Apple iPhone 11 Pro scherm

OLED iPhones: voordelen en nadelen van OLED-schermen in iPhones

Sinds de iPhone X gebruikt Apple OLED-displays. Wat zijn de voor- en nadelen van een OLED iPhone ten opzichte van de normale LCD/LED-schermen? We zetten de plus- en minpunten van OLED iPhones voor je op een rijtje en vertellen je welke modellen een OLED-display hebben.

Met de introductie van de iPhone X maakt Apple voor het eerst gebruik van een OLED-scherm in de smartphones. Inmiddels zijn er al heel wat OLED-iPhones verschenen en in het najaar van 2020 krijgen alle nieuwe iPhones een OLED-scherm. Hoe zit het met de voor- en nadelen van OLED iPhones? En is het beter om te wachten op de opvolger van OLED, MicroLED? Heeft mijn iPhone OLED? We bespreken het in deze uitleg.

OLED iPhone: deze modellen hebben het?

Apple gebruikt in de Apple Watch al langere tijd OLED-schermen. De eerste OLED iPhone verscheen in 2017. De iPhone X was het eerste toestel dat is voorzien van een dergelijk scherm. Apple heeft ook meteen de schermresolutie verhoogd naar Super Retina (XDR).

iPhone X zijkant

Deze modellen hebben een OLED-display:

Naar verwachting krijgen de volgende modellen een OLED-display:

Het bedrijf claimt dat het scherm van OLED-iPhones alle voordelen van de bestaande LCD-schermen én OLED combineert, maar tegelijkertijd geen last van heeft de nadelen. Hoe zit dat?

Wat is OLED?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode en is inmiddels een veelgebruikte techniek voor hoge resolutie displays. Behalve in smartphones vinden we OLED ook steeds meer in televisies. Andere smartphonefabrikanten zoals Samsung en Sony gebruiken al veel langer OLED-schermen. Die fabrikanten hadden in het begin nog wel eens problemen met de helderheid of de kleurechtheid van hun schermen, maar inmiddels is de technologie zo ver doorontwikkeld dat die nadelen tot het verleden behoren. Het belangrijkste kenmerk van OLED is dat de verlichting van het scherm van elke individuele pixel komt. Elke pixel bestaat uit organische materialen. Zodra er stroom doorheen gaat, geven de pixels licht. Toch blijven er ondanks Apple’s mooie woorden wel een paar nadelen aan OLED kleven, al heeft de technologie tegenwoordig vooral voordelen.

LED of LCD? Je ziet de termen LED en LCD wel eens door elkaar gebruikt. Als een tv voorzien is van een LED-scherm, wordt eigenlijk een LCD-scherm bedoeld, met een backlight die bestaat uit LED-lampjes. OLED is een compleet andere technologie, want daarbij ontbreekt de backlicht (achtergrondverlichting).

OLED eigenschappen en verschillen

De opvolger staat ook alweer in de startblokken: MicroLED. In onderstaande uitleg lees je meer over deze nieuwe schermtechnologie, die nu nog te duur is om te produceren.

Voordelen van een OLED-scherm

Een OLED-display heeft de nodige voordelen ten opzichte van ‘gewone’ LCD LED-schermen die je in alle overige Apple-smartphones en de iPads vindt.

#1 Mooiere kleuren en betere beeldkwaliteit

Een groot voordeel van OLED is dat het geen achtergrondverlichting nodig heeft om te werken. Dit is beter voor je batterij (daarover later meer), maar levert ook mooiere kleurverzadiging op. Vooral zwarttinten gaan er hierdoor op vooruit. Ze zijn donkerder en dieper dan ooit. Dit komt omdat de pixels zelf licht uitzenden en het dus ook uit te schakelen is (voor de kleur zwart).

OLED-display iPhone X

LCD-displays blokkeren bij een zwarte kleur het licht, waardoor nog steeds wat licht erlangs kan lekken. Bij OLED wordt de pixel volledig uitgeschakeld. Door het ontbreken van die constante achtergrondverlichting, is het verschil tussen de donkerste en lichtste pixel ook groter. Als je de reactiesnelheid van een OLED-pixel naast die van een LCD-pixel legt, zul je zien dat LCD minder snel van kleur kan veranderen. Daarnaast is de kijkhoek van LCD een stuk minder, waardoor de helderheid en kleur kunnen veranderen als je het scherm vanuit een hoek bekijkt.

Schermen van OLED-iPhones zijn ook native HDR-displays. HDR staat voor High Dynamic Reach. Foto’s en video’s die met HDR gemaakt zijn, zien er daardoor een stuk mooier uit dankzij natuurgetrouwe kleuren. Bij geschikte films (te herkennen aan Dolby Vision en/of HDR10-logo’s) ziet alles er net wat levendiger uit. Je kan ook op YouTube HDR op de iPhone kijken.

#2 OLED iPhones zijn energiezuiniger dan LCD iPhones

We zeiden het eigenlijk net al een beetje: omdat OLED geen achtergrondverlichting nodig heeft is de techniek per definitie al energiezuiniger dan LED. Tel hier het gegeven bij op dat pixels uitgeschakeld worden bij de kleur zwart, wat dus ook minder energie kost. Dit zorgt in veel gevallen voor een energiezuiniger display, maar er zijn uitzonderingen. Op een OLED-iPhone heeft de donkere modus dus ook een praktisch nut, naast het feit dat het er vooral ‘s avonds mooier en rustiger uit ziet voor je ogen. Steeds meer apps hebben dan ook een donkere modus, soms zelfs met een extra optie voor OLED-modellen waardoor veel onderdelen van de app diepzwart zijn.

OLED scherm op iPhone.

#3 Hogere helderheid

Een positief gevolg van OLED-schermen in iPhones, is dat deze displays een stuk helderder zijn. Ter vergelijking: een iPhone 11 Pro heeft een standaard maximale helderheid van 800 nits, ten opzichte van 625 nits bij een iPhone 11 met LCD-display. De nieuwste displays kunnen zelfs tot 1200 nits bij HDR-content, zoals foto’s en video’s. En met een hogere helderheid, springen beelden er nog meer uit.

#4 OLED-schermen zijn dunner en flexibeler dan LED en

OLED-schermen kunnen dunner en flexibeler worden uitgevoerd dan LCD-displays, zodat ze zelfs als het ware op een flexibel scherm ‘geprint’ kunnen worden. Door het ontbreken van de achtergrondverlichting worden de schermen naast dunner ook lichter, maar dat maakt de productie ervan weer complexer. Daarover meer bij de nadelen.

iPhone X flexibel OLED-scherm

OLED iPhones: nadelen van een OLED-scherm

Het is niet alleen maar feest met OLED. Er kleven ook nog wat nadelen aan de nieuwe schermtechniek vergeleken met LCD. De twee punten van kritiek die het vaakst geroepen worden hebben met de levensduur en energiezuinigheid te maken. En dan is er natuurlijk ook nog de prijs.

#1 Zichtbare veranderingen bij langer gebruik en kans op inbranden

Het materiaal dat gebruikt wordt om het blauwe licht te produceren, neemt in een hoger tempo dan LED af in kwaliteit. Hierdoor krijg je na verloop van tijd een minder helder scherm en kunnen de kleuren er anders uit komen te zien. Deze blauwe OLED-schermen zouden het zo’n 14.000 uur volhouden totdat er nog maar 50% over is van de originele helderheid. Een wezenlijk probleem voor een iPhone, aangezien je dit scherm door de dag heen regelmatig activeert. Daarom wordt er druk onderzocht hoe de levensduur van deze blauwe OLEDs verder opgerekt kan worden. Het probleem met blauwe OLED treedt overigens niet in alle varianten op. Zo zou LG kleurfilters toepassen, wat het probleem teniet doet. Het hangt dus af van de techniek die Apple heeft gebruikt of dit een probleem is waar ze rekening mee moeten houden. Bovendien zijn er veel mensen die hun iPhone ieder jaar of om het jaar vervangen, wat de levensduur een minder groot probleem maakt.

Sinds de release van de iPhone X in 2017 zijn er geen grootschalige klachten geweest over een verminderde beeldkwaliteit bij langer gebruik. Apple waarschuwt wel dat kleine zichtbare veranderingen normaal gedrag is voor OLED-schermen. Bovendien is een OLED-display gevoeliger voor inbranden, zeker als er langdurig hetzelfde beeld getoond wordt met een hoge helderheid. Er kan dus zogenaamd restbeeld achterblijven. Denk aan een logo dat langdurig op dezelfde plek in beeld staat, dat zelfs na het wisselen van het beeld nog vaag zichtbaar kan zijn. Omdat je de iPhone vaak in kortere poses gebruikt en er zelden of nooit langdurig hetzelfde beeld getoond wordt, heeft de iPhone hier nauwelijks tot geen last van. Bovendien gebruikt Apple allerlei technieken om inbranden te voorkomen.

#2 Minder energiezuinig bij schermen met veel wit

Hoewel schermen waar veel zwart in zit een stuk energiezuiniger zijn met OLED, gebeurt het tegendeel bij displays waar veel wit in zit. Witte schermen verbruiken zelfs meer energie dan LED. In veel apps wordt immers veel wit gebruikt. Uiteraard is er de laatste jaren wel hard gewerkt om de technologie ook op dit vlak te verbeteren.

#3 Water is OLEDs grootste vijand

Omdat OLED snel beschadigt als het in aanraking komt met water, zal Apple zijn best moeten doen om het scherm goed af te schemen. Apple belooft dat de iPhone waterbestandig is volgens de IP67-standaard. Als het goed is, kan er dus niet zomaar water bij het OLED-scherm komen.

iPhone X waterbestendigheid

#4 Productie OLED iPhones is lastiger dan LCD

Zoals eerder al gesteld is de productie van OLED-displays complex als je het vergelijkt met die van LCD-schermen. Het aantal fabrikanten dat de schermen maakt is beperkt, evenals de oplage. Apple heeft grote hoeveelheden schermen nodig en wil het liefst niet afhankelijk zijn van één leverancier. De huidige OLED-schermen in de iPhones worden gemaakt door Samsung en LG, maar Apple zoekt altijd nog naar meer leveranciers om de prijs te drukken. Tot die tijd blijven de voorraden beperkt en dat betekent waarschijnlijk dat Apple tegen een forse prijs moet inkopen – wat weer gevolgen heeft voor de winkelprijs. Wel is het zo dat OLED-displays in de loop der jaren steeds voordeliger worden. Dat is dan ook één van de redenen dat Apple deze techniek in 2020 ook bij de goedkopere modellen gaat toepassen.

Waar blijven iPads en Macs met OLED?

Apple gebruikt OLED nu voor de iPhone en de Apple Watch. Eerder in dit artikel kon je al lezen over micro-LED, een techniek dat vermoedelijk gebruikt gaat worden voor toekomstige iPhone- en Apple Watch-modellen. Maar hoe zit het met de iPad en MacBook? Daarvoor werkt Apple momenteel aan mini-LED. De eerste apparaten met mini-LED verwachten we in de loop van 2021, met een nieuwe iPad Pro en 16-inch MacBook Pro als eerste geschikte apparaten. Voor deze productcategorieën slaat Apple het gebruik van OLED dus over, mogelijk vanwege de hogere kosten en ingewikkelde productieproces.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2020
Devices iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max
Software iOS

Actuele iPhone X deals