iPhone 12 wit

Ceramic Shield: dit materiaal maakt iPhones valbestendiger

De iPhone 12- en iPhone 13-series beschikken over Ceramic Shield. Dit is een versterkt type glas, waardoor de iPhone beter bestand is tegen vallen en glasbreuk. Dit moet je weten over Ceramic Shield!

Recente iPhones zijn voorzien van Ceramic Shield. Het is ontstaan uit een nauwe samenwerking met fabrikant Corning en het zorgt ervoor dat het glas van de iPhone minder snel kapot gaat bij een val. Ceramic Shield zit alleen aan de voorkant van de toestellen, niet aan de achterkant. Wat je moet weten over dit dit versterkte glasachtige materiaal, lees je hier!

Welke toestellen hebben Ceramic Shield?

Apple heeft Ceramic Shield toegepast in deze toestellen:

Bij de iPhone SE 2022 spreekt Apple van “het sterkste glas in een smartphone” en dat wekt de indruk dat hier ook Ceramic Shield is gebruikt. Maar dat is niet het geval. Dit kan wat verwarrend zijn, maar we vermoeden dat dit een kwestie van marketingpraat is. Ceramic Shield is een speciaal materiaal en Apple gaat er vermoedelijk vanuit dat het dus geen echt glas is.

Hoe dan ook: Ceramic Shield is het meest breukbestendig en het glas van de iPhone SE 2022 is óók extra versterkt, maar bevat geen keramische kristallen. Daardoor is het nét iets minder breukbestendig.

Waarom Ceramic Shield?

Al sinds de eerste iPhone van 2007 is het scherm gemaakt van glas. Dat is kwetsbaar als je het uit je handen laat vallen. De meeste schades aan een iPhone hebben te maken met glasbreuk en vandaar dat fabrikanten zoals Apple steeds naar nieuwe manieren zoeken om dat glas te versterken. Ceramic Shield is een speciaal ontwikkeld materiaal dat de kans op glasbreuk bij het vallen moet verminderen. Het materiaal is ontstaan uit een samenwerking met Corning, de maker van Gorilla Glass. Dit is de glassoort die in veel smartphones, smartwatches en dergelijke wordt gebruikt. Maar Ceramic Shield is anders.

iPhone 12 en iPhone 12 mini

Bij Ceramic Shield is er sprake van een met keramiek versterkte glassoort. Dit heeft betere eigenschappen dan glas en keramiek afzonderlijk. Tijdens de productie worden keramische nanokristallen aan het glasraster toegevoegd. Ze zijn sterker dan de meeste metalen. Het probleem is echter dat keramische kristallen vaak niet transparant zijn. Door de juiste mate van kristallisatie is het Apple en Corning gelukt om een uniek materiaal te vinden. Dit heeft de transparantie van glas, maar de sterkte van keramiek.

De Engelse Wikipedia-pagina noemt CorningWare en kookplaten die al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw van glaskeramiek waren gemaakt. Speciaal voor de iPhone hebben de engineers een speciale formule gevonden voor gebruik in smartphones. Het moest licht en dun zijn, maar ook duurzaam.

iPhone 12 scherm groen

Ceramic Shield beschermt tegen valschade

Ceramic Shield beschermt je iPhone beter tegen glasbreuk. De kans op schade is vier keer kleiner bij een toestel met Ceramic Shield, beweert Apple. Maar er speelt nog een andere factor mee, namelijk het nieuwe design. Sinds de iPhone 12 is het scherm helemaal vlak ten opzichte van de behuizing. Dit verkleint de kans op breuk.

Voorheen liep het scherm gebogen en stak het iets meer uit, waardoor het de zwakste plek was. Als de iPhone op een hoekpunt viel, ontstond er juist op die plek vaak een breuk.

Het idee om glas te versterken met keramiek is niet helemaal nieuw: de Samsung Galaxy S10 Plus en de Xiaomi Mi Mix hadden het al, maar alleen aan de achterkant. Aan de voorkant zat gewoon Gorilla Glass. Apple kiest er juist voor om de voorkant van de iPhone met glaskeramiek te versterken, omdat een gebroken scherm vervelender is dan een kapotte behuizing aan de achterkant (dat je zou kunnen afschermen met een hoes).

Ceramic Shield en krassen

Ceramic Shield is dus bestand tegen vallen, maar kan het ook beschermen tegen krassen? Volgens Apple is hetzelfde dubbele ion exchange-proces gebruikt dat ook op de achterkant wordt toegepast. Dit biedt ook bescherming tegen krassen en andere kleine schades. Maar zoals veel mensen wel uit ervaring zullen weten: er kunnen toch krassen ontstaan. Daarom is het aan te raden om je toestel nog steeds te voorzien van een screenprotector als je deze in tiptop conditie wilt houden.

Tests van YouTubers

Enkele YouTubers zijn al bezig geweest met experimenten om het Ceramic Shield kapot te krijgen. Zo zijn er diverse valtest uitgevoerd. YouTube-kanaal EveryThingApplePro liet de iPhone 12 van verschillende hoogtes vallen en daarbij bleek dat de schermen een val van wel drie meter overleven met minimale schade. Wel raakt de achterkant van de toestellen snel verbrijzeld. Ceramic Shield is alleen aan de voorkant aangebracht. Ook kan de rand van de normale iPhone 12 iets indeuken bij een val.

Het YouTube-kanaal MobileReviewsEh testte de stevigheid van het iPhone 12 door er met flinke kracht op te drukken. Bij een druk van 443 Newton bezwijkt het scherm van de iPhone 12, terwijl dat bij de iPhone 11 al gebeurt bij een druk van 352 Newton. In beide gevallen is sprake van een behoorlijke druk, die je alleen voor elkaar krijgt door met een puntig voorwerp (zoals een stilettohak) op het scherm te gaan staan. Ga je op het scherm zitten, dan is de kracht wat meer verdeeld. Ook testten ze het scherm op krassen. Daarbij werd geen verschil geconstateerd tussen de iPhone 11- en 12-serie.

Meer over de iPhone-schermtechnologie lees je in onze algemene round-up.

Bekijk ook

Schermtechnologie van Apple uitgelegd

Lees alles over de schermtechnologieën die Apple toepast in de de iPhone, iPad en MacBooks. Waarom kun je sommige schermen alleen met je vingers bedienen, hoe zit het met kleurweergave en heb je echt OLED nodig? We lopen alle opties langs.

Actuele iPhone 12 Pro deals

iPhone 13

De iPhone 13 werd in het najaar van 2021 uitgebracht. De iPhone 13 heeft hetzelfde design als de iPhone 12, maar met een snellere chip, verbeterde camera, grotere batterij en een kleinere notch. Wil je de iPhone 13 los kopen of kies je voor een iPhone 13 met abonnement? Dan vind je hier alle info. Dit toestel is opgevolgd door de iPhone 14.

iPhone 13