iPhone-6S-geruchten

iPhone 6: alles over het topmodel van 2014

Lees hier alles over de iPhone 6. Ontdek de specs en functies en lees wat de verbeteringen waren bij dit toestel. Ook ontdek je of de iPhone 6 nog steeds de moeite waard is.

iPhone 6 review

Alles over de iPhone 6

De iPhone 6 kreeg in 2014 een radicaal nieuw design, met meer rondingen. Het was bovendien de eerste keer dat Apple twee nieuwe modellen gelijktijdig op de markt bracht: de normale iPhone 6 en de iets grotere iPhone 6 Plus, die we op een aparte pagina bespreken. Lees hier alles over de iPhone 6, welke functies erin zitten en of dit toestel voor jou nog steeds geschikt is.


De iPhone 6 ziet er totaal anders uit dan zijn voorganger, de iPhone 5s. Er was dan ook veel belangstelling voor de verkoop, die in september 2014 van start ging. iCulture was aanwezig bij de feestelijke verkoopstart in de Apple Stores in Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Een week eerder was het toestel al verkrijgbaar in Frankrijk, Duitsland en enkele andere landen. De meeste iCulture-lezers kozen voor het 4,7-inch model, dat een tikje groter is dan de 4-inch modellen die we destijds gewend waren. Daarnaast bracht Apple de grotere 5,5-inch iPhone 6 Plus uit, voor mensen die behoefte hadden aan een groter scherm.

iPhone 6 in het kort

Dit zijn de belangrijkste iPhone 6 functies:

  • Eerste toestel met 4,7-inch scherm.
  • Een Retina HD-scherm voor een haarscherp beeld.
  • Verbeterde camera met Focus Pixels.
  • Verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, zilver en goud.
  • Ondersteuning voor VoLTE, zodat je kunt bellen via het 4G-netwerk.
  • Meest recente update: iOS 12.x (krijgt geen verdere updates meer)
  • Adviesprijs oorspronkelijk vanaf €699, later vanaf €639.

iphone6-doosje

De iPhone 6 is niet meer officieel via de Apple Store verkrijgbaar. Hieronder zie je de meest recente adviesprijzen die Apple hanteerde:

  • 16GB: €639,- (was €699)
  • 64GB: €749,- (was €799,-)
  • 128GB: was €899,-

We raden aan om minimaal voor 64GB te kiezen, zodat je niet in de knel komt met de hoeveelheid opslagruimte. Dit is uiteraard afhankelijk van de vraag waar je het toestel voor gebruikt.

iPhone 6 in spacegrijs en goud

iPhone 6 kopen of beter niet? Is dit nog een goede keuze?

Bij de Nederlandse providers zijn geen iPhone 6 abonnementen meer te vinden. Ook Apple verkoopt dit toestel niet meer. Soms proberen aanbieders je met tijdelijke acties over te halen om alsnog een iPhone 6 aan te schaffen, maar het is zeker niet meer de beste keuze. Dit toestel krijgt geen updates meer en is blijven steken op iOS 12. Heb je een iPhone 6 en wil je deze nog een tijdje blijven gebruiken, dan kun je deze natuurlijk prima combineren met een sim only. Je bent dan vrij in de keuze van je aanbieder.

Maar we raden niet aan om nu nog een iPhone 6 te kopen, ook niet als refurbished toestel. De batterij is versleten en er zijn steeds meer apps en toepassingen die je niet kunt gebruiken. Bovendien krijgt dit toestel zelfs geen beveiligingsupdates meer en dat betekent dat je met dit toestel wat risico’s loopt omdat beveiligingslekken niet meer worden gedicht.

iPhone 6 design

De iPhone 6 heeft een nieuw uiterlijk gekregen, met afgeronde hoekjes en duidelijk zichtbare antennestrepen. Gebruikers reageerden aanvankelijk wat onwennig, maar inmiddels zijn de opvallende strepen zelfs door andere fabrikanten nagebootst.

iPhone 6 functies

De iPhone 6 is er in twee formaten, waarbij we in dit artikel vooral de aandacht richten op het 4,7-inch model. Dit toestel heeft een vernieuwde A8-chip, Apple’s tweede generatie 64-bits processor voor mobiele apparaten. De A8 is twintig procent sneller zijn dan zijn voorganger en presteert op grafisch gebied vijftig procent beter. Ook kan de A8 lange tijd op volle kracht zware taken uitvoeren, zonder dat de behuizing te heet wordt.

iPhone 6 met M8 co-processor en barometer

De iPhone 6 heeft voor het eerst een barometer, waarmee je beter hoogteverschillen kunt meten, bijvoorbeeld tijdens het bergwandelen of als je in de lift van een wolkenkrabber stapt. De barometer maakt deel uit van de vernieuwde M8 motion co-processor, waarmee je beweging en activiteiten worden gemeten. De iPhone kan hiermee continu je dagelijkse beweging meten, zonder dat het veel energie verbruikt. De M8 is bovendien slimmer en kan het verschil zien tussen lopen, rennen en fietsen.

iPhone 6 kopen

iPhone 6 met VoLTE

Dankzij de ondersteuning voor Voice over LTE (VoLTE) kun je via het 4G-netwerk bellen, mits je provider dat ondersteunt. Inmiddels zijn er meerdere Nederlandse providers die het aanbieden op hun netwerk. Daarnaast is ondersteuning voor Wi-Fi Calling aanwezig, waarmee je via een Wi-Fi-verbinding vrienden kunt bellen. Ook dit werkt alleen als je provider het aanbiedt. Beide technologieën kosten overigens wel belminuten, het enige verschil is dat het gesprek via een ander type netwerk loopt. Verder kan de iPhone 6 hogere 4G-snelheden aan, dankzij ondersteuning voor LTE Advanced.

iPhone 6 met betere camera

De iPhone 6 camera is nog steeds een 8-megapixel met f/2.2, maar Apple heeft er een aantal extra’s aan toegevoegd. Eén daarvan is Foxus Pixels, dat ervoor zorgt dat de beeldsensor sneller kan focussen op een beeld. De verbeterde automatische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat foto’s scherper zijn, ook bij matige lichtomstandigheden. Apple sleutelt continu aan de camera, ook al betekent dat soms dat de camera een stukje achteruit het toestel steekt. De 6 geeft je meer controle over belichting en heeft betere gezichtsherkenning. Wat echter ontbreekt is de optische beeldstabilisatie, want die vind je alleen in de iPhone 6 Plus. Daarmee heeft het trillen van je hand minder invloed op de kwaliteit van de foto. In onafhankelijke testen (onder andere DxOMark) scoorde de iPhone 6 beter dan generatiegenoten Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z2.

De toestellen kunnen slowmotion filmen tot 240 frames per seconde (voorheen 120fps), en je kunt timelapse video’s maken, een nieuwe functie in iOS 8. Voor het maken van selfies en het voeren van FaceTime-gesprekken is ook de frontcamera verbeterd. De nieuwe sensor met f/2.2 kan volgens Apple tachtig procent meer licht vangen, waardoor je beter beeld hebt bij slechte lichtomstandigheden. Ook zit er een nieuwe burst-modus voor selfies op.

iPhone 6 review

In onze iPhone 6 review lees je over onze ervaringen met dit toestel. Daarbij bleek dat het grote formaat destijds nog wel even wennen was. Dit is een samenvatting van de conclusie:

We zijn verliefd op het grotere 4,7-inch-scherm van de iPhone 6. Het bekijken van video’s en spelen van games is op dit iets grotere formaat een stuk fijner, waardoor we eigenlijk niet meer terugwillen naar het kleinere 4-inch-beeld van de iPhone 5s.
De iPhone 6 is krachtiger en veelzijdiger dan ieder eerder model, met een snellere A8-chip, een barometer en een aantal andere technische verbeteringen. Kies voor het scherm wat je het liefste gebruikt en je zit gebakken. Is dat de iPhone 6? Dan heb je technisch gezien één van de beste smartphones van het moment in handen.

Bekijk ook

Review iPhone 6

In deze iPhone 6 review lees je over onze ervaringen met de iPhone 6. We kijken naar design, hardware en software, camera en alle andere aspecten. En natuurlijk ook naar formaat: is de iPhone 6 een mooi formaat of te groot?

iPhone 6 met sim only

Heb je al een iPhone 6, dan kun je met een sim only-abonnement zelf je provider kiezen. Je bent dan veel flexibeler in je mogelijkheden. We raden echter aan om op termijn uit te kijken naar een ander toestel, bijvoorbeeld een iPhone met abonnement of een los toestel.

Bekijk ook

Zo kies je het goedkoopste iPhone abonnement

Hoe vind ik het goedkoopste iPhone-abonnement dat aansluit op mijn wensen? Welke goedkope iPhone past bij mij? En wat wil ik per maand betalen voor mijn abonnement? iCulture helpt je op weg om het goedkoopste iPhone-abonnement te vinden dat bij jou past.