dolby Vision levert helderder beelden en een breder kleurenspectrum. Terwijl HDR10 een maximale kleurendiepte van 10-bit heeft, is dat bij Dolby Vision maximaal 12-bit. Apple heeft echter gekozen voor een ‘simpeler’ 10-bit versie waarmee nog steeds 700 miljoen kleuren mogelijk zijn.

Had Apple voor 12-bit gekozen, dan waren er 67,8 miljard kleuren mogelijk. Maar dit heeft momenteel nog niet zoveel zin. Lang niet alle Dolby Vision-schermen kunnen 12-bit content weergeven, dus het zou overkill zijn geweest.

Wil je een kunstzinnige film maken waarbij de kleuren speciaal zijn aangepast aan de sfeer die jij wilt meegeven, dan kun je nog steeds nabewerking doen. Maar het hoeft niet: de mooiere en meer realistische kleurweergave regelt de iPhone al voor je.

Lees ook alles over 4K HDR op de Apple TV en waarom je dit zou willen hebben.

Bekijk ook

HDR op de Apple TV: zo zit het met ondersteunde formaten

De Apple TV 4K ondersteunt HDR, HDR10 en Dolby Vision, terwijl het nieuwste model ook HDR10+ ondersteunt. Wat kun je daarmee en is het de moeite om er een nieuwe tv en Blu-ray speler voor aan te schaffen? Wij duiken in de technologie achter 4K, HDR en Dolby Vision.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2022
Onderwerp
Categorie
Video
Device
iPhone