iPhone X waterbestendigheid

OLED iPhones: voordelen en nadelen van OLED-schermen in iPhones

De iPhone X is de eerste iPhone met een OLED-display. Wat zijn de voor- en nadelen van een OLED iPhone ten opzichte van de normale LCD/LED-schermen? We zetten de plus- en minpunten van OLED iPhones voor je op een rijtje.

Met de introductie van de iPhone X maakt Apple voor het eerst gebruik van een OLED-scherm in de smartphones. Twijfel jij of je extra geld moet uitgeven voor een iPhone met OLED-scherm? Hoe zit het met de voor- en nadelen van OLED iPhones? En is het beter om te wachten op de opvolger van OLED, MicroLED? We bespreken het in deze uitleg.


iPhone X zijkant

OLED iPhone: wat heb je eraan?

Apple gebruikt in de Apple Watch al langere tijd OLED-schermen. Een OLED iPhone is echter nieuw en de iPhone X is het eerste toestel dat is voorzien van een dergelijk scherm. Apple heeft ook meteen de schermresolutie verhoogd naar Super Retina. Het bedrijf claimt dat het scherm van de iPhone X alle voordelen van de bestaande LCD-schermen én OLED combineert, maar tegelijkertijd geen last van heeft de nadelen. Hoe zit dat?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode en wordt gezien als de volgende stap voor HD-displays. Andere smartphonefabrikanten zoals Samsung en Sony gebruiken al langer OLED-schermen. Die fabrikanten hadden in het begin nog wel eens problemen met de helderheid of de kleurechtheid van hun schermen, maar inmiddels is de technologie zo ver doorontwikkeld dat die nadelen tot het verleden behoren. Toch blijven er ondanks Apple’s mooie woorden wel een paar nadelen aan OLED kleven, al heeft de technologie tegenwoordig vooral voordelen.

LED of LCD? Je ziet de termen LED en LCD wel eens door elkaar gebruikt. Als een tv voorzien is van een LED-scherm, wordt eigenlijk een LCD-scherm bedoeld, met een backlight die bestaat uit LED-lampjes. OLED is een compleet andere technologie, want daarbij ontbreekt de backlicht (achtergrondverlichting).

OLED eigenschappen en verschillen

De opvolger staat ook alweer in de startblokken: MicroLED. In onderstaande uitleg lees je meer over deze nieuwe schermtechnologie, die nu nog te duur is om te produceren.

Voordelen van een OLED-scherm

Een OLED-display heeft de nodige voordelen ten opzichte van ‘gewone’ LCD LED-schermen die je in alle Apple-smartphones tot en met de iPhone 8 vindt. Apple kiest voor het nieuwe toptoestel bewust voor OLED.

#1 Mooiere kleuren en betere beeldkwaliteit

Een groot voordeel van OLED is dat het geen achtergrondverlichting nodig heeft om te werken. Dit is beter voor je batterij (waarover later meer), maar levert ook mooiere kleurverzadiging op. Vooral zwarttinten gaan er hierdoor op vooruit. Ze zijn donkerder en dieper dan ooit. Dit komt omdat de pixels zelf licht uitzenden en het dus ook uit te schakelen is (voor de kleur zwart).

OLED-display iPhone X

LCD-displays blokkeren bij een zwarte kleur het licht, waardoor nog steeds wat licht erlangs kan lekken. Bij OLED wordt de pixel volledig uitgeschakeld. Door het ontbreken van die constante achtergrondverlichting, is het verschil tussen de donkerste en lichtste pixel ook groter. Als je de reactiesnelheid van een OLED-pixel naast die van een LCD-pixel legt, zul je zien dat LCD minder snel van kleur kan veranderen. Daarnaast is de kijkhoek van LCD een stuk minder, waardoor de helderheid en kleur kunnen veranderen als je het scherm vanuit een hoek bekijkt.

#2 OLED iPhones zijn energiezuiniger dan LCD iPhones

We zeiden het eigenlijk net al een beetje: omdat OLED geen achtergrondverlichting nodig heeft is de techniek per definitie al energiezuiniger dan LED. Tel hier het gegeven bij op dat pixels uitgeschakeld worden bij de kleur zwart, wat ook minder energie kost. Dit zorgt in veel gevallen voor een energiezuiniger display, maar er zijn uitzonderingen.

LG Flexibel OLED-scherm

#3 OLED-schermen zijn dunner dan LED en (in potentie) goedkoper

OLED-schermen kunnen dunner en flexibeler worden uitgevoerd dan LCD-displays, zodat ze zelfs als het ware op een flexibel scherm ‘geprint’ kunnen worden. Door het ontbreken van de achtergrondverlichting worden de schermen naast dunner ook lichter, en dat maakt de productie ervan weer goedkoper, maar ook complexer. Daarover meer bij de nadelen.

OLED iPhones: nadelen van een OLED-scherm

Het is niet alleen maar feest met OLED. Er kleven ook nog wat nadelen aan de nieuwe schermtechniek vergeleken met LCD. De twee punten van kritiek die het vaakst geroepen worden hebben met de levensduur en energiezuinigheid te maken. En dan is er natuurlijk ook nog de prijs.

#1 Kortere levensduur dan LED
Het materiaal dat gebruikt wordt om het blauwe licht te produceren, neemt in een hoger tempo dan LED af in kwaliteit. Hierdoor krijg je na verloop van tijd een minder helder scherm en kunnen de kleuren er anders uit komen te zien. Deze blauwe OLED-schermen zouden het zo’n 14.000 uur volhouden totdat er nog maar 50% over is van de originele helderheid. Een wezenlijk probleem voor een iPhone, aangezien je dit scherm door de dag heen regelmatig activeert. Daarom wordt er druk onderzocht hoe de levensduur van deze blauwe OLEDs verder opgerekt kan worden. Het probleem met blauwe OLED treedt overigens niet in alle varianten op. Zo zou LG kleurfilters toepassen, wat het probleem teniet doet. Het hangt dus af van de techniek die Apple heeft gebruikt of dit een probleem is waar ze rekening mee moeten houden. Bovendien zijn er veel mensen die hun iPhone ieder jaar of om het jaar vervangen, wat de levensduur een minder groot probleem maakt.

#2 Minder energiezuinig bij schermen met veel wit
Hoewel schermen waar veel zwart in zit een stuk energiezuiniger zijn met OLED, gebeurt het tegendeel bij displays waar veel wit in zit. Witte schermen verbruiken zelfs meer energie dan LED, en dat kan voor de iPhone wel eens een probleem opleveren. In veel apps wordt immers veel wit gebruikt. Uiteraard is er de laatste jaren wel hard gewerkt om de technologie ook op dit vlak te verbeteren.

Ook is er bij OLED-schermen het gevaar van inbranden, maar daar heeft Apple in iOS 11 iets op gevonden door steeds de pixels iets te verschuiven.

#3 Water is OLEDs grootste vijand
Omdat OLED snel beschadigt als het in aanraking komt met water, zal Apple zijn best moeten doen om het scherm goed af te schemen. Apple belooft dat de iPhone waterbestandig is volgens de IP67-standaard. Als het goed is, kan er dus niet zomaar water bij het OLED-scherm komen.

iPhone X waterbestendigheid

#4 Productie OLED iPhones is lastiger dan LCD
Zoals eerder al gesteld is de productie van OLED-displays complex als je het vergelijkt met die van LCD-schermen. Het aantal fabrikanten dat de schermen maakt is beperkt, evenals de oplage. Apple heeft grote hoeveelheden schermen nodig en wil het liefst niet afhankelijk zijn van één leverancier. De huidige OLED-schermen in de iPhones worden gemaakt door Samsung, maar Apple wil in de loop van 2018 en 2019 ook LG Display en Japan Display ervoor inschakelen. Tot die tijd blijven de voorraden beperkt en dat betekent waarschijnlijk dat Apple tegen een forse prijs moet inkopen – wat weer gevolgen heeft voor de winkelprijs.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2018
Device iPhone X
Software iOS

Actuele iPhone X deals