iPhone 5: het complete overzicht

De iPhone 5 bracht vernieuwingen zoals Lightning, een groter 4-inch scherm en een betere camera. In dit overzicht lees je alles over de iPhone 5.

De iPhone 5 bracht talloze vernieuwingen, zoals de nieuwe Lightning-aansluiting, een groter 4-inch scherm en een verbeterde 8 megapixel camera. Dit populaire toestel is gemaakt van glas en aluminium en verving de iPhone 4s als nieuwste toptoestel. Wil je een iPhone 5 kopen, dan raden wat dat af ten zijn je een heel goede deal kunt vinden. Je kunt beter kijken naar opvolgers zoals de iPhone SE.

iPhone 5: alles wat je wilt weten

Bij elke nieuwe iPhone blijft Apple nieuwe functies toevoegen, zo ook bij de iPhone 5: het toestel van glas en aluminium werd een stuk dunner en ruim twintig procent lichter. Meest opvallend is het grotere 4-inch retinascherm ten opzichte van eerdere iPhones. Ook opvallend is dat het toestel langer werd, maar niet breder, waardoor hij nog steeds goed in je hand past. Dit is het laatste toestel dat nog ontwikkeld is onder aansturing van Steve Jobs. Het toestel verscheen pas toen Jobs al was overleden en Tim Cook de rol van CEO had overgenomen.

iPhone 5 in het kort

Dit zijn de belangrijkste iPhone 5 specs:

  • Apple’s A6-chip is twee keer sneller geworden.
  • Verbeterde 8-megapixelcamera die 40 procent sneller is bij het maken van foto’s.
  • Nieuwe EarPods-oordopjes met 3,5mm-aansluiting.
  • Nieuwe Lightning-connector als vervanging van de 30-pins aansluiting.

iPhone 5 in Nederland

Bij de iPhone 5 verschoof Apple de introductie van nieuwe iPhones voor het eerst naar de september-maand en sindsdien is dat zo gebleven. Dit toestel werd op 12 september 2012 aangekondigd tijdens een speciaal persevenement. Gelijktijdig werden ook andere producten aangekondigd, zoals de nieuwe iPod nano, iPod touch en de EarPods. Op 21 september 2012 startte de verkoop in de VS en een week later volgden Nederland en België. We waren erbij toen de verkoop van start ging, al verliep dat nogal chaotisch. De situatie in Oberhausen liep zo uit de hand, dat we besloten om nooit meer op die manier een nieuwe iPhone te halen.

iPhone 5 prijzen in Nederland

De iPhone 5 is niet meer in de Nederlandse Apple Store verkrijgbaar. Wil je nog een iPhone 5 kopen, dan raden we aan om voor een nieuwer model te kiezen, zoals de iPhone SE. Bekijk daarvoor de iPhone SE abonnementen.

iPhone 5 abonnementen

De iPhone 5 is relatief kort op de markt geweest, omdat het al in 2013 werd vervangen door twee nieuwere modellen, de iPhone 5c en iPhone 5s. Er zijn dan ook vrijwel geen iPhone 5 abonnementen meer te vinden bij de Nederlandse providers.

De iPhone 5 is nog wel te updaten naar iOS 10, maar zal geen toekomstige updates meer ontvangen en is dus ook niet geschikt voor iOS 11. Zoek je een soortgelijk toestel, dan kun je beter kijken naar een latere opvolger met dezelfde afmetingen maar met veel betere specs: de iPhone SE.

iPhone 5 alle kanten

iPhone 5 review

Zoals je van ons gewend bent kochten we de iPhone 5 ruim vóór de Nederlandse introductie, zodat we alvast uitgebreid konden testen. Met drie redacteuren gingen we aan de slag om de nieuwste functies te testen.

Dit is de conclusie van ons iPhone 5 review:

Technisch gezien is de iPhone 5 op bijna alle punten verbeterd, van het grotere scherm tot de betere camera. De snellere A6-processor (geklokt op meer dan 1GHz), de extra hoeveelheid RAM (van 512MB naar 1GB) en de betere grafische chip zorgen voor betere prestaties: apps starten sneller op, webpagina’s openen sneller en games reageren vlotter. Benchmarktests bewijzen dat de iPhone 5 qua snelheid de smartphones van andere merken verslaat. De belangrijkste pluspunten op een rij:

iPhone 5 specs

De iPhone 5 bracht meerdere vernieuwingen met zich mee. Het toestel is te herkennen aan de glazen voorzijde en de matte aluminium achterkant in zwart of zilver. Nieuwere kleuren zoals goud en spacegrijs waren op dat moment nog niet verkrijgbaar.

De 5 was volgens Apple de dunste iPhone die tot dan toe op de markt was gebracht. Het toestel is 7,6 millimeter dik, waardoor hij 18 procent dunner is dan zijn voorganger. Daarnaast is hij 20 procent lichter. De glazen achterkant van het vorig model is vervangen door aluminium, zodat er minder kans is op glasbreuk.

Deze iPhone ziet er door het grotere display een stuk langwerpiger uit. De audio-aansluiting zit voortaan aan de onderkant, vlak naast de speakers en Lightning-aansluiting.

iPhone 5 met 4-inch scherm

De iPhone 5 was het eerste toestel met een 4-inch scherm. Het was de eerste keer dat Apple afstapte van het gebruikelijke formaat van 3,5-inch. Met een resolutie van 1136 bij 640 pixels en een pixeldichtheid van 326 ppi is er sprake van een retinascherm. Omdat het scherm in de breedte niet is gewijzigd, maar wel iets langer is geworden, is er onderaan het beginscherm ruimte voor een extra rijtje appiconen.

Apple paste alle standaard-apps aan voor het 4-inch scherm, waardoor je meer tekst in bijvoorbeeld de Mail- en Agenda-app te zien kreeg. Ook externe ontwikkelaars moesten hun apps optimaliseren voor het 4-inch scherm, om te voorkomen dat er zwarte balken zouden ontstaan. Sinds mei 2013 zijn ontwikkelaars verplicht om schermen van 4-inch te ondersteunen.

iPhone 5 met Lightning-aansluiting

De iPhone 5 is het eerste toestel met Lightning-aansluiting, die sindsdien in bijna alle producten wordt gebruikt. De Lightning-connector is 80 procent kleiner dan de 30-pins connector en gaat minder snel kapot. Wel moesten veel mensen hun accessoires vervangen. Vooral bij speakers met iPhone-dock was dat een kostbare aangelegenheid. Apple bracht een adapter uit waarmee je alsnog 30-pins accessoires op je iPhone kon aansluiten.

Lightning Dockconnector

iPhone 5 met EarPods

Apple leverde nieuwe oordopjes mee, de zogenaamde EarPods. Deze zijn volgens Apple geschikt voor elk type oor. De microfoon en bedieningsknop zitten in het kabeltje verwerkt, zodat je met de EarPods ook kan bellen. In deze vernieuwde oordopjes met ingebouwde ruisonderdrukking vind je drie microfoons: aan de onderzijde, voorzijde en achterzijde. Ook het design van de speaker is verbeterd, waardoor deze 20 procent kleiner is geworden.

iPhone 5 met 4G

Dit is de eerste iPhone voor de 4G-netwerken, die in 2012 enorm in opkomst waren. De iPhone kan automatisch wisselen tussen de antennes die op dat moment het beste signaal hebben. Meerdere providers waren in 2012 bezig met de uitrol van 4G in Nederland, maar gebruikten daarvoor voornamelijk de 800MHz frequentie die de iPhone destijds niet ondersteunde. In 2012 vond de grote 4G-frequentieveiling plaats, waarbij de frequenties voor 4G werden geveild. T-Mobile besloot met 4G te starten op 1800MHz, de enige frequentie die geschikt was voor de iPhone 5. In november 2013 ging dit officieel van start. KPN en Vodafone hebben ook toegang tot de 1800MHz-band, maar gebruikten dit aanvankelijk alleen in drukke gebieden.

iPhone 5 met 8-megapixelcamera en panorama’s

De iPhone 5 heeft een 8-megapixelcamera die op een aantal punten is verbeterd. Zo kan de camera beter omgaan met slechte lichtomstandigheden en kun je video’s in 1080p filmen. Omdat de iPhone 5 is voorzien van een microfoon vlak onder de camera, wordt geluid bij het filmen goed opgevangen. De lens is gemaakt van saffierkristal, wat ervoor zorgt dat hij beter bestand is tegen krassen. Volgens Apple maakt de iPhone 5 foto’s 40 procent sneller, dankzij de beter presterende A6-chip.

De FaceTime-camera aan de voorzijde is 1,2 megapixel. Naar onze mening niet echt om over naar huis te schrijven.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2017
Devices
iPhone, iPhone 5